OCH DÄR VAR DET SOMMARLOV

Hej kompisar! Där tog jag sommarlov och har härmed slutfört årskurs 2. I höst väntar årskurs 3 och det sista prekliniska året innan klinikrotationen drar igång. Åren går så fort!

I sommar kommer jag jobba heltid på Distriktsveterinärerna i min hemstad så kommer bli spännande och mycket nytt. Därav att jag kommer ta en liten bloggpaus i sommar och återkomma vid skolstart (i början av september) med ny motivation och nya idéer till bloggen.

Eftersom jag inte kommer vara aktiv här så är ni mer än välkomna att kontakta mig på min mail eeal0001@stud.slu.se i sommar. Kollar mailen så ofta jag hinner och svarar mer än gärna på era funderingar och frågor inför hösten 🙂

Tack för att ni läst bloggen den här tiden. Ha en fin sommar så hörs vi här i höst.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Snart sommarlov

Nu närmar det sig verkligen sommarlov. Bara 2 dagar kvar!

Jag har pluggat någon timme inför tentan imorgon men slutat nu. Klarar inte av att plugga alltför mycket dagen innan då jag bara blir stressad. Så ska passa på att städa iordning, packa och sola lite i det fina vädret. Tentan är mellan 9-12, vilket är kort tid mot vad vi är vana vid. Dock brukar tentorna inte ha mer än 7-8 frågor var så får hoppas att det är liknande tentor nu som förgående år.

Under helgen och fram tills igår var min lillasyster här och tentapluggade tillsammans med mig. Hon pluggar till socionom i Göteborg men eftersom vi båda har tenta snart så förhörde vi varandra, satt och läste varsin sammanfattning, skrev tentafrågor och varvade detta med god mat och solande på min veranda. Mysigt!

Supergod quorngryta med curry, Emmy i full gång med plugg och en väldigt fräknig Emelie som passat på att sola i det fina vädret.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fisk och fiskodling

Hej på er!

Nu börjar det verkligen närma sig sommar. Det är supervarmt när jag cyklar till skolan (ja, efter två år som Uppsala-bo har jag äntligen köpt en cykel) och det är ljust till sent på kvällen. Så skönt!

Idag har vi haft föreläsning om fiskar och fiskodling. Så himla intressant. Föreläsaren pratade om hur man ser på fiskar, om fiskar känner smärta och avlivningsmetoder som används. Det är så mycket man inte visste om fiskar och olika odlingar så det var riktigt bra att det togs upp på en föreläsning.

Nu är det bara en vecka kvar till tenta i ”Husdjurshygien och Etologi”. Har knappt börjat plugga än. Har renskrivit lite tentafrågor i ett dokument som jag ska börja läsa på och kolla igenom mina renskrivna anteckningar från husdjurshygienen. Etologin har vi föreläsningar i fram tills två dagar innan tentan.  Sedan har vi en ”ledig” dag innan det är dags för tenta så ingen vila här inte 😉 Men snart är det sommarlov. Helt sjukt att jag snart har läst klart 2 år på veterinärprogrammet!

Hoppas allt är bra med er som läser här och att vädret är fint hos er med.

Kram, Emelie

 

 

Publicerat i Vardag | 3 kommentarer

Rapport från Skaraveckan

Hallå på er från mig här i Skara!

Jag lever men har nog aldrig varit så otroligt trött som jag är nu. Det är föreläsningar, studiebesök, stöveltvätt (då hygienen är otroligt viktig när man besöker de olika gårdarna) och uppföljning från studiebesöken från 7-8 på morgonen till sent på kvällen. Det är såklart roligt men väldigt intensivt. Vi har svettats i overaller och stövlar i 27 graders värme och vi har käkat pizza, tacos och annan god mat i solskenet. En blandad kompott helt enkelt!

Vi började veckan med ett besök på en otroligt fin fårgård med ca 105 tackor och några baggar av olika raser. Vi har även varit på grisgård, kycklinggård, ridskola och på travet för att höra en banveterinär prata om hur det är att jobba på travet. Helt plötsligt vill jag bli banveterinär. Man ändrar sig många gånger under de här åren kan jag säga. Min plan när jag började veterinärprogrammet var att bli hästveterinär. Nu är jag inne på patolog eller distriktsveterinär eller då eventuellt banveterinär.  Så vi får se vart jag hamnar om några år 🙂

Vi har även haft föreläsningar om flera djurslag, speciellt de vi besökt men även en om mink och minkfarmarna. Imorgon går bussen 6.30 härifrån (helt sjukt tidigt för en kvällsmänniska som mig) och då ska vi mot en mjölkgård först innan vi åker till slakteriet i Linköping. Kommer vara otroligt jobbigt tror jag men får bara försöka att ta det lugnt och bearbeta det efteråt. Svårt att veta innan hur man kommer reagera.

Man får tyvärr inte ta bilder från besöken vi är på. Har ni frågor eller funderingar om Skaraveckan (som alla i årskurs 2 åker på) eller allmänt om programmet, tveka inte att maila eller skriva en kommentar.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

LÅNGLEDIGT

Nu har jag precis kommit tillbaka till Uppsala från min lediga långhelg. Så skönt att bara ta det lugnt och inte tänka på skola eller plugg.

Imorgon är det dags för den berömda Skaraveckan. Vi ska göra en hel del studiebesök på tex mjölkgård, slakteri mm. Blir nog en intensiv men rolig och lärorik vecka. Återkommer med ett inlägg om hur veckan varit, vad vi fått göra och allt annat.

Under veckan har jag hängt en hel del med världens finaste Ines.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

NY KURS

Igår tentade vi av de tre kurserna ”Statistik, epidemiologi och husdjursgenetik”. Tyvärr kändes två av dem inte alls bra. Statistiken är svårast och jag kände verkligen att jag inte hunnit lägga nog med tid på den så det misstänkte jag skulle bli tufft men genetiken.. Jag hade verkligen lagt ner tid, pluggat gamla tentor osv. Tyvärr var i princip alla frågor helt annorlunda från tidigare år, vilket gjorde att jag knappt kunde svara på dem. Så tråkigt! Så det är inte omöjligt att det blir omtenta på en eller två delar till hösten. Men en sak kan jag säga till er som ska börja plugga i höst, det är inte farligt med en omtenta. Ibland händer saker i livet som gör att man varken kan eller vill plugga, ibland har man bara inte motivation och ibland är det något man tycker är jättesvårt och då kan det bli en omtenta. Och det är inte hela världen, så det så!

Idag började en ny kurs, husdjurshygien och etiologi. Jag skippade dock föreläsningen idag då jag verkligen kände att jag behövde sovmorgon. Istället åkte jag in till klockan 12 och slutförde vårt grupparbete tillsammans med min grupp. Efter det gjorde jag och Rebecca klart dataövningen som vi hade i statistik och epidemiologi som vi inte hann göra klart förra fredagen. Som vi har kämpat med den! Vi satt tre timmar förra fredagen och ca 2,5 timmar idag. Och säkerligen hade man kunnat sitta med den en stund till och finslipa/skriva om meningar osv. Men nu är vi klara och för första gången på länge kan jag faktiskt ta en nästan pluggfri helg. Ska renskriva föreläsningen som jag missade imorse men det tar vi på söndag 😉 Annars ska jag bara ta det lugnt och se på en massa filmer och serier.

Hoppas ni får en fin helg.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Valborg

Hej på er! Hoppas ni haft en fin helg. Det har jag haft. Tillbringade den hos min syster i Göteborg tillsammans med mamma och min faster Anna. God mat, lite plugg och bara lite mysigt häng var riktigt härligt.

Idag har jag kollat forsränningen här i Uppsala, blev så taggad på att vara med nästa år! Dessutom har jag suttit med statistiken. Börjar ju närma sig tentan nu, så nervös! Men ikväll blir det lite grillning och vin med Annefrid och Linnéa så blir skönt att pausa plugget lite. Ha en fin valborg hörni!

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Statistik

Hej på er!

Fick en fråga om statistiken som vi håller på med just nu, så tänkte skriva lite kort om det ifall flera av er är nyfikna. Statistiken är en del i en kurs som heter ”Populationsmedicin”, vilket vi har haft från 19 mars och kommer ha fram till 1 juni. Statistiken i sig är på 3,5 hp och kommer tentas av tillsammans med epidemiologi och husdjursgenetik i början av maj. Har förmodligen skrivit om detta tidigare men tänkte förtydliga lite 🙂

Statistiken är en del exempel från verkliga livet, tex en undersökning om mastit hos mjölkkor eller andelen av en viss hundras som har en viss sjukdom. Man beräknar detta med hjälp av många olika formler som kan användas i olika tillfällen, tex om populationen är stor, liten, om man jämför två eller fler grupper. På tentan så kommer man få ha en miniräknare och en formelsamling till hjälp, vilket förhoppningsvis kan underlätta.

Såhär kan det se ut på en lektion. Hela tavlan fylld med uträkningar 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Veckan som gått

Hej på er! Veckorna bara flyger iväg och imorgon är det fredag igen. Jag har haft en fin vecka med lite spontanbesök av Tim i måndags, kollat på en fotbollsmatch och en massa plugg. Statistik, husdjursgenetik och epidemiologitentorna börjar ju närma sig med stormsteg nu och idag är det bara två veckor kvar!!

Jag har suttit lite med genetiken och epidemiologin de senaste dagarna och kommit fram till att det nog är överkomligt bara jag ägnar lite mer tid åt det. Statistiken däremot.. Vi har en grym lärare som tur är men formlerna är många och antal räknesätt är oändliga. Får hoppas att det klarnar till tentan.

Sådan lyx att jag har en egen uteplats där man kan sitta och plugga.  Det gör allt så mycket enklare när solen skiner och man kan sitta ute 🙂

Fortsätt kommentera och maila om ni har frågor. Nu har ju vissa av er sökt utbildning och har säkert mycket frågor (minns att jag hade det) så tveka inte att höra av er. Jag tycker bara det är roligt om jag kan hjälpa till 🙂 Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

12 april

Veckan har gått så himla fort. Imorgon är det fredag, så skönt. Trots att veckan har gått fort så är jag otroligt trött och sliten. Förra kursen gick vi för det mesta bara 2 timmar i skolan per dag. Nu går vi oftast mellan 9-15 och mestadels rätt tuffa föreläsningar. Så jag är helt slut efter skolan och orkar knappt göra någonting. Får ta helgen och plugga ikapp.

Förresten, jag klarade tentan i Speciell patologi!! Så otroligt skönt! Det var sista stopptentan för årskurs 2 så det var ett väldigt skönt besked. Tyckte kursen var otroligt rolig men fruktansvärt intensiv och mycket att plugga in. Så skönt att kunna släppa den och försöka lägga lite tid på statistiken och de andra ämnena.

Imorgon är det som vanligt föreläsningar mellan 9-15 innan det är helg. Så önskar er en trevlig helg i förskott!

Kram Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar