Slutspurten innan jullov

Förra veckan var minst sagt intensiv. Det skrevs labbrapport, odlingsförsöket skulle avslutas, all data sammanställas, skriva manus och presentation till morgondagens (tisdag) redovisning av odlingsförösket. Nu kör vi på slutspurt tills onsdag och sedan hoppar jag på tåget hem till Småland för jullov! Nåja, sån stor ledighet blir det tyvärr inte då det ska skrivas omtenta i kemi 4/1 och växtbiologitenta (11/1), men det ska bli skönt att komma hem till familjen ändå. 

Hur var det då med vårt odlingsförsök – samodling av vitklöver med raps? Reslutatet visade på att vitklöver inte direkt ger någon kvävetillförsel till rapsen efter 4 veckors samodling. Men hade försöket varat längre hade vi kanske kunnat se resultat. Vitklövern hade utvecklat rotknölar på sina rötter, så där fanns en symbios mellan vitklövern och bakterier på rotknölarna skötte kvävefixeringen.

Även fast vi inte fick något ”roligt/spännande” resultat så har vi lärt oss maaaasssoooor av detta försöket Hur man ska tänka, hur ska man planera försöket, hur hade vi kunnat göra detta bättre? Det var verkligen kul att få göra något praktiskt och sköta försöket på egen hand. Växtbiologi 15 hp är så värt att plugga 🙂

Publicerat den
Kategoriserat som Studier

av enal0002

Jag heter Elin Almén och går 2:a året på agronomprogrammet - mark/växt. Du kommer få följa min vardag i skolan, på kåren och med mina underbara vänner. Välkommen hit!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *