Jordbruksmark och konferens

Förra veckan blev riktigt hektisk. Den började men ett studiebesök till Landskrona och stadshuset för att träffa ett par av kommunens planerare. Framförallt var fokus på veckan exploatering av jordbruksmark, och hur kommunen hanterar detta. Det blev också en kort tur genom staden för att få en känsla för platsen- blev lite fascinerad av de trådbussar som går igenom stan, det har jag nog aldrig tidigare sett i en svensk stad!

Vi hade även en intressant föreläsning om hur Varbergs kommun hanterar exploatering av åkermark – och om hur man som kommuntjänsteman behöver jobba med politikerna för att få beslut att följa strategidokument, och hur det ibland misslyckas.

Det som blir så tydligt efter alla de studiebesök vi hittills haft, är hur svårt det verkar vara att omsätta alla fina strategier som tas fram och att verkligen få dem att få någon genomslagskraft i det praktiskt arbetet. Ibland känns det fortfarande som det blir ”bussiness as usual”. Misstänker att det här verkligen kan bli en av de stora utmaningar vi har att hantera väl ute i arbetslivet!

Under onsdagen och torsdagen blev det jobb för ett 10-tal av oss i kursen på konferensen Urban Green Infrastructure – som titeln så fint antyder handlar om planering och förvaltning av grön infrastruktur i staden. Vårt jobb handlade framförallt om att göra analyser av språkbruk och sammanfatta diskussioner under olika workshops till ett par forskare som varit involverade i projektet Green Surge som var värd för konferensen- men på köpet fick vi lyssna på en del intressanta presentationer. Intressant men intensivt! Konferensen täckte den allra senaste forskningen från Green Surge projektet och är man intresserad av grön infrastruktur, ekosystemtjänster, biokulturell diversitet och liknande kan jag verkligen tipsa om att kolla på deras hemsida där forskningsprojektets samtliga publikationer finns, dels i form av policydokument för beslutsfattare dels i form av forskningsartiklar.

Vad som händer den här veckan får ni snart en uppdatering om! Vi hörs!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *