NZ vs AUS – Rugby!

Igår var för mig en ovanlig lördag. Jag och några vänner var och tittade på All Blacks vs Wallabies, alltså rugby, mellan Nya Zeelands stolthet och Australien, på Eden Arena i Auckland.
Vi tillsammans med nästan 50.000 människor fick vi se Black Ferns, alltså damerna, och All Blacks, alltså herrarna, vinna över de båda australiensiska lagen och därmed än en gång bevisa att Nya Zeeland är ett av världens bästa länder på rugby.

Det här var min första rygbymatch live någonsin, och eftersom jag inte kollat på mycket rugby på TV heller, googlade jag runt lite efter reglerna innan lördagen, vilket gjorde att jag förstod spelet och alltså blev allting mycket roligare. Det var också flera kulturella inslag under matchen, framförallt innan matchen. Dels sjöngs Nya Zeelands och Australiens nationalsånger, Nya Zeelands på både Maori och engelska såklart. Dessutom uppvisade nyazeeländska lagen en så kallad ”haka”, vilket är en traditionell maorisk dans. Den användes ursprungligen som en krigsdans av maoriska krigare för att visa upp sin styrka och skrämma motståndarna. Idag framförs den ofta som ett välkomnande eller vid stora bedrifter, och har blivit mer känd internationellt, sedan den började framföras vid internationella matcher. Haka’n är en dans utförd i grupp, ofta med mycket rytm och rop. Igår var det megamäktigt – googla gärna! Australiensarna hade inte mycket att komma med efter ett sådant intro… Vilket också märktes under båda matcherna; Black Ferns vann med 43-17 om jag minns rätt och All Blacks med 40-12. Utklassning skulle jag säga. Ändå var stämningen toppen mellan fansen innan under och efter. Mycket respekt helt klart!

Efter matchen åkte jag och mina kompisar in till Auckland och upplevde lite av ”efter-match-kulturen”. Hela eftermiddagen och kvällen var hur roliga som helst. Atmosfären var verkligen guld och jag kan redan nu säga att det här var och kommer nog att förbli en av höjdpunkterna den här terminen.

Tatuerade och klara

Megamäktigt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *