Nytt kapitel

Det är mycket som har hänt för min del under senare tid. Jag har tagit mitt pick och pack och flyttat till Gälbo (skolans område), då jag fått ett andrahandskontrakt fram till vintern där. Jag har även fått hämta hem min Springer Spaniel valp, Vilde, som numera bor i ettan med mig. Allting skedde väldigt snabbt då jag i början av denna veckan flyttade ur lägenheten i stan och flyttade in hit istället. Dock så stormtrivs jag på skolans område. Jag och Vilde har redan fått många nya vänner på campus genom att gå upp tidiga mornar och slå följe med andra hundägare. Vi har även fått lära känna andra valpar, vuxenhundar och människor på området. Det hela känns som en dröm som äntligen gått i uppfyllelse.

Utöver den nyfunna lyckan i boende och husdjur, håller jag fortfarande på med kursen Fältkurs i Växtproduktion med Nilla. Det är en helt underbar kurs som man bör lägga till i sitt ramschema, även fast man inte pluggar till Mark/växt-agronom. Utbudet av kurser som ges av lärosätet är oändliga. Väljer man att göra som jag att ta ett halvår till andra kurser finns det kurser i ekonomi, husdjur, mark/växt och landsbygdsutveckling som öppnar upp ögonen för en. Att läsa kurser utanför mitt ramschema har även gett mig en nytändning och fått mig att inse att dels trivs väldigt bra på SLU, men även att jag är fri att göra vad jag vill med min utbildning.
Nu gäller det bara att lägga sista krutet på att sammanfatta och nörda sig ner i föreläsningar som getts under denna kurs gång, allt för att klara tentan på onsdag.

Det var allt för denna uppdatering, vi hörs!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Grisen är över

Nu i helgen som gick var det Grisfesten på Alnarp, som anordnades av Lantmästarkåren. Och vilken fest det var! Kvällen började med att åka ett Skåne-inredd släpvagn till Alnarp från Fjelie där en kursare bor. Därefter var det fördrink och storslagen middag med helstekt gris, därefter dansades det hela natten fram till kl 7. Därefter var det bara på´t igen med champangefrukost och mer festande! Det var längesedan jag hade så fruktansvärt roligt att jag skrattade mig till sömns när jag väl gick och lade mig. Om ni börjar på Ultuna är därför Grisfesten ett måste!

Utöver det rullar skolan på förvånansvärt fort, sommarlovet är runt hörnet och solen gassar på. Under skoltid tittar vi på de vanligaste kulturväxterna, vall och ogräs, där vi främst kollat på karaktärer för att skilja dem åt. Vi har även pratat en hel del om skadedjur, nyttodjur, sjukdomar i denna kurs. Kommande måndag har vi tenta i artkunskap, där vi skall identifiera växter och skriva dem på både svenska och latin. Det hela kan väl liknas lite vid ett glosförhör, något som jag älskar! Artkunskapen är däremot bara en liten del av själva tentan då vi även har en skriftlig rapport om fältförsök som skall in, vi har även en skriftlig större tenta där vi kommer resonera kring övervintring hos ogräs och stråsäd/vall, skador på grödor, vilken typ av spridningsorgan ogräsen har, när under sommaren som vallen innehåller mest protein, energi och mindre andel fiber (optimal skördetid för vall). Det är lite av vad denna kursen handlat om, vilket för mig som livsmedelsagronom har varit väldigt nyttig information för att lära mig mer om våra ogräs, kulturväxter och vall.

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Uppladdning inför Grisen

Den 17 maj är det äntligen dags för Grisen igen! Detta är en fest på Alnarp, Skåne som lantmästarkåren anordnar varje år. Under kvällen bjuds man på fördrink och underhållning, vilket följs av en middag efter man har åkt vagn. Detta är något jag har sett fram emot så otroligt länge, inte bara för att det är en stor fest, utan mer för att det ger mig en anledning till att också visa upp hur vår gård i Skåne ser ut.

Utöver allt kul med fester och resor så pluggar jag faktiskt också. Just nu har jag påbörjat Fältkurs i växtproduktion där vi skall få lära oss massa matnyttigt. Jag tänker att jag ger kursen veckan ut innan jag försöker mig på att sammanfatta vad jag skall lära mig under kommande månad.

Det var allt för denna gång!
Tjingeling!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Lissabon med IAAS

Den 24 april kom Sara till Lisabon för att möta upp mig inför kommande IAAS vecka i Lissabon. Då båda var relativt hungriga började vi matäventyret med att leta oss till en brunch-restaurang rekommenderad utav tripadvisor. Stället hette HEIM och frukosten där var helt fantastisk: Aperol Spritz, Cappuchino, Scrambled eggs, avokado, sallad och bacon med pannkakor till efterrätt. Därefter begav vi oss till Institutio superior de agronomia på andra sidan Lissabon. Promenaden dit tog dryga 40 minuter men det var ingen fara då solen vart framme under hela denna tid. Väl framme välkomnades vi utav Portugals IAAS kommittee med Diogo i täten. Efter mycket socialiserande var det dags för kvällsmat: på menyn stod nu Bacalhau à brás, vilket är en torskbaserad rätt med sauterad, strimlad torsk med lök och stavskuren potatis, något som man därefter blandar med olivolja. Det kunde liknas lite vid stuvade makaroner i konsistensen om än något saltare då den innehåller salt torkad torsk. Detta sköljdes ned med en dunk rött. Kvällen avslutades tidigare än många kommande kvällar och innan vi visste ordet av det var det en ny dag.

Dagen efter var det frukost med kaffe, äpplen och vitt bröd utan tillbehör, vilket både jag och Sara beklagade oss över för oss själva. Därefter var det dags för sightseeing i Lissabon fram till kvällningen. Därefter fick vi lite ensamtid och letade upp ett ställe att äta på, efter det att magen sagt till i timmar. Vi lyckades därefter leta upp en rooftop bar med utsikt över hela Lissabon, där vi avnjöt lite portugisiskt vin.

De första dagarna speglade väldigt mycket vad som komma skulle. Sara och jag hade väldigt roligt, men gick och la oss innan klockan hann slå 3 de flesta dagarna. Under vårt besök med IAAS i Portugal fick vi även besöka en vingård strax utanför staden. Detta var det mest lärorika med hela resan, det var så fantastiskt roligt att få följa hela processen bakom vinproduktionen, från druvorna till paketering, allt på samma ställe.

Under vår vecka med IAAS, besökte vi även en vindruvsgård som producerade röda och gröna vindruvor som distribuerades till stora delar av portugal. Vi fick även besöka en lantbruksmässa där vi fick se köttraser av nöt, får, gris. Sara som läser husdjursagronom hade en hel del funderingar rörande djurhållningen, lagar och regleringar som vi ivrigt diskuterade. Det var väldigt lärorikt att få åka med någon som man inte känner så väl sedan tidigare. Det visade sig att vi har mycket gemensamt och numera kan jag säga att vi är goda vänner.

I stora drag var det en fantastik upplevelse att under en veckas tid få åka utomlands och besöka ett annat lantbruksuniversitet, för att förstå hur de ser på jordbruket, framtiden och djurhållning. Detta är något jag varmt kan rekommendera till er som redan läser på SLU.  

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Mot Portugal!

Äntligen är dagen här! Idag åker jag till Portugal med IAAS för att träffa andra agronomstuderande. De senaste dagarna har gått alldeles för långsamt och jag har räknat timmarna tills det att jag får åka iväg!
Snart är det dessutom 1:a maj, vilket betyder att det är dags att fira valborg i Uppsala. Det är en festlighet man egentligen inte vill missa, men just detta året gör jag ett undantag och flyr när hela stan vaknar till liv.

Utöver det så går plugget framåt, men det är inte prio ett när solen kommit fram dessvärre. Jag ser fram emot kommande kurs däremot, där stora delen av undervisningen sker utomhus. Kursen som jag valt att läsa härnäst heter Fältkurs i växtproduktion, vilket jag tror kan ge mig lite mer kött på benen och minska min osäkerhet gällande grödval hos lantbrukaren. Jag hoppas även att det kommer att förfriska mina kunskaper så att jag känner mig påläst till det att jag börjar sommarjobbet!

Det var allt för denna gång!
Ta det lugnt under valborg och ha det superkul!Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Instudering

Solen lyser utomhus, men jag sitter inomhus och läser kapitel efter kapitel i ekologiboken. Det går långsamt när tankarna vandrar på andra håll men bit för bit så kommer jag närmre mitt mål och kapitlens slut. Utöver mitt klagande så är det mesta tiptopp. Det är påsklov, vilket gör att de flesta har åkt hem till sina föräldrar för att fira. Det gör att skolan är relativt tom, nästan som att det ekar i korridorerna. Många arbetar på sina examensarbeten (kandidat och master) och åker iväg för att hålla intervjuer, några är i laborationssalarna och andra odlar i ekologicentrum. Med andra ord så innebär den här tiden att många av mina klasskamrater är utspridda över skolan, men också världen. Några av mina klasskompisar valde att skriva sin kandidat utomlands i Sri Lanka, där de utforskar sin omgivning och lär sig mer om landets lantbruk och livsmedelsförsörjning. Möjligheterna är därför oändliga när det kommer till vad man vill skriva om i sitt examensarbete.


Jag nämnde i tidigare inlägg att jag skulle resa till Portugal med IAAS. Det är ytterligare en möjlighet att bredda sitt kontaktnät för oss som studerar till agronom. IAAS är en studentorganisation som står för International Association of Students in Agriculture and Related Science. Organisationen bygger på ett internationellt nätverk med över 50 medlemsländer, som täcker ung. 10.000 studenter. De anordnar utbytesveckor i olika värdländer som tillåter studenter att knyta nya band och byta erfarenheter inom sina områden, det innefattar även en del utbildningsrelaterade exkursioner i värdlandet, vilket är det jag ser fram emot allra mest. Utbytesveckan är till största del dessutom sponsrad av IAAS och man betalar därför endast resan dit, perfekt för mig som tappat motivationen nu under vårterminen och som behöver erfara något nytt.

Det var allt för denna gång!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Nya tag

Nu har jag kommit hem från min resa i Sydafrika där vi firade att min moster fyllde 50 år. Vi har varit på safari och upptäckt landet genom magen. Det som varit allra bäst i matväg har helt klart varit den färska mangon, papayan och vindruvorna som vi kunde äta oss mätta på varje morgon. Det finns nämligen ingenting som jag älskar lika mycket som färsk frukt.

Nog om det, nu skall jag istället dra igång med att läsa kapitel ur Ekologi boken. Tanken var till en början att plugga på semestern, men vi vet alla hur det går. Inför kommande vecka kommer jag därför läsa, sammanfatta och svara på instuderingsfrågor för att vara förberedd på tentan. Innan kursen är slut skall jag nämligen till Portugal med IAAS för att träffa agronomstuderande från andra länder.

Det var allt för idag, hej svejs!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Våren är här

Nu är det vår här i Uppsala och det är den bästa tiden på året i min mening. Vi har precis avslutat kursen i Lantbruksvetenskap och styr nu mot kandidatarbete. För min del har jag valt att istället läsa andra kurser till våren då jag funnit kurser som jag är mer intresserad av. Många av mina kursare väljer att efter kandidaten ta ett sabbatsår för att arbeta inom den gröna näringen. Det är en härligt möjlighet med just upplägget på SLU, att om studiemotivationen tryter efter tredje året så kan man ta ett viloår. Jag har själv funderat på hur jag vill göra, men samtidigt trivs jag så bra på SLU att det blir svårt att säga adjö så tidigt efter det att jag varit borta en termin i Kanada. För min del blir det därför mest troligen andra kurser nu på våren, följt av Livsmedelsvetenskap igen till hösten för att efterföljande vår skriva kandidatarbetet.

Utöver att det blir allt svårare att sitta inomhus för plugg så blir det allt fler fester under våren. Människor börjar på något sätt leva livet igen när solen kommer tillbaka, vilket jag bara älskar!

Det var allt för idag!
Nu skall jag slänga på min solglasögonen och cykla mot stan!

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Lärdomar

Jag tänkte att jag skulle ta det här inlägget till att försöka gå igenom vad vi fick lära oss under en föreläsning i kursen Lantbruksvetenskap – Mark/Växtdelen. Ett konkret exempel är att vi fick lära oss om vilka faktorer en lantbrukare måste ta hänsyn till vid beräkning av en grödas gödslingsbehov. Detta då det inom jordbruket växtproduktion eftersträvas en god näringstillgång för grödan, samtidigt som förlusterna av ekonomiska och miljömässiga skäl måste minimeras.

Vad jag då fick lära mig under en av föreläsningarna var att en gödselgiva måste anpassas efter den aktuella grödan och dess förväntade avkastning/skördenivå. Det är därför av stor vikt för lantbrukaren att beräkna kvävegivan för att minimera kväveläckage. Grunden för en god gödslingsplan är balansen mellan näringstillförsel och bortförsel, där den begränsande faktorn oftast är kväve. Kalium, Fosfor och andra näringsämnen finns oftast tillgängliga, däremot kräver de, liksom kvävet en fullständig gödslingsplan. Utöver att beräkna mängden näringsämnen som bör tillföras, är det viktigt att förstå hur grödan skall få tillgång till kvävegivan. Man delar oftast in markförråd av kväve i 3 huvudsakliga grupper: stallgödsels långtidseffekt, förfruktseffekten från föregående gröda och mulljord. Där kvävet ”frigörs” och är mer eller mindre tillgängligt för grödan. Innan man bestämmer kvävegivan är det viktigt att ta hänsyn till kväveeffekten från föregående års gröda samt kvävefrigörelsen från mull och tidigare års tillförsel av stallgödsel.

För att minska förlusterna av växtnäring till luft och vatten är det av stor vikt att utöver anpassa mängden, även se till att använda utvecklade odlingssystem och olika spridningstekniker för att ta hänsyn till ekonomi och miljö. Lantbrukaren kan även minska fosforförlusterna från fält genom strukturkalkning och kalkfilter diken.

Utöver detta måste lantbrukaren ta hänsyn till det enskilda fältet: dess jordmån, förfrukt, tidigare gödsling och hur grödan utvecklas under säsong.  Det är viktigt att anpassa givan efter årets förutsättningar så som nederbörd och temperatur (Jordbruksverket 2019) .

Mycket av innehållet i denna kursen bygger kunskap som finns tillgänglig på Jordsbruksverkets hemsida.

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar

Jordbruk och Politik under 1900-talet till idag

Titeln är namnet på en av våra föreläsningar i Landsbygdsutveckling. Under förmiddagens föreläsning gick vi igenom hur jordbruket förändrats genom årtionden till det den är idag. Vi har pratat översiktligt om livsmedelsproduktionen, foder till djur, ledarskap och företagande.  Vi har även pratat om hur vi historiskt sett har en ökad produktion i jordbruket. Liksom det att vi globalt sett har större tillgång till livsmedel per person, trots befolkningsökningen. Vi pratade även om hur vi har utvecklat en central resursbas med naturresurser och arbetskraft, som har används för att utveckla andra sektorer.  

Under eftermiddagen gick vi igenom Ekonomiska Styrmedel, där vi diskuterade köttskatt. Detta var väldigt givande då vi under morgondagen har en retorikövning i argumentation med Retorikern Miak Hietanen från Uppsala Universitet.

När tankarna inte är på ekonomi eller landsbygdsutveckling tänker jag på surdegen som står där hemma och bubblar ovanför kylskåpet. Vi hade en kurs i Livsmedelsteknologi under andra året, då vi fick lära oss mer om glutenbildning och surdeg. För att repetera den kunskapen sätter jag igång med diverse brödbaks-experiment med surdeg gjort på olika mjöler. Till helgen blir det utbakning av bröden och smaktest! 

Surdeg gjord på råg- och vetemjöl

Publicerat i Min vardag | Lämna en kommentar