Julbord genom tiderna!

Igår kom Richard Tellström till skolan och höll en föreläsning om det svenska historiska julbordet! Richard som är etnolog och docent i måltidskunskap är idag anställd av SLU för att jobba med och förstärka SLU Future Food, vars arbete handlar om skapa framtida hållbara livsmedelssystem. (men själv känner jag framförallt igen honom från SVTs Historieätarna!) 

Det var en mycket intressant och rolig timme där vi fick lära oss om grundidéerna till de svenska jultraditionerna (med maten i fokus) och hur julbordet succesivt förändrats genom århundradena och var vissa element av julbordet härstammar från. Visste ni till exempel att marsipanfigurer är en äldre företeelse än knäck och ischoklad? Eller att det nu för tiden finns ett monster som heter Vulkanjulpizza som räcker till 10 pers och som består av två lager pizzadeg med julig fyllning såsom köttbullar, rödbetssallad, julskinka, lax, ansjovis, potatismos och prinskorv? 

Och med denna föreläsningen kände jag verkligen hur julen närmar sig! Imorgon går jag och min uppsats in i jullovsgrottan och ses igen nån gång i januari! Ciao!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *