Beskärning

Enda sedan kursstart har jag sett fram emot beskärningsövningen som ägde rum i fredags och även om det var kallt och blåsigt ute var det en rolig och lärorik dag. På onsdagen lyssnade vi på en föreläsning om beskärning av olika typer av växter och dessa kunskaper tillämpade vi sedan praktiskt på fredagen. Det finns olika typer av beskärning och vi fick pröva på bland annat föryngringsbeskärning av buskar, formklippning av häck, fruktträdsbeskärning, nerklippning av perenner och underhållsbeskärning av häck. Att ha prövat på detta ger en bra uppfattning om hur mycket underhåll olika växter behöver vilket är viktigt att ha i åtanke vid gestaltningen av en plats. Att till exempel formklippa en hel allé tar väldigt mycket tid och är således mycket kostsamt.

Föryngringsbeskärning av färgginst.

Föryngringsbeskärning innebär att en väst som börjar bli för stor och hängig skärs ner till cirka 15 centimeters långa stubb så att den kan växa upp till en ny och fräsch buske.

Äppelträd innan beskärning.
Äppelträd efter beskärning.

I ett tidigare inlägg yttrade jag mig kritiskt mot de grövsta formerna av beskärning, när ett stort träd blir av med alla sina grenar. Jag tycker fortfarande att det ser hemskt ut men efter onsdagens förstår jag att det kan finnas acceptabla motiv för den typen av beskärning. Om ett träd blivit alldeles för stort kan kapning av grenarna vara enda alternativet till att plocka bort trädet helt, vilket är kostsamt och kan missgynna den biologiska mångfalden. Kapas grenarna kan trädet skjuta ut nya skott och stå kvar i ytterligare ett antal år. Dock är det att föredra att från början välja ett träd som inte blir för stort för platsen det står på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.