Tack för mig

Det är dags att tacka för mig på den här bloggen! Studentbloggarna tar en paus framöver. Det har varit superkul att blogga här under min studietid hittills men resterande tid kommer kräva min fulla uppmärksamhet.

Mig kan ni fortfarande följa på instagram – @islandsfanny – och mitt företags kanaler @fannysislandshastutbildning
Där är ni även varmt välkomna att ställa frågor om hippologutbildningen inriktning islandshäst!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Termin 6 av 6

Jag är tillbaka i Jämtland sedan igår efter några härliga lugna veckor hemma i Dalarna, så nu är jag redo för full fart! Den här terminen har vi examensarbete, ridkonst och en del av didaktikkursen. En hel del att göra men också många roliga saker. Vi på island har två skolhästar som vi ska träna hela terminen inför olika ridprov, bland annat en kür som vi ska göra och rida samt tävlingsprogram. Vi har en fyrgångshäst och en femgångshäst:


Væna från Fors, 14 årigt brunblackt sto e. Mökkur frá Varmalæk u. Vera frá Söðulsholti ue. Dagur frá Kjarnholtum I. Vaena är min femgångshäst.

Kóngur frá Skipanesi, 13 årig svart hingst med bläs e. Smári frá Skagaströnd u. Drottning frá Víðinesi 2 ue. Blesi frá Dalvík. Kongur är min fyrgångshäst.

Idag hade vi första lektionen i ridkonst, där vi arbetade från marken (som är en av våra examinationer). Övningar vi gjorde är bland annat att ställa hästarna i nacken, backa och få hästen att vända upp mot en. Övningar man alltid gjort men som nu fick mer syfte då det kan utvecklas och tas vidare till ridningen.

Imorgon har vi avelskurs med avelsledare Heimir som är här på besök. Det blir roligt! Men nu ska jag börja transkribera. Mitt exjobb är i rullning och jag har gjort min först intervju. Det gäller att inte halka efter nu!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

God jul och gott nytt år!

Jag är hemma i Ludvika nu sedan lite mer än en vecka. Det blir nog inte mycket att skriva om så jag önskar god jul och gott nytt år! Jag har ingen passande hästbild så det får bli en på Mimir 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Energin på väg tillbaka…

…Efter ett mörkt november då vi fått lite sol äntligen och såna underbara vinterdagar som Jämtland kan bjuda på. Två härliga uteritter i förmiddags blev det och jag önskar jag kunde tagit kort, men fingrarna var kalla och stela 😉 En ridväg har i slutet utsikt över alla fjäll häromkring bakom alsensjön.

Jag är inne på sista VFU-veckan på plats då jag åker hem i helgen. Det känns både och. Det finns supermycket att lära sig här och så fina hästar att rida, men motivationen har varit kämpig när jag vet hur mycket teoretiskt plugg som väntar. Så det ger nog lite ro i själen med tid att ta tag i det ordentligt! Sedan är jag också taggad på vårterminen när vi ska ha träningshästar på skolan och fram mot våren tävla i både fyrgång, femgång, tölt och pass. Så som sagt så känns det både skönt och tråkigt, men jag ska få till att rida på Samba för Gummi i vår också så jag kan fortsätta lära mig mer!

Bara en termin kvar av hippologutbildningen sen, galet! Men är så glad att jag bestämde mig för att gå här, ryggsäcken proppad med massor av erfarenheter och lärdomar. Det är verkligen den ultimata platsen för en hästnörd 😉

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Första advent

Tiden sniglar sig fram och rusar förbi på samma gång! Redan december, bara tre veckor kvar av VFU’n (troligtvis lite mindre då jag förhoppningsvis kan åka hem nån gång under sista veckan) och bara fyra veckor kvar på 2019!

Exjobbet går lite långsammare än jag vill, det är litteratur jag behöver som jag inte har tillgång till än och måste vänta på så jag tror jag måste göra om lite i min planering. Men det löser sig!

Samba har fått vila i lite över en vecka så att jag fick vila hehe. På tisdag är det tävlingsdags igen och förhoppningsvis är hon lite mer avspänd och jag mindre nervös så att vi kan göra lite bättre ifrån oss. Vi fick ändå 4.0 förra gången vilket jag är nöjd med eftersom hon var lite styv och inte alls så rund och fin som hon varit annars. Jag vill gärna få 4.5 eller 5.0 nu, vilket är rimligt om vi sköter oss 😉 Tävla är verkligen något vi båda måste träna på!

På VFU’n rullar det på som vanligt och ridskolan är det bara två veckor kvar av nu innan juluppehållet. Det är så bra att kunna jobba på ridskolan samtidigt som utbildningen, så att man får ha lektioner ”på riktigt” och träna praktiskt på det i lär oss i kurserna. Perfekt också att det bara ligger en mil från skolan. Däremot ska det bli skönt med lite jullov (plugglov kanske jag ska säga) då det blir väldigt långa dagar med både VFU och ridskola två gånger i veckan plus att kreativiteten sinar lite på vad lektionerna ska innehålla 😉

Nu är det läggdags och uppladdning för ännu en vecka.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Nu händer det…

Examensarbetet är i rullning! Det är myyycket som ska hinnas med med tanke på att flera kurser går samtidigt. För att hinna så börjar jag med examensarbetet nu. Jag räknar med full rulle ända in i kaklet i juni nästa år hehe (skrattar nervöst…) 🙂

Annars rullar VFU’n på, fem veckor kvar. Det går fort ändå så snart är det väl jul haha. Imorgon kväll är det tävlingsdags. Samba kändes lite trött idag så det visar sig hur vi presterar. Men det viktiga är miljöträningen!

Säcken börjar sakta men säkert knytas ihop. Om lite mer än sju månader är jag förhoppningsvis hippolog!

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

November

Det blir mörkare för varje dag och jag känner av den årliga november-tröttheten. Är nog ganska bra att det är VFU nu ändå så att man är ute och tar vara på ljuset! De senaste dagarna har det varit minusgrader och det verkar som att det ska komma snö senare i veckan, skönt tycker jag då vägarna blir bättre att rida på och det lyser upp lite på kvällarna. Plus att kylan blir annorlunda då, man fryser oftast mer om det är nollgradigt och rått än om det är -15 med en massa snö!

Iallafall, Samba fick skor med brodd idag så vi har hängt i ridhuset ganska många pass nu. Hon känns suuperfin och det börjar verkligen hända saker! Mitt ledord med henne är sakta men säkert. Om två veckor ska vi faktiskt tävla våran första tävling ihop! Sambas första någonsin. Det är elever på gymnasiet på skolan som håller i Wångenmästerskapen (min gymnasieklass var faktiskt dem som ”uppfann” tävlingen som sedan blev en tradition 🙂 ). Jag har inga förväntningar alls då Samba bara ska få vänja sig vid en tävlingssituation, men det skulle såklart vara roligt att få poäng utifrån hennes bästa i nuläget!

På VFU’n går det bra! Inte så mycket att säga egentligen, jag var ju där i våras så kan rutinerna och trivs bra. Just nu så är det bland annat en häst som rids in, jag satt på henne första gången i fredags och idag red jag henne löst i korallen. Såna hästar gillas! Jag rider en helsyster till Dilja som jag red i våras och tyckte mycket om. Den här är lika trevlig! Också lite bekanta hästar från förr och så går några på vattenbandet som finns på stallets rehab-avdelning.

Så fint när det är frost såhär!

Nu ska jag snart åka till Samba, göra något med henne och sedan kvällsfodra stallet.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Dags för VFU

Examinationsveckan avklarad med alla examinationer godkända! Det var en hektisk vecka och en stressig tid innan då allt ska bli klart nästan samtidigt men nu är det gjort och jag känner mig mycket lugnare i sinnet hehe. Samba har hamnat sist på prioriteringslistan tyvärr men vila är bra då och då så det är lugnt. Jag lägger aldrig in planerade viloperioder just på grund av detta, att det blir oplanerade vilor regelbundet ändå. Men nu ska det finnas tid igen (hoppas vädret inte sätter stopp dock, idag snöade det och Samba har inga broddskor än hehe).

Kongur var sååå fin när jag gjorde demon så det är lite tråkigt att inte fortsätta träna honom mer. Jag får hålla mig till efter jul, då ridkursen drar igång och vi har två träningshästar var under hela terminen! Då ska vi bland annat rida kür och tävla. Jag ska ha Kongur då som fyrgångshäst och möjligtvis Vaena som femgångshäst.

Innan dess är det VFU! Jag börjar med den imorgon måndag och jag är hos Gummi igen, samma ställe som i våras. Jag har ridskolan där på onsdagar (och nu torsdagar då klasskompis Elsa som vanligtvis har dom åker till Island på VFU), det ligger nära så jag slipper flytta med hund och häst och framför allt så trivdes jag där och lärde mig mycket! Så det blir perfekt att bygga vidare på de kunskaper jag fick därifrån i våras. Gummi har massor av kunskaper och erfarenheter att lära sig av.

Idag ska jag ta det lugnt och laga mat så jag slipper det i veckan. Jag tänkte rida Samba men det har snöat och är hårt i backen så vill inte rida ute, ridhuset är bokat hela dagen. Får bli imorgon helt enkelt 🙂

Kom ihåg att det är fritt fram att ställa frågor om vad som helst! Jag svarar gärna. Jag finns också på instagram @islandsfanny och @fannysislandshastutbildning

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Examinationsvecka

Måndag: ridning för Ullis/träna på demo.

Tisdag: tenta i företagsekonomi och inlämning av coachinguppgift. Eventuellt rida intervaller på fysiologikurs som hålls på skolan.

Onsdag: undervisningsmetodik och demo examination.

Torsdag: fiktiv hästskötarexamen för gymnasieeleverna vi haft det här blocket, vi är med och coachar i uppvärmningen.

Fredag: seminarie/opponering coachinguppgift.

Utöver detta måste Samba tränas, jag har ridskola på onsdag kväll och arbetsplanen till examensarbetet ska göras och skickas in.

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar

Det rullar på

Hjälp vad den här veckan flög förbi. Jag sitter i köket och har nyss ätit men var så hungrig så måste hitta på något mer att äta hehe. Jag hade morgonfodringen i privaten idag så jag och Mimir var uppe med tuppen och fixade i stallet. Klockan tolv hade jag privatlektion med ett av mina ridskolebarn på sin fina ponny och efter det åkte jag till Wången och hade mina elever från gym1 (vi lade in en extra, lektionerna ingår i didaktikkursen). Samba och Kongur har fått vila i helgen, då jag ville ha en lugn helg. Bra dag ändå! Där plugget ekar tomt haha men det är sedan gammalt att jag skjuter upp sådant och pluggar ganska bra när det börjar bli tight om tid 😉

Trökväder igår men jag tog ändå en prommis till stallet vilket var skönt.

I veckan har jag hittat en hel del knappar på Kongur och han är så rolig att rida. Vi har dragit ämnen till demon också och jag fick tölt – hästens form vilket inte kunde bli bättre 😉 Så den ska jag börja planera och träna på i veckan.

Mötet med Sussie som jag hade i onsdags var till stor hjälp och jag är peppad på att skriva examensarbetet! Jag tycker att det är svårast att komma igång men steg ett är att läsa lite studier för att komma fram till exakt hur jag ska lägga upp min. Examensarbetet har jag både fruktat och suktat efter i så många år nu så det känns knäppt att det snart är dags. Jag har alltid varit imponerad av de studenter som skrivit ex-jobb då det kräver så mycket tid, kunskap och självdisciplin.

Nu ska jag äta något mer och sedan får vi se vad det blir av resten av dagen 🙂

Publicerat i Vardag som hippologstudent | Lämna en kommentar