Ska vi äta grillad kyckling ikväll?

Ida Engström Studerande vid Etologi och Djurskyddsprogrammet, SLU i Skara

De flesta av oss känner igen situationen – man har jobbat över, är trött och måste handla kvällsmat. Grillad kyckling har fördelen att det är billigt, och framförallt redan klart!  Men innan ni faller för frestelsen i de varma påsarna, betänk detta:
     De slaktkycklingar vi producerar idag härstammar från det röda djungelhönset, som lever i relativt små grupper i indiska djungler. Kontrasten mot dagens broilers är slående – de nykläckta kycklingarna kommer från kläckeriet till uppfödarna, och lever sina korta liv i gigantiska grupper i stora stallar. Den svenska slaktkycklinguppfödaren föder i genomsnitt upp ca 85000 kycklingar per omgång och man hinner med cirka 7 omgångar   under ett år. Genom intensiv avel och effektivare foder växer kycklingarna snabbare, vilket leder till billigare kött, men kycklingindustrin har även en baksida.
     Under år 2006 producerades i Sverige 72 400 000 kycklingar. Kycklingarna slaktas vid 32-39 dagars ålder, vid cirka 1,5 kilo vikt och efter att ha ätit ca 2,5 kilo foder. På den korta tiden har kycklingen växt från en liten gul dunboll till de stora kroppar vi ser i affärerna,vilket bland annat har påverkan på deras benhälsa. Cirka 15 procent av slaktkycklingarna uppvisar tack vare den snabba tillväxten någon form av ohälsa i benen,så som hälta eller tydlig ojämnhet i rörelsemönstret. Kroppen och skelettet hinner helt enkelt inte med den vikt kycklingen måste lägga på sig under den cirka månad den lever. Kycklingarna kan även drabbas av hjärtslag. Troligtvis är det den höga tillväxten som kräver så mycket syre att hjärtat blir överbelastat (SDS, även kallat sudden death syndrome). Studier har visat att det framförallt är tupparna som drabbas av detta.
    Allt eftersom kycklingarna växer till sig blir trängseln större (i Sverige har vi en tillåten beläggningsgrad på 20-36 kilo fågel per kvadratmeter) och miljön sämre, eftersom underlaget blir belagt med gödsel. Kycklingarna har som följd av den tunga kroppen ofta svårt att gå vilket medför att de ligger ned mycket på underlaget och detta kan ge frätskador på fötter, ben och bröst. Det stora antalet gör det omöjligt för uppfödaren att ta hänsyn till enskilda djurs behov.
    Naturligt lever kycklingarna från kläckningen med sin mamma i nära gemenskap och följer med henne var hon än går, och även innan födseln håller hönan kontakt med kycklingen genom att besvara pipen inifrån ägget. I kycklingindustrin förekommer inga hönor, utan kycklingarna kläcks ”föräldralösa” innan de tillsammans med tusentals andra kycklingar transporteras till de stall där de ska leva sitt korta liv.
    Men vad kan konsumenterna göra? Genom att ställa krav på producenterna kan vi förändra och förbättra slaktkycklingarnas liv! Satsa på ekologisk kyckling, eller välj bort kyckling helt. Quorn är ett lättlagat alternativ som med rätt kryddor smakar förvillande likt den hönsfågel de flesta svenskar älskar att äta. Så kära konsument, väg din billiga middag mot den kostnad kycklingen som ligger i den varma påsen har fått betala.

Inlägget ingår som ett delmoment i kursen Djurmiljö (C-kurs i
etologi- och djurskyddsprogrammet) med prof Bo Algers som kursledare.

Pingat på Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

This entry was posted in djurskydd. Bookmark the permalink.

7 Responses to Ska vi äta grillad kyckling ikväll?