Studieresa på Östad säteri

Nu var det ett tag sen. Får lov att skylla det på min flytt till Lilla Sunnersta, den ansenliga mängden seminarieuppgifter (metodkursen) och den lilla studieresan som varade under 4 dagar (skogskursen). 

Men nu har vi alltså varit iväg till Östad! Det ligger strax utanför Alingsås. När vi steg upp ca  kvart i alldeles för jäkla tidigt för att hinna med tåget som gick ca 06 från Uppsala, kunde vi nog inte tänka oss att det skulle ta ca 11 timmar att ta oss till Östad. Snö och blåst sedan dagen tidigare hade gjort att även vi drabbades av av förseningar denna tidiga måndag. 

Föga kul att vänta x antal timmar på centralen. 

Det blev inte så mycket mer gjort under måndagen när vi väl kom fram. Under tisdagen hade vi dock en riktig heldag i skogen. Vi körde med en parad bestående av 7 bilar när vi förflyttade oss mellan planteringarna. Vi fick bland annat till uppgift att mäta grundyta med klave/relaskop och undersöka åldern på bestånd. Känns alltid givande att få testa teorin på praktiken. 

Vi gjorde ett par försök att mäta grundytan i en gallrad granplantering. 

Under eftermiddagen fick vi också lov att se hur en gallring utförs i verkligheten. Göran som har arbetat med skog så länge han kan minnas visade oss hur maskinen fungerade och hur han låggallrar, samtidigt som skogsförvaltaren Anders förklarade varför just det gallringssättet lämpade sig på den marken. 

Pågående låggallring i ett tallbestånd. 

Under kvällarna fick vi lov att sysselsätta oss med seminarieuppgifter (en intervju och en observation) som skulle presenteras muntligt på fredagen. Vi hade ju förstås också tid att bara ha det lite allmänt mysigt och njuta av varandras sällskap. Vi landisar har ju blivit så pass bortskämda med studieresor under vår studietid att vi i det närmaste ser det som en sorts kvalitetstid tillsammans. 

En av kvällarna slängde vi ihop gemensam middag; fancy tacos med halloumi, avocado, salsa, m.m. 

Nog om ett par dar! Återkommer i ett senare inlägg om lite ytterligare tankar kring studieresan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *