Utställning på Form Design Center

Förskylningsvirusen är i omlopp och har viss lyckats åka på något, så har varit krassligt de senaste dagarna. Men fick lite ny energi igår av besöket på Form Design Center i Malmö tillsammans med SLU-kursen. Vi var där för att titta på utställningen ”Vattnet kommer” – med fokus på stigande havsnivåer och hur samhället kan planera för detta.

Dagen till ära blev vi även bjudna av kursledningen på luciafika – mycket uppskattat!
img_2686
Utställningen var uppbyggd efter tre teman: Förstå, Acceptera och Agera – tre teman som ledde oss igenom allt ifrån den senaste forskningen kring klimatförändringar och stigande havsnivåer till kreativa sätt att förmedla kunskap på (som genom dans), konflikter mellan olika aktörer och praktiska lösningar i den fysisk planeringen. Vi fick också en uppgift att med någon typ av modellsand visualisera hur ett landskap kan designas för att hantera stigande havsnivåer (men tyckte också mig se ett och annat sandslott)!

De flesta är nog medvetna om att det är de mest fattiga länderna som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringar och att Asien hör till de världsdelar som kommer att drabbas värst. Men det är ofta svårt att förstå omfattningen. De här pelarna visar på hur många människor i olika världsdelar som beräknas drabbas av en höjd havsnivå. Längst till höger syns Asien, därefter Afrika och sen Europa. Staplarna talar rätt bra för sig själva..
img_2695

Lite oväntat dök den här Dylan-texten upp på utställningen, och den kunde väl knappast vara mer aktuell?

img_2690


”Come gather ’round people

Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You’ll be drenched to the bone
If your time to you is worth savin’
Then you better start swimmin’
Or you’ll sink like a stone
For the times they are a-changin'”.

 

Nu blir det återigen en del självstudier och imorrn blir det sista föreläsningen för min del innan jag reser norrut. Egentligen har vi vår sista föreläsning i Malmö den 22 dec men eftersom vi inte har någon mer föreläsning innan dess lockade det något mer att kunna åka norrut lite tidigare inför jul (och jag är nog inte den enda som tänker så). Men föreläsningen imorrn i Malmö blir intressant, vi får besök av fyra olika projekt/företag som jobbar på innovativa sätt med hållbar utveckling.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *