17 000 km lång transportsträcka

Idag har jag röstat i riksdags-, landstings- och kommunval! Lite tidigt, ja vet, men vad gör man inte när avståndet hem till moderlandet är sådär 17 000 kilometer.

I förra veckan var jag i kontakt med det svenska konsulatet i Auckland. Det går inte att rösta där så istället uppmanade personen bakom mailadressen mig att hämta upp papper hos konsulatet och sedan brevrösta någon gång i mitten på augusti. Så, jag gav mig ut på äventyr! Mitt lokalsinne är inte av bästa virke, så trots att jag varit i centrala Auckland två gånger förut, var jag denna gång fullt utrustad med GPS och skärmdumpade kartor för att kunna hitta dit på egen hand. Jag åkte buss till Auckland City från campus, vilket tar ungefär en timme. Väl där var det ungefär tjugo minuter att gå, vilket jag gjorde. Jag förväntade mig att konsulatet skulle vara någon slags kontor, så därför blev jag mer och mer undrandes när GPS’en ledde mig djupt in i radhuskvarter. Jag tog mig till rätt adress, vilket var ett vanligt litet hus. Eftersom det inte riktigt var vad jag hade väntat mig, tittade jag igenom mailkonversationen en gång till. I det sista mailet från konsulatet stod ”Jag lägger det i brevlådan”. Och där var helt riktigt en brevlåda. Inuti låg tre gula brev, varav ett hade mitt namn på framsidan. Jag tittade mig omkring, tog brevet, la det i min väska och gick därifrån.

Så, nu var det alltså dags att rösta. Efter att ha bestämt mig vilka partier jag skulle lägga min röst på i de olika valen la jag ner dem i kuverten och klistrade igen – självklart med två vittnen. Två vänner signerade brevet och i eftermiddags la jag det på lådan. Lite krångligare än hemma, men ändå helt klart smidigt!

Brevet jag hämtade upp i Auckland
Gjort mina val
Firade avklarad röstning med campus godaste kaffe – direkt från denna lilla van

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *