Paddock grazing i Fife

Häromdan fick jag möjlighet att åka 10 mil österut till Fife, där det var möte kring betet inför vintern. Även om det var mycket förkortningar och facktermer hängde jag med hyfsat, mycket beroende på att gården redan har applicerat flera av idéerna på gården. Det mest framstående är paddock grazing, som mycket förenklat går ut på att korna går i små hagar där de flyttas till ett nytt fält var och varannan dag. Detta för att gräset snabbt och intensivt ska betas ner, och sedan ha en lång tid för återhämtning. Resultatet blir att korna praktiskt taget alltid har tillgång till fint gräs.

Det finns gott om gräs på gården. Det som avgör när korna flyttar in för vintern beror snarare på vädret. Mycket regn innebär att korna skapar stor förödelse på de slutande fälten. Men än så länge är det hyfsat torrt! Hoppas de kan vara ute ett par veckor till.


På eftermiddagen efter att ha lyssnat på teorin kring bättre bete, fick vi åka ut till en gård på studiebesök. De visade hur man går tillväga för att mäta mängden bete på ett fält och förklarade hur balansen mellan energi och protein är viktig när man väljer grödor för foder. Fältet som är på bild ovanför består av en sorts hybridkål som är tänkt att bli till fårfoder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *