Ätbara vårväxter

Det finns ju en hel del växter i den svenska floran som går att äta! En del finns i stor mängd i just Alnarpsparken, så det kan ju vara lite svårt att hålla fingrarna i styr… Här kommer fyra ätbara!

Ramslök, Allium ursinum, denna delikatess och mat-trendiga storfavorit, smakar som en blandning mellan gräslök och vitlök. Stöter du på ett stort bestånd så är det svårt att inte känna lökdoften! Bladen påminner om liljekonvalj (som ju är giftiga), men trots att den har vit blomning liksom liljekonvalj så går det inte att missta blomman för liljekonvaljens. Vad gäller bladen går man på lukten som särskiljer den. Bladen ska helst plockas i april, innan blomningen, då smakar dom som bäst. Goda att göra pesto av, eller strö över maträtter! Man kan också torka bladen eller frysa in…

Kirskål, Aegopodium podagraria, är en matgrönsak som förvildats från gamla klostergårdar, men idag tänker man enkelt på den som ogräs. Den växer ofta i trädgårdar då den gillar näringsrik och skuggig mark, och ingår i samma familj som bland annat morot och hundkäx. Den bör plockas just när den inte hunnit bli så stor, annars blir den besk! I maträtter kan den då ersätta spenat! Själv har jag provat att steka i lite olja och salt och det blev riktigt gott! Krispigt med lite krämig smak faktiskt.

Rödplistern, Lamium purpureum, blommar nu i massor i vägkanter, åkrar, parker, och dom går alltså att äta! Den ska tydligen gå att använda på alla möjliga vis, man kan antingen ha den i stekpanna eller koka/ånga den, och den funkar bra i sallader. Hela växten går att äta med bladen och blommorna är godast. I utseendet påminner den om brännässla innan den blommar. Men även brännässla går ju att äta som tur är!

Tillsist blommar också luktviolen, Viola odorata, just nu… Ser du en, lukta! Den doftar verkligen precis som violgodis och används ju mycket riktigt som naturlig smaksättare. Den växer i vägkanter, lundar, parker, allra mest här i Skåne och på Öland. Den brukar slå ut redan i mars och kan blomma ganska länge, till maj ungefär. Den kan användas i sallader, eller som garnering på tårtor eller kakor. Man kan också göra violsocker, viollikör, sirap, saft, ja allt möjligt!

Är man intresserad av fler växter som går att äta så rekommenderar jag varmt bloggen http://www.dagsattplocka.se/ samt instagramkontot @kinastallerom, ett instakonto som drivs av en person som själv pluggat på Alnarp, och som nu har som projekt att leva ett hållbart liv, genom att bland annat ta tillvara på naturens gratis matförråd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *