Tack vänner!

Nu säger jag och de andra bloggarna från SLU farväl för ett tag! Det har varit ett par väldigt fina år där jag har fått lov att dela med mig av alla de resor. Ni har fått följa med till Hedemora, Hållnäs, Vuollerim, Jokkmokk, Luleå, Örnsköldsvik och Alingsås. Och nu vet ni sedan tidigare inlägg också vart mina kursare tar vägen för att praktisera; Bryssel, Vänersborg, Helsingborg, Stockholm. Visst känns det lite ironiskt att just den här resan tar slut i Stockholm, men tro mig; 1) jag arbetar med kunder från hela Sverige och 2) jag har all förhoppning om att bege mig söderut efter min examen nästa år för att bosätta mig i ett litet behändigt torp nära en vacker sjö.

Om ni har några frågor om utbildningen finns jag fortsatt tillgänglig på mailen likn0005@stud.slu.se.Tills vi hörs igen, ta hand om er <3

Praktikplatser

Nu har vi alltså kommit så långt, till termin 8(?) där vi får möjlighet att ge oss ut på praktik. På just vår inriktning har vi förmånen att välja hur lång praktik vi vill göra, allt från 7,5 hp till en full termin på 30 hp. För att ge er ett hum om vad man kan syssla, så kommer här en liten lista på vad mina vänner ägnar sig åt framöver.

Emelie kommer vara på SLU Global som är SLUs plattform för internationella kontakter
Matilda kommer vara på Hushållningssällskapet och arbeta med deras satsning för att introducera ”FaceTime a farmer” i Sverige
Viktor kommer vara på Region Värmlands kontor i Bryssel
Bella kommer vara på LRFs huvudkontor i Bryssel
Claes kommer vara på Höganäs kommun och arbeta nära bönderna i närområdet
Tora har tidigare varit på Ekologiska lantbrukarna i Stockholm
Linnea kommer vara på ett av riksdagens utskott och arbeta med just landsbygdsfrågor och matproduktion
.. och jag själv kommer vara på Oxford Research i Stockholm som är ett konsultföretag i Stockholm som erbjuder forskningsbaserade kunskapsunderlag till regioner och myndigheter.

Därutöver vet jag att andra kursare har varit på KRAV och SKL.

Så nu har ni ett hum!

Påminnelse

Ut med granen, allt rött och doften av kanel. Januari är en nystart, i synnerhet i år när även ett nytt decennium påbörjas! För er som redan har börjat speja efter utbildning inför antagningsansökandet i mars vill jag bara lite kort skicka mer er lite material om vad mitt program, agronom med inriktning landsbygdsutveckling handlar om.

Här hittar ni vår uppdaterade, officiella programinformation.
Det här är landsbygdsutvecklarnas alumninätverk, där kan ni läsa med om vad utexaminerade från programmet har för sug.
Och här är en video med underbara Izabel från vårt program, som koncist berör vad vårt program handlar om.

Vill du bli agronom och kunna skräddarsy din egen utbildning? Då är agronom – landsbygdsutvecklingen något för dig, där du kan välja om du vill rikta in dig på statsvetenskap, ekonomi, miljöfrågor, viltförvaltning eller internationella utvecklingsstudier.

Tenta & sista föreläsningarna

Då har jag haft tentan, sista seminariet och de sista föreläsningarna för den här kursen. Har verkligen gått svindlande snabbt. Var besviken över tentan då jag var hyfsat välförberedd, men likväl var det en fråga som jag fastnar vid totalt. Smått frustrerande eftersom jag lite förbigående hade tänkt att ”det där kan väl inte komma??” MEN, så givetvis, kommer förstås en helpoängsfråga på just det haha. Men likväl, skönt att ha tentan gjord såhär innan jul.

Kursen fortsätter nu med projektet. Men de externa föreläsningarna är som sagt slut. Vi har fått möjlighet att lyssna på företrädare från FSC, Stora Enso, Svenskmärkning, Fazer med flera. Det har troligtvis varit den största ynnesten med den här kursen, att få höra vad före detta SLU:are har hamnat och hur de arbetar med hållbarhet.

Men nu väntar mer glöggmys. Tack gode tid för jul och att få komma hem en sväng. Ska äta lussekatter, koka långkål, sjunga julsånger med min brorson och leta fram min fulaste jultröja. GOD JUL! <3

Julmarknad på Wiks slott

I lördags såg jag framemot att i ett sakta, lätt snöfall fara ut mot Wiks i godan ro. Det blev istället att jag åkte med ett par vänner och erfara hur det är att gå på stadsnära julmarknader. En annan som är mer van vid ett sakta lunk och gott om plats fick gott förvånas över de långa bilköerna, kaoset i leran på parkeringen, köerna till att komma fram till stånden och framförallt; avsaknaden på snö.

NÅVÄL! När man väl kom fram till stånden så var det förstås himla mysigt. Vackra skärbräden av alm från den egna skogen, lokalproducerad honung, lammfiol och vackra praliner. Lyckades knäppa några snabba foton på det som jag tyckte kunde vara intressant inför projektarbetet, där vi som bekant undersöker relationsmarknadsföringen på julmarknader. Registrerade lite översiktligt certifieringar, handskrivna instruktioner, smakprover och hur försäljarna tog kontakt med besökarna. Ur fotona är det sedan tänkt att bli en mer ordentlig analys. Tänkt!

Praktikbestyr

Här har vi tre själar som njuter av den sällsynta solen. En stunds frid, i all byråkrati med våra praktikansökningar, bostadsansökningar, stipendieansökningar etc etc.

Det blir trippelt arbete eftersom en helterminspraktik förutsätter att man lyckas pyssla ihop tre stycken olika kurser. Nämligen; kvalificerad agronompraktik 1, kvalificerad agronompraktik 2 och practice of rural Development. Så två 7,5 hp + 15 hp. Detta innebär att vi behöver godkännande från två olika håll och vi behöver skriva tre rapporter. Men det kommer vara värt det sen, förstås. Det dröjer inte långt tills det är januari och jag ska vinka av dessa två när de far till Bryssel. Själv ska jag få möta våren i huvudstaden. Hoppas på det bästa!

Tentaplugg

Väl medveten om att jag kan ha skrivit om detta förut, men likväl! Det får väl i så fall tjäna som en påminnelse till mig själv: hur man tentapluggar. Pratade med mina kursare och kom fram till att det är väldigt märkligt, det här med att man glömmer hur man tentapluggar, även såhär efter 4 år. Kanske är tacksamt att man får lov att glömma.
Ett par tips på strategier för att få det att funka:

*Känn dig själv. Ja, väldigt zen. Men det är viktigt att veta när man pluggar som bäst på dygnet. Själv presterar jag som bäst under 8-12 och efter 21. Därför väljer jag att dela upp mina pass. För andra kanske det passar bättre att köra i ett helt sjok.

*Printa upp vad du vill få gjort under dagen. Kan bli ambitiös och köra på veckoplanering, men det är mer en översikt. En lista med dagens uppgifter är lättare att ticka av, och ger mer tillfredställelse eftersom du bör vara klar med den vid dagens slut (och således ledig!)

*Variera dig. Läs, lyssna, memorera, lyssna på TED-talks, kolla på alternativa förklaringar på youtube, rita bilder och mindmaps. Fler aktiverade centra i hjärnan gör att du minns bättre. Och ett varierat plugg blir betydligt mer uthärdligt.

*Ta det lugnt sista dagen. Plugga max en heldag, men inte mer. Låt det liksom sjunka in, och låt hjärnan få a breath of fresh air innan tentan. Gå ut i skogen, kolla på din favorit sit-com eller planera in något med vännerna.

Det kommer bra!

CSR och klättring

Det näst sista seminariet som vi kom att ha handlande åter igen om CSR och hur konceptet har förändrats. Vi diskuterade exempelvis strategisk CSR och politiskt CSR, där det förstnämnda handlar om hur företag har en semi-proaktiv approach till CSR som främst handlar om att låsa upp fler konkurrensfördelar. Detta kan dock utvecklas till politisk CSR, där företag aktivt försöker utveckla den egna industrin till att bli mer hållbar. Det kräver dock en engagerad organisation, välinformerade medarbetare och goda relationer till nyckelintressenter.

Som ett sista andetag inför tentaplugget valde jag att hänga med ett par vänner till Klättercentret. Var länge sen jag klättrade, så jag njöt av adrenalinet som det gav. Studentpris + att det var billigare att gå innan 16, så ett gott tips om man vill pröva något nytt. Allt som behövs finns att låna och hyra där.

Behändigt

I september läste jag en nyhet om att vi skulle få en ny obemannad livsmedelsbutik på SLU. Har väntat och väntat, men ingenting har hänt. Men så plötsligt när jag var ute och sprang sent en kväll så stod den där och lös! Lifvs! Som en container, fylld med livsmedel. Basvaror, färdigrätter, godis, frukt, städprodukter etc. Så behändigt att ha ett ställe som man när som kan cykla förbi och köpa mjölk i. Eller köpa något litet när man inte har orkat ta med någon matlåda till skolan.

Det här med obemannade livsmedelsbutiker diskuteras också i samband med landsbygdsproblematiken att allt fler samhällen mister grundläggande service. Då skulle förstås det här kunna ses som ett alternativ. Det kan givetvis inte ses som ett alternativ till de bemannade livsmedelsbutikerna som erbjuder långt fler värden än bara livsmedelsprodukter, men en livsmedelsaffär är bättre än ingen. Behändigt att kunna köpa en liter mjölk utan att behöva åka 5 mil enkel väl.

Farväl november, godafton tentaplugg

Det har varit en hård vecka. Som de senaste veckorna har varit, sedan jag började den nya kursen. Det är verkligen något helt annat att läsa på mastersnivå med internationella studenter. Varje vecka seminarium där vi ska ha gjort en analytical note på 3-4 sidor. Därutöver ett projektarbete och sedan också en tenta den 13 december på självaste lucia. Sluter ögonen och försöker andas. Vi kommer åtminstone vara hellediga på jullovet, eftersom tentan även ska vara rättad innan vi far hemåt. Så det är jag tacksam över. Lite mindre tacksam över att jag nu har cirka 13 dagar på mig att plugga in de sammanlagt 800 sidor som vi examineras på. Kommer bli mycket bastande den kommande veckan.
Nåväl, tack du rara november för att du åtminstone sa farväl med ett bländande leede <3.