Exjobbstart och tack för den här tiden!

Idag är det riktiga startskottet för exjobbet, och för tillfället sitter jag och plitar på en arbets- och tidsplan som jag ska bolla med min handledare imorgon. Kan verkligen tipsa er som kommer skriva exjobb nästa höst att börja leta i tid, många handledare bokas upp tidigt.

De närmaste två veckorna väntar några intressanta seminarier både i Malmö och Göteborg. I Göteborg anordnar Mistra Urban Futures ett intressant lunchseminarium om  medskapande (eller co-creation) och i Malmö anordnar Malmö innovationsarena tillsammans med RISE Stadsutveckling ett halvdagsseminarium kring metoder kring dialog och ömsesidigt lärande i offentlig verksamhet. Hoppas på att få lite inspiration och kontakter till exjobbet som kommer att ha fokus på medborgardialog och grönstrukturplanering.

Under våren väntar sen en hel del research, uppsatsskrivande, två stora musikalkonserter med min gospelkör, orientering och mycket mer. När exjobbet är färdigt väntar troligen en flytt till Göteborg, vad som händer sen återstår att se.

Med det så kommer jag nu faktiskt lämna över mitt bloggande till en ny student på programmet. Det har varit otroligt roligt att under drygt ett års tid få blogga om utbildningen och olika perspektiv på hållbarhet. Jag hoppas att jag kunnat bidra med lite intressant läsning!

Tack för att ni följt bloggen och tveka inte att höra av er till mig om ni har några frågor om hållbarhet eller utbildningen!

Allt gott,
Anna

Dela med andra – inspiration

Det händer mycket på fronten kring kollaborativ ekonomi eller delningsekonomi som det också kallas. Visste ni till exempel att Göteborgs stad tillsammans med föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg har tagit fram ett verktyg för att synliggöra olika delningsinitiativ? Verktyget heter Smartakartan och lyfter fram olika verksamheter och nätverk som är på gång på temat delningsekonomi i Göteborg. Här kan man hitta alltifrån Fritidsbanken, Klädotek, Cykelkök, allmänna Fruktlundar, olika odlingsinitiativ och mycket mer.

Ett annat projekt på gång heter Dela mera där Göteborgs stad arbetar med att utöka delning av prylar på stadens bibliotek och kulturhus. Redan nu finns det flera bibliotek där man kan låna verktyg, sällskapsspel, leksaker och cykelhjälmar. Stadsdelen Majorna testade även en månad i höstas att införa en lokal valuta, majorer, för att stötta den lokala handeln i stadsdelen men också som ett sätt att väcka frågor kring konsumtion.

Malmö är också en stad där väldigt många liknande initiativ växer fram. Här finns exempelvis initiativet ToolPool eller biblioteket Garaget där man kan låna verktyg. Precis som i fler städer, finns här också cykelkök och så finns ett nytt initiativ, ett cykelbibliotek, med syfte att främja cykling i Malmö. Här kan man under en två veckors period få låna lådcykel eller en vanlig elcykel för att testa på om det är något man själv skulle vilja investera i. Swopshop är ett annat intressant exempel när det kommer till delandeekonomi och kläder – en verksamhet vi också hade en föreläsning om förra året på Malmö högskola (numera Malmö universitet).

Tidigare har jag även tipsat om filmen Dela är det nya äga av KTH forskaren Karin Bradley som också kan ge lite inspiration på temat. Hon har under 2017 tillsammans med ett stort antal andra aktörer även tagit fram en rapport åt regeringen kring delningsekonomi som är läsvärd! Varför köpa nytt när vi kan dela med andra?

Sista kursen avslutad – nu väntar mastersarbetet

Sista dagen på kursen är nu avklarad! Efter jul- och nyårsledigheten som blev lugn, och även något förkyld, tillbringades tid med gruppen för att skriva klart vår projektrapport. En del tid gick också åt att skriva en individuell reflektion över vår grupprocess som vi behövde lämna in. Även om det var lite tidskrävande var det samtidigt bra att stanna upp och fundera lite över själva arbetsprocessen, den dagbok vi individuellt skulle skriva under projektet var till stor hjälp. Tänker att det är är något jag borde göra oftare, inte minst när jag börjar jobba igen – det är ju ett jättebra sätt att synliggöra vad som gått bra, vad olika moment vi gjort egentligen gett projektet, men också vad vi kunde gjort annorlunda – för att faktiskt lära sig något av processen tills nästa gång!

En del av arbetsprocessen var våra platsbesök – ett av dem blev en äventyrlig dag på cykel i skånskt vinterväder.

Igår opponerade vi på varandras arbete, hade en muntlig kursutvärdering och blev även bjudna av programansvarig på lunch för att diskutera masterprogrammets utformning. Två år går snabbare än vad man tror, och nu återstår endast en termin med att skriva mastersuppsats! Känns lite surrealistiskt att studierna snart är avsklarade, men samtidigt ganska så skönt.

Det ska bli roligt att grotta ner sig i ett ämne, men misstänker att det kan bli ganska tufft också. Många inklusive jag själv har nog till och från fasat lite för masterarbetet. Jag har funderat en hel del under hösten på vad jag ska skriva om, det är ju så mycket som är spännande! Har bland annat funderat att skriva kring resiliens, delningsekonomi eller medborgardialog. Tillslut bestämde jag mig för att fortsätta på temat medborgardialog men nu i koppling till grönstrukturplanering. Tycker det är väldigt spännande hur man på olika sätt kan involvera människor i en medskapande dialogprocess och tror det kommer bli ännu mer viktigt att arbeta med i framtiden. Håller tummarna för att det kommer gå bra, nästa vecka kör jag igång på riktigt.

Landskrona näst bäst på ungdomsaktiviteter!

Måste passa på att dela med mig av en rolig nyhet. Häromdagen blev Landskrona kommun (tack vare Cityidrott) utsedda till näst bäst i landet vad gäller på tillgång till en bra fritid för ungdomar!

Cityidrott i Landskrona har varit en av de aktörer vi intervjuat under vårt projekt, en organisation som jobbar med fritidsaktiviteter för barn mellan 6-12 år. Bland annat arrangerar de dagliga aktiviteter under hela sommarlovet vid Halvmånen, en plats centralt i staden och vid havet i Landskrona. De har också dagliga fritidsaktiviteter under resten av året vid flera av Landskronas olika skolor.

Det var så inspirerande att träffa några av verksamhetsledarna vid Cityidrott och vi kände vid intervjun att den här organisationen lyckas fånga upp så många aspekter av social hållbarhet i sitt arbete, riktigt imponerande!

Grattis Cityidrott, så roligt att ni uppmärksammas även nationellt!

Slutpresentation – ett steg närmare jul

Idag var det äntligen dags att presentera vårt projekt. Många veckors hårt arbete ligger bakom den presentationen.

På slutpresentationen kom en hel del externa aktörer, både från Landskrona och Malmö stad men också forskare från SLU och en konsult från WHITE arkitekter. Tre spännande projekt presenterades. Vi fick den stora äran att inleda dagen med att presentera vårt projekt Kontaktannons till Havet som fokuserar på att bygga upp en medskapande medborgardialog runt stigande havsnivåer och klimatanpassning. Det handlar om att dels stärka medborgarnas roll i staden men lika mycket om att skapa en grund för att hantera framtida utmaningar med stigande havsnivåer. Utgångspunkten är att kommunen måste arbeta med både havet och sina medborgare.

Vi fick också höra om de spännande projekten Odla Kultur och Gröna Grannar. Värdefullt och roligt var också att få input från de externa deltagarna. Än är vi inte i mål, vi har också en rapport som ska bli färdig tills den fjärde januari, men en viktig milstolpe har vi nu klarat av! Och nu är det heller inte många dagar kvar till julledigheten.

Med det passar jag på att avsluta med den Dylan cover vi inledde vår presentation med, vars första vers uppmuntrar oss till att gå samman för att lösa framtida utmaningar! Come gather round people..

Hur samskapar vi den socialt hållbara staden? Direkt från kunskapsseminarium i Malmö

Godmorgon! Idag befinner jag mig tillsammans med ett par kursare på ett Kunskapsseminarium i Malmö där vi kommer att arbeta under dagen men även få lite tid till att lyssna på många spännande diskussioner och seminarier.

Det kommer att handla om partnerskap, samyttnyttjande och tillit, inkludering i planeringsprocesser, engagemangets förmåga att skapa förändring i det fysiska rummet, hur man kan mobilisera byggherrar kring hållbarhet, alternativa finansieringsmodeller och mycket mer. Visst låter det rätt spännande? Kunskapsseminariet är ett samverkansprojekt mellan Institutet för hållbar stadsutveckling (ISU) i Malmö och Malmö innovationsarena.

Inslag från dagen kommer att livesändas och presentationer läggas upp så även om du inte befinner dig på plats kan du ta del av dagen!

Onepointfivedegrees – fotovernissage på temat klimat

I Paris 2015 kom nästan hundra länder överens om att hejda den globala uppvärmningen genom att skriva under Parisavtalet. Högst 1,5 grader varmare får det bli i förhållande till förindustriell tid. Med tanke på att vi redan är uppe på 1,3 grader kan man verkligen ifrågasätta om det målet kommer att vara möjligt att klara, samtidigt visar det på hur stort behovet är att fortsätta kommunicera frågan och att agera på den kunskapen.

Landskrona Foto, en organisation som vi tidigare träffat som en del av vårt projekt, bjöd in min grupp till dagens vernissage av fotouställningen Onepointfivedegrees i Teckomatorp. Trevligt avbrott i projektarbetet på ett tema som samtidigt är väldigt relevant för vårt projekt.

Utställningen genomförs i samarbete med Landskrona Svalöv Renhållnings AB (LSR) och är ett sätt att uppmärksamma klimatfrågan på ett väldigt berörande sätt. Utställningen kommer att finnas ett par månader i Teckomatorp innan den flyttar vidare till Landskrona. Landskrona foto arbetar mycket med fotografi i stadsrummet genom att ställa ut stora fotografier på olika offentliga platser. Och det är något speciellt med de här storskaliga bilderna, de berör en på ett sätt en liten bild inte kan göra. Det känns nästan som att man är en del av den bild man betraktar. Jag låter bilderna tala för sig själva.

 

Landskrona foto är också en spännande aktör i Landskrona som jobbar mycket med att bygga upp en ny identitet av Landskrona som stad. Att ändra bilden av Landskrona som en varsstad till en stad där fotografi och kultur står i centrum. Bland annat anordnar de en internationell fotofestival sedan ett par år tillbaka som verkligen satt staden på kartan. Det är spännande att ta del av hur olika aktörer jobbar och se vilken roll kulturen kan ha i en hållbar samhällsutveckling.

Ett projekt blir till – medborgardialog och klimatanpassning

Vi börjar just nu närma oss en tydlig projektidé i den projektkurs vi just nu läser. Det har tagit ungefär en månad att komma hit, och det har både varit toppar och dalar – men nu börjar vår idé bli allt mer tydlig. Min grupp håller på att grotta ner sig i hur man kan starta upp en medborgardialog runt frågan om klimatanpassning och stigande havsnivåer, med fokus på Landskrona som är den kommun vi samarbetar med.

Tanken är att skissa på ett pilotprojekt som skulle vara starten på en sådan process. Väldigt spännande och behövligt. Klimatanpassning, inte minst med fokus på stigande havsnivåer är redan nu men kommer framförallt i framtiden bli väldigt aktuella frågor i många skånska kustkommuner. Vår utgångspunkt handlar om att det är viktigt med samverkan, det här är så otroligt komplexa frågor och kommuner varken kan eller bör göra det är själva. Att involvera andra aktörer och inte minst kommunens invånare, ser vi som en nyckel i att arbeta med klimatanpassning, inte minst för att undvika stora infekterade konflikter, men också för att skapa större delaktighet i planeringsprocesser som handlar om demokratiskt inflytande, tillit och mycket mer.

Rent konkret kommer vi föreslå en organisation för att arbeta processinriktat med medborgardialog men också föreslå metoder för att sätta igång själva pilotprojektet. Vår tanke är att man med konstnärliga metoder kan påbörja arbetet tillsammans med barn och ungdomar och vi har hämtat en del inspiration från projektet Vattnet kommer som också resulterat i en utställning jag tidigare bloggat lite kort om. För den som är mer intresserad av projektet ”Vattnet kommer” kan jag tipsa om att läsa den rapport ”Inför hotet om stigande havsnivåer” de involverade forskarna skrivit på uppdrag åt MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Väldigt inspirerande läsning.

Vad har vi då gjort den här veckan? I måndags var vi iväg hela dagen och gjorde intervjuer med olika nyckelaktörer vi identifierat i Landskrona, och kom hem fulla med inspiration. Idag hade vi handledning med lärarna som byggde vidare på feedback vi fick vid förra veckans pitchning av projektet – också väldigt bra för för att testa sin idé och få stöd i vad man kan behöva jobba vidare med.

Resumé och #metoo

Terminen susar förbi. Föreläsningar varvas med grupparbete som kommer ta allt mer tid i kursen ju närmare december vi kommer. Redan denna vecka ska vi pitcha en projektidé för de andra grupperna och den 19 december har vi vår slutliga redovisning av det utvecklingsprojekt vi arbetar fram med Landskrona i fokus. En stor bonus i den här kursen är att vi får en hel del handledning av lärarna. Vi förväntas också lämna in arbets- och tidsplaner vilket är en bra träning i att planera sitt arbete, som inte minst kommer vara värdefullt till våren när vi skriver exjobb men kanske egentligen framförallt ute i arbetslivet.

Vi har också fått träna oss i intervjuteknik, haft föreläsning om fokusgrupper, men även ett par inspirationsföreläsningar. En av föreläsningarna, ”Vad kostar ett träd” handlade om hur lite träd faktiskt värderas i stadsplaneringen, med utgångspunkt bl.a. från en exploatering av en park tillika gård utanför Malmö. Föreläsningen baserades på en bok med samma namn av forskaren som gestaltar processen i form av en teaterdialog, väl läsvärd dialog som verkligen synliggör problematiken med samverkan mellan olika aktörer. En annan föreläsning handlade om hur landsbygdsutveckling och skyddade boenden för utsatta kvinnor går att kombinera. Föreläsningar som faktiskt väckte många starka känslor och diskussioner efteråt.

Apropå starka känslor fastnade jag nyss framför direktsändningen av skådespelarupproret #tystnadtagning som är en del av det stora upprop som gjorts inom ramen för #metoo. Det är starka berättelser från så många modiga kvinnor som bryter den tystnad som varit rådande i samhället, utan att hänga ut några enskilda individer. Har du inte sett kvällens livesändning eller läst de vittnesmål som kommit fram på sociala medier rekommenderar jag dig verkligen att ta några minuter och ta in vad alla dessa kvinnor berättar. Senast ikväll uppmärksammades också uppropet från kvinnor i teknikbranschen, #tekniskt fel. För de flesta kvinnor är dessa vittnesmål ingen överraskning, men färre har nog förstått hur omfattande det har varit och hur grova övergrepp som också sker, varje dag på platser där man borde ha rätt att känna sig trygg, i sin studiemiljö, på sin arbetsplats. Skam hos de som blivit utsatta, att frågorna tystats ned från kollegor och överordnade men kanske framförallt normalisering har gjort att de här frågorna aldrig blivit hörsammade i den här omfattningen.

Det är så viktigt att de här strukturella maktförhållandena synliggörs i stor skala, att vi börjar prata med varandra om detta, och sedan agerar på dem – särskilt de som faktiskt sitter i maktpositioner. Hur ska frågan om sexuella trakasserier och strukturella ojämlikheter i samhället annars på riktigt kunna leda till några förändringar i större skala? Och om vi nu ska prata social hållbarhet, är inte de här frågorna en av grundstommarna i social rättvisa som ofta definierar begreppet social hållbarhet?

Projektkurs fokus Landskrona

Nu har vi startat upp en ny kurs med det fantastiskt långa namnet Planering och förvaltning för hållbar utveckling av stadslandskapet, tillämpningskurs. Kursen är en projektkurs där vi ska arbeta med att ta fram en alternativ strategi för utveckling för någon plats i Landskrona.

Kursen känns faktiskt ganska lik den kurs i projekt- och processledning vi läste i Malmö i våras, men den här har mycket bättre struktur och är dessutom mer fokuserad på metoder för kunskapsinhämtning. I tisdags inleddes dagen med en introduktion av kursen, vi fick lite stöd om grupprocesser och hur man kan arbeta med gruppdynamik och så två presentationer från tidigare studenter som gått kursen, om deras projekt och projektprocessen – väldigt värdefullt som inspiration. Onsdagen tillbringades på Landskronas stadshus där vi fick träffa olika aktörer på kommunen som presenterade sina olika perspektiv på kommunens utveckling. Under torsdagens fick vi träffa en kommunal tjänsteman på Malmö stad som gav oss tips hur man tar projekt från idé till verklighet och veckan avslutades med en föreläsning om vetenskapsfilosofi och fallstudier i Alnarp följt av workshoparbete.

Igår satte min grupp också igång med grupparbetet – back to kreativa workshops med post-it lappar! Vi passade på att prata igenom hur vi ska jobba, när vi ska ses, hur vi hanterar ev. konflikter osv. Vi ska också försöka att ta lite olika roller under projektet, där vi varje vecka roterar roller som projektledare, sekreterare och en fikaansvarig (tillika ”lekledare”, det är viktigt att komma ihåg att ta pauser och ha lite kul också). Det är så lätt att glömma det där med gruppdynamik, men min erfarenhet är att man ofta tjänar på att lägga lite tid på det i början för att få till en bra dynamik och diskussionsklimat i gruppen. Att ha någon som också ansvarar för att driva projektet vidare varje vecka hoppas jag också underlättar arbetet, och gör att vi fördelar arbetsbördan någorlunda jämnt.

Nu väntar en helg i Göteborg med workshop i bluesdans men också lite studier. Allt gott tills vi hörs igen nästa vecka!