Sommar(lov)

Hej på er! Nu har det snart blivit dags för sommarlov och lite skolledigt. Jag har dock en tenta på onsdag, en på fredag och en fredagen efter som tar upp ungefär all min vakna tid och ungefär all min sovtid också. I flera veckor har jag drömt om muskler och muskelfästen, inatt drömde jag om farmakologi. Jag har alltså två omtentor i farmakologi kvar, varav en ligger två dagar efter ordinarie tenta. Detta har gjort att jag fokuserat mest på den och knappt pluggat alls på den ordinarie anatomi och bilddiagnostiktentan, vilket jag kommer få göra om i augusti. Men sånt är livet och ibland måste man prioritera. Jag kommer gå dit och göra tentan på onsdag men räknar inte med att kunna så mycket (vilket är förståeligt). Men det finns omtentor och tur är väl det.

Jag kommer nu ta en bloggpaus över sommaren men återkommer i höst när jag börjar årskurs 4(!!). Hur sjukt?

Ni kan som vanligt maila mig när ni vill på: eeal0001@stud.slu.se. Kommer inte vara inne på bloggen över sommaren men kollar mailen så ofta jag hinner och orkar 🙂

Ha en fin sommar så hörs vi mer i höst. Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Söndagskväll

Och så har ännu en helg gått för fort. Den har bestått av att fixa hemma och plugga. Inte mycket mer än så. Idag tog jag en välbehövlig sovmorgon och har fått några timmars plugg gjort. Nu ska jag strax få gjort några minuter till innan jag tar kväll.

I veckan har vi palpation hund och häst på schemat, förmodligen några timmar i dissektionssalen och plugg på eftermiddagarna. På torsdag och fredag är det ledigt från skolan och de dagarna kommer spenderas i Borlänge. Skönt att byta pluggmiljö en stund.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Svar på frågor

Har fått lite frågor från er som jag tänkte svara på i detta inlägg.

  • Hur mycket pluggar du? Det är väldigt olika, beroende på svårighetsgraden på kursen. Jag brukar sällan orka plugga mer än 2-3 timmar per dag, oavsett om det är tentaperioder eller ej. Men det här senaste halvåret har det varit väldigt få pluggfria dagar och jag har suttit någon timme varje dag oavsett om det varit veckodag eller helg.
  • Hur långa är de schemalagda dagarna? Det beror också helt på vilken kurs man läser. Det är skola i princip varje dag och oftast föreläsningar/övningar mellan 9-15 med undantag för vissa delar av vissa kurser. Dock är föreläsningarna inte obligatoriska (oftast) men det kan vara bra att gå på dem ändå om man har möjlighet. Den här kursen jag går nu är väldigt intensiv och har oftast heldagar med föreläsningar, övningar och dissektioner.
  • Vilket ämne läser du just nu? Just nu läser jag en anatomikurs. Det är framförallt hundens och hästens anatomi det handlar om. Vi lär in muskler, ben, nerver, kärl och en massa annat. Vi har även föreläsningar i bilddiagnostik, dvs kollar en del på röntgenbilder mm.
  • Vad gör du på fritiden? Fritid? Vilken fritid? 😉 Skämt åsido, just nu gör jag inte så mycket mer än att plugga, umgås med pojkvän, vänner och kollar serier. Jag älskar hästar och vill mer än gärna komma igång med ridningen snart igen. Jag älskar också att spela fotboll men det är inte heller någonting jag gör just nu tyvärr.
  • Hur är föreningslivet? Hinner du engagera dig något i det? Det finns många olika nationer i Uppsala som erbjuder fest, mat, sittningar och en massa annat. Jag är tyvärr inte alls engagerad i det men har gått på någon brunch och liknande några gånger. Supermysigt! Skolan har en egen kår (VMF) som även den har sittningar och mycket annat som verkar roligt. Jag har tyvärr inte alls varit engagerad i den heller (har inte blivit av) men det är aldrig försent att börja 😉
  • Hur ser det ut med antalet platser på veterinärprogrammet? Ser det ut att öka/minska kommande åren? Jag är lite osäker på detta och har försökt kolla lite statistik. Det brukar vara runt 100 som tas in varje år och har varit det sedan jag började. Skulle tro att det kommer ligga ungefär på samma antal även kommande åren men är inte helt hundra.

Och för er som är nyfikna på vad antagningspoäng låg på för ht 18 så skriver jag med detta också 🙂

Urval 1: 4.00 i folkhögskolekvoten BF, 21,02 i BI, 21,41 i BII och 1,65 i HP. I urval 2 så låg det även här på 4,00 på folkhögskolekvoten BF, 20,83 i BI och 21,25 i BII.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Mitt kandidatarbete

Nu är mitt kandidatarbete om mjältbrand publicerat för er som vill läsa det. Det har varit otroligt spännande att skriva och riktigt intressant. Det handlar alltså om mjältbrand i Sverige och utbrotten som skett senaste 20 åren. I uppsatsen får man först lite information om bakterien, om symptom hos både djur och människor innan jag går in på utbrotten som skedde 2008, 2011 och 2016. Jag jämför dem, skillnader och likheter osv. Hoppas ni tycker det är lika intressant som jag tycker.

Klicka på länken för att komma till arbetet.

https://stud.epsilon.slu.se/14404/7/Andren_Lagerwall_E_190407.pdf

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fullspäckad dag

Hej på er! Idag har dagen varit lång och jag kom ganska nyss hem och har äntligen fått slänga mig på soffan med pyjamas på.

Mellan 9.15-12.00 idag hade vi en kärl och nervövning på skolan. Vi i gruppen hade ett hästskelett och ett hundskelett samt garn i färgerna röd, blå och grön. Med de röda snören skulle vi dra längs benen och skulle symbolisera artärerna. De blåa skulle vara venerna och de gröna nerverna.

Vi delade upp oss i grupper inom vår basgrupp (7 personer) och fokuserade på olika områden. Jag och Emma fick hästens framben och fick sedan redovisa det för resten av gruppen. Svårt och klurigt men väldigt nyttigt att repetera lite med hund. Hästens anatomi är något vi knappt fokuserat på innan men nu ska vi läsa både hundens och hästens.

På eftermiddagen hade vi repetition av hundens muskler på de såkallade ”sprithundarna”. Detta är alltså hundar där man dissekerat fram musklerna och kan då studera dem. De ligger i sprit för att bevaras bättre, därav namnet. Väldigt klurigt och svårt men lite sitter kvar sedan årskurs 1 när vi hade senaste anatomikursen.

Efter skolan har jag hjälpt Erik som ska flytta till sin nya lägenhet snart. Vi var och hämtade ny soffa och säng och skruvade ihop dem. Blir så fint! Så ikväll kommer jag somna gott efter den långa dagen 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Förslag på inlägg

Vad vill ni veta om veterinärprogrammet? Vad vill ni att jag skriver om i nästkommande inlägg? Skriv gärna en kommentar eller maila mig så tar jag upp det i något inlägg framöver:)

Kram på er!

Publicerat i Vardag | 6 kommentarer

Auskultation hund och häst

Häromdagen hade vi auskultation av hund och häst. Äntligen lite djurkontakt! Vi fick lyssna på skolans hundars hjärtan (och hann med lite obligatoriskt hundgos) och senare på dagen fick vi öva på att ta blodtryck och kolla EKG. Svårt och klurigt men väldigt intressant.

Dagen efter hade vi auskultation av häst och fick lyssna på deras hjärtan. Det jag lärde mig var att det var enormt svårt att höra på vissa hästar medan det hos vissa gick enklare. Det är verkligen en stor individskillnad. Så roligt att äntligen få börja med lite praktiskt.

Stora kontraster jämfört med igår när jag följde med Linnéa till veterinären med hennes undulat och fick lyssna på det minsta hjärtat jag lyssnat på hittills. Det gick himla fort jämfört med det stora hästhjärtat som jag hört senast. Vilket otroligt varierande yrke jag kommer kunna ha i framtiden.

Tyvärr inte den bästa hållningen på bilden men vad gör man inte för att höra bra 😉 På bilden syns även den fina och gulliga hästen Nellie.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Påskledigt

Under några härliga dagar har jag och Erik hängt hemma hos mig i Arvika. Har varit så skönt med pluggfritt och att bara hänga med familjen och vänner. Önskar att veckan varit längre.

På tisdag börjar skolan igen men imorgon är det sovmorgon och därefter plugg som gäller. Har jag förresten inte världens sötaste lillasyster?

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Intensiv vecka

Det har varit en sjukt intensiv vecka med föreläsningar, plugg och en massa annat. Jag har varit otroligt trött och fått prioritera bort endel saker då det helt enkelt inte funnits tid eller ork. Jag drog även på mig sjukdom under veckan, vilket gjorde att jag gått på antibiotika några dagar och inte varit helt pigg. Därav otroligt dålig uppdatering. Nu börjar jag äntligen bli mig själv och påsklovet börjar närma sig. Äntligen lite ledighet!

Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Ny kurs

Kommande vecka börjar en ny kurs som heter ”Klinisk anatomi, konsultationskunskap och näringslära”. Det kommer bli heldagar, mestadels mellan 8.15-16.00/17.00, vilket blir en enorm omställning från de senaste veckorna då vi haft väldigt lite schemalagt. Såhär ser vecka 15 ut för mig:

Måndag: Föreläsningar 8.30-16.00. Plugg på kvällen.

Tisdag: Föreläsningar 8.15-12.00. 12.00-ca 13.00 har jag mentorsgrupp. 13.15-16.00 eftermiddagsföreläsningar. På kvällen: förbereda mig inför morgondagens gruppdiskussion och plugga.

Onsdag: Föreläsningar 8.15-12.00. Gruppdiskussion om våra auskultationer 13.15-14.30. Därefter fika och plugg med Fanny.

Torsdag: Dissektion (första på hur länge som helst) 8.15-11.00, basgruppsmöte 12-14, föreläsningar 14.15-17.00. Plugg under kvällen.

Fredag: Föreläsningar 8.15-15.00. Därefter kommer min mamma på besök.

En fullspäckad vecka med andra ord som i princip bara kommer bestå av plugg, plugg och återigen plugg. Så är det ibland. Är ni nyfikna på att veta mer om kursen/upplägget eller typer av föreläsningar så kan jag återkomma med det i ett annat inlägg.

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer