Andra veckan som masterstudent

Då var jag inne på andra veckan av masterstudierna, och det känns verkligen roligt att vara tillbaka i universitetsvärlden!

Efter att första veckan ägnats åt upprop, kursintroduktion både i Alnarp och Malmö, rundvisning på Alnarps mysiga campus, pubhäng med några kursare i Malmö, massa praktikaliteter som hör till när man flyttat och börjat plugga, utforskande av Alnarp, Lund och Malmö, har nu studierna kommit igång för fullt med både litteraturstudier, föreläsningar och imorgon är det dags för vårt första seminarium.

IMG_1986
Visst nämnde jag att det var mysigt på Alnarp? Det är då inte alla campus som har sitt eget slott! 🙂

Just nu läser vi två kurser parallellt, Stadens utmaningar som ges av SLU och Hållbar stadsutveckling i teori och praktik som ges på Malmö högskola. Stadens utmaningar verkar komma fokusera mer på problem och utmaningar städerna står inför medan kursen på Malmö högskola inriktar sig mer på praktiska exempel och lösningar.

Hittills har föreläsningarna varit riktigt intressanta, förra veckan fick vi vrida och vända på begreppet hållbarhet och fick dessutom en intressant tillbakablick på hållbarhetbegreppets idéhistoria. Idag hade vi en inspirerande föreläsning med fokus på nya idéer runt stadsplanering, som utifrån ett historiskt sammanhang framförallt fokuserade på vad som kommer behövas för att planera städer i framtiden och vilka aktörer som kan bli viktiga. 

Bland annat diskuterades Do-It-Yourself (DIY) Urbanism. DIY handlar om att människor tillsammans skapar olika initiativ i och för staden, du har säkert redan sett exempel på det. Kanske kommer detta bli ett större inslag i stadsplaneringen framöver? Är du nyfiken och villl veta mer om DIY kan jag rekommendera dig att läsa det här inlägget på bloggen Hållbar stad om DIY Urbanism. 

Fortfarande nyfiken? Här kommer en länk med 12 spännande exempel på DIY 🙂

Nu börjar det bli dags att packa ihop datorn för idag.

Vi hörs snart igen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *