Ett avslut!

Hej på er!

Det här blir mitt sista inlägg. SLU har valt att pausa studentbloggarna för att eventuellt ta upp detta i höst igen. Jag har uppskattad att få skriva och dela mina tankar med er och jag tror starkt på att bloggarna ger en rättvis och väl beskrivande bild av hur det är att studera på någon av våra utbildningar. Självklart är det viktigt att nå ut till blivande studenter genom olika kanaler och jag hoppas att ni har hittat till bland annat pluggagront på Instagram och Facebook.

Nu återstår bara att säga: Hej så länge och tack! Jag hoppas att vi ses i höst!

Mina äventyr fortsätter, som ny i kårens styrelse och som fortsatt student.

BÅSTAD in my <3

Hej på er!

Som jag har nämnt tidigare är jag nu en engagerad kårmedlem, jag är nämligen en del av ASK- kårens styrelse. Enklare sagt, informationsansvarig. För att starta igång den nya terminen på bästa sätt och lämna över styrelseposterna bjöd den föregående styrelsen med oss till Arons hus i Båstad.

Vem var då Aron? Jo, Aron var tillsammans med sin fru Paula en person med ett stort hjärta för kårerna inom SLU. Aron, med kårnamnet Buddha, var en framstående professor inom djuranatomi och fysiologi. Aron var även aktiv som kårens inspektor mellan åren 1934- 1949. Aron och Paula testamenterade sitt hus i Båstad till kåren för Ultuna och Alnarp. Huset ägs än idag av kårerna som tillsammans sköter om det.

Under helgen i Båstad hann vi med både roligheter och viktigheter. Vi gick promenad, åt god mat (och kanske ett och annat glas vin), spelade sällskapsspel, pratade kår och styrelse samt höll i vårt allra första styrelsemöte.

Tacolördag! Här är vi, nästan alla (utom en) i den nya styrelsen + några från föregående styrelse. Fr. h: Ida (kassör), Roxana (sekreterare), Kuba (studiesocialt- ansvarig), Johan (vice- ordförande), Izabelle (ordförande), Hanna (fd informations- ansvarig), jag (informations- ansvarig), Matilda (fd studiesocialt- ansvarig) och Viktoria (fd sekreterare).

Det var en väldigt trevlig helg och nu ser jag mycket fram emot att få kicka igång det nya året tillsammans med styrelsen!

Vill även skicka med er denna UNDERBARA iller som målades av Johan under en spelomgång av ”kan du ta en hint”- vi kunde inte ta den hinten tyvärr. Även om det inte var något fel på konstnärsskapet.

Hälsningar/ Wilma

Välkommen tillbaka!

Hej på er och välkommen tillbaka, för både er och mig.

Jag började skriva det här inlägget samma dag som min dead- line för en stor uppgift. Som ni kanske förstår avslutade jag inte inlägget, all min tid gick åt till uppgiften. Nu är den inlämnad och jag kan återigen lägga fokus på bloggen. Så här lät det i alla fall i fredags:

Jag är, som ni kanske förstår, tillbaka i Skåne och i full gång med att avsluta kursen Planeringens grunder. Idag är det deadline för det faktablad som vi ägnat de senaste veckorna åt. Stämningen i skolan är spänd. Alla jobbar med sina avslutande uppgifter eller pluggar till tentor. Hur ska det gå? Ska man hinna, orka och få godkänt?

Under tider som denna är det viktigt att komma ihåg att ens värde som person inte ligger i betyget eller prestationen från ett specifikt tillfälle. Livet är större än så.

Nu är faktabladet inlämnat och jag har sänkt axlarna, för den här gången. Kursen Planeringens grundar har varit ett stort landskaps- äventyr. Jag har blivit inspirera, motiverad och engagerad i vår samhällsplanering. Kanske är det så att jag har börjat förstå vikten av planering på ett sätt som jag tidigare bara snuddat vid.

Så här såg det ut när jag gjorde ett platsbesök inför faktabladet. Platsen jag skrev om är också den plats som jag spenderade mycket tid på under min gymnasietid, Trollhättan. Därför passade jag på att besöka den under jul. Men mer om det en annan gång.

Hälsningar/ Wilma

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

God Jul och Gott Nytt År!

Jag hoppas ni har haft ett fint avslut på det här året och fått landa inför det nya. Kanske innebär det nya året: nya studier, nytt jobb, en ny stad, nya relationer eller ett nytt tankesätt. Med ett nytt år kommer en ny tid och nya perspektiv. Tur är väl det. Förändring är läskigt (tycker jag) men också bra. För mig innebär det nya året: en ny korridorskompis (då en av de gamla har flyttat ut), en styrelsepost (som informationsansvarig), två nya kurser och mängder av festligheter. Säkert kommer det nya året innehålla många överraskningar och oväntade vändningar också.

Är det någon av er som funderar på att läsa till landskapsarkitekt och har någon fundering? Tveka inte att höra av er till mig eller på någon av våra andra medier, till exempel till kåren (på instagram, Facebook eller mail) eller till Plugga grönt (på instagram eller Facebook).

GIS- just nu!

Hej på er! I skrivande stund sitter jag fastlimmad framför en dator i skolans datorsal. Runt mig hör jag både glada utrop och djupa suckar. Vi har tagit oss an kursens sista stora uppgift: Att skriva ett faktablad. Detta kan liknas vid en uppsats men i ett mycket mer komprimerat format. Vi ska välja en frågeställning och med hjälp av GIS besvara denna.

Min frågeställning är: Vart är parker respektive vård och omsorgs- boenden placerade i Trollhättan, och hur förhåller de sig till varandra? Samt, i vilken grad är dessa tillgängliga för vårdtagarna på vård och omsorgs- boenden?

Till uppgiften hör även att genomföra en litteraturstudie. Det finns mycket intressant att läsa om hälsoeffekter från vistelse utomhus och tillgänglighet. De två punkter som jag har valt att lägga fokus på i studien.

Genom att göra olika analyser i GIS kan jag resonera kring tillgänglighet. Till exempel genom att titta på närhets- aspekten. Genom buffrar (cirklar kring valt objekt (boendena) kan jag avgöra vilka parker (om några parker) ligger inom en acceptabel distans. Jag valde att utföra flera buffrar (200m, 100m, 50m samt 25m) då de boendes förmåga att förflytta sig själv eller med vårdgivare kan variera mycket.

Med vänliga hälsningar /Wilma

Julbord på Lantan

Räven raskar över isen, räven raskar över isen och får vi lov och får vi lov att sjunga om julbordet på lantan i lördags?

Lantan, ett av alla studentboenden på campus, slog upp sina portar och bjöd in till julbord. Det var studenterna på lantmästarprogrammet som lagat mat till och förberett för julbord. En väldigt festlig tillställning som vi inte ville missa. Det här Lantan, i all sin prakt och i ett perfekt kvällsljus.

Tänk er ett julbord med alla sorters rätter ni kan tänka er, tänk er nu lite till. Då kommer ni i närhet av allt som serverades. Lantmästarna har en regel, inga mobiler och därför kunde jag inte fota allt. Men jag lovar er, jag var riktigt imponerad.

Jag fuskade lite mot mobilförbjudet och fotade detta pepparkakshus eftersom jag bor där! Inte i pepparkakshuset så klart, men i det studentboende som ligger mitt emot Lantan och som stått modell för pepparkakshuset. Visst är det fint!

Kvällen fortsatte på pabben med dans hela natten.

Alnarp för klimatet!

Godkväll!

Som många av er kanske redan vet så har FN:s miljökoferens utspelat sig i Madrid de senaste dagarna. Konferensen som inbjuder länder och forskare att diskutera den allt mer akuta miljöfrågan. Här på Alnarp har vi ett engagemang, Alnarp för klimatet. Genom workshops och deltagande i fredagsdemonstrationerna som hålls världen runt vill de bidra till en ökad medvetenhet kring frågan. Ett av initiativen är detta:

Jag gör inte allt jag kan för klimatet. Jag kan göra mer och vill göra mer. Men genom en medveten konsumtion av både matvaror och prylar, en sparsam användning av vatten och ett mer mijövänligt resande hoppas jag att jag är en liten bit på vägen. Jag vill tro att vi med små medel kan åstadkomma skillnad. Vi är ju trots allt väldigt många och med ett stort antal kommer också en stor förändring.

BE BRAVE COP25! Studenter & Anställda, SLU Alnarp

Vi måste börja reflektera över våra vanor och vilka konsekvenser de för med sig. Vi måste utbilda oss själva inom klimatfrågor för att bättre förstå hur vi kan, genom ett förändrat, beteende jobba för en bättre och mer klimat- rättvis värld. Läs eller lyssna på Greta Thunbergs tal från klimatkonferensen, lika delar förlamande som inspirerande och väldigt viktigt.

Jag kan göra mer för klimatet (vår jord) och vill göra mer. Men genom en medveten konsumtion av både matvaror och prylar, en sparsam användning av vatten och ett mer mijövänligt resande hoppas jag att jag är en liten bit på vägen. Jag vill tro att vi med små medel kan åstadkomma skillnad. Vi är ju trots allt väldigt många och med ett stort antal kommer också en stor förändring.

Tack och hej från denna kvällsreflekterande student! /Wilma

Engagera dig!

Godmorgon!

Funderar du på hur studentlivet ser ut på campus Alnarp? Har du kanske hört om alla festligheter i Lund och funderar på vad som finns i Alnarp? Det ska jag svara på nu!

Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp är ett litet campus men med engagemang och samarbete skapar vi allt från sittningar till hantverksutskott och tisdagsfika här. Vi har även en kör, ett dendrologiskt- utskott och varje program har sitt eget råd. Möjligheterna att bidra och delta är stora. Här kommer ett axplock av alla de möjligheter som finns hos oss:

ASKs festkommité:

Detta är de som styr och ställer i sittningar/lounger och pabbar (Alnarps pubb). Tillsammans ger festkommitén oss kvällar vi sent kommer glömma. Som aktiv i festkommitén lär du dig allt ifrån att blanda drinkar till logistiken bakom att servera 300 personer. Du kan även vara verksam som DJ (musikgeneral) eller kock (Köksmästare). Läs mer här: http://www.alnarpsstudentkar.se/alnarp-studentkars-festkommitte/
Jag har inte varit aktiv i festkommitén på andra sätt än att jag gärna går på deras tillställningar. Vid ett tillfälle hjälpte jag till på en sittning som serveringspersonal. En väldigt kul utmaning! Så här såg vår dukning ut för kvällen.

Odlingsutskottet:

Är du intresserad av odling? Drömmer du om en egen trädgård? Har du en speciell tomatplanta du vill testa på att odla? I odlingsutskottet får du möjlighet till att driva en odlingslott tillsammans med andra människor som har samma intresse. I odlingsutskottet är inga drömmar eller projekt för stora, det är du som själv sätter begränsningarna. Varje år arrangerar odlingsutskottet en skördefest där vi får ta del av godsakerna som de odlat.

Friluftsutskottet:

Är du intresserad av friluftsliv? Vill du lära dig tända en eld? Älskar du att paddla kanot? I friluftsutskottet får du möjlighet att lufta alla dina tankar kring friluftsliv (bokstavligt talat) och njuta av natur tillsammans med andra.
Jag har inte kommit iväg på någon av friluftsutskottets aktiviteter än, men ser fram emot att göra det.

Småttingkommitén:

Det är oss du kommer möta under din första vecka på Alnarp. Som ny student slussas du och dina klasskamrater in i riktig Alnarp- anda. Under en vecka har du möjlighet att delta i aktiviteter där du får lära känna nya människor och även knyta kontakter mellan programmen. Vi har väldigt kul tillsammans och jobbar för att ge dig en fin första vecka på universitetet.
Jag var aktiv som fadder i år, otroligt givande och roligt. Det gav mig inte bara många fina minnen utan även många nya vänner och fina människor att hälsa på i korridoren. Varje år har vi ett tema på småttingveckan, i år var temat spion. Här är en bild på de tre stjärnor som axlade rollen och styrde veckan som småttinggeneraler. En stor applåd för: Måns, Elsa och Ida <3

Alnarpskören
Gillar du att sjunga i kör? Kanske har du tidigare erfarenhet och vill ta upp det igen? Alnarpskören träffas varje vecka för att sjunga tillsammans och vi andra får njuta av detta vid olika tillfällen. Idag ska jag till exempel få lyssna till deras luciatåg, något jag ser fram emot mycket.

Om ni vill veta mer om våra olika utskott och andra poster som finns i Alnarp ska ni kolla in vår hemsida: http://www.alnarpsstudentkar.se/utskott-och-befattningar/

Med vänliga hälsningar/ Wilma

Lägesrapport

Hej på er! Här kommer en liten lägesrapport och ett kort instick om skola/studentliv och andra roligheter.

Tentamen i GIS är skriven och vi har gått in i det sista momentet av kursen Planeringens grunder. I den här delen ska vi öva oss i att skriva vetenskaplig och analysera i GIS, detta ska sedan bli ett faktablad. Men om vadå? Vi känner kanske alla igen oss i att när valmöjligheterna blir oändliga så blir också grubblandet på vad en ska välja oändligt. Som tur är får vi handledning. Detta är en viktigt del i flera kurser då detta tillåter oss att inte bara diskutera med varandra utan även bolla tankar och ideér med erfarna lärare. Vi får lära oss att förklara våra tankar och formulera våra frågor, något som inte alltid kan vara det enklaste. Vi får också lära oss att ta konstruktiv kritik och att vända och vrida på saker. Idag fick jag öva mig på att tänka om och nytt då det ämne som jag först hade tänkt skriva om inte passade för uppgiften. Med hjälp av handledningen insåg jag detta och kunde nu, tidigt i processen, byta ämne.

Idag deltog jag på ett storkårmöte för vår studentkår ASK (Alnarps studentkår). Det var nämligen så att jag skulle söka en styrelsepost som informationsansvarig och jag fick den! Jag tycker det ska bli roligt med en ny utmaning. Här får jag återigen möjlighet att genom skrift och bild uttrycka mig, men den här gången för kåren. Jag ska ha hand om nyhetsbrev, hemsida och sociala medier för Alnarps studentkår. Samtidigt kommer jag även få möjlighet att åka på utbildningar, delta i möten och lära mig mer om hur en organisation drivs och verkar.

Som ni kanske vet så var det festligheter i huvudstaden idag och lika så i min studentkorridor. Vi firade Nobel med en god middag. Ett bra avslut på min dag. Här även två bilder för att visa hur underbart vackert vårt campus kan vara.

Med vänliga hälsningar/ Wilma Johnte

Sista november

Hej på er!

Imorgon är det advent och en kan återigen få dricka glögg och äta lussekatter i överflöd. Vad som också kommer med advent är skoluppgifter och mycket plugg. Därför har min lördag gått åt till just det. Som ni redan vet jobbar vi i programmet GIS. Här är min senaste skapelse.

En analys för att avgöra var i Hässleholm som lämpar sig bäst för utbyggnad. Jag har även pluggat till en tenta i GIS som går av stapeln nästa vecka. Vi har inte så många tentor på landskapsarkitektprogrammet. Här jobbar vi med majoriteten inlämningar, både i grupp och enskilt. Att kunna samarbeta är ett viktigt element för oss landskapsarkitekter då vi i framtiden ofta jobbar i team. Att lära sig genom att lära ut är också något vi gör mycket av. Speciellt under tider som denna då GIS och Illustrator väcker många frågetecken. Här är Elsa när hon klurar för fullt.

Något annat som är viktigt och som inte får kompromissas med är vår fritid och återhämtningstid. Därför har jag varvat plugg med att göra en julkrans till dörren, ta en springtur och promenera i parken. Väldigt skönt att röra på sig när man sitter fast framför datorn annars. Vad gör du för att bryta pluggstressen och slappna av?

Nu önskar jag er en trevlig helg och första advent!

Med vänliga hälsningar/ Wilma