Vinterkvist

Ingen är mer nöjd och glad än jag, för denna vecka har vi börjat med växtkännedom! Igår förmiddag hade vi en föreläsning om olika kännetecken som finns hos växter och på eftermiddagen hade vi vår första växtvandring. Vi kommer att ha totalt 5 stycken växtvandringar på 1,5 till 2 timmar och varje gång studerar vi 10 träd och buskar. Våra lärare berättar om växternas egenskaper och ger oss tips på hur vi ska lära oss att identifiera de olika arterna. Vissa träd har en form på kronan som särskiljer sig, andra har en annorlunda färg och form på knopparna och somliga känns igen främst på barken. Vissa är lätta att lära sig, till exempel hägg som luktar bittermandel om man skrapar med nageln på det yttersta skottet, eller kastanj som har ovanligt stora och klibbiga knoppar. Andra arter är mer lika varandra och därmed svårare att lära sig. Speciellt när de är unga och inte riktigt har antagit en tydlig form än. 

En kvist av druvfläder, sambucus racemosa. 

Utöver att känna igen alla växter ska vi även kunna benämna dem med deras latinska namn. Jag är inte alls bekant med latin sedan tidigare så jag började plugga in namnen redan förra veckan. Jag har gjort flashcards och försökt komma på smarta minnesregler. Klibbal till exempel heter alnus glutinosa och det kommer jag ihåg genom att tänka att gluten finns i deg och deg kan vara klibbig. En annan minnesregel jag har är till asken som heter fraxinus excelsior, detta tycker jag låter som en trollformel från Harry Potter och askens kvistar påminner om trollstavar. 

Jag tycker verkligen att denna delen av kursen är otroligt rolig och intressant och det fantastiska vädret har inte gjort det sämre. Min tacksamhet för solen och den molnfria himlen är enorm, det kunde lika gärna ha varit snöstorm och minus 20 grader. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.