Kycklingvinge i guld

I tisdags deltog jag i en heldag för nya internationella studenter. Det är svårt att uppskatta hur många vi är, men några hundra kanske. De flesta är här för att göra sin master, vissa för språkstudier och några för utbyten. Utan att ha pratat med alla, så är mitt första intryck att vi inte kommer från så många olika platser. Absolut flest är från Kina. Ett mindre gäng från Sydostasien, ungefär lika många från Nordamerika och sen en handfull från Europa. En mycket underhållande och duktig engelsman som jobbar på en av avdelningarna på Massey höll en introduktion för oss nya, och berättade då om när han kom till Massey för sju år sedan. Första dagen hade ett stort gäng studenter stått ute och väntat på att få komma in till en lektion de alla skulle delta i. Studenterna hade varit rätt uppdelade, och engelsmannen observerade dem på håll. En stor grupp bestod av kineser i synnerhet. En grupp var amerikaner och kanadensare med breda accenter. En grupp fashionabla sydeuropéer och en grupp med Kiwis (Nya Zeeländare) utan skor. Engelsmannen knackade en av studenterna på axeln och frågade vad det var för klass dem alla skulle ta, varpå studenten svarade ”cross culture communication”. Engelsmannen: ”Yeah right, good luck with that…”

Jag kan känna igen mig i det här när jag sett mig omkring de senaste dagarna tyvärr. Jag förstår att det finns en trygghet i att umgås med likasinnade, men är det verkligen därför vi åker till en ny kontinent?

Oavsett – nästa vecka börjar alla kurser. Det ska bli kul att träffa lite fler Nyzeeländare, det har märkts på campus att terminen inte börjat än. I våras sökte jag fyra rätt olika kurser, men kom tyvärr bara in på en av dem, på grund av att jag inte hade rätt förkunskapskrav. Nu har jag i alla fall sökt och kommit in på tre till och därför fyllt min kurspott för terminen. Eftersom jag läser en samhällsvetenskaplig agronomlinje har jag rätt mycket frihet när det kommer till val av kurser. Jag har därför valt att läsa

• Ritual & Belief (A study of selected topics in the field of ritual and belief such as rites of passage, witchcraft, sorcery, shamanism and symbolic representation.)
  • Nau mai e noho: Engaging with Maori (This course will equip students with a range of skills to engage with Maori communities including common expressions in te reo, an understanding of key traditional concepts, customary practices (tikanga), the importance of the Treaty of Waitangi and the nature and structure of Maori social and political organisations.)
  • Introduction to Food & Nutrition (An examination of the effect of social, cultural and psychological factors on food habits; a brief study of the composition of foodstuffs and the basic principles of human nutrition; an introduction to food safety and food preservation.)
  • Creative Communication (Students explore these aspects of creative communication through work in, and analysis of, three creative forms: creative writing, theatre and film. Work in the course is arranged under three broad headings: Origination, Production and Reception.

Jag uppskattar verkligen möjligheten att kunna välja lite mer fritt vad jag vill läsa, men när jag läser om alla fyra kurser känner jag också att jag kan applicera allihop på mitt program. Det är ännu ett bevis på att programmet är brett och något jag kan forma efter mina egna intressen. Tummen upp!

Campus en bit ifrån. Precis som på Ultuna finns allt samlat, campuset är inte utspritt över en stad till exempel, vilket jag gillar!
Campus lite närmare
Kycklingvinge – Studentkåren har precis uppmanat oss att tävla i en spicykycklingvingsätartävling om några veckor. När vi lämnar kåren kommer vi ut till det här: En tre meter hög kycklingvinge i guld. Är det på grund av tävlingen den står här?? Inbillar vi oss?? Men nej, den står där. Men snarare på grund av att universitetet en gång var en kycklingfarm, än att det anordnas ätartävlingar. (Men vad kom först egentligen – kycklingen eller ätandet..?)