Rektalisering nöt

Idag hade vi rektalisering av nöt. Detta är en viktig del i en utökad klinisk undersökning av kor. Man kan tex undersöka våm, dräktighet, livmoder med mera på detta sätt, dvs väldigt relevant för en veterinär att kunna. Läraren beskrev det innan som att: ” Det kommer kännas varmt, mörkt och mjukt”. Och ja, exakt så! Jag var hur nöjd som helst över att ens kunna föra in handen på rätt sätt samt att kunna känna på stora kroppspulsådern samt en annan artär.

Annars har vi börjat med en ny liten delkurs, Klinisk kemi. Så vi har än så länge haft föreläsningar om olika blodceller och vätskor i kroppen. Om ca 2 veckor har vi en skriftlig tenta på detta så viktigt att försöka hänga med så mycket som möjligt redan i början eftersom det är en så kort kurs. Men skönt att tenta av den tidigt (jämfört med de flesta andra djurslagsföreläsningar som vi har nu och tentar inte av förrän om ett år).

Dagarna går i ett och jag hinner mest bara gå i skolan, äta och sova, därav ett tråkigt inlägg utan bilder denna vecka. Maila mig gärna frågor så ska jag försöka svara utförligare på mail 🙂

Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Häst, häst, häst

Veckan flyter på och det handlar mestadels om häst, vilket är kul då det fortfarande är mitt favoritdjur. Fast sedan jag började utbildningen så har häst fått konkurrens av alla söta kor, getter, skolans hundar och alla andra fina djur jag har träffat 😉

Igår hade vi munhåleundersökningen där vi fick sedera en av skolans hästar, sätta i en munstege och slutligen rengöra och kolla in i munnen med en liten spegel (givetvis gjorde inte alla i gruppen dessa saker utan en fick sedera, en fick rengöra osv). Dock fick alla kolla in lite snabbt i munnen med spegeln. Svårt att veta vad som är vad men man måste ju börja någonstans. Det enda fyndet vi fann var faktiskt styngflugelarver vid tandköttet. Dessa gör man ingenting åt nu (man kan peta bort dem dock) utan man avmaskar vissa perioder på året för att få bort dem.

Idag hade vi undersökning av reproduktions och digestionsorganen på hund. Spännande men svårt, ungefär som vanligt på övningarna 😉

Och jag fortsätter att träna suturer, för några dagar sedan på bananer. MYCKET att jobba på med stygnen men absolut förbättring från första gången jag gjorde dem!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fårövning

Idag har vi haft en övning med får, som rubriken antyder. Vi fick träna på att hålla fåren på rätt sätt så man kan undersöka, lyssna lite på hjärtat (i den mån det gick innan fåren lyckades springa iväg) samt ta blodprov. Det var klurigt då den tackan jag skulle ta på var otrolig stark och lyckades ta sig iväg ett par gånger. Och det var svårt att se med all ull i vägen. Sedan har jag knappt hanterat får tidigare, vilket inte gjorde det lättare. Lärorikt minst sagt! Efter att ha fått hoppa undan ett par gånger från ett får som inte var så sugen på att stå still så fick jag tillslut ut en liten mängd blod i blodprovet (med god hjälp av pedagogiska lärare som visade). Förhoppningsvis lär man sig detta med tiden också. Får är iallafall himla fina och gulliga djur!

Nu har jag lyckats dra på mig förkylning så har mått rätt dåligt hela dagen men blev ännu sämre under eftermiddagen och kvällen. Hoppas det känns bättre imorgon!

Såhär ser resten av veckan ut:

Tisdag: Föreläsning 8-12 om digestionsorganens sjukdomar, bukkirurgi och kolik häst. Efter lunch är det munhåleundersökningsövning av häst.
Onsdag: Föreläsning 8-12 om bla vätsketerapi, avmagring och muskelsjukdomar. På eftermiddagen är det övning, undersökning av digestionsorganen hund.
Torsdag: Föreläsningar 8-16 om fölsjukdomar, fölkirurgi mm.
Fredag: Föreläsningar 8-15 om bilddiagnostik skelett och ortopedi.

Som ni ser är dagarna rätt fullspäckade och just nu handlar föreläsningarna nästan bara om häst. Övningarna vi har på eftermiddagarna är som ni ser även andra djurslag. Roligt och spännande med variation 🙂

Under den här övningen så var vi klädda i overaller (som inte blivit använd för min del sedan vi var på besök i Skara för 1,5 år sedan), stövlar och en huvudbonad som ska hålla bort håret. Och mitt fina stetoskop också som jag är så nöjd över!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Senaste veckan

Har jag haft suturövning i skolan (och en massa andra övningar). Vi fick träna på att sy olika sortens stygn och även göra olika knutar. Svårt och pilligt!

I helgen var jag, Erik, Annefrid och Bianca ute vid Hågadalens naturreservat och gick i det fina vädret.

Dessutom har jag tränat suturer hemma på en disktrasa, vilket är superbra då det inte gör någonting om det blir fult (extra glad att ha en pojkvän som är läkare och kan lära mig mer om suturering nu när jag insåg mina knappa färdigheter i att sy 😉 )

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

15/9

God kväll på er! Helgerna går alltför fort och imorgon är det måndag igen. Den här veckan har varit intensiv med föreläsningar varje förmiddag om olika djurslag och övningar på eftermiddagarna.

I tisdags var vi ute på Lövsta och undersökte korna där huvudfokus var att undersöka digestionsorganen (dvs de olika magarna). Vi lyssnade med våra stetoskop och försökte lokalisera var organen skulle vara och ungefär var en löpmage kan ligga vid en löpmagsförskjutning. I onsdags hade vi hovövning. Vi fick varsitt hästben som vi satte upp så det blev som en riktig häst och så stod vi som om vi var hovslagare (dvs extremt tufft för både rygg och lår och ungefär alla andra muskler i kroppen). Vår första uppgift var att lyckas ta bort skon, vilket i sig tog åtminstone 20 minuter för min del. Därefter skulle vi verka rent hoven. Det såg så lätt ut när hovslagaren gjorde det men det var SÅ svårt! Därefter skulle vi låtsas att hästen hade hovböld och lägga gips samt ett bandage innan sista uppgiften var att lägga ett galoppbandage. Allt var svårt men också så kul och lärorikt. När man gick därifrån var man rejält trött, svettig, smutsig och en redig träningsvärk som släppt först idag.

På torsdagen hade vi cirkulations och respirationsorganens undersökning på korna (dvs lyssnade på hjärta och lungor bla) och i fredags hade vi bandagering häst. Krångligt och pilligt men väldigt roligt. Nu är det bara att tränatränaträna så jag blir bra på det. Och vi hade världens snällaste häst som stod still och tålmodigt lät oss bandagera hennes ben om och om igen.

Nu har vi kommit igång riktigt med de praktiska övningarna och jag är redan så pepp, så trött, så glad och så slut i huvudet haha!

Jag är så dålig på att ta bilder från skolan (ska bli bättre). Här är iallafall en bild på två av mina favoritpersoner, min pojkvän Erik och min lillasyster Ines <3

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Årskurs 4

Hej på er! Hoppas ni har haft ett fint sommarlov/semester och roligt att ni har hittat tillbaka hit. Själv har jag spenderat sommaren med att jobba på bästa stället, Distriktsveterinärerna Arvika. Därefter ägnade jag de tre sista veckorna innan skolan började till några dagars semester med Erik och resterande med omtentaplugg. I fredags hade jag muntlig omtenta på anatomidelen som vi hade tenta på i juni men som jag fick prioritera bort pga andra tentor. Så var lite smått (stort!) stressad inför den men den gick bra som tur var, stor lättnad!

Igår började jag årskurs 4, FYRA!? Hur sjukt fort har inte tiden gått? Är helt chockad. För er som inte vet så innebär årskurs 4 att man börjar med den kliniska delen av utbildningen. Så nu går jag en klinikförberedande kurs vilket innebär att man har föreläsningar på förmiddagen och praktiska övningar på eftermiddagarna. Imorgon kommer jag ha klinisk undersökning och hantering smådjur. På torsdag har jag klinisk undersökning häst medans det på fredag är klinisk undersökning och hantering nöt. En spännande och intensiv vecka helt enkelt. Känns sjukt att det nu är dags att ta på sig de blå kläderna (scrubs-liknande) och få sätta på sig den gröna namnskylten som beställdes i årskurs 1 men knappt hunnit användas.

Maila eller kommentera vid frågor eller funderingar!

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Sommar(lov)

Hej på er! Nu har det snart blivit dags för sommarlov och lite skolledigt. Jag har dock en tenta på onsdag, en på fredag och en fredagen efter som tar upp ungefär all min vakna tid och ungefär all min sovtid också. I flera veckor har jag drömt om muskler och muskelfästen, inatt drömde jag om farmakologi. Jag har alltså två omtentor i farmakologi kvar, varav en ligger två dagar efter ordinarie tenta. Detta har gjort att jag fokuserat mest på den och knappt pluggat alls på den ordinarie anatomi och bilddiagnostiktentan, vilket jag kommer få göra om i augusti. Men sånt är livet och ibland måste man prioritera. Jag kommer gå dit och göra tentan på onsdag men räknar inte med att kunna så mycket (vilket är förståeligt). Men det finns omtentor och tur är väl det.

Jag kommer nu ta en bloggpaus över sommaren men återkommer i höst när jag börjar årskurs 4(!!). Hur sjukt?

Ni kan som vanligt maila mig när ni vill på: eeal0001@stud.slu.se. Kommer inte vara inne på bloggen över sommaren men kollar mailen så ofta jag hinner och orkar 🙂

Ha en fin sommar så hörs vi mer i höst. Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Söndagskväll

Och så har ännu en helg gått för fort. Den har bestått av att fixa hemma och plugga. Inte mycket mer än så. Idag tog jag en välbehövlig sovmorgon och har fått några timmars plugg gjort. Nu ska jag strax få gjort några minuter till innan jag tar kväll.

I veckan har vi palpation hund och häst på schemat, förmodligen några timmar i dissektionssalen och plugg på eftermiddagarna. På torsdag och fredag är det ledigt från skolan och de dagarna kommer spenderas i Borlänge. Skönt att byta pluggmiljö en stund.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Svar på frågor

Har fått lite frågor från er som jag tänkte svara på i detta inlägg.

  • Hur mycket pluggar du? Det är väldigt olika, beroende på svårighetsgraden på kursen. Jag brukar sällan orka plugga mer än 2-3 timmar per dag, oavsett om det är tentaperioder eller ej. Men det här senaste halvåret har det varit väldigt få pluggfria dagar och jag har suttit någon timme varje dag oavsett om det varit veckodag eller helg.
  • Hur långa är de schemalagda dagarna? Det beror också helt på vilken kurs man läser. Det är skola i princip varje dag och oftast föreläsningar/övningar mellan 9-15 med undantag för vissa delar av vissa kurser. Dock är föreläsningarna inte obligatoriska (oftast) men det kan vara bra att gå på dem ändå om man har möjlighet. Den här kursen jag går nu är väldigt intensiv och har oftast heldagar med föreläsningar, övningar och dissektioner.
  • Vilket ämne läser du just nu? Just nu läser jag en anatomikurs. Det är framförallt hundens och hästens anatomi det handlar om. Vi lär in muskler, ben, nerver, kärl och en massa annat. Vi har även föreläsningar i bilddiagnostik, dvs kollar en del på röntgenbilder mm.
  • Vad gör du på fritiden? Fritid? Vilken fritid? 😉 Skämt åsido, just nu gör jag inte så mycket mer än att plugga, umgås med pojkvän, vänner och kollar serier. Jag älskar hästar och vill mer än gärna komma igång med ridningen snart igen. Jag älskar också att spela fotboll men det är inte heller någonting jag gör just nu tyvärr.
  • Hur är föreningslivet? Hinner du engagera dig något i det? Det finns många olika nationer i Uppsala som erbjuder fest, mat, sittningar och en massa annat. Jag är tyvärr inte alls engagerad i det men har gått på någon brunch och liknande några gånger. Supermysigt! Skolan har en egen kår (VMF) som även den har sittningar och mycket annat som verkar roligt. Jag har tyvärr inte alls varit engagerad i den heller (har inte blivit av) men det är aldrig försent att börja 😉
  • Hur ser det ut med antalet platser på veterinärprogrammet? Ser det ut att öka/minska kommande åren? Jag är lite osäker på detta och har försökt kolla lite statistik. Det brukar vara runt 100 som tas in varje år och har varit det sedan jag började. Skulle tro att det kommer ligga ungefär på samma antal även kommande åren men är inte helt hundra.

Och för er som är nyfikna på vad antagningspoäng låg på för ht 18 så skriver jag med detta också 🙂

Urval 1: 4.00 i folkhögskolekvoten BF, 21,02 i BI, 21,41 i BII och 1,65 i HP. I urval 2 så låg det även här på 4,00 på folkhögskolekvoten BF, 20,83 i BI och 21,25 i BII.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Mitt kandidatarbete

Nu är mitt kandidatarbete om mjältbrand publicerat för er som vill läsa det. Det har varit otroligt spännande att skriva och riktigt intressant. Det handlar alltså om mjältbrand i Sverige och utbrotten som skett senaste 20 åren. I uppsatsen får man först lite information om bakterien, om symptom hos både djur och människor innan jag går in på utbrotten som skedde 2008, 2011 och 2016. Jag jämför dem, skillnader och likheter osv. Hoppas ni tycker det är lika intressant som jag tycker.

Klicka på länken för att komma till arbetet.

https://stud.epsilon.slu.se/14404/7/Andren_Lagerwall_E_190407.pdf

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar