Latmansrätter

Häromdan när jag hade en vän över hade jag ägnat hela kvällen tidigare åt att göra älggryta, mörkokt på rödvin. Tidigare hade jag också gjort risgrynsgröt, som jag låtit svälla under natten. Jag gillar alltså att låta saker och ting ta sin tid i köket, när jag vill laga mat på riktigt. Slowfood.

I all ärlighet, så är det ändå många dagar jag är alldeles för lat för att laga ordentlig mat. Ingen energi, smånervigt tentaplugga, brist på inspiration, hunger och en önskan om att det bara ska gå fort, inte så mycket ingredienser hemma, etc. Finns många anledningar till att slänga ihop latmat ; det går fort, mättar och smakar bra. Det tar inte 10 minuter.

Omelett med ost
Personlig favorit, eftersom jag alltid ser till att ha ägg hemma. Stek lite lök, slå på en äggstanning (+ valfria kryddor), strö över fetaost/parmensan/annan god ost. Stek försiktigt så det fortfarande är gooey när du tar av från plattan. Släng på lite grönsaker, för egen del brukar det bli ärtor.

Tonfiskwrap 
Blanda en burk tonfisk med en burk majs, tillsätt creme fraiche och lite majo, lök, salt + (mycket) svartpeppar. Eller ta de två förstnämnda burkarna och blanda med majo och sweet chilisås. Baka in i tortillas.

Pastasås med röda linser
Länkar till receptet här. Billiga ingredienser, som rörs ihop i en och samma gryta, kokar knappt 10 min och serveras till pasta. Smidigt för matlådan.

Om man vill ännu mindre fancy;
Så gör man en cirkusgröt. Dvs, stek en halv banan lite lätt, tillsätt ett ägg, låt steka ihop någon minut, lägg i havregryn och mjölk/vatten låt koka ihop. Och salt, förstås.

Eller så tar man helt enkelt 2 knäckebröd, lägger på makrill i tomatsås, pepprar ordentligt och lägger på majo + lite purjo om man så vill. Kanske något stekt ägg till?

Så om du verkligen inte orkar göra mat, men inte vill äta nudlar eller yoghurt, så kan du väl alltid testa någon av dessa latmansrätter. De är välbeprövade av mig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *