Nyzeeländsk mjölkgård

Under terminen på Lincoln hann jag besöka en del gårdar av olika slag, både som en del av undervisningen men även på egen hand.

Då alla lamm föddes under våren hittade min rumskompis ett lamm som höll på att drunkna i en flod. Han lyckades rädda lammet som var väldigt undernärt och nerkylt, han lämnade sedan lammet på den närmsta gården han kunde hitta. De tog sedan hand om det, hon fick bo inomhus i badrummet där det fanns golvvärme och blev flaskmatad. Hon lyckades med nöd och näppe och en hel del hjälp att överleva och växte sig sedan ganska snabbt till ett stort, fint och nyfiket lamm.
När hon hade återhämtat sig och flyttat ut till de andra lammen kunde vi komma och hälsa på. Vi fick inte bara en härlig mysstund med alla söta lamm utan även från en drös av små kalvar. Gården var en i nyzeeländska mått mätt storskalig mjölkgård och vi fick möjligheten att titta runt på deras produktion. Vi hade även turen att pricka in mjölkning, eftersom att korna på de allra flesta nyzeeländska gårdar går utomhus året om så innebar mjölkningen att korna vallades in till mjölkkarusellen.
En mysig och kul ledig dag!

Här nedan kommer en liten bildbomb från gården.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Fridays for future

Hej alla!
En härlig fredag som denna tänkte jag slänga in en liten throw back till en fredag i höstas i Christchurch, NZ. För vad kan vara ett bättre första blogginlägg på det nya året än en påminnelse om hur viktigt det är att vi alla går ihop och hjälps åt att rädda vår planet?! Med skogsbränder utöver det vanliga på alla håll i världen, evakueringar, fler och fler arter påväg att dö ut, temperaturer som tycks stiga mer och mer för varje dag så är det viktigt att vi alla gör vad vi kan.
Det kan kanske kännas överväldigande och hur man än gör så tycks man göra något fel, men ingen är perfekt och det viktiga är att alla gör så gott de kan. Individually we are one drop, but together we are an ocean.

Tidigt en fredag morgon i september samlades vi, en grupp av studenter och professorer från Lincoln University, för att följa i Greta Thunbergs fotspår. Vi traskade de dryga 2 milen från universitet in till Christchurch där vi möttes av andra studenter från både universitet och grundskolor. Mitt första skolstrejk för klimatet!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

GOTT NYTT ÅR!

Hej alla och gott nytt år på er! Hoppas att ni har en fantastisk kväll och får ett toppenbra 2020!

Jag är tillbaka i Uppsala och ser fram emot att börja en ny vårtermin tillbaka på SLU. Det blir min fjärde termin på etologi och djurskyddsprogrammet på SLU här i Uppsala (om man räknar med min utbytestermin såklart). Under vårterminen är det fyra 7.5p kurser som gäller och eventuellt en extra utöver det, men mer om det i Januari!

Kram och gott nytt!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Studentboende

Mitt studentboende där jag bodde under tiden då jag pluggade min utbytestermin på Lincoln University hette Farmroad. Området bestod utav cirka 20 små enplansvillor som låg på campus och i varje hus bodde fyra studenter. Man hade ett eget rum med säng, skrivbord och garderob, övriga utrymmen så som kök, badrum, vardagsrum osv delade man med de andra tre som man bodde med. Det var ganska många utbytesstudenter som bodde på Farmroad, både de som gjorde en utbytestermin som jag och de som läste hela sin utbildning som internationell student vid Lincoln. Jag bodde tillsammans med tre utbytesstudenter som alla gjorde en termin som jag, två var från samma universitet i Colorado, USA och en var från Wien i Österrike. Vi hade en väldigt bra stämning i vårt hus under hela terminen och vi alla trivdes bra i varandras sällskap vilket var väldigt kul!

Ett något oisolerat och kallt hus (i alla fall under vinterterminen när jag var där) men utöver det så var det ett härligt ställe att bo på under en termin!

Här nedan kommer några bilder från Farmroad

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Studiebesök del två

En annan jätterolig studieresa som vi gjorde var i kursen Field Ecology Methods. Vi åkte iväg över en helg, två nätter, till ett område lite mer inåt landet från Christchurch precis där bergskedjan började. Väl där testade vi våra project proposals som vi hade jobbat på under i stort sett hela terminen (denna studieresan var i slutet av terminen). Vi fick möjlighet att genomföra några olika tester för att undersöka vilken metod som skulle fungera bäst för vårt projekt för att få bästa resultat. Mitt projekt handlade om jaktbeteende hos de rovfåglar som fanns i området, det vill säga New Zealand Falcon, Harrier Hawk och Morepork. Jag satte upp ett par rörelseaktiverade kameror med harkött som bete framför för att fånga bilder och information om vad som tar betet och hur olika terränger påverkade resultaten.

Ett himla roligt projekt och väldigt rolig studieresa (trots regnigt väder)! Jag önskar lite att jag kunde stanna kvar för nästa kurs som är en sorts uppföljare på denna. Där får man utföra sitt projekt till fullo och åker på samma studieresa fast under en hel vecka istället för att samla data. Det hade varit SÅ kul att få göra, men jag hoppas att de ger mitt projekt till en annan utbytesstudent som kommer för att läsa nästa kurs till våren istället!

Här nedan är ett par bilder från denna studieresa,

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

God Jul!

Ville bara titta in lite snabbt och hälsa er alla en god jul! Hoppas att ni har en härlig ledighet och en riktigt fin julafton!

Jag är hemma i Sverige igen, har hunnit med en vända till Uppsala och nu är jag i Blekinge för att fira jul. Innan jag tog mitt pick och pack ner till Blekinge så mötte jag upp Amanda, Alva, Frida och Sofia från etologi och djurskyddsklassen för en fika och lite catch-up. Det var SÅ mysigt att få träffa alla igen och jag längtar nästan nu tills jag kan gå tillbaka till vanliga föreläsningar på SLU igen. Men först ska de andra hinna med lite julledighet och en tenta i fysiologi i januari innan vårterminen börjar den 20/1.

Ha en mysig jul, hörs snart igen!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Studiebesök

Under höstterminen gjorde vi många olika studiebesök och studieresor, både som del av någon av de olika kurserna men också på vår lediga tid. Under terminen var det schemalagt med ”field-trip” dagar då alla kandidatstudenter hade obligatoriska studiebesök med någon av sina kurser.

Jag hade min första studieresa med kursen New Zealand ecology and conservation. Vi åkte till två olika ställen i området kring Christchurch, första stoppet var en strand på östkusten där vi diskuterade hur landskapet förändras ju närmare högvattenmärket man kommer. Stopp nummer två var i ett naturreservat där vi övade på att identifiera olika växter, främst träd genom att kolla vilka egenskaper löven har.

Nästa studieresa som jag åkte på var även den med New Zealand ecology and conservation fast denna gång till en liten (väldigt liten) ö utanför Lyttleton i Christchurch-området. Där utförs mycket konserveringsarbete genom plantering av träd och återintroduktion av olika fågelarter och insekter. Även arbete i att kontrollera pest-däggdjur så som möss, råttor, harar osv utfördes där.

Berättar mer om andra studiebesök i ett annat inlägg!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

På resande fot

Hej igen!

Just nu har jag mitt ”sommarlov” som jag missade i somras när min termin utomlands började redan i juli. Terminen i Nya Zeeland är slut och jag har sett mig omkring i landet som jag har kallat mitt hem i ett par månader nu. I skrivande stund sitter jag på en flygplats i Kambodja och avnjuter den godaste koppen kaffe på väldigt länge. Åh vad jag ska dricka kaffe när jag kommer hem, svenskt kaffe. Men jag har ett par dagar kvar på min ”hemresa” genom en lite del av Asien innan den där efterlängtade svenska koppen kaffe.

Eftersom att det är ungefär en månad kvar tills jag går tillbaka till min fjärde termin på etologi och djurskyddsprogrammet på SLU så tänkte jag att jag kan berätta lite mer om min utbytestermin tills dess. När jag är tillbaka till vardagen på SLU i januari igen så blir det mer uppdateringar om hur livet som student på hemmaplan är i stället!

Lägger in några bilder på den magiska naturen i NZ här nedan.

Ha det fint!

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Field ecology methods

Den fjärde kursen som jag har läst under denna hösttermin var Field ecology methods. Förmodligen den bästa kursen ever! Vi spenderade mycket tid ute i fält, som namnet kanske avslöjar, och fick även designa våra egna studier.

Vi lärde oss mycket om Nya Zeelands (inte så många) inhemska arter samt de ofta invasiva nya arter som har tagit sig dit. Vi hade en cirka fyra timmar lång labb varje vecka där vi var ute på campus och utförde undersökningar av djur- och växtlivet där. Med datan vi samlade in kunde vi jämföra de byggda delarna av campus med de som bestod av åkrar och bondgårdar samt hur det skiljde sig från år till år.

Kollar weeta motels
Dokumenterar insekter under wooden disks

Vi dokumenterade vilka däggdjur som var aktiva genom tracking tunnels och wax cards, vi studerade även fågelarter genom five minute bird counts. Andra saker som vi dokumenterade varje vecka under hela kursens gång var vegetation i 1×1 meters rutor samt insekter under wooden disks och i weeta motels. Detta var vi uppdelade i par om och varje par dokumenterade på en linje där vi hade fem stationer.

Tracking tunnel cards
Fotavtryck, förmodligen mus
Five minute bird count

Vi lärde oss senare att föra in vår data i R för att få ut våra statistiska värden, lite klurigt till en början men kul att kunna!

Datan vi samlade i R

Under hela kursens gång jobbade vi dessutom på en project proposal där vi fick ganska fria händer i att bestämma själva vad vi ville inrikta oss på. Jag bestämde mig för att designa en studie där Nya Zeelands rovfåglars, Australian harrier, New Zealand Falcon och Morepork, jaktbeteende. Vi fick under en tredagars field trip testa våra metoder för undersökningen och de studenter som tar följande kurs nästa termin får utföra projektet i större skala och skriva en rapport. Aningens avis.

Field trip
Kylig och regnig field trip, men kul ändå!
Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Animal health

Animal health var en kurs som främst berörde produktionsdjur som hålls på nya zeeländska gårdar. Vi fick inblick i vilka viktiga sjukdomar som finns, hur dessa uppkommer, vilka symptomen som syns samt vilka behandlingar som finns. Föreläsarna tog även upp hur vaccineringar och immunsystemet fungerar samt hur kroppen tar upp olika läkemedel.

Detta var kanske den mest oorganiserade kursen här och den kändes lite spretig, kanske ingen som jag skulle rekommendera. Samtidigt var den väldigt intressant och jag känner att jag ändå har lärt mig en hel del.

I kursen hade vi en praktisk del eller laboration varje onsdag förmiddag där vi bland annat kollade på olika bakterieodlingar och deras respons till olika antibiotika. Vi hade även en praktisk del på universitetets fårfarm där vi utförde avföringstester för mask och även avmaskade. En annan vecka var vi på kofarmen och diskuterade mineraler och deras inverkan på djurhälsan och vilka sjukdomar som kan uppstå vid brist på olika mineraler samt hur betesmarkerna måste skötas för att undvika detta.

Föreläsning
Mys

En väldigt givande kurs, kanske särkilt om man ska ta över familjegården i framtiden som många av mina kursare i just denna kursen skulle, men inte en utav mina favoritkurser här.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar