Māori

Ända sedan jag kom till Nya Zeeland har ursprungsbefolkningen, Māorierna, varit väldigt närvarande. Nya Zeeländarna har en helt annan relation till dem än många andra länder har till sin ursprungsbefolkning. Alla har såklart olika uppfattningar, men detta är min efter en månad i landet.

Maorierna är en polynesisk folkgrupp och utgör ungefär 15 % av befolkningen. De bor mitt ibland alla andra, och är på många sätt väl integrerade i befolkningen, samtidigt som de jobbar på att behålla så mycket som möjligt av sin egen kultur. Maorierna har ett eget politisk parti, ett kungahus, sport och nyheter på sitt språk te reo Māori. De har, precis som många andra ursprungsbefolkningar, blivit påverkade av europeisk kolonialism, påtvingad kristendom, fråntagande av land och förlust av språk. Från och med 1987 blev dock te reo Māori Nya Zeelands officiella språk, tillsammans med engelska.

Det är tydligt att maorierna är en viktig del av Nya Zeeland, även bland icke-maorier. Alla skyltar jag sett hittills, såväl i Auckland som i trafiken och på universitetet är på både engelska och Māori. Många kurser ges, bland annat den jag går – i Māori knowledge. När universitetet hade sitt officiella välkomnande för alla studenter sjöngs välkomstsånger, s.k. karakia, och välkomnandet gjordes först på Māori, sedan på engelska (alla internationella studenter stod som frågetecken, men nu är även det vardag).

För några veckor sedan var det Māoriska nyåret, vilket firades med stora matmarknader, uppträdanden, traditionella kläder och musik. Kulturen hålls vid liv genom kulturutövande, speciell tatueringskonst och språket bland annat. Många lärare, även om de inte är Māori, inleder mail och lektioner med ”Kia Ora”, vilket kan betyda olika saker i olika situationer, men den vanligaste användningen är som ”välkommen”.

Jag har på fyra månader lärt mig mycket mer om māorierna än jag någonsin lärt mig om samerna (frivilligt dels, genom kursen, men även en hel del ”ofrivilligt”, genom att den kulturen är ihopblandad med den icke-māoriska kulturen). Mycket intressant och något värt att tänka på. Ursprungsbefolkningen här utgör en stor del av befolkningen, och därför också, enligt min uppfattning, en stor del av landet gemensamma kultur. Det har inte alltid varit viktigt för Nya Zeeländarna, men idag är det något många försöker att ta vara på, och det tror jag är viktigt för andra länder att se, uppleva och ta efter.