Frågor och svar

Denna vecka har gått snabbt. Från den kanske första riktiga vårhelgen med strålande sol till kommande påskfirande! Vi har haft de sista föreläsningarna inför tentan och ganska långa dagar med räkneövningar. Det känns faktiskt ganska överkomligt så jag ska se till och koppla bort allt som har med mark att göra under helgen.

Nu är det som sagt ansökningsperiod till utbildningen och jag har fått flera frågor vilket är jättebra eftersom många sitter och funderar på ansökningar! Därför kommer här världens längsta blogginlägg som förhoppningsvis kan vara till hjälp. Det är bara att komma med fler frågor:)

Hur är det att plugga på SLU? Finns det mycket fritidsaktiviteter att engagera sig i?

Jag tycker att det är väldigt trevligt att plugga på SLU. Vi har fina lokaler (detta var inte fallet när jag började och huset vi är i nu fortfarande var under byggnation), vi har trevligt fik och fina utemiljöer. Periodvis är det segt att pendla ut från stan men jag gillar att ha ett campus- det gör att man alltid träffar på folk man lärt känna och vi behöver inte heller trängas på biblioteken i stan om vi inte vill, utan bokar grupprum på skolan istället. När jag började på utbildningen hade jag tänkt att bara läsa de första tre åren i Ultuna då fem år kändes som alldeles för lång tid, men sedan har jag trivts så bra att det känns vemodigt att sluta nästa år.

Ute på SLU finns några lunchställen och fik (nu även ett kafferostri i det huset jag tidigare pluggade i). Det finns även ett kårhus som anordnar pubar och klubbar. Om man vill engagera sig finns olika valmöjligheter via kåren- själv har jag inte gjort detta men via vänner som varit kåraktiva har jag fattat att det finns mycket att göra: allt ifrån sportaktiviteter i SLU:s träningshall till festfixeri, körer, friluftsförening och annat. Kika in på: http://ultunastudentkar.se/index.php/studiesocialt/engagera-dig/#. Sedan finns självklart även nationerna i stan!

 

Vad är det bästa med utbildningen enligt dig? Varför valde du utbildningen? Jobbar man nära naturen under och efter utbildningen?

Det bästa är variationen både mellan kurser och inom kurser. Det är ju periodvis tungt att plugga och moment som är roliga att genomföra är då guld värt. Många vänner som pluggar annat kan tycka att en hela kurser kan vara tråkiga men detta har jag aldrig upplevt eftersom vi jobbar med olika sorters moment.  Sedan är det även bra lärare vilket också är jätteviktigt. De är engagerade och försöker även lära sig våra namn (vilket inte hör till det vanliga inom universitetsvärlden). Innan sommaren brukar det anordnas en Lark-gasque (dvs. sittning och fest på nation) och på denna brukar lärarna komma och spexa.

Att jag valde utbildningen var från början ingen självklarhet. Jag funderade på bland annat oceanografi, fred- och konfliktstudier samt olika designutbildningar. Landskapsarkitektur var den utbildningen där flest av mina olika intressen finns inkluderat! Under gymnasietiden bodde jag delvis i Kenya och där började jag intressera mig för hur stadens utformning påverkar tryggheten. I området jag bodde i var kriminaliteten hög och antingen levde man i ett gated community med vakter eller i slumområde. Att arbeta med trygghet och skapa bättre miljöer för människor är något jag är intresserad av, både i Sverige och utomlands. Sedan älskar jag både natur och att se nya städer. Landskapsarkitektur kändes då som en bra blandning.

Under utbildningen har vi många moment utomhus och beroende på vart man jobbar så verkar man kunna vara en hel del utomhus. Arbetar man med ritningar kanske det främst är kontorsarbete men har man ett jobb där inventering är en stor del kan man ha turen att få vara ute mycket.

 

Finns det olika marsterutbildningar att välja på?

Nja, delvis är svaret. Läser du på SLU i fem år får du både masterexamen och yrkesexamen. Du kan välja att läsa en annan master såklart men då får du inte yrkestiteln så om du vill ha yrkestiteln (vilket är rekommenderat) så läs på SLU i antingen Uppsala eller Alnarp. Däremot kan du räkna in andra kurser i din master (vilket gör att du till viss del kan plugga även på ett annat universitet), antingen i Sverige eller utomlands. De obligatoriska delarna i mastern är 30hp examensarbete, 15hp praktik och minst 15hp studio-kurs. Den innebär att ett år av mastern består av valbara kurser.

 

Hur konstnärlig är utbildningen? Och är landskapsarkitektstudenter vanligtvis väldigt konstnärliga? Passar landskapsarkitektutbildningen för en som dels tycker om att vara kreativ men som ändå också är tekniskt lagd? Vilka egenskaper är passanande för yrket?

Utbildningen är ingen konstutbildning men däremot är det ett viktigt inslag. Vi har två kurser i formlära där man får lära sig grunder inom skissa, måla och om färglära etc, sedan återkommer det i många kurser. Detta gör att alla får en bra grund även om en tidigare inte hållit på med konst innan. Det viktigaste för oss är att vi ska kunna förmedla idéer genom att skissa- så vi behöver inte bli konstnärer men ska kunna skissa som ett verktyg.

Därför skulle jag säga att utbildningen passar för de som är kreativt lagda eller som har intresse av att utveckla dessa sidor. Vad man sedan vill fördjupa sig i mer för sitt framtida yrkesliv varierar, är man tekniskt lagd kan man rikta in sig på kurser och projekt som har mer av de delarna, exempelvis som den kurs jag läser idag med projektering och markvetenskap.

Vilka egenskaper som är passande för yrket varierar nog beroende på vart en vill jobba men generellt sett skulle jag säga att kunna samarbeta med olika människor är bra oavsett var man vill jobba. De egenskaper som man har får man utveckla till något positivt. Själv är jag strukturerad, bra på att analysera och hålla koll på saker: därför tänker jag att jag skulle kunna jobba med någon form av projektledning. Någon annan i klassen kanske är väldigt kreativ och bra på att komma på idéer: den personen kanske passar bättre med att komma på förslag och en tredje kanske är väldigt driven och bra på att organisera, den personen kommer säkert arbeta som chef i slutändan.

Hur många får procentuellt jobb efter examen? Hur ser framtiden ut för landskapsarkitekter?

Exakt hur många som får jobb efter examen vet jag inte men ska höra mig omkring! Marknaden är ju konjekturberoende vilket gör att det just nu finns relativt mycket jobb. Trots att bostadsbyggandet gått lite nedåt så är arbetsmarknaden i balans, vilket innebär att ungefär lika många som pensioneras blir nyutexade. Detta gör att vi inte borde ha några större problem med att få jobb. Jag har för mig att arbetlösheten i yrkeskåren totalt är på cirka 1% vilket är lågt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.