Spara pengar: var kritisk!

På hippologprogrammet läggs det mycket vikt på att vara kritisk. Vi får lära oss att avgöra vad som är en bra forskning och hur en sämre kan se ut till exempel. Även att vara kritisk till det som finns inom hästvärlden, särskilt det som går i trender. Hästsport är ju, som de flesta nog vet om, en väldigt dyr sport och därför kan det vara smart att lägga pengar på rätt saker. Det finns mycket påhitt och en hel del av det är super! Men vissa saker är mindre bra, eller mer mindre funktionella. Mycket gör nog ingen skillnad alls egentligen utan ger mest en bra känsla i magen till hästägaren.

Foder verkar de flesta glada att spendera pengar på. Tips från coachen (;)) är att om pengar ska läggas på extrafoder – ha först en foderanalys! Väl spenderade pengar som gör att plånboken blir gladare då kronorna hamnar på exakt det hästen behöver (om den behöver något extra). Att shoppa tillskott utan att veta vad grovfodret saknar är en ren chansning. Kanske innehåller extrafodret väldigt mycket av det grovfodret redan har för mycket av? Då får hästen ett överskott och det grovfodret kanske saknar tillgodoses inte. Ett enkelt exempel är energi, överskott av energi omvandlas till fett och ger tjocka hästar. Brist på protein kan påverka hästens muskeluppbyggnad och pälssättning bland annat.
Blandfoder är populärt, men viktigt att komma ihåg är att müslin och pellets gör det svårt att veta exakt hur mycket hästen får i sig av vad och om hästen saknar något i grovfodret så kommer man långt på ”rena” fodermedel som är mycket billigare.


Stona med sina föl (och Samba) klarar sig gott på fri tillgång av grovfoder. (Samba har inte behovet av så mycket mat som stona med sina föl har, men hon funkar bra i flocken och håller på att tränas så jag har is i magen och låter henne vara lite i överhull för hennes trevnads skull, hon är på gång att tappa i kilon)

Täcken och andra ”skötsel”produkter är också poppis. Många hästar är i behov av täcken, men många skulle också gott klara sig utan. Exempelvis så är det inte farligt att släppa ut en svettig häst i minusgrader, och den torkar heller inte särskilt mycket snabbare med ett täcke på om den är svettig (ofta långsammare, på grund av att fukten fastnar i täcket och är kvar längre än om den går direkt upp i luften). En kort päls behöver inte vara för kall, och en lång päls behöver inte värma, det är lätt att se om hästen är för kall eller för varm. Viktigt att lära sig hur sin häst fungerar – det kan göra gott får ekonomin!

Fattar mig kort och enkelt på lilla bloggis, men tanken med inlägget är att det är smart att tänka en extra gång, och våga ha lite is i magen samt lära känna sin häst! Att behandla ett sår på hästens ben med ett dyrt medel kan absolut fungera, men går det verkligen snabbare eller blir bättre än med vanlig koksaltlösning? Är täcket för tvåtusen verkligen så mycket bättre än för ett som kostar hälften så mycket?

Återigen, otroligt generaliserat och enkelt inlägg, men tycker att det här tänket är väldigt viktigt för hästmänniskor så vi lägger pengar och tid på rätt saker 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *