Tentaplugg

Väl medveten om att jag kan ha skrivit om detta förut, men likväl! Det får väl i så fall tjäna som en påminnelse till mig själv: hur man tentapluggar. Pratade med mina kursare och kom fram till att det är väldigt märkligt, det här med att man glömmer hur man tentapluggar, även såhär efter 4 år. Kanske är tacksamt att man får lov att glömma.
Ett par tips på strategier för att få det att funka:

*Känn dig själv. Ja, väldigt zen. Men det är viktigt att veta när man pluggar som bäst på dygnet. Själv presterar jag som bäst under 8-12 och efter 21. Därför väljer jag att dela upp mina pass. För andra kanske det passar bättre att köra i ett helt sjok.

*Printa upp vad du vill få gjort under dagen. Kan bli ambitiös och köra på veckoplanering, men det är mer en översikt. En lista med dagens uppgifter är lättare att ticka av, och ger mer tillfredställelse eftersom du bör vara klar med den vid dagens slut (och således ledig!)

*Variera dig. Läs, lyssna, memorera, lyssna på TED-talks, kolla på alternativa förklaringar på youtube, rita bilder och mindmaps. Fler aktiverade centra i hjärnan gör att du minns bättre. Och ett varierat plugg blir betydligt mer uthärdligt.

*Ta det lugnt sista dagen. Plugga max en heldag, men inte mer. Låt det liksom sjunka in, och låt hjärnan få a breath of fresh air innan tentan. Gå ut i skogen, kolla på din favorit sit-com eller planera in något med vännerna.

Det kommer bra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *