Slut med utbyt!

Nu befinner jag mig alltså i Australien, och utbytet på Massey University på Nya Zeeland är därmed över. Terminen har, likt många som gjort samma grej kan intyga, gått väldigt fort, men också varit väldigt innehållsrik.

Jag är himla nöjd med de kurser jag läst och jag har lärt mig otroligt mycket. Bara att kunna välja kurser som jag är intresserad av men som inte ingår i mitt ramschema känns lyxigt och har varit sjukt kul. Jag har fått lite extra glöd för programmet och min utbildning och det är jag väldigt tacksam över.

Jag är också glad för alla de vänner jag fått och de resor jag gjort. Det var ett mål jag hade innan utbytet; att verkligen ta vara på tiden och se mycket. Jag valde ju ändå att åka till Nya Zeeland! Det är ett land med så mycket att se och så många fina människor och jag skulle hemskt gärna vilja ge tillbaka. Only time will tell antar jag…

Helt enkelt är jag så nöjd att jag gjorde det här utbytet. Bara att få ta en paus från vardagen och göra något nytt som samtidigt har med min utbildning att göra har varit väldigt givande och jag ångrar det inte en sekund. 

Tack för att du har läst bloggen och följt med på min äventyrstermin. Nu bär det av mot Sydney för julfirande! P&K!

//Emelie

Klar på Nya Zeeland

Sista morgonen på sydön upptäckte vi att vi fått punka på ett av däcken. En påminnelse, eller kanske nyårslöfte till 2019, får bli att lära mig att byta däck, men som tur va fann jag två personer på campingen vi bodde på som visste. De spenderade 45 minuter med att hjälpa oss och jag är evigt tacksam för det. Ville ge dem något som tack men allt vi hade var lite havregryn och det kändes för torftigt. Ett ”very greatful” fick räcka. Jag tror de fattade.

Här är lite fler bilder från kameran, från en GRYM roadtrip:

 

 

Efter att ha lämnat av bilen flög vi tillbaka till Auckland för en sista vecka på nordön. Vi åkte på lite utflykter och insöp Nya Zeeland några sista gånger, för den här gången. Rummet är hoppackat, hejdåkramar utgivna. Några tårar har fallit och ett kapitel är avslutat. Nu börjar ett nytt dock, eftersom jag skriver det här inlägget från ett hostel i Melbourne… Nästa inlägg blir också mitt sista inlägg, med lite sista tankar om utbytet! Önskar er en fin dag!

Pankake Rocks & Whiskey Falls

Vi avslutade vår två veckor långa roadtrip i onsdags, men på grund av brist på internet har det varit svårt att uppdatera här om vår resa. Vi tog oss i alla fall upp längs hela västkusten, och sedan ner östkusten tillbaka till Christchurch. Vi har vandrat i nationalparker, badat, lagat mat bak i bilen, lyssnat på podcasts, kört långa sträckor, träffat fantastiska människor och sett mängder.

Pancake Rocks i Punakaiki på västkusten:

Vi tror att de kallades Pancake Rocks pga att stenarna ser ut som när pannkakor staplats på varandra, men det är fri tolkning tror jag. Det är okänt hur de formades, men balla är dem iaf!

En riktigt vacker dag gjorde vi en tretimmarshajk till Whiskey Falls på norra sydön. En kombination av att vi inte hittade vattenfallet och en stor mängd bitska sandloppor gjorde tyvärr att vi aldrig kom till fallet, men vacker var vägen! Här är sjön vi vandrade vid för att komma dit, spegelbland just den dagen! Självklart blev det bad.

Abel Tasman i regn och solsken

För några dagar sedan var vi på norra sydön, vid Nelson Lakes och Abel Tasman National Park. Efter några dagar fyllda av mestadels körning längs med västkusten bodde vi på en fantastisk camping för bara NZ$5 per natt (30 kr). Campingen låg på gränsen till nationalparken, med havet som granne. Vi bodde där i två nätter för att vi tyckte så mycket om det faktiskt. Där fanns husbilar av alla möjliga varianter; slott byggda på lastbilsflak, helt svarta lastbilar med (vad som verkar vara) fantastiska interiörer. Bakpå husen var affischer och texter ditmålade med information om och propaganda för cirkusen i Nelson. Jag tror att vi bodde sida vid sida med dess medverkande.

Här var det min kväll att laga middag, som sedan åts på stranden bakom bilen.

Ena dagen är vädret strålande; inte ett moln på himlen, solen gassar och ozonhålet ovanför NZ blir bekräftat. Dagen vi spenderade i Abel Tasman National Park var en sådan dag. Vi badade i det klarblå vattnet, vandrade under lövverk och åt lunch på en klippa medan tidvattnet drog sig tillbaka.

Andra dagar är vädret lite mindre förlåtande. De senaste två dagarna har det varit storm. Vi campade på en vacker camping precis vid havet och såg fram emot en fyratimmarshajk till en fyr kommande morgon. Men under natten drog mörka moln in. Det vräkte ner hela natten, hela morgonen och i följande två dagar. Det är himla mysigt att sova i en bil med regnet smattrandes på taket, men allt regn gör också vägarna mer instabila, hajkingspår lerigare och oss blötare. Det har varit flera sådana dagar och det kan ibland vara svårt att veta hur vi ska spendera dem, eftersom friluftsliv och de aktiviteter vi vill göra är rätt väderbaserade. Vi har valt att köra längre de dagarna, sett saker skyddade av lövverk eller tak, varit i lite mindre städer eller bara tagit det lite lugnare. Charmen med att bo i en bil är i alla fall att våra grejer hålls torra. Och att dricka te, läsa en bok och titta ut över ett stormigt hav är helt okej det med.

Roadtrip på sydön med Vincent the Van

Vi är nu inne på vår femte dag på roadtrippen som tar oss genom stora delar av nyazeeland sydö. Vi började i Christchurch på östkusten i fredags där vi hyrde en Toyota från ’98 med inbyggd säng och gasolkök. Det är bara jag som har internationellt körkort, så jag bränner på! Har lärt känna bilen bra, vägarna och vänstertrafiken fint vid det här laget. Har är Vincent VAN Gogh:

Vi körde söderut mot Queenstown och Fjordland som mål de första tre dagarna, men ändrade igår riktning efter att ha insett hur mycket regn som väntades. Vi kom till Wanaka, men igår började vi istället köra norröver och längs med västkusten mot varmare breddgrader. Att köra bil är kul, att sova i bilen är så mysigt och hela resan är precis det jag vill göra just nu. Så lycklig här.

Idag såg vi delfiner!! Små och sällsynta enar som dök precis vid stranden! Vi badade inte med dem eftersom det varit riktigt kallt och regnigt idag, men såg dem från stranden. Magiskt. Ikväll har vi duschat för första gången sen i fredags också. Även det magiskt. Det är de små sakerna va.

Isolerade för en helg

Helgen som var spenderade vi i Onewhero, en liten ort en timme söder om Auckland. Jag hade i största hemlighet hyrt bil och en enkel stuga genom Airbnb för att fira min kille som fyllde 24 år. Elen kom från en solpanel på taket, värmen från en kamin, varm utomhusdusch som bedrevs med solceller och köket bestod av en pizzaugn utanför stugan. Stället låg som sagt bara en timme med bil från storstaden, men runtomkring hördes ingen annan människa. Kor råmade och fåglar kvittrade, elden sprakade och pizzan smakade ljuvligt. Vi hade fantastiskt väder på lördagen och passade då på att ta en lång promenad runt ägorna på eftermiddagen och spana stjärnor på kvällen, men när lätt regn studsade mot stugans tak nästa morgon gjorde det inte situationen mindre mysigt. Här är lite bilder från en fantastiskt avkopplande, mysig och enkel helg!

Sydön shenanigans

Sista tentan i torsdag kändes braaa, så skönt att vara klar med plugget och känna sig nöjd! Riktigt än väntar inte hemfärd dock, utan istället en roadtrip på Nya Zeelands sydö!

Vi är i Albany även denna vecka, men åker söderut på torsdag. Jag har hyrt en campervan, alltså en bil med inbyggd säng och ett litet gasolkök, i fjorton dagar som vi ska bo i. Att ”leva van-life”, alltså att bo i sin ombyggda skåpbil, är en dröm jag haft i flera år, så att testa på det såhär under en kortare period är jag väldigt taggad på! Dessutom finns det fullt med vackra campingplatser att ställa bilen på under natten allt eftersom vi tar oss fram bland fyrbenta varelser och glaciärer. I dagarna håller vi på att planera själva rutten samt få ordning på alla detaljer. Jag är även i fullt sjå med att visa min nykomna gäst runt på campus, i natur och bland Aucklands mångsidiga förorter.

Resterande inlägg kommer alltså inte att handla så mycket om skola och plugg längre, utan snarare sydön och vår roadtrip och en del av de shenanigans vi har för oss. Vi har bilen mellan den sextonde och den tjugoåttonde, så det blir förhoppningsvis en massa vackra bilder som ger nyazeeländsk mersmak, eller något sådant. Vi får se! P&K!

Klar för terminen imorgon!

Klockan är 02 här. Det är mörkt ute, min korridor är tyst. Jag har precis läst igenom mina anteckningar inför den sista tenta imorgon bitti om kost och nutrition. Jag känner mig inte hundra procent säker på allt innehåll, men jag tror att under de tre timmar jag har på mig imorgon förmiddag kommer jag ändå kunna skriva ihop det jag behöver. Hoppas jag. Puh.

Imorgon (idag) är alltså sista tentan och därmed det sista jag gör studiemässigt på Nya Zeeland och Massey University. Känns helt sjukt och overkligt, men också lite skönt såklart. Många dagar har spenderats i biblioteket, mittemot vänner och kursare. Vi har pluggat, tagit paus för lunch, pluggat igen, gymmat, käkat middag och hittat på något tillsammans på kvällen. Det kan låta som trista dagar, men rutiner med människor man tycker om är fint. Vi har alla pluggat en himmelens massa mängder, men också kunna skratta åt det ihop. Senaste veckan har flera kvällar spenderats med Netflixserien The Keepers. Rekommenderar STARKT. Sju avsnitt som är mycket starka. Så bra!

Vid lunchtid imorgon är jag alltså klar för den här terminen! Då ska jag gymma och (förhoppningsvis) le stor för att tentan är över. Sedan ska jag duscha och handla och sådär, för att sedan köra (ja, efter lite övning bemästrar jag vänstertrafik nu!) till flygplatsen och hämta upp min kille som kommer hit. Har inte setts på fem månader så det känns också helt overkligt, men så kul! Umgås med honom och mina vänner här innan nästa vecka då vi två reser till sydön för äventyr! Mer om det och lite sista tankar om mitt utbyte i kommande inlägg! Önska mig lycka till imorgon! Godnatt!

Vattenfall bland biblioteksköande

Jag är rätt stolt över mig själv. Förra veckan hade jag mängder med inlämningar och presentationer, denna veckan likaså. Men idag skickade jag in min sista inlämning så nu har jag bara två tentor kvar varav den första är imorgon. Wow. Idag har jag suttit med två av mina kursare inför tentan imorgon i Maori Knowledge och gått igenom ALLT. Kurslitteratur, möjliga tentafrågor, saker vi undrar eller inte förstår. En kurs jag haft svårt att få grepp om har vi tillsammans sammanfattat idag. SÅ skönt. Förstått mer på en vecka av intensivt plugg än tre månaders lektioner haha. Känns pirrigt inför imorgon, men också som att jag har koll på det. Det ska nog gå bra.

I torsdags skickade jag in en stor inlämning i Ritual & Belief om en ritual jag deltagit i. Jag valde att skriva om Black Ferns vs Wallabies-matchen jag gick på i slutet av augusti, eller ritualerna kring matchen. Black Ferns är Nya Zeelands kvinnliga rugbylag, rankade bäst i världen. Alltså är dem en ganska stor grej, dock får dem inte i närheten av samma uppmärksamhet som All Blacks, det manliga laget. Mycket intressant att skriva en rapport på och ett arbete jag är nöjd med.

Här satt jag och skrev klart inlämningen. Eftersom det är kö (!) till bibblan innan det öppnar på morgonen (se bild:)

…valde jag att avsluta eftermiddagen här:

Troget sällskap:

Igår regnade det. Mycket. Det har inte regnat på en vecka, vilket är ovanligt för Nya Zeeland, så regnet var efterlängtat. Jag och några vänner tog en promenad för att hämta upp en bil vi lämnat kvar hos en kompis efter några öl i fredags. Vi passade på att gå förbi ett vattenfall tio minuter från skolan. Nya Zeeland liksom.

Oktober har varit en fullspäckad månad:

Nu är jag klar med plugget för den här veckan och idag i alla fall, tentan är imorgon eftermiddag så ikväll ska jag bara ta hand om mig själv. Träna, göra yoga, kolla senaste avsnittet av Maniac på Netflix. Sånna goa saker. Efterlängtat.

En bra lördag

I lördags var en riktigt bra och händelserik dag, så ett härligt lördagssätt! Jag och min närmaste grupp vänner började dagen med ett tungt och svettigt pass i gymmet. Där har vi spenderat mycket tid den här terminen och det är ju så kul att ha träningskompisar! Vänner som tränar ihop förblir ihop! Eller nåt sånt!

Pga fantastiskt väder drog vi till en av de närliggande stränderna Long Bay och njööööt av sol och bad i några timmar. Mycket efterlängtat, mycket härligt. Det är sånt där perfekt jeans-och-linne-väder just nu och det är fantastiskt.

Efter att ha duschat av oss sand och solkräm hemma åkte vi in till Auckland City och befann oss snabbt på Diwali-festival, alltså en stor hinduisk ljusfest! Halva Queens Street, huvudgatan i Auckland, var anstängd! Där fanns en stor scen, musik, gatukonst och uppträdanden. Food trucks var överallt och människor likaså. Solen lyste på oss när vi åt kikärtsgryta och bröd och bevittnade kröningen av fantastiskt klädda ”Mr & Ms Diwali”.

Vi vandrade sedan vidare till The Basement – en liten teater med bar och produktioner som bara visas i någon vecka innan en ny uppsättning tas in. Jag hade fått tips om det här stället av min Creative Communication-lärare så vi bestämde oss för att gå hit! Vi, tillsammans med femtio andra personer såg ”A Lost Cause” som handlade om kvinnor och psykisk ohälsa. Tänkvärd. Vi diskuterade den och annat över några öl och mexikansk mat efteråt och bara hade en himla bra kväll! Därav få foton, men här är ett par iaf!