Boktips

I den här fantastiska boken visas 13 privata trädgårdar upp. Dramatiska panoramafotografier blandas med skisser och planer, tankar och intervjuer. Även en hel del växtkännedom vävs in. Alain Le Toquin som författat boken har under sin långa karriär rest jorden runt och fotograferat över 300 olika trädgårdar som han sedan presenterat i ett gäng olika böcker.

Min personliga favorit i ”Secret Gardens” är Erwan Tymens trädgård ”The Garden of Dunes”.

Erwan Tymen arbetar som landskapsdesigner i Frankrike och är känd för sitt sätt att konfrontera sin omgivning, snarare än att skapa den. Han lägger stor vikt vid att integrera det mänskliga livet i naturens naturliga dynamik, utan att tukta den till oigenkännlighet. Under arbetet med ”The Garden of Dunes” utgick och återkom Erwan ständigt till att försöka se platsen som för första gången, varje gång. En förbipasserande människa skall under inga omständigheter ana att hen blickar ut över en välplanerad och anlagd trädgård. I alla hans projekt arbetar han med den lokala floran och försöker främja platsens ekosystem, ett arbetssynsätt som jag själv hoppas på att kunna anamma i framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *