En vanlig dag

En dag på vårdavdelningen börjar med rond 08:00. Varje dag är det en ansvarig veterinär, en ”intern” (en veterinär som är nyutexaminerad och går bredvid för att lära sig), en veterinärassistent och nu även ett gäng praktikanter. Ronden börjar i stallet där hästar som ska opereras står. Vårdveterinären och kirurgen går igenom vad som ska göras, om någon häst kanske ska stanna kvar efter sin operation, om det är något extra vård ska ta hand om. Gruppen fortsätter sedan till vårdstallet, och stannar vid varje häst för en uppdatering om hur den mår, vad den ska få för mediciner, om bandage ska bytas osv. Helt enkelt vilken plan som finns för hästen.

Efter ronden ger assistenten morgonens mediciner, medan veterinären tar en status på varje häst – hjärtfrekvens, hur slemhinnorna ser ut, om hästen har ätit/druckit, hur tarmarna låter, och hur den verkar må allmänt. Sedan är det ofta en rad med saker som ska göras, vilket alla hjälps åt med – bandagebyten, rektalisering, någon särskild undersökning, lite vad som. Kommer det in akuta patienter hamnar detta också ibland på vårdveterinärens ansvar, och då följer assistenten med och hjälper till. Såhär fortsätter det hela dagen, fram tills runt 15-16 då det brukar lugna ner sig, assistenten ger hö och vatten och eftermiddagens mediciner, sedan är det bara att åka hem! Hittills har dagarna gått förvånansvärt fort, och om det är lite att göra någon gång så finns det alltid ett gäng hästar som uppskattar att få lite sällskap.

En något lerig Lorden

1 kommentar

  1. Längtar tills jag själv äntligen får komma ut på praktik när jag läser dina inlägg! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *