Om studier, orientering och så lite vårtecken från Skåne

Påsken har passerat och snart är det redan Valborg! Känns som våren alltid springer förbi så snabbt och att sommarn kommer innan jag riktigt hunnit förbereda mig på den. Försöker i alla fall vara ute så mycket som möjligt nu för att hinna med att uppleva våren. Tillbringade en del av påsken vid västkusten och i lördags for jag iväg på min livs första orienteringstävling i Röstånga. Att jag inte upptäckt det här innan! För en som mig som gillar kartor, att lösa problem och att vara ute i skogen så passar ju orientering som handen i handsken!
De senaste veckornas studier har bl.a inneburit studiebesök och föreläsningar. Förra veckan besökte vi Framtidens hus i stadsdelen Lindängen i Malmö för att få lite inspiration och lära oss mer om det sk. CASE LINDÄNGEN, ett program i Lindängen i Malmö där man ska testa en ny styr- och organiseringsmodell för lokal utveckling. Vi har även haft en del föreläsningar i mobilitetskursen på teman som jämställd transportplanering och klimat. För den som tycker det är intressant hur jämställdhetsfrågor kan integreras i transportplaneringen kan jag tipsa om att K2 i samarbete med WSP tagit fram en handbok för jämställdhetskonsekvensbedömning. Göteborgs stad jobbar också aktivt med frågor runt social hållbarhet och har bl.a. tagit fram modeller och processtöd för social konsekvensanalys (SKA) och barnkonsekvensanalys (BKA).

Förra veckan hade vi dessutom en föreläsning om luftkvalitet och buller i koppling till transporter. Att buller är så intressant är framförallt för att det faktiskt påverkar vår hälsa. Forskning har kunnat visa på att buller påverkar sådant som blodtryck, puls och kan minska andelen djupsömn (REM-sömn) vilket i sin tur påverkar sömnkvaliteten. Samtidigt pratade vi en del om det faktum att bullerriktvärden har höjts ganska nyligen (2015) för att kunna få igång bostadsbyggandet. Många forskare, inklusive vår föreläsare, ställer sig mycket skeptiska till en sån förändring och jag kan verkligen se ett problem i att man långsiktigt riskerar att bygga in hälsoproblem (och ojämlika förutsättningar till hälsa) i samhället.

Från buller till natur. Eftersom rubriken utlovade lite vårbilder så passar jag på att avsluta inlägget med lite vårtecken från Skåne.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *