Varför är det OK att äta kött?

Kött är förvisso gott. Hur nyttigt det är kan diskuteras. Och är det etiskt försvarbart? Köttätande innebär trots allt att vi slå ihjäl kännande varelser för att äta upp dem, och miljökonsekvenserna av åtminstone många former djurhållning är katastrofala.

Under ganska många år har vegetarianer haft initiativet i debatten om det etiskt försvarbara, eller snarare oförsvarbara, i att äta kött. Under tiden har köttätarna tyst tuggat vidare utan att motivera sitt handlande. Och köttätandet ökar på de flesta håll i världen.

Därför har New York Times nu utlyst en uppsatstävling på temat ”Förklara varför det är etiskt att äta kött”. Ett sådant initiativ borde välkomnas av både köttätare och av dem som är vegetarianer av etiska skäl. Köttätarna får något som rättfärdigar deras beteende, och vegetarianerna får möjlighet att plocka sönder argumentet och därigenom skaffa ännu ett belägg för att köttätande inte kan försvaras.

Det är en namnkunnig jury som bedömer bidragen: Peter Singer, filosof och en av djurrättsrörelsens portalfigurer, författaren Jonathan Safran Foer, matdebattören Michael Pollan som skrivit bland annat ”The Omnivore’s Dilemma”, miljöfilosofen Andrew Light, och New York Times-skribenten Mark Bittman. Idel vita män, således, vilket inte undgått kommentarer.

Deadline för tävlingen är redan 8 april, och bidragen får inte vara längre än 600 ord. Det är snålt tilltaget och snabba ryck, kan tyckas. Men med tanke på att köttätare har funnits i ett antal miljoner år, vore det väl konstigt om ingen hade ett snärtigt och övertygade argument på lager?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *