Lådakursen

Under veckan har jag haft fullt upp i form av lådakursen. Det innebär att man tränar på att dra ut kalvar i normalläge och i diverse olika fellägen (självklart inga levande djur). Det var inte tillåtet att ta bilder, därav att jag inte har några. Man använde lådor som skulle efterlikna korna och inuti lådorna skulle kalven ligga. Man kunde öppna lådorna och se hur kalven låg om man körde fast och inte fick ut kalven.

Första dagen fick vi träna på att dra ut kalvar i normalläge med allt vad det innebar att känna efter, tänka ut hur jag skulle göra i situationen, fästa rep/kedjor runt benen och få hjälp av djurägare (klasskompisar) att dra ut kalven. Under tisdagen och onsdagen fick vi träna på fellägen, vilket var väldigt klurigt och man fick tänka till ordentligt. De sista dagarna fick vi träna på foetotomi, vilket innebär att man med hjälp av sågtråd avlägsnar en kroppsdel på kalven inne i livmodern om det skulle vara så att kalven sitter fast och man inte får ut den överhuvudtaget (tex om kalven visar sig vara död och är för stor så att man inte får ut den pga sitter fast med benet så kan man såga av det). Låter och känns makabert men kan nog vara ett nödvändigt ont för att rädda modern i en sådan situation.

En intensiv men väldigt lärorik vecka. Under klinkrotationen kommer jag förmodligen att vara med och se och hjälpa till på ett antal koförlossningar, så spännande att det närmar sig på riktigt.

2 kommentarer

  1. Hej igen! Vad spännande lådkurs låter! Lite läskigt med foetotomi kanske, men såklart nyttigt att lära. Ha en toppenbra vecka och känn dig stolt över att du får plugga till veterinär på Sveriges häftigaste universitet ✨✨

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.