Att skriva uppsats

Haj! Här sitter jag nu på förmiddagen och försöker knåpa ihop delar till en uppsats. Imorgon är det prick en vecka tills den ska levereras, så nu känns det som att det börjar dra ihop sig på riktigt ändå. Under just denna kursen fick vi tentan väldigt tidigt, vilket krasst innebär att vi egentligen har haft ca 3-4 veckor på oss att jobba på den. Men det varierar. När jag läste i Linköping fick vi i regel uppsatsen på måndagen, sen skulle den in tre dagar senare.

Det svåra med att skriva en uppsats i denna kursen är att instruktionerna är lösa. Detta innebär att det är upp till oss själva vad vi vill skriva om, hur vi vill skriva om det och hur mycket. Eget ansvar är alltså grejen. Så ett par grundläggande tips för hur en kommer igång med en uppsats:

*Skissa upp ett skelett/en struktur. Dvs, hur många ämnen ska du skriva om? Hur långa ska de vara? Hur kan styckesuppdelningen tänkas se ut etc.?
*Tänk noggrant ut vilka ämnen du ska skriva om. Ta primärt det som intresserar och engagerar dig mest, det blir ju lättast så.
*Kom igång och skriv så form som möjligt. I början av mitt uppsatsskrivande prioriterar jag kvantitet framför kvalitet. När jag sedan reviderar min uppsats börjar jag vaska fram kvaliteten, medan överflödet skalas bort.

Ett annat behändigt tips kan vara att ladda ner en blockeringsapp till datorn. I mitt så använder jag mig av ”SelfControl” för att tillfälligt kunna stänga ner specifika hemsidor/sociala medier.

Så här ser det ut i en idealisk arbetsprocess för mig (ska ju dock poängteras att jag snarare är en studie i hur man absolut INTE ska rodda en uppsatsprocess just nu, men aja, det brukar reda ut sig).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *