Steril Assistent

Imorgon är min sista inplanerade dag på operationsavdelningen, sedan bär det av mot polikliniken, vilket motsvarar en vårdcentral för människor. Tidigare har jag känt att det enda jag inte vill jobba med i framtiden är operation, men efter bara tre veckor börjar jag faktiskt tycka att det är mycket spännande! Idag fick jag prova på att vakta en häst på narkos själv, bestämma om att ge dropp och hur mycket narkosgas den skulle få – sjävlklart med en djursjukskötare i rummet som kunde hjälpa till om det behövdes. Men det var ändå coolt att få känna sig lite ansvarig. Och att det faktiskt gick bra!

Förutom detta var nog veckans höjdpunkt att få vara steril assistent vid en penisamputation. Japp. Ni läste rätt. En penisamputation. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hästar får tumörer på penis, vilket ger alternativen amputation eller avlivning. Min uppgift under denna operation var att ge instrument till kirurgen, hjälpa till att hålla och torka undan blod och helt enkelt var ett extra par händer. Vi har läst lite om namn på olika instrument, men en sax kan heta fyra olika saker och det är inte helt lätt att hålla reda på allt! Tror jag gjorde ett ganska bra jobb i alla fall, då jag fick beröm för hur välorganiserat bordet med instrument var – vanligtvis slänger kirurgen bara ner instrumenten och spenderar sedan flera minuter på att hitta det de behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *