Hemmavid

Nu när påsken nalkas och kandidatarbetet intensifieras är det många av mina kursare som antingen har dragit hem eller åkt till annan ort för att utföra fältarbete. Eller i mitt fall, både och. Efter lite diskuterande med min handledare kom vi fram till att alla intervjuerna borde göras i Småland. Så sedan jag kom hem-hem i måndags har jag varit ute på tre intervjuer. Under den ena intervjun satt jag på en stol och njöt av solen och samtalet medan min informant låg på knä i gräset och rensade bland ogräset. Effektivt ska det vara. Samtalet verkar bli lite mer naturligt när man samtidigt sysselsätter sig med något annat.

Nu när jag är trött och väntar på att skrivarinspirationen ska infinna sig (jag vet att det är en lögn att den skulle komma nedfarandes i knät på mig), så försöker jag fånga in lite d-vitamin. Och när solstrålarna lämnar huset, ror jag ut på sjön och lägger mig en stund i båten.

Första intervjun

Om jag inte har nämnt det tidigare så kommer alltså mitt kandidatarbete att handla om mångbruk. Av en händelse råkade jag få till en intervju redan igår, vilket är bra eftersom de resterande troligtvis kommer ske hemma i Småland.

Fick lov att åka till Stockholm för att gå på föreningen Skogens årsmöte och mingel. Där träffade jag också min informant som bedriver mångbruk i form av exklusiv träförädling (bygger otroligt fina trähus, kojor, möbler etc). Var svårare än jag trodde att vara följsam i intervjun, blir lite oklart när jag vill ha svar på vissa frågor samtidigt som jag hör honom prata om andra ämnen som kanske också kan vara relevanta för mig. När jag lyssnade igenom inspelningen idag lade jag märke till plågsamt mycket ”ehm”, ”liksom” och ”alltså”, från min sida. Alltså skärpning.

Nu måste jag hitta fler informanter, vilket har visat sig vara svårt. Men det visste jag att det skulle bli från början. Fortsätter ro jag, så får vi väl se.

På besök hos KRAV

Igår bjöds vi in till KRAV via Sustainergies (en organisation vars syfte är att knyta kontakter mellan studenter och arbetsgivare, med fokus på hållbarhet), för att se hur det kan vara att göra praktik där. Fick mingla runt, diskutera i bikupor och lyssna till två studenter som tidigare hade praktiserat där. Verkar som att de kan tänkas ha en bredd av uppdrag, får se om det kan bli aktuellt att söka en praktikplats där till våren, då vi har möjlighet att göra den yrkeskvalificerade praktiken (år fyra).

Åh juste, KRAV är alltså en ekonomisk förening vars märke ni kanske känner igen på mjölkförpackningar, grönsaker, kaffemuggar etc, som betecknar att det är ekologiskt (+ lite till). För att få ett bättre grepp, kan ni läsa mer på deras hemsida här.

Flea market

Har länge pratat om att gå på Smålands Flea Market och denna söndag lyckades jag äntligen ta mig dit, trots en rekorderlig förkylning. Tyckte ändå det var oväntat stort, många utställare och otroligt mycket fina kläder för alla stilar, fint upphängda. Och billigt förstås, vi äro alla studenter. Ett bra och effektivt sätt att införskaffa en ny vårgarderob. Det här med flea market är ju ett återkommande koncept, så håll utkik och passa på att gå vid nästa tillfälle.

Nu planerar jag lite granna inför den kommande veckan. Jag måste ta itu med mitt handledar-issue (lite oklart vem som ska handleda mig just nu) och kika på vilka tänkbara informanter jag kan tänkas ta kontakt med. Och läsa in mig på ämnet ordentligt. Och på tisdag ska jag till KRAV som har bjudit in studenter till att se hur det är att praktisera där. Kan vara aktuellt till den kommande våren, perhaps.

Opponeringar och Wiks

Den här veckan har det handlat om opponeringar. Eftersom det är en viktig del av kandidatarbetet längre fram får vi nu öva på hur situationen kan se ut.

Vi har delats upp i par i roller som opponent och respondent, sedan har vi placerats mitt i klassrummet för allmän beskådan. Det var åtminstone vad det kändes som till en början. Efter ett tag kommer man dock in i sina roller och det blir mer som ett vanligt, avslappnat samtal där opponenten berättar om sina intryck och ställer frågor om innehållet, medan respondenten får förklara hur denne tänker. Det är ju också väldigt givande att få ventilera sina tankar högt i klassrum och få diskutera sitt ämne med kursare som kan ge viktiga inflikningar och inspo. I mitt fall fick jag lov att prata om hur mitt ämne ska kunna generaliseras, vilket jag tyckte var svårt att greppa i hemtentan (som förresten är klar och inskickad nu!)

Så nu har alltså kandidatarbetet satts igång *puls*. Nu förvaltar vi vår tid helt själva, upp till oss att strukturera våren och arbetet, vilket såhär i början kan kännas lätt övermäktigt. Så vi bestämde oss för att vi behövde en dag ledigt och åkte ut till Wiks slott i fredags för att lapa sol och dricka pucko etc.

Klimatvecka och landsbygdsmässa

Jag och Linnéa gjorde ett inspel på klimatveckan igår där vi var utställare under landsbygdsmässan. Vi fick lov att prata om programmet och Future Foods, universitets forskningsplattform för framtidens mat. Har mycket bra artiklar och rapporter PLUS har nyligen startat en podd! Gör gärna ett besök här, mycket matnyttigt som sagt.

Coompanion, Hela Sverige ska leva, REKO, LRF, energiföretag m.fl. var med på mässan.
Ett panelsamtal om framtidens mat och konsumtionsvanor som genererade intressant debatt
Besökarna kunde gå hänga lappar i ett träd, där man kunde skriva hur en själv kan bidra till ett bättre klimat och en ljusare framtid.

Digitaliseringsiver

När vi pratar om digitaliseringen omnämns den ofta som den ultimata lösningen på landsbygdens problem. När jobben digitaliseras kan folk börja flytta ut till landet igen. Vi kan börja arbeta hemifrån, ständigt bo och leva på landsbygden. En hoppingivande känsla. Fiber är lösningen på den negativa utvecklingen, bara vi får fiber vänder det. Inte så ”bara” dock; inte sällan är det en (rejäl) lokal kraftansamling på civilsamhällets bevåg som måste till för att bygder ska få fiber.

Och så är den äntligen här, fibern. Men det verkar samtidigt ske som andra viktiga servicefunktioner till viss del nedmonteras. Posten är ett exempel. Till vissa platser levererar inte posten några paket längre. I allt större utsträckning får människor ta sig in till centralorternas serviceställen. Det finns också platser som inte längre får den dagliga morgontidningen, helgläsningen får istället kallna till måndagen.

Är det inte märkligt? Hur vi drar i den ena änden av repet, och hur det brinner i den andra. Digitalisering och fiber är förmodligen en avgörande del för landsbygden, men den är tyvärr inte någon mirakelkur. Landsbygden kräver mer, vilken den så starkt förtjänar.

Skrivande och poddande

Det är väl okej att vara lite oinspirerad såhär i mars? Trots att det är nu som vi ska skriva texter, känner jag mig gränslöst grå i språket. Jag har en del fördelar i att mitt språk fungerar väl på akademiska, men det är ju knappast särskilt publikfriande när det kommer till att läsa vad jag skrivit. Önskar mig lite mer färg, inlevelse och skiftningar. Har åtminstone börjar söka lite sommarkurser, varav ”kreativt skrivande” på distans är en av dessa. Känns som ett bra val just nu.

I min tristess så konsumerar jag en del. Inte minst poddar, som är så enkelt att ha som sällskap när man cyklar till stan/tränar/städar/företar sig något viktigt etc etc, så HÄR kommer ett par rimliga alternativ att ta sig en lyssning på;

Norrlandspodden med Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter
Fångar så otroligt många ämnen som berörs på vårt program, milde tid.

Landet
Den lite mer skimrande versionen av den ovannämnda. Dvs, lite mer optimistisk, mer fokus på landsbygdens möjligheter.

Modern Love
Okej nu bryter vi av landsbygdsdelen, för ärligt talat, NEJ jag lyssnar inte alltid på landsbygds-issues. Jag lyssnar ofta på avsnitt ur Modern Love, som ursprungligen är en kolumn i NY Times som handlar om relationer av alla dess slag. Från landsbygd till New York, det är väl okej.

A taste of the past
En kulinarisk historieresa med god berättaröst. ”The embattled history of milk”, är ett förslag att lyssna sig iväg på.

Dis och citroner

Uppsala är ju sisådär kul just nu. Och vädret är så oförutsägbart. Disigt. Och jag har varit sjuk. Och cykelkedjan gav till sist upp på riktigt.Trist, trist, trist. Men nu ligger det en ny kedja på cykeln och det är under stundom skönt att cykla in till stan för att sitta och plugga på kafé eller nation. Det är det sköna med SLU ligger ute i Ultuna, man har liksom två världar lite granna, och närhelst kan man ta paus från den ena och ge sig in i det andra, för ett tag.

Vi hade ett bra seminarium i fredags där vi gruppvis hade diskuterat hur man genom att utgå från ett bestämt empiriskt tema (i detta fall älgjakt) kan twista forskningsfrågan till att antingen vara fokuserad på agens eller struktur. Dvs, hur kan man utifrån älgjakt formulera frågor som antingen syftar till att undersöka strukturer alternativt hur människor handlar? Kändes som ett bra seminarium att ha nu inför den sista uppgiften, då vi har till uppgift att redogöra för vårt valda ämne och hur vi ämnar gå till väga för att besvara den i en kandidatuppsats.

Nu ska jag pressa citron och hacka ingefära, för att försöka bli av med min mycket envisa förkylning som gör mig trött, så trött.

Ambivalens + sopplunch

Börjar bli akut brådis med att komma på ett bra ämne till kandidatuppsatsen. Så märkligt, man har gått och tänkt på detta i ca 2 år och ibland också hävt ur sig ”men det skulle man ju skriva om”; Men så står man nu här som en fågelholk och har ca 0 bra förslag att lägga fram. Har svävat från jämförelser mellan Norge och Sverige, till skogspolitik och hemvändare. ”Men det är ju bara att välja något, det är det viktigaste!”; men så gör man likväl inte det. Hade behövt ca 60 hp i effektivt beslutsfattande känner jag ibland. Men ajaaa, jag vet. Det ordnar sig, eller rättare sagt, jag ska ordna det här.

Medan jag filar på en lösning är det rimligt att äta sopplunch på VG (Västgöta nation) för ca 45 spänn. Eller nu 30 pga blivit medlem där. Catch! Himla trevlig pluggmiljö hade de också.