Tentaplugg

Äntligen helg! Denna vecka har präglats av föreläsningar och plugg inför tentan på tisdag. Vi ska kunna redogöra för agrarhistorian ända från järnåldern och fram till idag, vilket innebär många begrepp och årtal att lära in. Agrarhistoria är landsbygden och jordbrukets historia, vi har lärt oss om olika odlingstekniker som har använts, hur mark har fördelats mellan olika ägare genom tiderna och vilka redskap som har varit avgörande för lantbrukets utveckling. Jag har läst nästan alla sidor i boken och tagit anteckningar på dessa samt antecknat på föreläsningarna, så de stora dragen tror jag att jag har koll på. I helgen tänkte jag göra en tidslinje och nöta årtal, sedan får det bära eller brista.

Parallellt med tentaplugget har vi förberett oss inför uppsatsen som ska skrivas nästa vecka efter tentan. Vi ska välja ett område på cirka 1 kvadratkilometer och beskriva hur det ser ut idag och hur det har formats genom historien. Till vår hjälp har vi ett antal kartdatabaser med kartor från olika tider där man till exempel kan se vilka förändringar som skett gällande fördelningen av åkermark och ängsmark. Att läsa gamla kartor är otroligt svårt, ofta är de skrivna med skrivstil och vissa är så gamla att man knappt förstår språket. Men jag antar att det är en förmåga som utvecklas med tiden. Inför uppsatsen fick vi en superbra föreläsning med matnyttiga tips om akademiskt skrivande samt övningar i att referera. Bra med lite repetition för oss som tagit ett eller flera års paus mellan gymnasiet och universitetet.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.