Hälsa och stress.

Både människor och djur har förmågan att känna stress. Det finns bra stress som många gånger är nödvändig. Den kan göra oss produktiva samt, i djurensfall, skydda dem från livsfara. Sedan finns det dålig stress. Det är kort och gott en stress som igentligen aldrig avtar, som tillslut påverkar allmäntillståndet och leder till ytterligare bestående besvär. Hos djur kan stress resultera i förändrade matvanor, minskad aktivitet, smärta, sjukdom och i andra fall hyperaktivitet och tvångsbeteenden. Hos människor likaså.

Jag brinner mycket för hälsa och välmående, både för djur och människor. Jag vill att djur ska få leva stressfritt i en miljö där dem kan utföra sina behov vilket ger dem tillräckligt med stimulans och möjlighet att vila. Det är också viktigt att vi människor lyssnar till våra behov och lär oss att hantera stressen som samhället och livet i allmänhet kommer med.
Så här kommer mina små tips på hur jag hanterar en lite stressigare vardag:

 1. Drick vatten och ät ordentligt.
  Energi och näring är a och o för att behålla orken.
 2. Kvällsrutin och sömn.
  Oavsett helg eller vardag lägger jag mig vid 22 för att vakna med solen vid 07 på morgonen. Vanor gör mig piggare och jag tar aldrig powernaps.
 3. Aktivera dig/träna.
  Endast en 30 minuters promenad i den friska luften varje dag gör susen!
  Känner jag mig svag fysiskt blir jag även svag psykiskt. Alla vi fungerar självklart olika men jag tror starkt på att man blir mer alert och får bättre tankeverksamhet av utevistelse och träning. Dessutom får du ett litet förråd av ”måbrahormon” av träning.
 4. Planera och organisera.
  För att undvika stress, tycker jag det är skönt att ha kontroll. Jag vill veta vad som sker under veckan och slippa känslan att jag kanske har glömt något. Se till att det är rent och städat i hemmet och i kalendern.

Det var några av punkterna jag anser är viktiga för mig.
Tack och Hej!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.