Farmakologi

Hej på er. Nu har vi börjat med en ny kurs som heter Farmakologi och toxikologi. Det har bara gått två dagar och jag är redan trött i huvudet trots att vi knappt har börjat och då endast börjat lite om farmakologin. Det är receptorer, enzymer, läkemedel och imorgon börjar vi med uträkningar. Det med receptorer kan jag ta men just uträkningarna tror jag kommer bli tuff för min del. Men får kämpa på, ligga i och försöka gå på så många föreläsningar som jag bara kan och orkar.

Eftersom vi är lediga på fredag så tar jag lite långhelg och åker hem till Värmland över helgen. Blir skönt att byta miljö för några dagar och hänga lite med nära och kära. Åker redan imorgon och försöker läsa in torsdagens föreläsningar på egen hand.

Har fått endel frågor på mailen. Kul! Fortsätt med det och kommentera/maila om det är någonting speciellt ni vill läsa om här på bloggen 🙂

Alla anteckningar blir alltid roligare om man har färgpennor. Gissa mina favoritfärger? 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

TENTOR CHECK

Då var tentan i epizootologi och livsmedelslagstiftning skriven. Vi hade genomgång direkt efter där man fick rätta varandras tentor och få de rätta svaren (fick dock inte se sin tenta utan den får vi sedan när läraren kollat lite extra på dem och satt poäng). Kändes faktiskt rätt bra och är nästan säker på att jag fixade båda delarna. Otroligt skönt då det har blivit lite dåligt med plugg inför den pga besök från Värmland. Men självklart värt det, så roligt med lite besök 🙂

Kl 16.00 idag öppnade hemtentan i Djurskydd, etik och författningskunskap (ingen vila här inte ;)) och jag bestämde mig ganska snabbt att sitta med den direkt även om vi har fram till kl 16 imorgon. Så nu är tentan inlämnad och förhoppningsvis gick det bra men är inte helt övertygad. Men så länge man gör sitt bästa som jag brukar tänka i sådana lägen.

Så nu är det alltså långhelg och jag ska inte göra annat än att ligga på soffan och äta godis hela helgen. SÅ SKÖNT

Mellan tentan och genomgången så var jag, Amelia och Helena ute på en skogspromenad och fann världens finaste utsiktsplats. Måste gå hit fler gånger!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fredag

Då var det fredag igen. Veckorna går så otroligt snabbt. Den här veckan har vi haft föreläsningar nästan varje dag mellan 9-16 och utöver det så ska man hinna plugga, så har varit mycket.

Nästa vecka så är det redovisning av grupparbete och tvärgruppsredovisning måndag och tisdag, tenta på torsdag och hemtenta med deadline på fredag. Hektisk vecka.

I helgen ska jag se till att vila, äta god mat och plugga lagom mycket 🙂 Hoppas ni får en fin helg!

Bild från när min yngsta lillasyster fyllde 3 år för någon vecka sedan. Tänk vad tiden går fort!

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Epizootologi

Igår hade vi genomgång om lagstiftningen i epizootologi (alltså vet aldrig hur man stavar så hoppas det blev rätt). Vi gick igenom paragraf för paragraf i lagstiftningen om epizootisjukdomarna, lagstiftning om zoonoser och fick lära oss vad man som veterinär gör om man kommer ut till tex en gård där man misstänker att djuren har en epizootisjukdom respektive en zoonos. Alla här vet kanske inte vad en epizootisjukdom är så fann en bra förklaring som jag tänkte kopiera rakt av. Hämtad från SVA´s hemsida, länk: http://www.sva.se/djurhalsa/epizootier

”En epizootisjukdom är en allvarlig djursjukdom som kan utgöra ett hot mot människors eller djurs hälsa. Dessa sjukdomar omfattas av en speciell lagstiftning som bestämmer hur man ska agera vid misstanke för att minska risk för vidare smittspridning och underlätta bekämpning. Den som har hand om ett djur och misstänker att de smittats av en sådan sjukdom är skyldig att anmäla det till veterinär. ”

Vi fick lära oss att endast vid misstanke om en epizootisjukdom (ett exempel på en sådan är mjältbrand eller galna kosjukan) så ska man som veterinär alltid ta det säkra före det osäkra och spärrförklara gården, så att inga djur eller obehöriga människor kan komma in. Man ska alltid anmäla detta till Länsstyrelsen och Jordbruksverket och få vidare information från dem hur man ska provta, vad man ska tänka på osv. Medan vid misstanke om en zoonos (salmonella är den enda som innefattas av zoonoslagen) så ska veterinären anmäla detta till myndigheter men behöver alltså inte ta prover eller liknande om det endast är misstanke. Så det är lite skillnad. Även om det var en lång dag och mycket att ta in var det så himla intressant och så viktigt att veta vad man ska göra om man skulle misstänka att man har med en epizootisjukdom att göra.

Nu har jag precis lämnat in en uppgift i livsmedelslagstiftning som egentligen inte ska vara inne förrän om en vecka. Dock känner jag att jag behöver lägga all min tid åt att plugga på all lagstiftning (och framförallt att kunna slå upp den) så kände att det var lika bra att slutföra den i god tid. Dessutom har jag precis käkat upp en hel påse ostbågar, så onödigt men så gott. Ibland är man värd det 😉

Hoppas ni får en fin helg. Kram, Emelie

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Tillbaka i skolbänken

Hallå på er!

Då är jag åter i Uppsala och har härmed påbörjat tredje året på veterinärprogrammet. Sommaren har jag tillbringat på Distriktsveterinärerna i Arvika och det har varit bästa sommaren. Har lärt mig så mycket och haft bästa kollegorna. Hoppas att jag kan tillbringa övriga somrar hos dem också 🙂

Vi har nu börjat med en kurs som heter författningskunskap, djurskydd och epizootologi. Hittills mycket lagar och regler, mycket att hålla koll på med andra ord. Imorgon ska vi få introduktion till en övning inom livsmedelslagstiftningen så blir spännande. Den här kursen verkar vara väldigt intensiv då det på tre veckor ska göras ett eget arbete, ett grupparbete, en hemtenta och en salstentamen. Blir intensivt men säkert roligt också. Den här sommaren har iallafall gett mig otroligt mycket motivation och insikt att jag valt rätt utbildning!

Bild från bästa jobbet. Andra bilden på bästa katten hemma i Värmland. Goa Lillfoten ❤️

Bloggar från mobilen, därav att bilder och text kanske ligger lite konstigt.

Hoppas allt är bra med er och att ni haft en fin sommar!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

OCH DÄR VAR DET SOMMARLOV

Hej kompisar! Där tog jag sommarlov och har härmed slutfört årskurs 2. I höst väntar årskurs 3 och det sista prekliniska året innan klinikrotationen drar igång. Åren går så fort!

I sommar kommer jag jobba heltid på Distriktsveterinärerna i min hemstad så kommer bli spännande och mycket nytt. Därav att jag kommer ta en liten bloggpaus i sommar och återkomma vid skolstart (i början av september) med ny motivation och nya idéer till bloggen.

Eftersom jag inte kommer vara aktiv här så är ni mer än välkomna att kontakta mig på min mail eeal0001@stud.slu.se i sommar. Kollar mailen så ofta jag hinner och svarar mer än gärna på era funderingar och frågor inför hösten 🙂

Tack för att ni läst bloggen den här tiden. Ha en fin sommar så hörs vi här i höst.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | 2 kommentarer

Snart sommarlov

Nu närmar det sig verkligen sommarlov. Bara 2 dagar kvar!

Jag har pluggat någon timme inför tentan imorgon men slutat nu. Klarar inte av att plugga alltför mycket dagen innan då jag bara blir stressad. Så ska passa på att städa iordning, packa och sola lite i det fina vädret. Tentan är mellan 9-12, vilket är kort tid mot vad vi är vana vid. Dock brukar tentorna inte ha mer än 7-8 frågor var så får hoppas att det är liknande tentor nu som förgående år.

Under helgen och fram tills igår var min lillasyster här och tentapluggade tillsammans med mig. Hon pluggar till socionom i Göteborg men eftersom vi båda har tenta snart så förhörde vi varandra, satt och läste varsin sammanfattning, skrev tentafrågor och varvade detta med god mat och solande på min veranda. Mysigt!

Supergod quorngryta med curry, Emmy i full gång med plugg och en väldigt fräknig Emelie som passat på att sola i det fina vädret.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fisk och fiskodling

Hej på er!

Nu börjar det verkligen närma sig sommar. Det är supervarmt när jag cyklar till skolan (ja, efter två år som Uppsala-bo har jag äntligen köpt en cykel) och det är ljust till sent på kvällen. Så skönt!

Idag har vi haft föreläsning om fiskar och fiskodling. Så himla intressant. Föreläsaren pratade om hur man ser på fiskar, om fiskar känner smärta och avlivningsmetoder som används. Det är så mycket man inte visste om fiskar och olika odlingar så det var riktigt bra att det togs upp på en föreläsning.

Nu är det bara en vecka kvar till tenta i ”Husdjurshygien och Etologi”. Har knappt börjat plugga än. Har renskrivit lite tentafrågor i ett dokument som jag ska börja läsa på och kolla igenom mina renskrivna anteckningar från husdjurshygienen. Etologin har vi föreläsningar i fram tills två dagar innan tentan.  Sedan har vi en ”ledig” dag innan det är dags för tenta så ingen vila här inte 😉 Men snart är det sommarlov. Helt sjukt att jag snart har läst klart 2 år på veterinärprogrammet!

Hoppas allt är bra med er som läser här och att vädret är fint hos er med.

Kram, Emelie

 

 

Publicerat i Vardag | 3 kommentarer

Rapport från Skaraveckan

Hallå på er från mig här i Skara!

Jag lever men har nog aldrig varit så otroligt trött som jag är nu. Det är föreläsningar, studiebesök, stöveltvätt (då hygienen är otroligt viktig när man besöker de olika gårdarna) och uppföljning från studiebesöken från 7-8 på morgonen till sent på kvällen. Det är såklart roligt men väldigt intensivt. Vi har svettats i overaller och stövlar i 27 graders värme och vi har käkat pizza, tacos och annan god mat i solskenet. En blandad kompott helt enkelt!

Vi började veckan med ett besök på en otroligt fin fårgård med ca 105 tackor och några baggar av olika raser. Vi har även varit på grisgård, kycklinggård, ridskola och på travet för att höra en banveterinär prata om hur det är att jobba på travet. Helt plötsligt vill jag bli banveterinär. Man ändrar sig många gånger under de här åren kan jag säga. Min plan när jag började veterinärprogrammet var att bli hästveterinär. Nu är jag inne på patolog eller distriktsveterinär eller då eventuellt banveterinär.  Så vi får se vart jag hamnar om några år 🙂

Vi har även haft föreläsningar om flera djurslag, speciellt de vi besökt men även en om mink och minkfarmarna. Imorgon går bussen 6.30 härifrån (helt sjukt tidigt för en kvällsmänniska som mig) och då ska vi mot en mjölkgård först innan vi åker till slakteriet i Linköping. Kommer vara otroligt jobbigt tror jag men får bara försöka att ta det lugnt och bearbeta det efteråt. Svårt att veta innan hur man kommer reagera.

Man får tyvärr inte ta bilder från besöken vi är på. Har ni frågor eller funderingar om Skaraveckan (som alla i årskurs 2 åker på) eller allmänt om programmet, tveka inte att maila eller skriva en kommentar.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

LÅNGLEDIGT

Nu har jag precis kommit tillbaka till Uppsala från min lediga långhelg. Så skönt att bara ta det lugnt och inte tänka på skola eller plugg.

Imorgon är det dags för den berömda Skaraveckan. Vi ska göra en hel del studiebesök på tex mjölkgård, slakteri mm. Blir nog en intensiv men rolig och lärorik vecka. Återkommer med ett inlägg om hur veckan varit, vad vi fått göra och allt annat.

Under veckan har jag hängt en hel del med världens finaste Ines.

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar