Måndag

Hej på er!

Nu är det sista dagarna kvar av kursen ”Livsmedelssäkerhet” och jag har varit extremt dålig på att tentaplugga på grund av olika orsaker. Så kommer behöva sitta i princip konstant kommande dagarna fram till fredag när tentan är.

Imorgon har vi en halvdag med Livsmedelsverket med olika föreläsningar, så det kommer bli riktigt intressant. Nu ska jag se en webbföreläsning som jag missade i fredags och käka lite lunch. 

Frågor? Maila gärna.

Kram, Emelie 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Jullovet fortsätter

Hallå! Hoppas alla har haft en bra jul och nyår. Min jul spenderades hemma hos mamma med god mat och fint sällskap. Nyåret spenderades precis som förra året i Göteborg. 

Nu sitter jag och försöker plugga lite men har så svårt att få till det när jag är hemma och blir distraherad av allt roligt som finns att göra här. Men ska svepa en kopp kaffe och ta tag i det nu. När jag kommer tillbaka till Uppsala så kommer det komma lite mer roliga och skolrelaterade inlägg så håll ut! 

Maila gärna frågor eller om det är någonting speciellt ni vill att jag ska skriva om.

Kram, Emelie 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

GOD JUL

Hemma i Värmland och myser med familjen nu, så ville bara gå in och önska er en riktigt god jul. Hoppas ni har det fint! Kram, Emelie 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Tentaplugg once again

Då var vi igång med tentaplugget inför nästa tenta. Jag håller på och renskriver föreläsningar och försöker hinna kolla på tentafrågor emellanåt. Skulle behövt fler timmar på dygnet 😉

Imorgon har vi redovisning på en gruppuppgift under förmiddagen, därefter ska jag och Annefrid ha vår mentorsgrupp. Det är alltså ett tillfälle där förstaårselever kan hänga med oss under ca 2-3 gånger per termin, fika och diskutera hur skolan är osv. Detta räknas som ett YF-moment (yrkesförberedande) som är obligatoriskt i årskurs 3. Man kan även välja att vara engagerad i insparken, hålla dissektioner, hjälpa till under dissektioner osv. Mentorsgrupp passar mig perfekt och är ett fint tillfälle att lära känna folk i andra årkurser. Tips till er som ska börja veterinärprogrammet, gå med i mentorsgrupp. Jag tyckte det var jättebra när jag själv gick i årskurs 1.

Under torsdagen och fredagen har vi inläsning inför tenta och på måndag gäller det. I helgen kommer Ellen hit på besök så blir mysigt att bryta av plugget med att hänga med henne 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Pluggarpluggarpluggar

Gör man ens någonting annat? Svar nej!

Kursen i sig har än så länge mest varit halvdagar men vi har även grupparbeten som vi måste sitta med vissa eftermiddagar. Dessutom har jag tyvärr omtenta i förra kursen som jag måste göra om på lördag (fyller år då, rolig födelsedag) som jag på något sätt ska hinna plugga inför. I läkemedelsräkningen (som jag gjorde för ca 1,5 månad sen) så var man tvungen att ha 100 % rätt. När jag gjorde tentan så började jag skriva men trasslade sedan in mig i formler, siffror och allt blev bara fel så jag valde att räkna ungefär hälften av uppgiften och sen bara lämna resten tomt. Därav att jag bara fick lite mer än hälften av poängen som behövdes, vilket är ganska logiskt 😉

Just nu är jag så trött, längtar mer än någonsin efter en dag med bara sovmorgon och filmtittande och längtar ännu mer efter jullov. Efter omtentan på lördag så är det bara ca 1 vecka kvar tills det är tenta på kursen vi läser nu. Blir nog intensiva veckor nu fram till jul men får kämpa på!

Hoppas allt är bra med er som läser. Fortsätt kommentera frågor eller maila: eeal0001@stud.slu.se

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Livsmedelssäkerhet

I måndags började vi ny kurs och jag måste säga att det är riktigt kul och intressant än så länge. Vi har haft föreläsningar om olika bakterier, konservering av olika livsmedel, ägg och idag hade vi föreläsning om parasiter och hur de kan påverka oss människor och djuren. Så intressant! Den här kursen är ofta uppbyggd med föreläsningar 9.15-12.00 varje dag och oftast webbföreläsning/egen inläsning på eftermiddagarna. Det är skönt då man kan lägga upp eftermiddagarna som man vill men än så länge har den ena webbföreläsningen tagit mig lika lång tid hemma som de tre timmarna den skulle tagit på skolan. Men väldigt skönt att kunna pausa, anteckna och köra i sitt eget tempo.

Nu ska jag renskriva dagens föreläsning och ta en kopp kaffe. Imorgon är det föreläsning som vanligt och sen ska jag hem till Värmland över helgen för att passa min lillasyster. Blir så mysigt!

I helgen passade jag och syster på att julpynta lite här hemma. Det här är en liten del av pyntet. I år fick jag äntligen en liten gran! Inte haft någon sedan 2014 då jag bodde på 63 kvm och hade all plats i världen att ha en gran på. Nu bor jag på 30 kvm men då är det tur att det finns små granar 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Avklarad tenta

Då var tentan i farmakologi avklarad, så skönt! Den här kursen har varit sjukt detaljrik så osäker på hur tentan gick men man kan alltid hoppas. Nu ska jag strax dra och se på Lyrro på bio med Annefrid och senare ikväll kommer min syster hit. Så mysigt!

Vi ska handla julpynt och pynta mitt lilla hus, gå ut en sväng imorgon kväll och ta en tur till Stockholm på söndag. Plus såklart sova riktigt mycket. Så taggad!

Såhär fint var det när jag tog en promenad i en pluggpaus häromdagen.

Hoppas ni får en fin helg!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Läkemedel som påverkar hjärta och njure

Häromdagen hade vi föreläsning om olika läkemedel som påverkar hjärta, kärlbädden och njure. Otroligt intressant men också väldigt mycket att hålla koll på.

Igår hade vi falldiskussioner om detta och fick då fyra olika fall att diskutera. Fall 1 handlade om en 9-årig hund av rasen Cavalier som tidigare haft ett blåsljud men nu kom tillbaka till kliniken med en läckande hjärtklaff. Detta skulle vi diskutera behandlingsmetoder för. Vi kom blandannat fram till att hundens hjärtproblem troligen också dragit med sig att den fått ett lungödem och då skulle behöva medicineras även för detta. Vi repeterade de olika mekanismerna för läkemedlena och diskuterade för och nackdelar.

Våra andra fall handlade om en hund med dilaterad kardiomyopati, en katt med njurproblem och en häst som hade presterat dåligt på tävlingsbanan och upptäcktes hade ett hjärtproblem. Intressant med olika djurslag, skillnader i medicinering och vilka djur som tål vilka substanser.

Nu börjar tentan närma sig och som vanligt känns det som om jag inte kan någonting men troligtvis sätter det sig efter hand. Ungefär en vecka kvar att plugga som tur är 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Antiparasitära medel

Senaste dagarna har vi haft långa dagar i skolan med bland annat föreläsningar om antiparasitära medel. Jag gillade kursen vi hade om parasiter i årskurs 2 så jag tycker att dessa föreläsningarna har varit riktigt spännande. Idag ska vi ha falldiskussioner om behandling av parasiter. Vi kommer tex få en beskrivning av ett djurslag med en viss parasit och så ska vi föreslå en behandling. I fallen kommer det vara en viss svårighet, tex att djuren är känsliga mot en viss typ av läkemedel osv. Så blir väldigt intressant.

Idag börjar inte skolan förrän 12.15 ska strax slänga mig på cykeln och åka till skolan. Så skönt med sovmorgon.

En liten anteckning (självklart i en massa färger) 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

När motivationen sviker

Som ni kanske förstår så känner man sig inte alltid på topp, pluggmotiverad och pigg. Sedan tentan och hemtentan i onsdags har jag känt mig så fruktansvärt omotiverad, orkar ingenting och har knappt varit i skolan någonting. Och man måste tillåta sig själv att känna så ibland. För man kan omöjligen vara på topp jämt och ständigt. Så i helgen tog jag pluggledigt, åt god mat, kollade på film och slutligen åkte på söndagen och kollade när Hammarby spelade sin näst sista match för säsongen. Ibland behöver man något helt annat!

Imorgon ska jag försöka hinna ikapp med alla föreläsningar jag har missat, renskriva över i ett block och använda en massa färgpennor så jag blir motiverad igen. Hemtentan som har deadline imorgon är iallafall inlämnad nu så det är otroligt skönt 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar