12 april

Veckan har gått så himla fort. Imorgon är det fredag, så skönt. Trots att veckan har gått fort så är jag otroligt trött och sliten. Förra kursen gick vi för det mesta bara 2 timmar i skolan per dag. Nu går vi oftast mellan 9-15 och mestadels rätt tuffa föreläsningar. Så jag är helt slut efter skolan och orkar knappt göra någonting. Får ta helgen och plugga ikapp.

Förresten, jag klarade tentan i Speciell patologi!! Så otroligt skönt! Det var sista stopptentan för årskurs 2 så det var ett väldigt skönt besked. Tyckte kursen var otroligt rolig men fruktansvärt intensiv och mycket att plugga in. Så skönt att kunna släppa den och försöka lägga lite tid på statistiken och de andra ämnena.

Imorgon är det som vanligt föreläsningar mellan 9-15 innan det är helg. Så önskar er en trevlig helg i förskott!

Kram Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Tillbaka

Och där var påsklovet slut och jag är på plats i Uppsala igen. Har varit ett lov med absolut inte en enda tanke på plugg, så himla skönt. Har bara umgåtts med familj och vänner och bara haft det allmänt härligt. Dock har jag varit sjuk några dagar och är fortfarande inte helt bra så är trist.

Skola imorgon mellan 9-15 och enligt schemat blir det bla räkneövning. Får se hur pigg jag är på det imorgon när jag vaknar 😉

Ha en fin söndagskväll. Kram, Emelie

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

PÅSKHELG

Hallå! Jag har äntligen tagit påsklov. Jag har hunnit med att både hälsa på min syster i Göteborg och vara några dagar vid sommarstugan på Tjörn. Detta behövde jag verkligen. Dagar utan pluggstress, god mat, fotbollsmatcher med släkten och allt mysigt som hör påsken till. Här får ni lite bilder från helgen, tog så himla få så fick låna några av min syster.

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Långhelg

Hallå på er!

Igår gick jag på en efterlängtad långhelg. Anledningen till detta är för att vi har schemalagd lantbrukspraktik torsdag och fredag denna vecka. Har man gjort praktiken så är man helt enkelt ledig. Så skönt!

Vi började ny kurs i måndags och har än så länge haft föreläsningar i statistik och epidemilogi. Det är lite krångligt men ska nog lyckas lära in det här också. Min hjärna har redan tagit påsklov dock och jag är extra seg och extra omotiverad. Som tur är så är det endast skola 3 dagar nästa vecka innan det är påsklov i nästan 1,5 vecka. Så lyxigt! Tror jag ska försöka ta ett helt pluggfritt påsklov, känns som om det behövs nu efter ett hektiskt skolår.

Hoppas ni får en trevlig helg.

Kram!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Avklarad tenta

Och nu var tentan i speciell patologi över. Den som jag varit lite smått rädd för sen vi började kursen. Jag hade en skräcktanke att jag skulle öppna tentan och inte kunna en enda fråga. Visserligen var vissa frågor svåra och jag har helt klart missat en del poäng men jag kände ändå att jag kunde det mesta vilket var skönt. Håller tummarna stenhårt nu för att det blir godkänt.

På måndag börjar vi med en ny kurs men innan det så är det dags för en helt pluggfri helg (när hände detta senast?).

Igår firade jag, Amelia och Annefrid vår avklarade tenta med middag på Pinchos 🙂

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Boende i Uppsala

Boende i Uppsala brukar vara en fundering många har innan man ska börja plugga här. Har man inte stått i kö i ganska många år så brukar det bli svårt att få förstahandskontrakt. Jag hade stått i kö i ett halvår när jag började så jag hade inte någon möjlighet att få ett förstahandskontrakt. Däremot finns det vissa bostadsförvaltningar som har lite kortare kötider (jämfört med 7-8 år eller mer som vissa har!!).

Så här kommer lite tips:

  • http://susbo.se/ Här finns studentboende som ligger nära och bra till skolan. Det finns både studentrum i korridor där man har egen dusch och toalett men delar kök med några andra. Det brukar krävas 6 månader i kö för ett studentrum och 2-3 år för en lägenhet men kan även vara mer beroende på vilken storlek man vill ha på lägenheten. Att ställa sig i kö kostar 100 kr (engångskostnad). Djur är tillåtna!

 

  • http://www.uaf.uu.se/sv/. Boende i Lilla Sunnersta, här bodde jag i andra hand i ett år. Jättemysigt och fräscht, nära till skolan och tillåtet med djur. Däremot en viktig sak, ställ er i studentbostadskön. Jag stod i den vanliga bostadskön i nästan 2 år tills jag insåg att jag stod i fel och då förlorar man sin kötid när man byter 🙁 Brukar krävas mellan 1-2 år beroende på när man söker lägenhet. Gratis att ställa sig i kön. Man måste logga in en gång i halvåret annars förlorar man sina köpoäng, så tänk på det.

 

  • Blocket! Lägg ut en annons att du söker boende. Skriver man på andras annonser är det inte säkert att man får svar då det är många som skriver. Lägger du själv upp en annons så kan hyresvärdarna själva välja ut just dig och erbjuda dig boende. Jag bor just nu i ett litet hus några km från skolan. Superfräscht (helt nyrenoverat), 2 rum med ett litet kök i vardagsrummet och egen tvättmaskin, lyx! Så blocket har en massa guldkorn, det är bara att leta. Där behöver man ju ingen kötid utan det är privata hyresvärdar som hyr ut, därav att det är bra för oss som inte stått så länge i kö.  Dock är det väldigt viktigt att kolla bostaden först, inte betala någonting utan att få ett kontrakt osv.

Såhär mysigt bor jag 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

X-fallsredovisning

God kväll kära ni! Sitter i nuläget och förbereder mig mentalt för morgondagen som kommer bestå av redovisning av ett grupparbete som vi har.

Det kallas X-fall och består av 16 olika ”obduktionsrapporter” där man får ett fall och ska sedan redovisa det i en grupp på 5-6 personer inför halvklass. Imorgon har vi redovisningen av CNS (centrala nervsystemet) och urinorgan. Alla grupper har fått ett fall CNS och ett fall urinorgan, alltså 8 fall kommer vara imorgon och de andra 8 nästa torsdag.  Man läser in sig på båda fallen och gör powerpoints på båda men endast ett kommer presenteras. Det andra fallet görs av en annan grupp som också läst in sig på båda fallen.  Väl på plats så lottas det om man får redovisa urinorgan eller CNS. Sen ägnas förmiddagen åt det ena ämnet och eftermiddagen åt det andra. Så när man själv inte redovisar så lyssnar man på de andras och antecknar. Något x-fall brukar komma på tentan och då är det bra att ha någorlunda koll på dem.

Våra x-fall handlar om Renal dysplasi som är en sjukdom som drabbar yngre hundar (under 2 år gamla) och leder till kronisk njursvikt. Det andra fallet handlar om Listeria monocytogenes som är en bakterie som ger hjärnhinneinflammation, cirkelrörelser och flera andra symptom hos bla får (som vi kommer prata om imorgon).

Spännande men mycket information att ta in. Jag har så himla svårt att prata inför mycket folk och tycker det är riktigt jobbigt men det ska nog gå bra.

Kram på er!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Hur mycket plugg är det på veterinärprogrammet?

Jag fick en fråga för några dagar sedan som handlade om hur mycket plugg det är på veterinärprogrammet. Det är en väldigt svår fråga då det varierar så otroligt mycket beroende på vilken kurs man läser och hur intressant man tycker det är. Under den biomedicinska baskursen i årskurs 1 så pluggade jag rätt mycket och hade svårt att få in all information då kursen inte riktigt var min grej. Tycker jag någonting är roligt så har jag inga problem alls att plugga men är det någonting jag tycker är krångligt så har jag svårt att motivera mig.

Jag skulle inte säga att någonting är jättesvårt eller omöjligt att lära in, däremot är det mycket som ska in. De flesta kurser har högt tempo och mycket föreläsningar så det gäller att hänga med. Jag pluggar aldrig mer än 2-4 timmar per dag (under lediga dagar) för min hjärna klarar inte av att fokusera så länge. Jag brukar plugga någon timme varje dag efter skolan och börja i tid så jag slipper stressplugga i slutet.

Mina bästa pluggtips:

  1. BÖRJA I TID! Läs hellre någon timme om dagen en månad innan tenta så du har en bra överblick och hyfsat koll på det som ska pluggas in. På det sättet slipper man stressa och trycka in saker i huvudet på kort tid.
  2. Läs två timmar och försök då att fokusera på bara plugget. Sätt på ”stör ej”- läget på telefonen, sätt på en bra podcast, strunta i att svara på sms (ja detta kan vara svårt ibland men det mesta kan vänta) och bara läs/skriv/rita. Ta sedan en lunchpaus med promenad och någon bra serie i två timmar. Sedan kör man två timmar till. På det sättet kan man håll motivationen uppe och klara av att plugga några timmar mer än man först trodde.
  3. Ha alltid en motivation. Jag brukar tänka på att jag tex ska hem till Värmland en helg eller att jag får besök av familj, Tim, kompisar eller att man bara ska äta mat med en kompis på kvällen.
  4. TA PAUSER! Jätteviktigt! Efter ett tag kan jag läsa mening efter mening och inte få in ett enda ord. Ta en paus, drick kaffe och se ett avsnitt av din favoritserie innan du fortsätter plugga.
  5. Ha koll på begrepp och ord innan du tar dig an en hel text/sida. Stryk gärna under det mest väsentliga och slå upp/googla om du inte förstår ordet. Mycket lättare att ta in en text då!

Kommentera gärna om det är någonting mer ni vill veta om detta eller om någonting annat. Vill ni inte kommentera så går det självklart att maila mig på eeal0001@stud.slu.se

Nu går jag på långhelg. Eller kanske närmare bestämt PLUGGhelg 😉

Kram på er!

Publicerat i Vardag | 6 kommentarer

Morgondagens planer

Hallå på er!

Sitter just nu och har käkat middag och sammanställt dagens föreläsning som jag tyvärr missade pågrund av läkarbesök. Den handlade om cirkulationsorganen och idag var det kärlsystemet som stod på schemat. Får lite smått panik då mina anteckningar redan är uppe i över 100 sidor (och då har jag sållat!) och det är en massa föreläsningar kvar. Kommer bli sjukt mycket plugg inför tentan om en månad och känner att jag inte kan någonting 😮 Men såhär känns det oftast fram tills dagen innan tentan då saker börjar falla på plats så får hoppas det är så nu med!

Imorgon är det dags för genomgång av duggan som vi hade förra veckan. Så det är väldigt bra att se vad man kunde och inte kunde. Dock är utlämningen av duggan klockan 8.30. Kommer vara så jobbigt att ta sig upp då jag numera är van att börja skolan 12.15 varje dag.

Efter genomgången så ska jag plugga och även göra min del av ett grupparbete som ska redovisas om 2 veckor. Vi har fått fyra fall om olika ämnen och ska svara på frågor om det och presentera det inför halvklass. Roligt men svårt om man kör fast. Så lika bra att börja i tid och få en klar bild över ämnet så man kan svara på eventuella frågor vid presentationen.  Sedan får jag lite Värmlandsbesök i helgen också i form av Tim så det har jag att se fram emot när jag sitter och kämpar på med grupparbetet under dagen imorgon 🙂

Hoppas ni får en fin helg!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Varför jag valde veterinärprogrammet

Fick en kommentar häromdagen där två frågor ställdes och jag tänkte göra två separata inlägg om dem eftersom det är ganska stora frågor. Så, första frågan lyder: Varför valde jag veterinärprogrammet?

Till att börja med har jag alltid tyckt otroligt mycket om djur. Speciellt hästar. Jag tror att jag gillade själva omvårdnaden, att hjälpa dem och så där. Jag vet iallafall att jag ville bli det när jag var liten då jag både minns det och att flera släktingar sagt till mig att jag alltid pratat om det. I gymnasiet hade jag absolut ingen plan för någonting. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli, inte den blekaste. Jag valde samhällsprogrammet då det var brett och man i princip kunde bli vad som helst. Dock fick jag höra att jag i och med det valet stängde dörrarna till läkare och sådana yrken eftersom jag inte valde naturprogrammet.

Jag pluggade inte värst mycket i gymnasiet men hade absolut inte svårt för skolan. Det var bara att andra saker var viktigare just då och jag var omotiverad att plugga. Jag gick ut gymnasiet och ville då bara bort från min hemstad. Så jag gjorde lite allt möjligt de kommande åren. Jag åkte till London i två månader, jobbade på olika jobb och bara funderade på vad jag ville bli. Sommaren/hösten 2013 fick vi en kull kaninungar hemma. Några av dem hade någon form av ögoninfektion så jag tog med dem till veterinären och fick en salva utskriven. När jag senare stod och höll en kaninunge i famnen och gav den ögonsalva så började tanken slå mig. Tänk om man kunde få göra sånt här på riktigt. Tänk att få hålla på med djuren och det medicinska som veterinär. Men jag tänkte att det förmodligen inte var möjligt med tanke på att jag inte hade behörigheten eller knappast betygen.

Men jag släppte inte tanken utan sökte till Ljungskile folkhögskola inför höstterminen 2015 och gick där ett basår där jag fick behörigheten. Efter det året sökte jag till veterinärprogrammet men hade absolut inga förhoppningar utan tänkte att det var helt omöjligt för just mig att komma in. När jag stod på mitt sommarjobb och hade lunch så öppnade jag antagningsbeskedet och såg att jag var antagen. Jag trodde jag såg i syne, tänkte att det måste ju vara fel. Men det var sant och här är jag idag.

Jag blir mer och mer motiverad för varje dag på veterinärprogrammet. Det är tufft i perioder och ibland är man så trött att man inte orkar någonting. Men då får man tänka på vilket otroligt varierande och roligt jobb man kommer ha om några år. Tufft såklart men mitt absoluta drömjobb sen i princip alla år tillbaka. Jag ville bli veterinär för det medicinska, för djuren och för att kunna hjälpa de som inte kan förklara vart de har ont eller vad problemet är. Så ni som känner som jag men känner att det är omöjligt. Det är INTE omöjligt. Allt går, bara man vill. Kan jag så kan ni! Kämpa på så ses vi i Uppsala snart 🙂 Kram

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer