Slut!

Hej!

Det här blir mitt sista inlägg på bloggen. Nu börjar sommaren, sen kommer hösten och då är det dags för nya äventyr!

I onsdags avslutade vi med både muntliga och skriftliga utvärderingar. Därefter gav vi våra lärare varsitt paket med whiteboardpennor. Det var ett litet internt skämt, eftersom de pennor som fanns i salarna där vi hade undervisning var ofta slut. Tyckte det var en kul idé och de verkade tycka det också, hehe! På kvällen sågs klassen en sista gång för utgång och karaoke. Det var en av de roligaste kvällarna på länge! Och lite sorligt var det också.

Jag vill tacka er som har följt med mig under basterminen. Hoppas att någon eller några av er börjar basterminen nästa år, eller något annat år! Jag rekommenderar det starkt.

Det har varit jättekul att skriva här och önskar er alla ett stort lycka till!

Ha det bäst!

Innergården där vi åt avslutningsfika.

Gysinge och Färnebofjärdens nationalpark

Hej!

I tisdags var vi på ytterligare en exkursion/studiebesök/utflykt. Vi åkte nämligen upp till Dalälven för att besöka Gysinge naturområden och Färnebofjärdens nationalpark och naturum! Vi blev bland annat guidade i ett område där de anlägger planerade bränder för att gynna arter som är beroende eller främjas av skogsbrand. Det var väldigt lärorikt men tyvärr var det (iallafall för mig) svårt att koncentrera sig, eftersom det fanns så himla mycket mygg! Tydligen hade många av äggen hunnit kläcka på grund av det sommarväder som har varit nu under nästan hela maj. Trots att jag rollade in hela kroppen med myggmedel envisades myggorna med att hålla sig nära!

Vi fick gå runt en del i nationalparken och åkte sedan för att titta på Färnebofjärdens naturum. Där fick vi lära oss om områdets olika naturtyper och om växter och djur som trivs där. Jag och några fler i klassen deltog även i en tipspromenad, som jag hoppfullt väntar resultat på! Personligen så tycker jag väldigt mycket om konceptet med naturum. De är ofta väldigt fint och smart utformade. Det ger en bra förutsättning för människor att ledas ut i naturen! Naturum kan ses som ett naturmuseum, som har i uppgift att bland annat lära ut om de omringande naturmiljöerna.

Det blev mycket bilåkande, men en trevlig dag! Dagen avslutades med att vi fick tillbaka våra sista biologiuppgifter. Det hade gått bra. Nu är jag ledig på riktigt!

Ha det fint!

Fiby

Hej!

I måndags var vi och besökte Fiby urskog! Det var nog första gången jag har varit i en urskog. Personligen tyckte jag att den liknade andra ”vanliga” skogar jag tidigare gått runt i. Den största skillanden som jag kunde märka (men jag är ju verkligen inget proffs) var all död ved som fick ligga kvar på marken, så kallade ”lågor”.

Det var trevligt och lärorikt att gå runt i skogen och få lära sig lite om några arter och ekosystem i Fiby. Vi elever fick testa på att artbestämma mossor och lavar. Det gick väl sådär, särskilt när inte alla hade fullständiga sidor i deras arthäften, haha! Oavsett var det svårt, och tydligen kan det också vara så för de som har tittat på en hel del mossa och lav i sina dagar. Uppskattningsvis finns det bara tre eller fyra riktiga moss- och lavexperter i Sverige?! Vi elever blev uppmuntrade till att satsa i ämnet. Tyvärr är det nog lite för sent för mig. 😉

Det var jättevarmt den dagen och det gick åt mycket vatten. Det var en hel del backar upp och ned, vilket också är en anledning till varför Fiby är en urskog. I och med backigheten har området inte setts som område för varken skogsbruk eller bete, vilket har lämnat den orörd. Definitionen för urskog är nämligen att skogen ska ha stått fri från mänsklig påverkan. Dock fanns det ju några stigar och skyltar uppsatta i skogen, och några liggande stammar var avsågade över stigarna för att mänskliga besökare skulle kunna ta sig förbi lättare. Det är väl något som ändå ingår när ett område lockar för turism.

Det var en trevlig dag och ett givande besök. Här under lägger jag upp några bilder från dagen. OBS! Moss/lav-klumpen lades tillbaka där den hittades.

Ha det bra!

Inget kvar?!

Hej allihopa!

Igår hände något fantastiskt. Jag blev klar med alla mina uppgifter i skolan! Eller, det var då jag fick klartecken om att jag hade klarat mitt sista prov i kemi. Vilket betyder att jag är färdig med allt skolarbete för denna termin! Det känns hur bra som helst! Tänk att ett halvår kan gå så fort…

Igår eftermiddag hade vi biologi och då diskuterade vi några vetenskapliga artiklar som vi hade läst i olika grupper. Vi fick berätta om vår upplevelse av artikeln och vad den handlade om. Alla hade intressanta ämnen. En del var svåra att läsa och andra kunde ifrågasättas. Min grupp hade läst om en artikel vars pressrelease finns här. Intressant ämne och den satte igång en del filosofiska samtal i vår grupp, haha!

Snart ska jag se till att skriva ett inlägg om vårt studiebesök/exkursion i urskogen Fiby.

Hoppas ni mår bra!

Fortsätt läsa Inget kvar?!

Kungsängen

Hej!

Det var ett tag sedan sist. Just nu befinner vi väl oss i de sista rycken innan basterminen är slut. Vi har fått rätt många uppgifter i biologin och har kvar ett prov i kemi.

Men jag vill prata om något lite roligare! Nämligen vår exkursion vi gjorde för ett tag tag sedan. Vi gick runt i ett naturreservat längs ån vid Kungsängen. Där lyckades vi se några fåglar, vilket också var planen. Jag skådade några måsar, en koltrast och fyra grönbenor.

Favoriten var kungsängsliljan, i både lila och vitt. Den såg vi faktiskt på den äng som den faktiskt är döpt efter, alltså Kungsängen!

Vädret var fantastiskt och jag lyckades ta några bilder på vägen. Blev faktiskt frågad om jag fotade till bloggen. 😉

Ha det så bra!

Sommarväder (?!)

Hej!

Jag ska hålla mig ganska kort. Har nämligen insett att jag troligtvis har sex stycken biologiuppgifter kvar samt ett kemiprov, och att vi inte har många dagar kvar av vår kära bastermin!

Förra veckan var vi på exkursion och fågelskådning ute vid Kungsängen. Tänkte jag skulle skriva mer om det i ett senare inlägg.

Idag har vi påbörjat nya områden i kemin. Vi har börjat lära oss om kemisk jämvikt. Ärligt talat så gick inte jättemycket in i min hjärna idag, hoppas att jag snart får lite mer klarhet! Känns inte omöjligt, bara svårt och lite stressigt inför alla uppgifter. Ska dessutom iväg denna helg också, och känner verkligen en skillnad när jag inte har fått lägga den tid jag behöver på plugget.

I alla fall! Idag pratade vi ekologi på biologin och mot slutet gick vi ut och kollade på jordmåner och snackade lite istid.

Vilket fint väder det var idag! Sommarväder! Det var fantastiskt att få sitta ute på lunchen, vara ute med klassen och sen plugga en stund vid dammen här nedan med trevligt sällskap!

Hoppas ni har det bra!

Ut på tur (typ)

Hej!

Och så var det maj. Igår skrev vi det andra och näst sista kemiprovet. För min del kändes det okej, men blir lätt osäker i efterhand. Idag har vi haft energitema på förmiddagen, där både fysik, kemi och biologi hade sin del. Jag skulle säga att det främst kretsade kring global uppvärmning och människans påverkan på naturen. Flera viktiga aspekter togs upp och jag kände att jag lärde mig nya grejer!

På eftermiddagen hade vi biologi. Då började vi med att göra ett experiment som vi kommer att skriva en laborationsrapport om. Vi testade våra respektive koncentrationsförmågor efter att antingen ha gått en rask promenad på en kvart, eller efter att ha suttit inne och slappat under samma tid. Prestationerna mättes i en snabb färgövning som vi kom åt genom våra mobiler, som vi gjorde både innan promenaden/vilan och efteråt. Dagen avslutades med att vi gick ut i regn och kyla tittade en snabbis på några platser och växter på campus.

Imorgon hoppas vi på bättre väder! Då ska vi faktiskt ut och skåda fågel i närheten av Lundellska skolan (som ligger rätt nära SLU). Det ska bli roligt! Jag har själv skådat lite fågel tidigare (tack, mamma och pappa) men kan tyvärr inget. Jag ser verkligen fram emot morgondagen. Att vara ute i fält och verkligen se och uppleva naturen är ju det bästa med biologin! Tycker jag i alla fall, hehe!

Ha det jättebra!

Jag lyckades inte få in den tänkta bilden (på grund av för stor filstorlek), så här kommer ett taffligt foto jag tog på en teckning jag gjorde en gång!

Valborg

Hej!

Nu i helgen har jag pluggat en del kemi inför provet på onsdag. Jag har hängt på skolans bibliotek, vilket har funkat rätt bra! Koncentrationen håller sig kvar längre och produktiviteten blir lite bättre än hemma. Jag och en klassis gick även ut på långpromenad längs det fina området mellan Ultuna och Sunnersta, MED HUND! Hade en fin dag helt enkelt.

Imorgon är det valborgsmässoafton! Och vissa studenter har ju festat sedan i fredags. Valborg kallas ibland för studenternas jul. Det är ju tur att vi är lediga både måndag och tisdag. 😉 Tillsammans med en kompis ska jag ha picknick, kolla på forsränningen och förhoppningsvis ta mig upp till mösspåtagningen. Förhoppningsvis blir det grillning på kvällen. Måste ju passa på medan jag är i Valborgsstaden!

Ha en jättefin valborg!

Nationsliv

Hej allihopa!

Jag skulle vilja tipsa om något som är speciellt med Uppsala och som är väldigt bra för studenter, nämligen nationer! Jag måste dock erkänna att jag hittills bara har besökt två nationer. Dessutom har jag inte fixat något nationskort heller, men det har inte varit någon prioritet. Jag har hört att det också är lite klurigare för oss som pluggar bastermin att skaffa ett medlemskap, då vår utbildning räknas som gymnasial.

Det finns en massa roliga grejer att hitta på. Och alla studenter på SLU får ta del av dem också! Först var jag rädd att det bara gällde folk vid Uppsala universitet. Men så är det icke! Själv har jag testat på att måla vid Kalmar nation och äta najs söndagsbrunch hos Västgöta nation. En del grejer är gratis med medlemskap och annat är väldigt billigt! Till exempel kan du få rejält med mat för något du skulle ha betalat minst dubbla priset för ”ute på stan”. Självklart finns det en massa olika sittningar vid de olika nationerna. Jag tror att ett medlemskap hos någon nation kan ge en många nya vänner, upplevelser och helt enkelt en bättre studietid!

Alla nationer ligger centralt i Uppsala. Här är en najs länk som visar alla events hos respektive nation.

Söndagsbrunch på Västgöta nation!

Kemi och studiebesök

Hej!

Numera pluggar jag en del kemi. Det är nästa examtination. Vi har lärt oss om syror och baser, reduktion och oxidation samt termokemi. Vi har även pratat lite organisk kemi, men det kommer antagligen bli mer av det till nästa examination. Totalt kommer vi ha haft tre kemiprov när vi slutar (om snart en månad?!). Personligen tycker jag att det vi läser nu är ganska klurigt. Det är mycket nytt, även om jag sedan tidigare vet lite om syror och baser. Och energi var ju nästan praktiskt taget vad hela vår fysikdel handlade om.

På tal om fysik så var vi på studiebesök när vi hade fått fysikprovet avklarat! Förra veckan var vi nämligen ute i Jälla, på Jällagymnasiet. Där har de naturbruksprogram och vi fick kolla in skolans biogasanläggning, solpaneler och många av deras djur. Det var en kul och avkopplande resa, där vi fick lära oss en hel del! En extra rolig grej var att vår fysiklärare tidigare hade jobbat där och kunde visa oss en del experiment med olika verktyg som han hade tillgång till där.

Hoppas ni mår bra!