Tack för den här gången!

Jag ville skriva ett inlägg för att meddela att SLU:s bloggar kommer pausas under vårterminen tyvärr så detta blir mitt sista inlägg, men förhoppningsvis startas bloggarna upp igen i höst och då är ni välkomna att följa den här bloggen igen!
Ha det så bra och tack för att ni läst och kommenterat! 🐶 🐱 🐴 🦜 🐹

Jullov!

Vi avslutade veckan med att ha redovisning av våra foderstatsberäkningar till hästar. Det var en väldigt avslappnad redovisning skulle jag säga och alla grupper redovisade inte heller. Nu känner jag mig inte lika förvirrad i alla fall som jag gjorde i början av hästblocket på den här kursen!
Nu har vi en foderstat att beräkna som ska in när lovet är slut, men där har vi lite mer fria tyglar att välja hund eller katt och vad djuret gör för arbete och så vidare, kan nog bli lite intressant åtminstone. Sedan efter deadline så har vi en genomgång av våra foderstater, sedan ska vi jobba med ett case, sen är det tenta och sen är denna kursen slut och nästa börjar. Tiden går så himla snabbt! Det känns som att det var nyss vi började men nu är första terminen avklarad. Utan omtentor för min del också vilket känns riktigt bra, för jag fick veta i torsdags att jag klarade fysiologitentan!
Nu blir det efterlängtat jullov till 7/1 då vi börjar igen.

Jag hoppas att ni som har följt bloggen under terminen har tyckt att innehållet har varit intressant och att ni har fått en bra bild av första terminen på djursjukskötarprogrammet! Vill önska er alla god jul och gott nytt år så hörs vi kanske nästa termin igen!

Hullbedömning

Igår gjorde vi hullbedömningar av skolans hästar i våra grupper som vi har under denna kursen. Vi fick hullbedöma sju av hästarna, tre shetlandsponnysar, två varmblodstravare och ett halvblod. Alla hästarna var supersnälla och några hade vi redan träffat när vi gjorde våra praktiska prov i höstas. Själva hullbedömningen var lite klurig, speciellt shetlandsponnysarna var svåra att bedöma eftersom de är byggda på ett annat sätt och har mycket tjockare päls än de större hästarna så det var väldigt svårt att till exempel bedöma om det gick att känna deras revben eller inte med ett lätt tryck eftersom de hade ett tjockt lager päls. Vår lärare bekräftade att det är väldigt svårt att bedöma shetlandsponnysar och att man ibland till och med kan behöva raka dem för att kunna göra en korrekt bedömning. Det var i alla fall mysigt att få umgås med hästarna och jag hoppas vi får träffa dem snart igen!

Idag ska vi göra foderstatsberäkningar i våra grupper, min grupp träffas på eftermiddagen. Vi hade en gemensam övning med hela klassen i tisdags där vi och läraren räknade en foderstat åt en (påhittad) häst så att vi fick se lite hur man gör innan vi ska göra det själva idag, så förhoppningsvis tog vi åt oss något under den övningen så att vi lyckas beräkna en foderstat på egen hand (även fast vi har läraren till hands om vi fastnar)!

Redovisning

Idag hade vi redovisning i halvklass av våra grupparbeten. Redovisningar känns som något de flesta ogillar mer eller mindre så det har underlättat att våra redovisningar hittills har varit tillsammans med vår grupp och ”bara” inför halvklass istället för hela klassen för vi är ju 80 personer. Jag tror faktiskt inte att en enda person som var med på uppropet har hoppat av. Känner inte igen alla kursare än för det är lite svårt att hålla koll på 80 personer men är ganska säker på att alla som är med har varit med från början eller kommit in som reserver veckan efter starten.

Nästa vecka har vi tre obligatoriska moment. Hullbedömning av SLU:s hästar, foderstatsberäkning med våra grupper från grupparbetet, och redovisning av foderstatsberäkningen. Förutom de obligatoriska momenten har vi också fyra föreläsningar, två på måndag och två på tisdag. Sen är det äntligen dags för jullov! Min hjärna har känts väldigt mosig sedan den stora fysiologitentan så det ska bli väldigt skönt med ledighet även fast jag förmodligen kommer behöva plugga en del.

Projektarbete

Den här veckan håller vi på med ett grupparbete. Vi ska söka information om små sällskapsdjur som fåglar, ormar, gnagare med flera och kolla upp hur deras näringsbehov ser ut, vad de ska äta och inte ska äta och liknande områden och sedan redovisar vi för varandra i halvklass på torsdag och fredag.
Förutom detta så hade vi en föreläsning i energimetabolism igår, en i foderhygien idag, imorgon ska vi ha en i hundar och katters näringsfysiologi och näringsbehov, och på torsdag har vi en föreläsning i praktisk utfodring av hund och katt. Det är mycket att lära sig även fast kursen är så pass kort som den är, vi började kursen förra veckan och nästa vecka på fredag går vi på jullov, och efter jul har vi bara fyra dagar schemalagda innan tentan och sen är kursen slut! Det är ändå väldigt skönt med en kort kurs nu eftersom den förra kursen var så pass stor och väldigt mycket att plugga in. Misstänker att nästa kurs också kommer vara en tung kurs så det är ju väldigt snällt att de har slängt in en mindre kurs i mitten så att man får ett litet avbrott åtminstone 😅
Kom ihåg att ni kan kommentera om ni har några frågor om djursjukskötarprogrammet eller SLU så ska jag göra mitt bästa att försöka svara!

Tentan avklarad!

Äntligen är fysiologi-tentan avklarad och kursen Djurens anatomi och fysiologi är över, åtminstone fram tills vi får veta om vi klarade denna spärrtentan eller inte. Håll tummarna!
Nu har nästa kurs börjat, Näringsfysiologi och fodervetenskap. Det är en kort kurs som bara sträcker sig till den 16/1 så jag hoppas väl på ett lite lugnare tempo jämfört med förra kursen. Jag tror det kommer bli en intressant kurs i alla fall, med bland annat foderstatsberäkningar och hullbedömning av SLU:s hästar!

Snart jullov också om bara två veckor. 17 dagars ledighet! Vi har en inlämning som ska in precis när jullovet är slut så jag tänkte försöka se till att göra klart den så fort som möjligt så att jag kan vara helt ledig resten av lovet och slippa tänka på studierna en stund. 🤓
Det är också dags att börja planera var man ska jobba i sommar även fast sommaren känns långt borta nu (fast ändå inte med 6+ och ingen snö..). Jag har sökt två sommarjobb här i Uppsala hittills men ska sitta ner någon dag och söka fler så att det inte helt plötsligt är sommar och jag står där utan sommarjobb 😅 Jag har jobbat på samma ställe de senaste 4 somrarna så jag ser fram emot att förhoppningsvis testa på något nytt!

Dissektion och tentaplugg

Igår hade vi dissektionen av mink. Jag tyckte det var lite jobbigare än när vi dissekerade organ förra veckan och när vi har tittat på demonstrationerna på katt, för katten ser bara ut som att den sover, medan på minkarna så syns det klart och tydligt att de är döda och nog har varit det ett bra tag också. Om det är någon som undrar om hundarna och katterna som lärarna demonstrerar på för oss förresten så kan jag berätta att det är djur som har skänkts till undervisningen av deras ägare efter avlivning. De har avlivats pga sjukdom eller andra anledningar och har alltså inte avlivats för att vi ska titta på dem! Väldigt skönt att veta tycker jag.
Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig för jag har inte dissekerat förut men jag tycker att dissektionerna har gått bra. De är obligatoriska så det hade nog varit svårt att slippa undan om man hade känt att man verkligen inte klarade av det. Man behöver i alla fall inte känna sig tvingad att skära i organen/djuren om man inte vill det, det räcker att man är med på momentet liksom. Det kanske känns tryggt för er att läsa som eventuellt har tänkt plugga till djursjukskötare! 🙂
Kan passa på att berätta att min grupp hittade njurstenar i bägge njurarna hos vår mink och det hade inte en av lärarna sett tidigare så det var ju kul att vi gjorde en sån upptäckt. Då kändes det lite bättre också att minken inte levde längre för stenarna var så pass stora att den nog måste ha mått väldigt dåligt av dem.

Resten av veckan kommer bestå av tentaplugg för på tisdag har vi tentan! Det är som sagt en viktig tenta eftersom den är ett förkunskapskrav till en kurs som vi ska läsa i vår så det gäller att sätta den, om inte nu på tisdag så på omtentan i februari. Om det är någon kursare som läser önskar jag er lycka till med tentaplugget och med tentan! 😁

Vi hörs när tentan är avklarad!

Första dissektionen

I onsdags hade vi vår första dissektion på programmet, av hjärta, lungor och njure från får. Vi delades in i grupper på ungefär 10 personer i varje grupp och så fick varje grupp ett ”paket” med organ att dissekera och peta på. Vi hade också handledningar att följa, vi skulle bland annat leta reda på de olika artärerna och venerna. Jag har inte dissekerat tidigare men när jag läste naturkunskap fick vi titta på lungor och hjärta från en gris så det var ingen ny situation på det sättet för mig och det är inget jag tycker är obehagligt så.
Vi får väl se vad jag tycker om dissektionen nästa vecka där vi ska dissekera en hel mink..

Nu har vi inga fler föreläsningar innan tentan så nu kör tentaplugget igång ordentligt, så studentlivet är återigen inte så jättespännande just nu kanske haha. Den här tentan är som sagt ett förkunskapskrav till en kurs vi läser i vår så det gäller verkligen att antingen klara tentan nu eller klara omtentan i februari!

Fysiologi

Jag ska börja plugga till tentan som vi har den 3/12 och tänkte passa på att berätta lite för er om den! Kanske någon tycker det är kul att veta vad djursjukskötarprogrammets andra stora tenta handlar om.

Sedan efter förra tentan är vi inne i den andra delen av den här kursen, Djurens anatomi och fysiologi, vilket är fysiologi och fysiologi handlar om hur levande organismer fungerar. Vi har haft mååånga föreläsningar och kommer ha sju stycken till innan tentan, plus två dissektioner. Vi har, och kommer, gå igenom allt från nervsystem till gasutbytet i lungorna till digestion hos både stora och små djur och fåglar till reproduktion till tänder och en massa annat däremellan. Det är väldigt mycket information att ta in och lära sig så det känns bra att ha tillgång till gamla tentor för då kan man alltid kolla på dem för att få ett hum om hur pass avancerad kunskap man behöver ha om varje del. En del lärare är också snälla och berättar under föreläsningarna lite mer exakt vad vi behöver kunna till tentan och på vilken nivå vilket såklart hjälper jättemycket. Det allra bästa hade ju varit att få en lista med punkter där exakt allt vi behöver kunna står snyggt uppradat haha. Vi har ju såklart tillgång till kursens lärandemål som man också kan titta på för att få en lite bättre bild av vad man ska kunna när kursen är slut (och alltså på tentan också).

På onsdag har min del av klassen dissektion av hjärta, lungor och njure. Berättar mer om det efter dissektionen för just nu vet jag inte så mycket mer om det!

Kom ihåg att ni alltid kan kommentera med frågor ni har så försöker jag svara på dem så gott jag kan, och får jag många frågor eller många frågor om samma sak så kan jag samla alla frågor i ett inlägg och svara på dem på det sättet!

Den här veckan

Idag fick vi äntligen resultatet från första tentan i den här kursen som var på biokemi/cellbiologi och rörelseapparaten, och jag blev godkänd på bägge delarna!
Känns jätteskönt att inte behöva göra omtentan för vi har den stora fysiologi-tentan samma vecka.

Förutom det så har vi haft en föreläsning i digestion hos växtätare (häst) idag och en demonstration i amfiteatern igen, i bukhålans organ den här gången.
Imorgon och onsdag har vi inga föreläsningar så då ska jag nog bland annat passa på att plugga in lite latinska termer som vi ska kunna till tentan.

Ha det bra!