Tråkiga nyheter

Fick häromveckan beskedet att SLU valt att lägga bloggarna på paus fram till höstterminen startar igen. Jag har tyckt om att skriva om studierna och studielivet i Uppsala, så tråkigt att behöva sluta!

Oavsett vad hoppas jag att ni som läst har tyckt om det ni läst och att det bloggen ändå har bidragit till åtminstone en person valt att plugga på Ultuna! Är det så att någon har en fråga om något, släng iväg ett mail till easv0003@stud.slu.se så ska jag försöka svara så gott jag kan. På återseende!

Tentaplugg

Hej!

Det är inte mycket som händer just nu förutom mängder av tentaplugg. Min planering att sitta med mikroekonomi på dagarna och agricultural policy på kvällarna går hyfsat, men det ska erkännas att det är svårt att koncentrera sig på kvällen efter heldag med annat plugg.

Men, det finns ännu gott om tid att lära sig! Tentorna är på torsdag och fredag så fram till dess är det fullt fokus. Direkt efter mikrotentan på fredag kommer jag tillsammans med resterande kårstyrelse 2020 samt kårstyrelsen 2019 åka till Grimsö för en överlämningshelg. Har absolut ingen aning om vad det är vi ska göra, kan nog bli en helg fullmatad med information om styrelsearbete och kåren överhuvudtaget.

Nu, åter till tentaplugg!

2020

Gott nytt år!

Julledighet swishade förbi och jag är tillbaka i Uppsala för tentaperiod. Julen hemma var lugn och det var skönt att träffa familj och släkt igen. Jag hann även med en jakt hos en ultunakompis vilket var otroligt roligt! Har som tidigare nämnt varit på g ganska länge att skaffa jägarexamen och ja, ännu är jag inte klar, men det hindrar ju en inte att vara med och sitta på jakt!

Men, nu: tentaplugg. Jag har fullt upp fram till 17/1 då båda kurserna jag läser har oturligt nog valt att lägga alla inlämningar, tentor och presentationer exakt samma vecka. Jag har dock blivit klar med några av sakerna, bland annat inlämningen i agri.policykursen. Jag valde att göra en teoretisk uppsats där jag skrev om det nya handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna (Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay) och hur detta kan komma att påverka dels de två regionerna, dels världsmarknaden. Är inte helt nöjd med uppsatsen men förhoppningsvis räcker det.

I och med att mina två tentor ligger dagarna efter varandra har jag känt att jag verkligen behöver ha en struktur på mitt pluggande och hur jag fördelar all tid. Jag har valt att satsa helhjärtat på mikrotentan då det är den största tentan samt att jag behöver poängen inför vårens kurser. Så, på dagtid blir det mikroplugg och på kvällarna kommer det bli nån timmes plugg till agri.policytentan. Den tentan är enbart 7,5hp så det kan räcka med så ”lite” plugg. I värsta fall blir det omtenta! Och i värsta värsta fall, då blir det omtenta på båda tentorna – men så ska det inte bli!

Julledigt

Hej!

Igår åkte jag och en kompis hem till Västsverige för efterlängtat jullov. Mina planer är att sova mycket, umgås med vänner och familj samt äta mycket mycket mat. Julen är högtid topp ett när det kommer till god mat ju!

Trots jul och allt därtill blir det även lite plugg för mig. Dels närmar sig tentorna med stormsteg, dels har jag ett flertal inlämningar att skriva. Tur för mig att min äldre bror har pluggat exakt det jag läser just nu och kan hjälpa mig!

Med det sagt önskar jag alla en god jul och ett gott nytt år. På återseende nästa år!

Luciabal 2019

De sista dagarna innan jullov är det alltid mycket som händer och förra veckan hade jag fullt upp med både plugg och festligheter. Bland annat bal! Jag och några kompisar bestämde oss för någon månad sedan att gå på Luciabalen som hålls på Ultuna varje december. Balen är främst till för de som tar examen men då det numer inte är så många som tar examen på hösten fanns det biljetter över även till andra!

Lördagen innebar således, för min del, ett nice crossfitpass på morgonen följt av bubbel och högtidsdräkt. Jag hade så kul på sittningen och efterföljande släpp levde upp till förväntningarna. På grund av lördagens aktiviteter var söndagen ganska lugn, det var film och Musikhjälpen som gällde. Fint att de lyckats samla in så mycket pengar! Mycket viktigt ämne som verkligen behövs diskuteras mer i samhället.

Jag beger mig mot västkusten på torsdag och fram till dess är det framförallt plugg som gäller. Imorgon är sista föreläsningen i mikro2, men tanken är att jag och en kompis ska hinna med en inlämning innan torsdag också. Får se hur det går! Nu: plugg inför morgondagens dugga.

Jag och min bror i lördags! Han tog agronomexamen 2017 så kul att ibland hittar tillbaka till Ultuna för fest!

Julig helg

Det känns som dagar och veckor bara flyger förbi och det är svårt att säga vad man egentligen hinner med. Faktum är att plugg upptar majoriteten av mina dagar. Skönt då att bryta av med annat!

Nu i helgen ska jag, surprise surprise, läsa in lite mikroekonomi samt börja på min uppsats i agri.policy MEN jag ska även njuta av att det äntligen är december och snart jul! Ikväll ordnar en kompis lite julbak och provsmakning av glöggen han bryggt och imorgon ska jag på julbord hos en annan kompis. Tror jag får väga upp med lite träning för att kunna gå +- 0 efter denna helg :).

Dagen nere i Skåne och Borgeby var för övrigt fantastisk! Vi fick höra hur det är att vara rådgivare på HIR, en analys av omvärlden och dess påverkan på lantbruket samt hur framtidens lantbruk kan se ut. Just den sista föreläsningen om framtidens lantbruk var extra intressant. Lantmännen har tagit fram en rapport som visar att lantbruket dels kan höja sin produktivitet, i rapporten fokuserades det på avkastning på höstvete, samtidigt som vi ställer om till ett allt mer hållbart lantbruk. Många intressanta synpunkter och det är roligt att jag i mitt framtida yrke, oavsett vad det än blir, med största sannolikhet kommer få vara med om denna förändring!

Borgeby!

Godkväll!

Jag är just nu på väg ner mot Skåne eftersom det åter är dags för en träff i mentorsprogrammet jag är med i. Denna gång ska vi till Hushållningssällskapet och Borgeby, där de har en (stor?) avdelning. Måste erkänna att mina kunskaper om skånskt lantbruk och dess kringliggande ämnen inte är så stor. Tur då att det finns möjligheter att lära sig mer! Morgondagens tema kommer vara omvärlden så vi får se vad det bjuds på.

För övrigt har vi i mikro2 börjat med marknader. Det innebär beräkningar på hur supply/demand förändras beroende på hur marknaden ser ut. Kanske låter enkelt men eh, det är inte så mycket jag i nuläget förstår tyvärr. Trots det, är det en sjukt rolig och intressant kurs och vår föreläsare är extremt duktig. Det märks verkligen att han brinner för ämnet och vill att vi ska förstå vad det är vi sysslar med. Det gör kursen mycket roligare och man som student vill lära sig mer och mer.

I agricultural policy and international trade har vi nu gått igenom allt på kursen och det som kvarstår är en inlämning om vad som helst inom ämnet samt en tenta. Att få en sådan fri uppgift är både roligt och svårt. Det finns så mycket att skriva om att det blir svårt att förstå vart man ens ska börja hitta ett intressant ämne? Uppsatsen ska in först om en månad men jag tror faktiskt jag bestämt mig vad jag ska skriva om – Mercosuravtalet mellan EU – ish Sydamerika och hur avtalet kommer påverka pris på någon jordbruksvara i Europa. Mycket lösa tankar så ja, vi får se hur det blir!

Snö i Uppsala!

Hallå!

Sedan senast har jag haft fullt upp med både det ena och det andra. Framförallt har det varit tentaplugg då jag hade ekonometritentan i onsdags och förhoppningsvis har jag klarat den. Det kändes i alla fall bra när jag gick ut från salen! Förutom ekonometrin har vi i mikroekonomin övergått till att förstå oss på hur produktionsekonomier fungerar. Faktiskt så är det på ungefär samma sätt som med konsumtion – samma räknemetoder används och jag börjar känna igen hur och vad som ska användas vid varje uträkning.

De senaste veckorna har det i Uppsala, likt resten av Sverige, varit grått och trist men häromdagen kom faktiskt både snön och solen! Extremt skönt att se solen igen!

I fredags var det dags för den årliga funkisfesten. Då döps de kåraktiva som varit ordföranden i olika utskott och styrelsen bjuder på fulsittning. För tredje och sista gången gick jag med ULS IF, för nu är det helt klart ett faktum att jag gjort mitt för idrottsföreningen. Det har varit så himla kul att engagera sig i någonting som jag verkligen gillar och jag uppskattar allt som vi har varit med! Framtida kårengagemang för mig är att jag tar över befattningen som kårkassör. Jag kliver på befattningen i januari och ska därefter sköta kårens bokföring det kommande året. Lärorikt och intressant!

Tenta-p

Lördag är här och för mig innebär denna helg 100 % plugg. Jag har tenta i ekonometri på onsdag så nu gäller det att banka in så mycket som det bara går. Tentan kommer ha både en ekonometri- och en programmeringdel, jag är ganska säker på programmeringen då det är något jag pluggat i flera kurser men ekonometridelen däremot… Det här med att räkna ut varians och förväntat värde på olika variabler är inte riktigt min grej. Men, förhoppningsvis ska det gå vägen – jag har ju ändå fyra dagar på mig?!

Förutom ekonometrin är tanken att jag ska kolla lite mikroekonomi också. Vi har just lämnat konsumentdelen och börjat fokusera på produktion och mini-/maxproduktion, vilket är himla intressant. En ganska stor skillnad mellan FEK och NEK är, enligt mig, att när man läser NEK är det mycket enklare att se en röd tråd mellan de olika kurserna. Det jag pluggat på i makroekonomikursen dyker upp både i ekonometrin och mikroekonomin och vice versa. FEK är, precis som NEK dock, ett brett ämne och det finns så mycket att studera. Marknadsföring, bokföring, organisationsteorier. Även om alla dessa begrepp hänger ihop, tycker jag ändå att det är något svårare att se en koppling mellan dem.

Hearing 2019

Igår var det dags för hearing inför novemberkårmötet som sker imorgon 21/11. Hearing kan enklast förklaras att de medlemmar som sökt en sluten befattning inom kåren, exempelvis kårordförande, ordförande i basuutskottet/studieråd/spexkommitten eller kårsekreterare, presenterar sig och berättar varför denne vill ha en viss befattning. Ibland är det konkurrens om platserna, ibland inte.

Jag var där då jag sökt befattningen kårkassör. Det innebär att, om jag blir vald, kommer sköta kårens bokföring, betala löner till presidiet och fakturera en himla massa. Kul ju! Trots min examen i företagsekonomi skulle jag nog påstå att bokföring är något jag definitivt kan lära mig mer av, så förhoppningsvis kommer jag göra det under nästa år. Jag var den enda sökande på befattningen så ja, det ska mycket till för att jag inte ska få befattningen. Imorgon på novemberkårmötet får jag veta resultat!

Morgondagens möte innebär även att alla övriga poster och befattningar i kårens utskott ska fyllas. Någon gång har mötet tagit så lång tid att sista man lämnade salen efter midnatt och det är något jag verkligen inte vill vara med om. Snabbt ska det gå! Oavsett är det viktigt att kårens medlemmar får göra sina röster hörda och imorgon är alltså ett ypperligt tillfälle att göra detta. Förutom val ska det även diskuteras Sjöslaget 2020, stipendier ska delas ut och som seden säger ska både kårsången sjungas och batterichef ska skjuta salut!