Sista inlägget :(

Hej på er!

Jag har något tråkigt att berätta. Tyvärr är detta mitt sista inlägg på den här bloggen då det är bestämt att studentbloggarna ska läggas ner. Jag har verkligen uppskattat att få skriva här och uppskattat alla er som har kommenterat, frågat, berömt och allt annat. Så tacksam!

Jag kommer fortsätta blogga om mina veterinärstudier då jag efter 3,5 års slit ska börja på den kliniska delen av utbildningen och tror att en del av er skulle tycka att det var intressant att följa. Så från och med nu bloggar jag privat på https://emelievetstudent.blogg.se/om det är någon av er som vill följa mig även där!

Tack för de här två åren och kanske på återseende i andra bloggen.

Stora kramar, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

En vecka kvar

Okej hörrni. Nu är det bara en vecka kvar tills jag börjar den omtalade KLINIKROTATIONEN! För er som inte vet vad det är så förklarar jag litegrann: Nu under hösten så har jag läst en klinikförberedande kurs där jag gjort praktiska tentor om klinisk undersökning av hund, nöt och häst. Förutom det har jag tentat av anestesiologi, klinisk kemi, haft en massa övningar om de olika djurslagen osv. Så om en vecka börjar själva praktiken, termin 8 av 11.

Man roterar under ett år år gruppvis mellan olika block. Jag börjar tex nästa måndag med tre veckors reproduktion (tror tex vi kommer få dräktighetsundersöka djur bland annat) då jag enbart håller på med praktiska övningar om det och sedan tentar av den delen. Därefter har jag två veckors grissjukdomar med gårdsbesök osv. Man kommer även vara på ambulans, hästkliniken, smådjurskliniken, idisslarmedicin, slakteri mm. Jag är så nervös men också förväntansfull. Är så sjukt skoltrött nu så hoppas det blir bättre framåt våren.

Så imorgon har jag min sista övning i den här kursen. Utöver det så är det endast föreläsningar kvar tisdag-fredag samt 2 quiz att göra hemifrån. Den praktiska hästtentan klarade jag i torsdags. Så nu är det nära! 😀

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Julledigt

Jag började jullovet med en godkänd tenta i anestesiologi. Så otroligt skönt och vilken lättnad! Lovet har fortsatt med julaftonsfrukost hos mamma och hennes man Anders tillsammans med mina fyra syskon, systers pojkvän Alex och min pojkvän Erik. Så mysigt! Därefter var det jullunch hos mormor och morfar innan julaftonskvällen spenderades hos min pappa och hans släkt. Underbar julafton! Därefter följde två dagar i Borlänge hos Eriks föräldrar med god mat och även lite skidåkning. Jag har även varit med min kompis Kirre och testat bröllopsklänning inför hennes bröllop i juli. Så taggad! ♡

Igår bar det av tillbaks till Uppsala. I morgon ska jag börja plugga lite smått inför både ett quiz och även den praktiska hästtentan som är om någon vecka. Detta nyåret spenderas tillsammans med Erik. Vi ska bara laga god mat och ta det lugnt ihop♡ . Så himla skönt efter allt flängande den här julen (åkte alltså Uppsala-Arvika-Borlänge-Arvika-Uppsala på 7 dagar!!).

Hoppas ni haft en fin jul och får en grym nyår! ♡

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

17 december

Hallå på er! Nu börjar det äntligen närma sig julen, PÅ RIKTIGT!

I fredags hade jag den praktiska nöt-tentan och jag klarade den. Det var mer som ett inlärningstillfälle så var mest diskussion skulle jag säga. Ändå så skönt att ha det gjort och ännu ett steg närmare klinikrotationen. I lördags så flyttstädade jag och Erik mitt lilla hus i Sunnersta som jag ny flyttat ut från. Det var rätt smidigt och tog ungefär 4 timmar men man blir alltid riktigt sliten ändå efter flyttstädningar. Så nu är nyckeln inlämnad och allt är klart. Hejdå Sunnersta och lilla huset, tack för två fina år!

Igår var det de sista föreläsningarna i anestesiologi så nu är det bara att pluggapluggaplugga inför tentan som är på fredag. Det är en datortenta som kommer bestå av multiple choice-frågor, vilket är både positivt och negativt. Skönt att slippa skriva men också jobbigt då det är lättare att förklara vad man menar när man ska skriva ett svar. Så nu håller jag på att kika på gamla tentor och instuderingsfrågor, hoppas verkligen den här tentan sitter. Vore extra skönt att ta jullov då! Dock känns det som att man kan både ha otur och tur med frågorna, att man gissar och får godkänt eller att man råkar ta fel på några frågor för mycket och får underkänt. ”Det spörs”, som vi säger där jag kommer ifrån 😉 (dvs: det återstår att se, ungefär).

Idag fick jag också reda på att jag klarade omtentan i klinisk kemi som skrevs förra helgen. Såå skönt att ha den avklarad. Jag tyckte att den kändes bra när jag gjorde den men man vet aldrig riktigt med vissa tentor. Så skönt att ligga i fas igen och hoppas verkligen jag fortsätter göra det efter fredagen också 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Full rulle

Den här veckan är verkligen fullt upp. I måndags hade vi övning i dermatologi, i tisdags så hade vi en övning där vi fick palpera hundar och deras olika muskler och benstrukturer och idag hade vi heldag om anestesi och akutvård. Där fick vi testa att intubera katter och hundar, få en genomgång av olika narkosapparater samt sätta trakeotomi, sätta nässond och lägga ett thoraxdrän (givetvis inte på levande djur). Svårt men kul!

Nu är jag helt slut och vill inget hellre än att lägga mig i sängen och sova. Men NEPP! Nu är det dags att plugga inför en praktisk nöt-tenta som är på fredag. Det är så tungt nu och vet inte alls hur jag ska motivera mig men försöker tänka på att det snart är jullov.

Här är den lilla julgranen som är här hemma och några julklappar. Mysigt att lägga ut dem så man får lite extra julkänsla! ♡
Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Senaste veckan har jag:

♡ Varit hundvakt åt sötaste Loke, världens finaste Shiba-valp

♡ Haft en övning med grisar där vi fick träffa grisar i olika åldrar (de är såå stora så jag blev helt paff, iallafall suggorna), testat att ge en subkutan injektion, testat att bremsa (viktigt för att få grisen att stå still om det behövs, tex om man skulle behöva undersöka den mer noggrannt) och hållt i kultingar.

♡ Haft en ögonövning där vi första delen av tiden fick demostrerat av läraren hur man tar prov från ögonen om det skulle behövas för en undersökning och där han gick igenom principen hur man färgar in ögonen för att se skador osv. Detta var alltså på hund. Därefter fick vi gå vidare till hästarna där vi fick testa att färga in ögonen, spola bort färgen, testa blinkreflex och lägga nervblockad (kan behövas om man ska göra vissa undersökningar). När man gör undersökning på hästar är det viktigt att de är sederade så de är lugna och inte rycker till och man riskerar att skada ögat.

♡ Pluggat klinisk kemi. Blev som väntat omtenta på den, vilket inträffar på lördag.

♡ Åkt hem till Värmland och fått värdens finaste överraskningsfest i förskott (fyller 25 om en vecka) som min syster styrt upp med hjälp av mina föräldrar, så himla fint. Så spenderade lördagskvällen med vänner, quiz som handlade om mig själv, musikquiz och massa annat. Fortfarande så himla lycklig över den här fina helgen och vilken fin familj, fina vänner och fin pojkvän jag har❤

Bjuder på några suddiga bilder (man har liksom inte tid att ta en massa bilder när man fått världens finaste firande och vill ägna varenda sekund åt att umgås med dessa personer nedanför).

Hoppas ni haft en lika fin vecka/helg som jag har! Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Lådakursen

Under veckan har jag haft fullt upp i form av lådakursen. Det innebär att man tränar på att dra ut kalvar i normalläge och i diverse olika fellägen (självklart inga levande djur). Det var inte tillåtet att ta bilder, därav att jag inte har några. Man använde lådor som skulle efterlikna korna och inuti lådorna skulle kalven ligga. Man kunde öppna lådorna och se hur kalven låg om man körde fast och inte fick ut kalven.

Första dagen fick vi träna på att dra ut kalvar i normalläge med allt vad det innebar att känna efter, tänka ut hur jag skulle göra i situationen, fästa rep/kedjor runt benen och få hjälp av djurägare (klasskompisar) att dra ut kalven. Under tisdagen och onsdagen fick vi träna på fellägen, vilket var väldigt klurigt och man fick tänka till ordentligt. De sista dagarna fick vi träna på foetotomi, vilket innebär att man med hjälp av sågtråd avlägsnar en kroppsdel på kalven inne i livmodern om det skulle vara så att kalven sitter fast och man inte får ut den överhuvudtaget (tex om kalven visar sig vara död och är för stor så att man inte får ut den pga sitter fast med benet så kan man såga av det). Låter och känns makabert men kan nog vara ett nödvändigt ont för att rädda modern i en sådan situation.

En intensiv men väldigt lärorik vecka. Under klinkrotationen kommer jag förmodligen att vara med och se och hjälpa till på ett antal koförlossningar, så spännande att det närmar sig på riktigt.

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Tenta- check

Idag hade jag tenta. Jag började med att göra en klinisk undersökning på en av skolans beaglar. En veterinär stod bredvid, frågade mig lite saker och lät mig köra igenom min undersökning. Därefter fick jag ge hunden läkemedel samt visa hur man skulle ge ett intramuskulär injektion(gjorde inte detta utan pekade bara ut var man injicerar samt vad man ska tänka på). Missade vissa saker men fick besked i eftermiddags att jag klarade den!

Därefter fick jag svara på frågor om 10 olika instrument som används vid tex operation, suturering, förlossning osv på olika djurslag. Det var även en station där jag fick svara på frågor om olika suturer och därefter skulle jag suturera medan läraren kollade på. Så nervöst! Tillslut gick det trots darrande händer. Sedan var sista stationen att tvätta sig, klä på sig rock och ta på sig handskar helt sterilt. Denna station har jag fruktat för i typ en månad då jag alltid lyckas fastna med lillfingret och tummen i handsken. Detta löste sig dock tillslut. Så i eftermiddags fick jag besked att jag KLARAT ALLA STATIONER OCH ÄR GODKÄND PÅ TENTAN! Så otroligt glad och nöjd. Jag har pluggat otroligt mycket och tränat på att sy hemma och en massa annat så känns så bra att det gick vägen.

Såhär har det sett ut när jag har tränat hemma 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Tentaplugg

Hallå på er! Dagarna går fort och det börjar äntligen närma sig jul (litegrann iallafall). Jag håller på att förbereda mig inför en tenta jag har på torsdag. Den kommer innebära att man ska utföra en klinisk undersökning på hund, kunna beskriva hur en blodprovstagning/injektion går till (inte utföra men kunna beskriva vad man plockar fram osv), operationssalsrutiner, suturera visst antal stygn och kunna svara på frågor om detta, kunna vissa knutar som man kan ligera med samt instrumentkännedom, tex svara på vad olika operationsinstrument heter och vad de används till. Det är såå mycket att plugga in och jag har fortfarande stora problem med att få på mig handskar på rätt sätt inför en operation 😉

Nu på kvällen var jag och Johanna i skolan och tränade på nästan allt det ovanstående. Kändes mycket bättre efter detta när man fått gå igenom allt en gång till och bolla lite tankar angående tentan.

Min kommande vecka kommer se ut såhär:

Måndag: Föreläsningar om reproduktion från 8-12. Därefter palpationsövning häst 13-16. Ska även lämna blod på blodcentralen på sjukhuset kl 18 (första gången så blir spännande att se hur det går till)
Tisdag: Föreläsningar på förmiddagen, ska även till optikern och hämta mina glasögon 11.30. Plugga inför tentan på eftermiddagen.
Onsdag: Föreläsningar om reproduktion på förmiddagen. Sista finslipet inför tentan på eftermiddagen!
Torsdag: TENTA!!!
Fredag: Föreläsningar 8-12 (men funderar på att ta en välbehövlig ledig dag och plugga hemma).

Sedan en ledig pluggfri helg, ÄNTLIGEN!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Lediga dagar

Hallå på er! Nu har jag äntligen haft några lediga dagar efter en fruktansvärt stressig period. I torsdags hade vi tenta i klinisk kemi som tyvärr inte kändes bra alls. Extremt svår tenta med lite inläsningstid gjorde att jag inte alls kände mig säker på många av svaren jag skrev. Så det blir förmodligen omtenta på den. Jag försöker tänka positivt, att skulle jag klara den så är det superbra och skulle jag inte så betyder det att jag inte kan tillräckligt. Och just det området är (precis som allt annat i och för sig) väldigt viktigt att kunna för framtida jobb.

I fredags tog jag det lugnt hela dagen och försökte plugga på ett quiz som ska vara färdigt om några dagar. Det handlar om häst och är frågor på allt från ögonsjukdomar till ortopedi. Det är flervalsfrågor och man för göra dem hur många gånger man vill. Så det är först nu (söndag) som jag lyckades få ihop 24 av 30 poäng som krävdes för godkänt. Igår grejade jag mest hemma, åkte och hämtade flyttkartonger som stått i ett förråd hos min morbror i 3 år och packade upp samt sorterade. Återfann en massa saker som jag saknat sedan jag flyttade till Uppsala, bland annat en kaffemaskin, fina vinglas och en massa annat. Dessutom var jag på synundersökning då jag ofta har ont i huvudet och är trött efter skolan. Och yes- jag behöver glasögon. Så jag beställde ett par (hejdå pengar och hej fattig student!) som kommer om ett par veckor. Hoppas det blir nån skillnad!

Imorgon är jag också ledig (tro det eller ej!) så ska försöka förbereda mig inför tisdagens övning (rektalisering häst) och försöka renskriva lite föreläsningar som jag missat.

Jag är så otroligt dålig på att ta bilder från övningarna och skolan. Rätt ofta så är det inte tillåtet att ta bilder och ibland så är det så fullt upp så att man inte hinner med. Ska försöka bli bättre. Så ni får nöja er med en bild från mitt hem, en smått kaosig, oorganiserad tavla med en massa kärlek på. Ska organisera den bättre och försöka få in fler bilder framöver 😉

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar