Hur mycket plugg är det på veterinärprogrammet?

Jag fick en fråga för några dagar sedan som handlade om hur mycket plugg det är på veterinärprogrammet. Det är en väldigt svår fråga då det varierar så otroligt mycket beroende på vilken kurs man läser och hur intressant man tycker det är. Under den biomedicinska baskursen i årskurs 1 så pluggade jag rätt mycket och hade svårt att få in all information då kursen inte riktigt var min grej. Tycker jag någonting är roligt så har jag inga problem alls att plugga men är det någonting jag tycker är krångligt så har jag svårt att motivera mig.

Jag skulle inte säga att någonting är jättesvårt eller omöjligt att lära in, däremot är det mycket som ska in. De flesta kurser har högt tempo och mycket föreläsningar så det gäller att hänga med. Jag pluggar aldrig mer än 2-4 timmar per dag (under lediga dagar) för min hjärna klarar inte av att fokusera så länge. Jag brukar plugga någon timme varje dag efter skolan och börja i tid så jag slipper stressplugga i slutet.

Mina bästa pluggtips:

  1. BÖRJA I TID! Läs hellre någon timme om dagen en månad innan tenta så du har en bra överblick och hyfsat koll på det som ska pluggas in. På det sättet slipper man stressa och trycka in saker i huvudet på kort tid.
  2. Läs två timmar och försök då att fokusera på bara plugget. Sätt på ”stör ej”- läget på telefonen, sätt på en bra podcast, strunta i att svara på sms (ja detta kan vara svårt ibland men det mesta kan vänta) och bara läs/skriv/rita. Ta sedan en lunchpaus med promenad och någon bra serie i två timmar. Sedan kör man två timmar till. På det sättet kan man håll motivationen uppe och klara av att plugga några timmar mer än man först trodde.
  3. Ha alltid en motivation. Jag brukar tänka på att jag tex ska hem till Värmland en helg eller att jag får besök av familj, Tim, kompisar eller att man bara ska äta mat med en kompis på kvällen.
  4. TA PAUSER! Jätteviktigt! Efter ett tag kan jag läsa mening efter mening och inte få in ett enda ord. Ta en paus, drick kaffe och se ett avsnitt av din favoritserie innan du fortsätter plugga.
  5. Ha koll på begrepp och ord innan du tar dig an en hel text/sida. Stryk gärna under det mest väsentliga och slå upp/googla om du inte förstår ordet. Mycket lättare att ta in en text då!

Kommentera gärna om det är någonting mer ni vill veta om detta eller om någonting annat. Vill ni inte kommentera så går det självklart att maila mig på eeal0001@stud.slu.se

Nu går jag på långhelg. Eller kanske närmare bestämt PLUGGhelg 😉

Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Morgondagens planer

Hallå på er!

Sitter just nu och har käkat middag och sammanställt dagens föreläsning som jag tyvärr missade pågrund av läkarbesök. Den handlade om cirkulationsorganen och idag var det kärlsystemet som stod på schemat. Får lite smått panik då mina anteckningar redan är uppe i över 100 sidor (och då har jag sållat!) och det är en massa föreläsningar kvar. Kommer bli sjukt mycket plugg inför tentan om en månad och känner att jag inte kan någonting 😮 Men såhär känns det oftast fram tills dagen innan tentan då saker börjar falla på plats så får hoppas det är så nu med!

Imorgon är det dags för genomgång av duggan som vi hade förra veckan. Så det är väldigt bra att se vad man kunde och inte kunde. Dock är utlämningen av duggan klockan 8.30. Kommer vara så jobbigt att ta sig upp då jag numera är van att börja skolan 12.15 varje dag.

Efter genomgången så ska jag plugga och även göra min del av ett grupparbete som ska redovisas om 2 veckor. Vi har fått fyra fall om olika ämnen och ska svara på frågor om det och presentera det inför halvklass. Roligt men svårt om man kör fast. Så lika bra att börja i tid och få en klar bild över ämnet så man kan svara på eventuella frågor vid presentationen.  Sedan får jag lite Värmlandsbesök i helgen också i form av Tim så det har jag att se fram emot när jag sitter och kämpar på med grupparbetet under dagen imorgon 🙂

Hoppas ni får en fin helg!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Varför jag valde veterinärprogrammet

Fick en kommentar häromdagen där två frågor ställdes och jag tänkte göra två separata inlägg om dem eftersom det är ganska stora frågor. Så, första frågan lyder: Varför valde jag veterinärprogrammet?

Till att börja med har jag alltid tyckt otroligt mycket om djur. Speciellt hästar. Jag tror att jag gillade själva omvårdnaden, att hjälpa dem och så där. Jag vet iallafall att jag ville bli det när jag var liten då jag både minns det och att flera släktingar sagt till mig att jag alltid pratat om det. I gymnasiet hade jag absolut ingen plan för någonting. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli, inte den blekaste. Jag valde samhällsprogrammet då det var brett och man i princip kunde bli vad som helst. Dock fick jag höra att jag i och med det valet stängde dörrarna till läkare och sådana yrken eftersom jag inte valde naturprogrammet.

Jag pluggade inte värst mycket i gymnasiet men hade absolut inte svårt för skolan. Det var bara att andra saker var viktigare just då och jag var omotiverad att plugga. Jag gick ut gymnasiet och ville då bara bort från min hemstad. Så jag gjorde lite allt möjligt de kommande åren. Jag åkte till London i två månader, jobbade på olika jobb och bara funderade på vad jag ville bli. Sommaren/hösten 2013 fick vi en kull kaninungar hemma. Några av dem hade någon form av ögoninfektion så jag tog med dem till veterinären och fick en salva utskriven. När jag senare stod och höll en kaninunge i famnen och gav den ögonsalva så började tanken slå mig. Tänk om man kunde få göra sånt här på riktigt. Tänk att få hålla på med djuren och det medicinska som veterinär. Men jag tänkte att det förmodligen inte var möjligt med tanke på att jag inte hade behörigheten eller knappast betygen.

Men jag släppte inte tanken utan sökte till Ljungskile folkhögskola inför höstterminen 2015 och gick där ett basår där jag fick behörigheten. Efter det året sökte jag till veterinärprogrammet men hade absolut inga förhoppningar utan tänkte att det var helt omöjligt för just mig att komma in. När jag stod på mitt sommarjobb och hade lunch så öppnade jag antagningsbeskedet och såg att jag var antagen. Jag trodde jag såg i syne, tänkte att det måste ju vara fel. Men det var sant och här är jag idag.

Jag blir mer och mer motiverad för varje dag på veterinärprogrammet. Det är tufft i perioder och ibland är man så trött att man inte orkar någonting. Men då får man tänka på vilket otroligt varierande och roligt jobb man kommer ha om några år. Tufft såklart men mitt absoluta drömjobb sen i princip alla år tillbaka. Jag ville bli veterinär för det medicinska, för djuren och för att kunna hjälpa de som inte kan förklara vart de har ont eller vad problemet är. Så ni som känner som jag men känner att det är omöjligt. Det är INTE omöjligt. Allt går, bara man vill. Kan jag så kan ni! Kämpa på så ses vi i Uppsala snart 🙂 Kram

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Avklarad dugga

Hej allihopa!

Sitter hemma och har precis sagt hejdå till min pappa och farfar som var här på ett spontanbesök idag. De skulle till Stockholm och passade på att se hur jag bodde. Vi åt mat och fikade, roligt med lite Värmlands-besök emellanåt:)

Idag hade vi dugga som handlade om de endokrina organen, njuren, reproduktionsorganen, rörelseapparaten och respiratoriska organen dvs lungor och olika sjukdomar som kan uppstå. Jag kände verkligen att jag inte pluggat tillräckligt tyvärr. Reproduktionsorganen, respiratoriska, endokrina och någon njurfråga gick okej tror jag men rörelseapparatens frågor kunde jag verkligen inte. De hade jag heller inte lagt lika mycket tid på så var inte så konstigt egentligen. Så kändes inte så jättebra men det är iallafall bra att man slipper göra om den ifall man inte får godkänt och en bra övning för att veta ungefär vad man kan och inte kan. Nu ska jag försöka plugga lite nervsystem. Vi hade en tvåtimmars föreläsning om det idag som jag skippade då jag hade extrem huvudvärk efter duggan. Har ofta det och om jag anstränger mig för mycket då så går den över i migränliknande och det orkar jag verkligen inte. Men ska nog gå bra att renskriva endel av föreläsningen. Vi fortsätter med det imorgon eftermiddag också så blir intressant!

I lördags hade jag, Annefrid och Linneá mellokväll och åt en massa gott. Välbehövligt och mysigt!

Avslutar med en bild på min lilla lillasyster (har två varav den äldsta är 20 och yngsta 2 år) som åkte slalom för första gången i helgen. Saknar henne nu när hon är hemma i Värmland. Dock skypar vi så ofta vi kan, så får se henne iallafall.  Alla borde ha en liten Ines i sitt liv som förgyller ens dagar trots att vi bor 35 mil i från varandra <3

Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om? Boende i Uppsala? Hur mycket plugg det är på veterinärprogrammet? Eller något helt annat? Kommentera gärna eller maila eeal0001@stud.slu.se så kommer jag ta till mig förslagen och försöka göra bra inlägg om dem! Kram!

Publicerat i Vardag | 4 kommentarer

Reproduktionsorganens patologi

Idag och igår har vi haft föreläsning om reproduktionsorganens patologi, så än så länge har vi pratat mest om de honliga och olika sjukdomar i livmoder och äggstockar. Tex så kan en ko få livmoderframfall, dvs att hon råkar krysta ut livmodern och då kan man som veterinär få försöka få tillbaka den på rätt plats. Vår föreläsare berättade att en av hans första fall som veterinär var just ett sådant.

Vi pratade även om olika komplikationer vid dräktighet och som fostret kan få. Ett exempel är att fostret kan bli ”mumifierat” i livmodern och liksom torka ihop. Detta beror ofta på en infektion med virus eller protozoe som kommit in hematogent (alltså via blodet). Det kan vara pågrund av detta som jag drömde om mumier inatt och sov dåligt 😉

Vi fick tillbaka resultatet på tentan i Allmän patologi (förra kursen) idag och jag klarade både delarna! Så skönt. Var lite osäker på om ena delen skulle bli godkänd men tydligen. En stor lättnad. Så detta firade jag och Annefrid med Max-mat efter skolan. Egentligen skulle vi ha pluggat inför duggan på torsdag direkt efter skolan men jag är så otroligt trött så åkte hem och tar det lugnt istället. Får hoppas jag vaknar upp med mycket helg-energi imorgon och är på plugghumör då!

Trevlig helg på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Måndag igen

Hallå på er! Hoppas er helg har varit fin. Min har bestått av sovmorgon, väldigt sena frukostar och lagomt mycket plugg. I lördags var jag hos Annefrid och hade en pluggfri kväll med Max-mat och filmer. Mysigt och välbehövligt att bara ta det lite lugnt.

Idag har vi haft föreläsning om respirationsorganen och idag hann vi gå igenom näshåla och bihålor. Det är otroligt mycket sjukdomar djuren kan få i de olika respirationsorganen. Bla så kan hästar få den omtalade sjukdomen Kvarka som orsakas av en bakterie som heter Streptococcus equi subsp. equi. Kvarka kan bli väldigt allvarligt genom att den tex kan sprida sig i blodet och kan ge abcesser (bölder) i olika organ tex hjärna och lever. Då kallas den kastad kvarka. Dock kan den även ha symptomfria bärare som inte får några kliniska symptom. Intressant sjukdom att läsa om men synd om de stackars hästar som råkar på den.

Efter föreläsningen hade vi eftermiddagsrond och idag hade äldrekursarna två nya fall åt oss. Som jag skrev i tidigare inlägg så får vissa av äldrekursarna in djur för obduktion, de får en sjukdomshistoria på djuren och ska sen obducera och försöka hitta en förklaring till varför djuren dog. De förklarar detta för oss, visar upp fynd och ger slutligen en troligen förklaring till dödsorsaken. Tror ni jag blev motiverad till att själv utföra sådana obduktioner? JA! Blev så taggad för kommande åren nu. Verkar vara så lärorikt och roligt men även klurigt och svårt.

Nu ska jag äta en väldigt sen lunch och försöka få lite plugg gjort. Har ju litegrann att läsa på som syns på bilden. Och boken har hela 1200 sidor, så vill man läsa så går det verkligen att nörda in sig på detta ämnet.

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Speciell patologi

Just nu håller vi på med kursen Speciell patologi, vilket ska vara en svår kurs men än så länge så tycker jag den är ganska rolig. Det är otroligt mycket och kommer bli väldigt många timmars pluggande inför tentan som är i mars men börjar man i tid så ska det nog gå. Vi har en dugga 8 februari som är frivillig men får man godkänt på den så ger det 4 extrapoäng på den ordinarie tentan, vilket kan rädda upp från underkänt till godkänt. Minns att på den biomedicinska baskursen i årskurs 1 så fick man 6 extrapoäng på tentan om man gjorde de frivilliga laborationerna och det var en väldans tur att jag gjorde det, för vem fick inte precis ihop till godkänt tack vare det? Jo jag. Så det kan verkligen rädda från att behöva göra om en tenta.

Speciell patologi är en fortsättning på vår förra kurs ”Allmän patologi” men mer avancerad. Just nu håller vi på med de endokrina organen, mycket info men spännande. Vi har även haft föreläsningar om rörelseapparaten och njurarna. Njurarna är coolaste organen tycker jag. De har så himla många uppgifter och styr så otroligt mycket i kroppen som man inte visste. Tillexempel så producerar de ett hormon som heter erytropoetin som signalerar till benmärgen att producera mer röda blodkroppar (detta skrev jag utan att googla det först så får hoppas kunskaperna från årskurs 1 stämmer nu). Det hade jag ingen aning om innan jag började plugga till veterinär.

Schemat på Speciell patologi passar mig utmärkt också. Vi går oftast från antingen 10.15-14.00 (med frivillig rond på eftermiddagarna där de i 4-5 årskurserna visar upp olika fynd de gjort på obducerade djur) eller kl 12.15-14.00. Jag är så himla morgontrött så jag älskar det nya schemat och vill alltid ha det såhär. Jag har inga problem att plugga på eftermiddagarna/kvällarna och går sällan upp före 11 om jag inte måste pga föreläsning eller annat. Synd att inte hela livet är uppbyggt för oss kvällsmänniskor, hade varit så skönt med sovmorgon varje dag.

Hoppas allt är bra med er som läser. Har ni frågor så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig på: eeal0001@stud.slu.se. Det är bara roligt att svara på frågor och funderingar 🙂

Kram Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Lantbrukspraktik

Ett obligatoriskt delmoment under andra årskursen på veterinärprogrammet är lantbrukspraktiken. Man ska genomföra det under året men allra senast i mitten av mars då kursen Populationsmedicin sätter igång och det här momenten tillhör den kursen. Man ska under två dagar vara på en nöt, får eller grisgård och praktisera och få se hur det går till.

Jag valde att vara med min kompis Ellen, vars pappa äger en gård med kor, under de två dagarna. Det var otroligt lärorikt, roligt och grymt bra träning måste jag säga.

Dagen startade kl 07.00 med att göra iordning mat till alla otroligt söta kalvar och mata dem. Den fortsatte med städning av stallar, avhorning (den ena dagen) och ytterligare matning av kalvarna. Så mycket kalvmys har det blivit med andra ord. Och det bästa av allt, i slutet av första dagen föddes en ny liten kalv och detta hade jag turen att bevittna.

   

Kalvarnas mathinkar och söta lilla Vera på bild till vänster. Bilden till höger är sötaste tvillingkalvarna.

Det här var så häftigt. Har sett en kalvning en gång tidigare när jag var liten, vilket jag knappt minns. Så det var otrolig tur att jag hann se detta, då kalven föddes ca 20 minuter innan jag gick hem. Och snabbt gick det. Ellen såg att det var på gång och sprang för att hämta spån så det skulle bli extra mjukt för kalven men några minuter senare var den redan född. Så fin liten kvigkalv!

Så stort tack till Koppoms gård för att jag fick vara med er under de två dagarna och se alla era fina kor 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Ny bloggare

Hej allihop!

Nu är det såhär att jag (Emelie) har tagit över Annefrids blogg och kommer från och med nu att blogga här. Lite kort om mig då:  Jag är 23 år, ursprungligen från Värmland och går mitt andra år på veterinärprogrammet. Har ni frågor om studierna, boende eller vad som helst annars så är det bara att skicka en kommentar så svarar jag så snabbt jag kan. Det här inlägget blir kort då jag precis är hemkommen från en tvådagars lantbrukspraktik (berättar mer i annat inlägg) och är helt slut i både kropp och själ. Men otroligt roligt och lärorikt var det.

Kommer även göra om designen på bloggen (även om Annefrids är jättefin såklart) och göra lite presentation av mig själv framöver men ville bara snabbt gå in och skriva ett kort inlägg innan jag förmodligen somnar på soffan!

Och en djurbild måste vi givetvis avsluta med. Jag och finaste Fancy för typ 10 år sen! Tiden går så himla fort.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Får en lektion av proffset

Jag och Bianca har åkt ner till min moster i Skåne en vecka. Min mamma är också nere och hälsar på och även min lille brorson och hans mamma.

Moster har jobbat som sjuksköterska i en sisådär 30år, så sticka och ta blodprov är något hon kan i sömnen!  Praktisk kunskap är mycket roligare än att bara läsa tycker jag, så jag bad henne visa mig hur man sätter en PVK :-).

 

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar