Uppsala och boende

Är det något som de flesta vet om Uppsala är att det är svårt att hitta boende. Som jag själv har fått erfara så är det inte alltid lätt men det brukar lösa sig för de allra flesta:) Att få ett förstahandskontrakt kan ta tid men det är en väldigt stor rullans på bostadsmarknaden här så andrahandskontrakt brukar det finnas gott om. Dock är det bra att vara ute i tid, så här kommer lite tips:

 • Ställ dig i kö, idag. Trots tråkiga köavgifter är det värt att göra det, även om man bara har lösa planer på att flytta hit. Jag vet inte hur många tusen jag förlorat på att behövt bo i andrahand.
 • Var beredd på att bo i korridor, som inneboende och/eller andrahand ett tag. Gå inte med på något kontrakt där någon försöker tjäna pengar på dig, fortsätter du söka kommer du antagligen hitta något bättre. Många pendlar också till en början om de har någon de kan bo hos på annan ort, i exempelvis Stockholm. Några jag känner som har haft tillgång till bil har kunnat hyra typ friggebodar och likande utanför Uppsala under sin första tid i staden.
 • Studentstaden har flest bostäder och numera sköts det administrativa av Uppsala Bostadsförmedling: https://bostad.uppsala.se/registrera/. När man börjar sitt första studieår i Uppsala så kallas man för recce, förkortning för recentior (typ ett pretentiöst ord för nykomling). Studentstaden brukar annonsera ut recce-bostäder vilket är korridorsrum som lottas ut till nya studenter där kötiden inte spelar någon roll. Sök dessa!
 • Uppsala Akademiförvaltning har också studentbostäder, flertalet som ligger nära SLU: http://www.uaf.uu.se/sv/stadsfastigheter/bostadskoe/registrering-studentbostadskoe/
 • Stiftelsen Ultuna Studentbostäder har bostäder i anslutning till SLU. Även här kan man registrera sig i bostadskö fastän man inte börjat plugga: http://www.ultunastudentbostader.se/Registrera/registrera.html.
 • Nationer har också bostäder. Kan vara svårt att få till sin första termin (eftersom man får ett köpoäng för varje betald termin och man måste plugga för att bli medlem) men flera jag känner lyckades få förstahandskontrakt redan under sitt första år. För att öka sina chanser att få nationsbostad så kan man kolla runt vilka som har flest bostäder och då välja att bli medlem i den. Man kan också gå med i flera nationer och då stå i flera bostadsköer. Testa även att ringa runt till nationerna, kanske vet de någon som söker en andrahandsgäst eller så kanske det finns nationer som har recce-bostäder.
 • Blocket. Många som hyr ut i andrahand lägger inte ut någon blocket-annons utan kollar endast på folk som söker via blocket. Lägg ut en annons som sökande och beskriv dig själv som trevlig och ordningsam, gjorde detta en gång och fick ett flertal bostadserbjudanden. När jag själv var med och valde ut en inneboende via blocket en gång så kollade vi även på vem som verkade behöva bostaden som mest, att beskriva sin situation kan därför vara till hjälp.
 • Facebook och studentgrupper. Att lägga ut en annons på Facebook kan ju ge napp om man har tur men ett bra tips är att gå med i studentgrupper (när du väl fått ditt antagningsbesked). En jättebra grupp är Lark Ultuna där både landskapsarkitektstudenter och lärare är med. Många åker på utbyte och brukar då annonsera här eftersom att det är skönt att ha någon form av koppling till den man hyr ut till. Här går det även att skriva att man söker bostad och har stor chans att få napp. Även kårens facebooksida- Ultuna Studentkår kan nog vara bra att gå med i. Ibland ser man även lite mer old-school annonsering på SLU där folk sätter upp annonseringar på lediga bostäder anslagstavlorna. Åk till Ultuna och kika och sätt upp din egen annons.
 • Studentboet är en bostadsförmedling som jag inte har jättebra koll på men jag vet att de bland annat har ”akutboenden”. Kolla gärna upp denna också: https://www.studentboet.se/.
 • Att få bostad till exakt det datumet som terminen börjar kan vara klurigt. Är man beredd att betala sommarhyra för lägenhet eller för att bli inneboende så ökar man sina chanser.
 • Det kan säkert finnas fler mindre studentbostadsförmedlingar som jag inte har koll på, så googla på:)
 • Att flytta är ju alltid jobbigt och tungt. Jag har aldrig bott i ett hus med hiss i Uppsala och i korridorsrum är dörrar och trapphus ofta smalare än standard. Möbler som inte är allt för tunga och som går att skruva isär har visat sig vara till stor nytta många gånger.

 

Och till min egen flytthistorik som tyvärr är ganska lång men som visar ganska bra hur det kan gå till:

Jag är en av alla som behövt flytta runt en hel del. När jag flyttade till Uppsala kände jag inte så många i stan, men hade tur att kunna bo inneboende hos en avlägsen släkting under mitt första år i en studentbostad i Flogsta låghus. Vi var tre personer och en katt i en fyrarummare.

När mitt andra år skulle börja fick jag tag på ett andrahandskontrakt via en kompis på ett korridorsrum på VG nation, mitt i stan. Det var i ett gammalt tegelhus med högt i tak och vi var fyra personer som delade på ett litet kök. Mitt kontrakt där gick ut efter en termin och just vid terminsstart är det som svårast att hitta bostad. Med bara två veckor kvar till att jag skulle bli bostadslös fick jag äntligen tag på ett förstahandskontrakt på ett korridorsrum på Rackarberget. Innan dess hade jag desperat börjat fundera på alternativa lösningar: skulle jag ha råd att köpa en gammal husbåt eller segelbåt där jag skulle kunna bo ett tag? Eller en campingvan? Eller skulle jag kunna få tag på någon bostad någon annanstans och börja pendla? Lyckan var därför total när jag fick mitt korridorsrum.

På rackarberget var vi sex personer som delade på kök och toalett, men mitt rum var stort och äntligen hade jag mitt första förstahandskontrakt. Rummet låg på fjärde våningen och därifrån skymtade jag domkyrkan. För första gången i Uppsala kände jag mig verkligen hemma och fick inreda med egna möbler och spika upp tavlor på väggarna. Sedan kom sommaren och min kille flyttade till Uppsala och ännu en gång var jag tvungen att flytta eftersom att man inte får bo två i ett korridorsrum (trots att jag gjort även detta under en period:P). Mina köpoäng räckte inte till en lägenhet men en kompis hade precis flyttat in i ett kollektiv som även sökte ett par, vi tog kontakt med dom och fick flytta in!

Det var en gammal, vacker, gul trävilla som låg centralt i Uppsala. Vi hade en trädgård och huset var på två våningar plus en källare. Där bodde vi totalt sju studenter, jag och min sambo bodde i husets före detta bibliotek med öppen spis, trägolv och inbyggda hyllor. Vackrare hus får man leta länge för att hitta men att bo i kollektiv och dessutom dela rum men någon tog på krafterna till slut och jag och sambon började söka lägenhet. Efter nästan ett år i kollektivet och totalt tre år i Uppsala fick jag en studentbostad i Eriksberg där ett av Studentstadens områden finns. Här har jag bott i drygt 1,5 år nu och blir nog kvar här. Lägenheten är en trea med balkong, byggd på 60-talet. För tillfället har vi också en inneboende. Hit har även ett flertal kursare samt landskapsarkitekter från andra årskurser flyttat eftersom det är fina lägenheter som ligger närmare SLU än stan:) De flesta av mina vänner här har också flyttat några gånger men inte lika många gånger som jag. Så börja sök i tid och bli inte för nervös om ni inte hittar något direkt eftersom många andrahandskontrakt kommer ut först när höstterminen närmar sig:)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.