Tack och Hej, leverpastej!

Tyvärr så måste jag meddela att SLU har valt att pausa alla studentbloggar tills vidare… De jobbar för att rekrytera fler framtida studenter men då var dessvärre inte bloggarna med i planen längre. Detta känns såklart jättetråkigt och jag kommer verkligen sakna att få skriva om det jag gör om dagarna. Dock kommer jag nu fortsätta ännu mer med min instagram, @emmas_tradgard och förmodligen skriva om utbildningen där istället. För jag vill inspirera och visa andra att Trädgård is the new black? Nej den där liknelsen blev lite konstig. Jaja, hur som helst så får ni mer än gärna fortsätta att ta kontakt med mig och följa mig på Instagram!

Kram och tack

Seminarium om framtiden

Åhh, spännande med framtiden. Idag hade vi ett seminarium där vi på olika sätt diskuterade om maten i framtiden. Hur ska det egentligen produceras? Vad vill vi ha för kvaliteter? Hur ska vi få fram grödorna som vi behöver?

Innan seminariet fick vi flera olika texter som utgick ifrån en av tre huvudområden. ”Matens kvalitet i framtiden”, ”Växtförädling och nya tekniker” och ”Odling – ny teknik”. Mycket av det vi diskuterade är otroligt kontroversiellt, allt från teknikens inverkan på odling till GMO. Ännu en gång kände jag: Ju mer jag lär mig, desto mindre vet jag. Allt som man tror sig ha en tydlig åsikt om ändras stup i kvarten. Det är så många frågor som folk uttalar sig om även fast man egentligen inte har en aning. Jag vet att jag är skyldig för det. Dock tror jag att det viktigaste är att man är öppen för debatt och kan ändra på det man tror på. Släppa på stoltheten och lyssna helt enkelt.

Nu är det i alla fall fult fokus på tentan som är nästa fredag. Jag är väldigt stressad så att jag inte är stressad längre. Hur det nu kan vara logiskt… De två senaste dagarna har jag varit disciplinerad och fokuserad vilket har känts väldigt bra. Det har liksom kompenserat för uppehållet under jul och nyår. Men även fast det har känts bra i två dagar ändrar inte det faktumet att jag inte känner mig i fas. Åh andra sidan kan man inte plugga hur mycket som helst (intalar jag mig). Äsch man behöver kolla på Netflix också!

Jaja, nu ska jag sammanfatta ännu en PowerPoint!

Kram

Tillbaka till verkligheten

Tjabba Tjena Hallå (vi säger så)!

Igår kom jag hem från Stockholm och kan (äntligen) komma tillbaka till lite struktur och rutiner. Mamma och pappa har varit här i lägenheten och hjälpt mig mer renovering av köket men de har nu lämnat och är på väg norrut. Det är skönt att få komma tillbaka till verkligheten igen efter ett fullspäckat juluppehåll. Mindre härligt är att tentan endast är tio dagar bort. Det jag skulle ha pluggat i Stockholm är inte gjort och jag ligger därmed efter. Stressen är ett faktum.

Kommer jag hänga läpp för detta? Icke sa Nicke! Nu känner jag motivation och under kvällen ska jag lägga upp en plugg-plan (pp) för att lugna min själ lite. Jag ska också dra det steget längre och lägga upp ett schema för mina dagar då jag är hemma. Som om jag gick i gymnasiet och lärarna bestämde vad som skulle göras. Det är farligt med så kallade ”egenstudier”.

Nu ska jag ta igen för mitt lata, men behövliga, beteende och klara den här tentan!

Nytt år, nya möjligheter, eller?

Gott nytt år på er! Först och främst vill jag tacka för att ni har hängt med mig under min första termin på SLU. Den utbildning som jag har längtat till och som jag nu även får representera genom bloggen. Tack för all fin kontakt vi har haft!

Nytt år och nya möjligheter eller hur? Det är så många tänker nu. Nyårslöften. ”Det nya livet börjar nu”. Nu. Jag förstår att man tar tillfället i akt att förändra delar i sitt liv nu när motivationen är som starkast. Man får en tillhörighet med alla andra som också ska äta nyttigare, jobba hårdare, träna mera osv. Missförstå mig rätt, det är många som lyckas med sina nyårslöften, men även många som aldrig har klarat dem.

Det är lätt att ryckas med i vågen av motivation nu när det flödar från allt och alla. Men sen om två – tre veckor när den vågen har lagt sig, kommer du att fortsätta? Om du vill ha nyårslöften så gör det inte bara för att ha dem utan för att du verkligen vill. Ett tips för att hålla motivationen vid liv är att skriva ner vilken person du vill vara efter året är slut. På så sätt kan du gå tillbaka och kolla för att utgå från ditt framtida jag när du ska ta beslut. Hur skulle framtida jag hantera detta? Vad skulle jag ha gjort?

Sätt upp realistiska mål och skriv ner! Underskatta inte kraften hos penna och papper.

Lycka till och Gott Nytt År!

Fotofri jul

God fortsättning på er!

Hoppas ni har haft en härlig jul vad det nu innebär för just dig! Jag har firat två stycken julaftnar, en den 23:e med släkten på pappas sida och en den 24:e med släkten på mammas sida. Samma upplägg varje år! Jag älskar traditioner och det känns bra att vi har gjort likadant iallafall under min snart 20 år i livet.

Jag skulle kunnat dela massa bilder på julmat, gran, julklappar, glada släktingar osv, om jag hade tagit några foton såklart. Istället för att visa upp mitt firande så levde jag i det. Jag tror att det är något som vi har tappat i den ”uppkopplade generationen”, att bara leva i nuet. Tänk er, gå på en konsert UTAN att dela det på diverse sociala medier. Åh andra sidan så är det underbart att gå tillbaka och titta på bilder och videos från utlandssemestern. Så det är inte riktigt svart och vitt. Men det är tydligt att vi behöver leva lite mer, på riktigt.

Nu ska jag ta och spela lite guitarhero med min mamma!

Kram!

Jullov i Stockholm

Äntligen hemma i Stockholm i den gula villan! Igår åkte jag och Maja tåget 07:10 från Malmö och jag blev hämtad av min far vid stationen. Sen fick jag efter lång saknad träffa min katt Sara igen. Nu blir det jul och mys (och plugg) hemma i Stockholm fram till januari. Det är väldigt skönt att vara tillbaka faktiskt. Ibland krävs det att man lämnar hemmet för att verkligen kunna uppskatta det på riktigt. Sen har mamma blivit lite galen och bestämt sig för att använda en tallgren som gran i år. Jag är för nytänkande men julen kan väll få vara traditionsenlig haha!

Hur som helst känns det skönt att vara hemma!

Slakt! (aka skörd)

Ömma, fina, gulliga basilika. Jag kommer aldrig glömma dig… Din doft. Din färg. Din utrstråling.

Näej! Nu kanske jag överdrev lite. Så här ligger det till: I måndags avslutade vi vår laboration kring basilikorna och undersökte hur det gick. Sen satt vi dagarna fram till torsdag med rapport och redovisningförberedelser.

Under slutmätningen kollade vi höjden, vikten, bladmassan och rotsystemet för att se vilka bevattningsintervaller som gav bäst resultat. Kort och gott kan jag säga att basilika växer ”bäst” om de får torka upp något mellan vattningen. Det är ungefär det vi kom fram till efter 6 veckor av laboration.

För att avsluta den här delen av kursen skrev vi dels en labbrapport på fyra sidor och höll även en kort redovisning av resultatet. Alla 12 grupper redovisade sina undersökningar i torsdags och det var faktiskt väldigt intressant. Man tänker att man har ganska bra koll på att odla basilika men det är verkligen så att ju mer man lär sig desto mindre vet man.

Nu ska jag titta på Ernst glöm inte att det bara är fyra dagar kvar till julafton!

En väldigt glad Lucia!

Hörrni, Glad Lucia! Ni vet vad detta betyder… bara 11 dagar kvar till julafton!

Jag har inte gått något Luciatåg idag men igår och i onsdags gick jag med kören. Det blev väldigt vackert om jag får säga det själv. Varje år känns det så konstigt att behöva vänta 365 dagar till nästa tåg, men det är ju en del av charmen.

Som ni ser på titeln är det en väldigt glad Lucia och det är det verkligen. Hela dagen har jag varit på bra humör och det ser inte ut att försvinna. Föreläsningen var också otroligt lätt att lyssna på idag och vi slutade halv två, lyx! Sen är det ju också fredag vilket alltid höjer humöret (vi kan ignorera att det är fredag den trettonde). En annan sjuk sak att dagens föreläsning var den sista innan tentan. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta… Äsch, jag har för mycket julkänsla för att stressa upp mig!

Hur som helst hoppas jag att ni har en helt underbar fortsatt Lucia och käkar lite (läs:mycket) lussebullar!

Kram!

15 dagar kvar

Jag kan inte riktigt greppa att det bara är 15 dagar kvar till julafton. Det ligger nog i att jag har räknat ner enda sedan augusti. Julkänslan har gjort sig påmind väldigt mycket den senaste veckan måste jag säga. I onsdags var det bland annat ”adventsmys” med kören i skolan. Vi lyssnade på musik, lekte lekar, fikade, sjöng och gjorde våra buxbomkransar till Luciatåget som vi går på onsdag. Om ni vill börja på SLU eller redan går kan jag verkligen rekommendera att gå med i något utskott. För mig passade kören perfekt! Vem kan klaga på Lucia liksom?

Bortsett från myset med kören så bjöd jag över Maja, Carro och Camilla i lördags för att dricka lite glögg och snacka lite skit. Eller jag behövde egentligen hjälp att bära in min spis som jag (äntligen) har fått. Jag har hittills levt på en platta bara. Hur som helst fikade vi med pepparkakor och glögg, sen kunde vi inte låta bli att beställa hem pizza för att äta till middag. Julmys deluxe!

För att verkligen toppa julkänslan var jag och Maja på en julmarknad i Malmö igår! Det var också supermysigt och jag kunde bocka av flera klappar som stod på listan. Tyvärr så var det lite för mycket promenerande för mitt knä så jag var väldigt svullen på kvällen. Men men, det var det värt. Nu ska jag värma på en matlåda från igår!

Kram!

December i växthus!

Nu är det äntligen december, den mysigaste månaden på året! Även fast jag älskar när det är lite kallt och ruggigt nu på vintern är det skönt att kunna gå in och värma sig. Visst, en varm lägenhet ska få sin cred men har ni gått in i ett växthus med 20 grader varmt i på vintern? Och inte nog med det, så fort man öppnar dörren till ”vår” avdelning slås man av doften av basilika!

Jag har nämnt detta i ett tidigare inlägg men man kan väll inte prata för mycket om odling? Så här ligger det till: Vi är indelade i 12 grupper och varje grupp ska undersöka en specifik sak. Grupp 8 (där jag är med) ska experimentera med vatten eller snarare frekvensen av vattning. Vi har 40 basilikaplantor av sorten ”Sweet Thai” som alla får lika mycket vatten per vecka. Men varianten är att de 40 är indelade i 4 grupper där varje grupp får H2O (måste ju visa att jag har läst kemi) olika många gånger. Men som sagt, samma mängd. Detsamma gäller näring.

*SPOILER ALERT* Det är många fler delar än vad man (jag) trodde i att genomföra ett experiment som detta. Vad ska göras? Hur ska det mätas? Är det genomförbart? Och så vidare. Men man kommer verkligen ”hands on” på problem som man ofta möter i teorin när man pluggar.

Apropå att plugga, det är vad jag ska göra nu.

Förresten, visst är julkalendern över förväntan i år? (om du inte kollar: skäms!)