Energi token – reduce, reward, revolutionize.

En av de intressantaste presentationerna från CSW Arctic i Luleå kom från Omar Rahim, vd för Energi Token. Hans utgång var att vi spenderar mer energi än någonsin och att framtiden kommer att kräva ännu mer. För att kunna tillgodose det ökade energibehovet samtidigt och behovet av en mer hållbar utveckling menar Rahim att vi behöver förändra människors beteenden. Vi behöver bli mer medvetna om vår egen energikonsumtion. För att bli mer medvetna krävs ett belöningssystem, det är här energi token kommer in.

Energi Token är ett sorts belöningssystem, där tokens i sin enklaste form kan beskrivas som digitala värdehandlingar. Genom att agera energisparande (åka kollektivt, välja bränsle med mindre CO2), erhåller du tokens. Du kan därefter välja att spara dina tokens eller sälja dem. Du skulle också kunna använda dina tokens för att betala räkningarna från din elleverantör.

Sammantaget kan Energi Token alltså ses som ett innovativt sätt för att få människor att äntligen orka släcka lamporna när de lämnar huset. Personligen är jag fortfarande lite kluven till den ökade digitaliseringen och diskussionerna om artificiell intelligens som morgondagens lösning på alla problem. Men samtidigt är det tydligt att människor kräver en belöning för att ändra sitt beteende, varpå detta verkar vara något som faktiskt kan fungera ute i praktiken, i såväl det multinationella företaget som hemma vid köksbordet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *