Insekter från avfall som fiskfoder

Som en del i resultatet av Vinnovaprojektet Fem ton fisk i disk, där målet är att producera fisk utfordrade på helsvenskt foder, testades och jämfördes fisk utfordrat med insektsprotein med fisk som ätit konventionellt foder. Proteinet i försöksfodret bestod till hälften av ärtprotein och andra hälften av insektsprotein. Insekterna (vapenflugelarver) utfordrades med utgånget bröd. Totalt producerades 25 kg regnbågslax i denna första omgång. Till allas glädje smakade fisken som ätit insekter mycket bra vilket visar att det finns en möjlighet att insekter kan bli en del av framtidens uthålliga svenska fiskfoder.                                                    

                                                Fisken testades efter att ha tillagats på fyra sätt, lätt rimmad, sotad, bakad i ugn och som sashimi.

Sedan serverades en lunch från den producerade fisken tillsammans med jordärtskocka. Kockarna som tillagade fisken på ett ypperligt sätt var Andreas Printz och Anton Tapper.

Kontakt: Cecilia Lalander 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *