Ny kurs!

Dagen efter tentan började den nya kursen – patologi – som sträcker sig över jul.

Patologi betyder sjukdomslära och vi kommer bland annat att titta mycket på olika preparat av sjuka organ. Preparaten kan tex komma från en sjuk njure. Organbiten har sedan konserverats, behandlats och hyvlats i mini-micro-tunna skivor som kan tittas på i mikroskop.

Förra året kollade vi mycket på friska vävnader och lärde oss hur olika celler ser ut och hur olika delar av en frisk kropp ser ut. Nu ser vi sjuk/skadad vävnad och då gäller det att komma ihåg den friska från förra året för att kunna se vad som har hänt.

Jag tror kursen kommer bli intressant. I ettan studerade vi friska djur på olika sätt men nu i tvåan får vi läsa om sjukdomar. Det börjar kännas lite mer på riktigt nu.

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Tenta och ledig kväll

I måndags skrev vi tenta i immunologin. Det kändes helt ok så jag hoppas det gick bra. Efteråt firade jag, Emelie, Rebecca och Amelia vår lediga kväll med att äta på Pinchos. En kul restaurang med cirkustema! Man får popcorn under tiden menyn spanas in. Det serveras tapas, fast inte de traditionella tapas man tänker på utan minihamburgare, minipasta, miniplankstek mm. Man beställer själv direkt i en app vad man vill ha, får meddelande när maten är klar och kan beställa in mer hur ofta man vill – de lagar maten fort och den är jättegod. Efteråt betalar var och en själv i appen. Kvällen avslutades med bio. Vi såg Solsidan :-).

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Trött vecka

Denna veckan har varit tung och jag har varit jättetrött. På måndag har vi tenta igen, i immunologi. Många i klassen är trötta nu och känner sig slitna. Som en klasskompis sa i veckan ”vi har tentapluggat konstant i tre månader utan paus nu” och det stämmer. Vi har alltid tenta mitt i veckan och nästa kurs börjar alltid dagen efter.

På högskola/universitet har man inte lov utan kanske några dagars uppehåll från föreläsningar kring jul och påsk. En annan sak som skiljer sig från gymnasiet är att höstterminen slutar i (typ mitten) av januari istället för till jul eftersom höstterminen är kortare. Vilket betyder att vi inte är lediga under julen, utan vi har alltid en tenta i början på januari hängandes över oss. Så enda gången du är helt ledig som veterinärstudent är under sommaren. Om du inte har omtenta/-or att göra. Eller behöver jobba som de allra flesta.

 

Publicerat i Vardag | Etiketter , | Lämna en kommentar

Flytt!

Ny vecka, ny månad och december dessutom! I tisdags tentade vi av parasiterna och i onsdags började vi ny kurs i immunologi.

Nu i månadsskiftet är det massa flyttande. Idag, lördag hjälper jag Amelia att flytta. Nu blir vi grannar i lilla sunnersta :-)! Helena i klassen flyttar också idag (till Sunnersta) och på måndag flyttar Emelie till en gullig liten stuga i Sunnersta, nära vattnet! Blir jättekul att ha dem närmare.

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fika och spel

Idag var jag, Amelia och Helena hos Rebecca i Sävja. Rebecca hade bakat jättegod saffranskaka och julpyntat – supermysigt! Vi körde hela paketet med julmust, pepparkakor, juleskum och glögg. Lite sällskapsspel blev det också – Hint. Kul spel!

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Praktiskt prov

Idag hade vi ett praktiskt prov. Vi var i grupper om tre och varje grupp fick ett avföringsprov från ett djur. Min grupp fick hästbajs och provet gick ut på att se om djuret hade några parasitägg i bajset och hur hur pass angripen djuret var.

Vi fick 45 min på oss och under provet fick vi ha med oss böcker och anteckningar. Provet var helt valfritt, men om man gjorde det och gissade rätt så fick man extrapoäng på tentan som är på tisdag. Såklart man vill ha extrapoäng:-) och så lärde vi oss något på köpet.

(På bilden: jag och Mikaela)

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Hur man kommer in på veterinärprogrammet: Folkhögskola

Folkhögskola är en bortglömd institution och få vet att man kan antas till program på högskola och universitet via folkhögskola. Observera att det inte är lätt att komma in via den här kvoten heller, men ju fler kvoter du är med i desto bättre.

Den här vägen rekommenderas om du saknar de naturvetenskapliga ämnena (Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4). För att få behörigheten kan du läsa ett basår på högskola/universitet ELLER folkhögskola. Veterinärprogrammet är 5,5 år men du har bara rätt till studiestöd från CSN i 6 år. Läser du basår på högskola/universitet så blir du ett halvår kort på slutet. Läser du istället ditt basår på Folkhögskolan så hamnar studiestödet för det året inom en annan CSN kvot, vilket innebär att ditt studiestöd kommer räcka hela veterinärprogrammet. Det låter kanske lite krångligt men info finns att hitta bland annat på CSN.se.

Viktigt att veta är att det bara är någon enstaka plats på veterinärprogrammet som tilldelas de som gått folkhögskola! Så satsa inte allt ditt hopp på den här vägen, utan se det istället som en extra möjlighet. Betyget på folkhögskolan är ett enda betyg i slutet av året. Fyra är det högsta du kan få och för de få platser på veterinärprogrammet som finns så är det lottning bland alla som har 4.0!

Min käre vän Emelie kom in via den här kommer hennes berättelse:

Emelie kommer från Arvika och ville bli veterinär som liten, men sedan hade det gått i perioder. I gymnasiet läste hon sam-sam och kände sig väldigt skoltrött. Det behövdes ett litet break från pluggandet efteråt och det spenderades med att jobba i butik, på förskola och fritids. Hon reste även till London i 2 månader.

Tanken på att bli veterinär dök upp igen 2014 när familjens ena kanin fick kaninungar och senare en ögoninfektion som behövde medicineras. Hon mindes att djur var det hon ville jobba med, men tanken på veterinärprogrammet kändes omöjlig – hon skulle aldrig komma in. Hennes pojkvän pluggade just då ett program på folkhögskolan i Ljungskile och tipsade henne om basåret som fanns där. Hon sökte och kom in.

Emelie, vad var det bästa med att läsa basår på Folkhögskola?

Det går fort och är högt tempo, men det finns mycket hjälp att få till skillnad mot hur jag tror det är att läsa basår på högskola. Lärarna var jättebra och de brydde sig verkligen om att vi skulle klara det. Man var inte anonym utan lärarna visste vem jag var och det fanns extratimmar i skolan när lärarna var där om man behövde lite extra hjälp. Vi kunde ringa eller sms:a lärarna utanför skoltid om vi undrade något. De var också bra på att ge beröm. Jag tror inte jag hade fixat det på en vanlig högskola. Folkhögskolan ger en andra chans.

Hur var det att läsa på Ljungskile?

Läget var såå bra! Skolan låg vackert med utsikt över havet och vi gick i en mysig gammal byggnad. Varje dag hade vi förmiddagsfika med frallor, frukt och kaffe/te. Det fanns en veranda där man kunde äta lunch och se ut över havet. Maten på skolan var fruktansvärt bra! Jag kan verkligen rekommendera Ljungskile.

Var det svårt att hitta boende?

Jag bodde med min pojkvän Tim i Uddevalla som ligger ca en kvart ifrån skolan, men det finns även internat på skolan och jag tror inte det var så svårt att få rum där. På internatet finns enkelrum och dubbelrum, med eller utan egen toalett. Dusch och kök delas. Det finns även alkoholfria boenden.

 Hur var utbildningen?

Jättebra. Du fixar det bara du är motiverad. Vi var ca 20 stycken i min klass och det var perfekt. Det blev en bra gemenskap. Alla som går basåret är motiverade och så vitt jag vet kom många in på de högskoleprogram de ville efteråt. En annan sak som var väldigt skön var att vi inte hade några tentor. Istället hade vi inlämningsuppgifter, läxor och labbrapporter som skulle in. Betyg sätts inte i enskilda ämnen utan för helheten i slutet av året. En annan bra sak var att matteläraren hade genomgång inför varje högskoleprov så man kunde få lite extra hjälp att förstå upplägget och typen av frågor som kom.

Bilden är på Ljungskile folkhögskola. Klicka här för att läsa mer om utbildningen och skolan.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Omtenta, jobb och lite brunch

I fredags skrevs omtentan i bakteriologi så nu är den gjord och det känns skönt. Nackdelen var att massor av tid under förra veckan lades på omtentan, så nu ligger jag efter i parasitologin istället. Både jag och Emelie skrev tenta i fredags så igår (söndag) laddade vi upp med brunch på V-dala och sen blev det lite parasitplugg. Vi funderade först på att ta med oss lite papper till brunchen så vi kunde plugga samtidigt. Sen insåg vi att det kanske inte skulle vara helt schysst mot våra bordsgrannar :-). Själv känner jag att gränsen för vart äckelmagad går har flyttats fram väldigt långt sen jag började på programmet.

Utöver plugg och brunch så blev det jobb både i fredags em och på lördagen så helgen försvann lite väl fort. Blir fullt fokus på tentaplugga nu under resten av veckan.

Publicerat i Vardag | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Perfekt morgonpromenad

  I morse sken solen, himlen var klarblå och det var vindstilla. Marken glittrade av frost och gräset frasade under skosulorna. Idag visade sig årstiden verkligen från sin bästa sida:-).

Publicerat i Vardag | Etiketter | Lämna en kommentar

Julen är (snart) här

 Veckan har gått superfort! Jag hinner knappt med och på fredag nästa vecka är det dags för omtenta också. Pust…

Tidigare i veckan bestämde jag, Emelie  och Amelia oss för att ta en liten shoppingtur till Boländerna. Båda två ska flytta nu i början på december och vi alla behövde ett litet break. Vi var bland annat in på Ikea och Rusta. Båda affärerna är livsfarliga för man kommer alltid ut med en eller flera grejer man inte hade tänkt köpa innan. Vi bunkrade bland annat schampoo, balsam och duschgel på Rusta. Mkt smartare att passa på där när en flaska kostar 10kr än 30kr på lokala Ica. Julgrejerna hade redan plockats fram i butikerna. I vanliga fall brukar jag inte riktigt gilla det såhär tidigt, men i år ser jag fram emot jul :-).

Parasitkursen går framåt men har lite svårt att fokusera nu pga omtentan vilket är frustrerande. I veckan fick vi leta efter parasitägg i träck från häst, hund och katt. Vi fick ta med oss prover från våra husdjur också. Som tur var hade inte Bianca några parasitägg i bajset. Sen har vi tittat på maskar i alla former, storlekar och nyanser. Inte jättemysigt, men det är ändå häftigt att hitta och titta på dem.

 

Publicerat i Vardag | Etiketter | Lämna en kommentar