BLP Youth and Bioeconomy

Det var verkligen inte min typ av tenta i torsdags. Tyckte jag hade lärt in en hel del, men som den genuina samhällsvetare jag är, så har jag svårt för ”para-ihop frågor” utan att tolka för mycket, vända och vrida på saker tills jag vet varken in eller ut. Föredrar hemtenta alla dagar i veckan (det lär jag väl få ångra att jag sagt när metodkursen drar igång i januari). Nåväl. Medan jag försöker krysta fram lite julkänslor (grötris i skåpet, fruktfat fyllt av  clementiner, min lilla gran beklädd i glitter och ljus, en glasflaska julmust stående ute på kylning utanför ytterdörren) i det obligatoriska decemberkaoset, kommer en liten uppdatering från BLP.

Simris Alg presenterade sin verksamhet för oss. Konceptet går lite förenklat ut på att man odlar alger (på Österlen!) som ska verka som ett mer hållbart substitut till dagens omega-3 tillskott i form av fiskolja. De får emellertid ännu inte sälja sina produkter i Sverige på grund av regler gällande livsmedel, istället exporterar de sina produkter till USA och Asien för tillfället. Överlag ett väldigt intressant, innovativt företag som har en bra hemsida med vidare info, så om ni vill veta mer så går ni hit.

Nordiska Ministerrådet hade en presentation för oss som berörde att vi måste handla nu, inte imorgon. De har förstås en viktig roll i samarbetet kring Östersjöfrågor. De nordiska länderna har god tillgång på bioresurser (mer än bara skog, även om skogen förstås har en nyckelroll), men omställningen mot en mer biobaserad, cirkulär ekonomi behöver gå snabbare och samarbetet med övriga länder kring Östersjön måste stärkas.

(Hade egentligen bifogade bilder till inlägget, får se om jag lyckas ladda upp dem lite senare).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *