Igår tillkännagavs att Oxfordfilosofen Derek Parfit får 2014 års Rolf Schock-pris i logik och filosofi för sina ”banbrytande bidrag rörande personlig identitet, hänsyn till framtida generationer, och analys av moralisk teoribildning”. Rolf Schock-prisen delas ut av Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Musikaliska akademien och Kungliga Akademien för de fria konsterna och prissumman är på 600 000 kronor.
Parfit är en filosof vars verk delvis är mycket teoretiska och abstrakta. Icke desto mindre har de haft en enorm betydelse för hur vi diskuterar högst konkreta moraliska problem, inte minst på mijöområdet. De mest betydande bidragen lämnade han i sin monumentala bok ”Reasons and Persons” från 1984. Att läsa den boken kan vara en omtumlande upplevelse. Många av ens filosofiska fördomar ställs på ända.
Som framgår av priskommitténs motivering är kanske framför allt två områden där Parfit tvingar oss att tänka annorlunda: Det ena är synen på personlig identitet – vad innebär det att säga att ”jag” är samma person idag som i morgon? Kapitel 10 och 11 i Reasons and Persons har de passande titlarna ”What we believe ourselves to be” respektive ”How we are not what we believe”. Med hjälp av en serie tankeexperiment visar Parfit att vad som föreföll självklart i själva verket är högst tveksamt. Det andra är synen på framtida generationer. Detta har gett upphov till en omfattande diskussion, inte minst på miljö- och klimatområdet. Ett tredje område är kollektivt handlande: vad innebär det att en grupp människor tillsammans åstadkommer något gott (eller ont)? Hur ska ansvaret fördelas? Inte som vi tror, alla gånger, menar Parfit och pekar ut vad han menar är några vanliga misstag i ”moralmatematiken”.
Priset delas ut i Stockholm 22 oktober i år.