Läkemedel som påverkar hjärta och njure

Häromdagen hade vi föreläsning om olika läkemedel som påverkar hjärta, kärlbädden och njure. Otroligt intressant men också väldigt mycket att hålla koll på.

Igår hade vi falldiskussioner om detta och fick då fyra olika fall att diskutera. Fall 1 handlade om en 9-årig hund av rasen Cavalier som tidigare haft ett blåsljud men nu kom tillbaka till kliniken med en läckande hjärtklaff. Detta skulle vi diskutera behandlingsmetoder för. Vi kom blandannat fram till att hundens hjärtproblem troligen också dragit med sig att den fått ett lungödem och då skulle behöva medicineras även för detta. Vi repeterade de olika mekanismerna för läkemedlena och diskuterade för och nackdelar.

Våra andra fall handlade om en hund med dilaterad kardiomyopati, en katt med njurproblem och en häst som hade presterat dåligt på tävlingsbanan och upptäcktes hade ett hjärtproblem. Intressant med olika djurslag, skillnader i medicinering och vilka djur som tål vilka substanser.

Nu börjar tentan närma sig och som vanligt känns det som om jag inte kan någonting men troligtvis sätter det sig efter hand. Ungefär en vecka kvar att plugga som tur är 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Antiparasitära medel

Senaste dagarna har vi haft långa dagar i skolan med bland annat föreläsningar om antiparasitära medel. Jag gillade kursen vi hade om parasiter i årskurs 2 så jag tycker att dessa föreläsningarna har varit riktigt spännande. Idag ska vi ha falldiskussioner om behandling av parasiter. Vi kommer tex få en beskrivning av ett djurslag med en viss parasit och så ska vi föreslå en behandling. I fallen kommer det vara en viss svårighet, tex att djuren är känsliga mot en viss typ av läkemedel osv. Så blir väldigt intressant.

Idag börjar inte skolan förrän 12.15 ska strax slänga mig på cykeln och åka till skolan. Så skönt med sovmorgon.

En liten anteckning (självklart i en massa färger) 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

När motivationen sviker

Som ni kanske förstår så känner man sig inte alltid på topp, pluggmotiverad och pigg. Sedan tentan och hemtentan i onsdags har jag känt mig så fruktansvärt omotiverad, orkar ingenting och har knappt varit i skolan någonting. Och man måste tillåta sig själv att känna så ibland. För man kan omöjligen vara på topp jämt och ständigt. Så i helgen tog jag pluggledigt, åt god mat, kollade på film och slutligen åkte på söndagen och kollade när Hammarby spelade sin näst sista match för säsongen. Ibland behöver man något helt annat!

Imorgon ska jag försöka hinna ikapp med alla föreläsningar jag har missat, renskriva över i ett block och använda en massa färgpennor så jag blir motiverad igen. Hemtentan som har deadline imorgon är iallafall inlämnad nu så det är otroligt skönt 🙂

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Dagen innan tenta

Imorgon är det dags för tentan som jag har haft ångest för sedan kursen började. Farmakologi, toxikologi och läkemedelsräkning. Jag har haft jättesvårt att ta in en del av farmakologi, då det är mycket grafer, formler osv (inte min grej) så beror verkligen på vilka typer av uppgifter det kommer på tentan om det kommer gå vägen eller inte. Det är tre olika delar så om man får underkänt så behöver man som tur är bara göra om en del. Toxikologin känns markant bättre och läkemedelsräkningen tyvärr sådär också. Den måste man dessutom ha alla rätt på, vilket gör att det räcker om jag missar ett steg i räkningen så blir allt fel. Så nervös! Får bara hoppas att det sitter bättre än jag tror och att jag klarar av det.

Nu ska jag läsa igenom mina anteckningar en sista gång innan jag lägger ner blocket. Risken finns att man hittar frågor som man inte kan och rör ihop allt i sista minuten. Direkt efter tentan imorgon så släpps hemtentan som har deadline om ca en vecka. Funderar på att börja med den direkt efter tentan så att den blir klar så fort som möjligt. Får panik över att skjuta på saker och stressa i sista sekund. Och vore riktigt härligt med den första helt pluggfria helgen på länge 😉

Hoppas allt är bra med er som läser detta. Fortsätt kommentera om ni har frågor, förslag på vad jag ska skriva om eller vad som helst. Ni kan även maila: eeal0001@stud.slu.se, kollar mailen varje dag 🙂

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

En helg i Göteborg

God kväll! Väldigt sent inlägg då jag är kvälls/nattmänniska och är som piggast efter kl 22 på kvällen. Det har hänt att jag försökt sova, inte kunnat och gått upp för att plugga 00.30 och lyckats hålla fullt fokus en timme, nästan bättre än dagtid. Hade dock passat bättre med skolan om jag varit morgonpigg 😉

Sedan sist har jag bland annat hängt med Fanny, pluggat och ätit tacos. Trots att vi inte läser samma kurs eller samma år så funkar det jättebra och höjer motivationen enormt att ha någon som ser till att man inte sitter och kollar serier istället (vilket det lätt blir när man är själv).

I helgen har jag varit i Göteborg. Jag kom dit i torsdags efter ett försenat tåg (knappt ett enda tåg jag åkt med senaste året har varit i tid) och träffade då min lillasyster Emmy. Under fredagen så mötte vi upp Sofia och lunchade för att sedan övergå i fika då vi blev enormt kaffesugna. Efteråt fick jag lite plugg gjort då jag missade både torsdagens och fredagens föreläsningar.

Under helgen har vi även varit och kollat en Titanic-utställning (är ni i Göteborg, SE DEN!), träffat fler kompisar och hängt ute på Göteborgs fina gator. Skönt att få byta miljö för en helg, dessvärre har plugget blivit lite lidande och det är endast 1 vecka kvar till tentan!! Just nu känner jag att jag inte kan någonting men får försöka hänga med bra den här veckan och ägna helgen som kommer åt att verkligen plugga gamla tentor och förstå det mesta.

Hoppas ni hade en fin helg. Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Receptskrivningar och kinetiklabb

Hej på er! Ska berätta lite för er vad jag har gjort sedan sist.

I fredags hade vi receptskrivningsövningar, vilket var jättekul. Man fick alltså en uppgift, tex att det var en häst som skulle ha ett läkemedel med en viss substans i, djurägarens namn osv och så skulle man göra ett recept på det. Detta kommer vi ha hemtenta på om några veckor så då kan man alltid kolla upp så det blir rätt skrivet, vilket känns skönt. Behöver helt klart träna på det då det ska framgå tydliga instruktioner till djurägaren om vad som ska göras och det ska vara tydligt för apoteket vad som ska hämtas ut och hur mycket som får hämtas ut. Som sagt, rolig och betydelsefull övning.

Skrev övningen med blyerts för att kunna sudda men detta ska man INTE göra vanligtvis utan ska alltid skrivas med bläck när man gör recept. Receptet i fråga var att man skulle skriva ut en medicin mot noskvalster till två hundar. Tack vare sommarjobbet hade jag hyfsad koll på Interceptor, kändes roligt att känna igen något läkemedel för ovanlighetens skull 😉

Idag har vi haft kinetiklabb och beräkna doser, volymer, kollat grafer och en massa andra saker. Har lite svårt för sånt, så kommer ägna dagen imorgon åt att sitta hemma och räkna och kolla gamla tentor så jag förstår det hela. Men gör framsteg för varje dag så kanske ska även denna tentan gå att få in i huvudet på något sätt.

Idag fick jag även panik-handla in en ny laddare till min dator då den gamla från ingenstans slutade funka. Eftersom jag har en Macbook så är laddare inte direkt jättebilliga så var lite av en otursdag. Men den räddades upp av att tentaresultatet från epizootologin och livsmedelslagstiftningen var godkänt, vilket var skönt att få.

Hoppas allt är bra med er som läser och att ni haft en fin måndag.

Kram, Emelie

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Läkemedelsräkning

Hej på er! Igår kom jag tillbaka till Uppsala efter en helg hemma i Värmland. Har varit skönt att komma hem men har tyvärr inte fått så mycket plugg gjort. Men får ta ikapp detta till helgen (vad är helgerna annars till för? 😉 ) .

Idag hade vi en laboration där vi fick testa på att läkemedelsräkna. Det var fem stationer med olika djur som behövde olika saker. Såklart var det inte riktiga djur utan gosedjur osv som vi tränade på. En station var att man skulle räkna ut hur mycket lugnande en hund skulle ha för att klippa klorna. Detta fick vi slå upp i Fass-vet, dra upp i NaCl i sprutor och injicera i gosedjuret. Bara att kunna hålla flaskan rätt och dra upp utan luftbubblor är en konst i sig tycker jag. Men övning ger väl förhoppningsvis färdighet. Man fick även injicera i en plasthäst och i en permanentkanyl i en ko. Vi hade knappt två timmar på träningscentret men jag hade gärna haft hela dagen med att gå runt och kolla, testa att dra upp i sprutor och räkna. Vi kommer att vara mycket på träningscentret i årskurs 4 (alltså nästa år, hur fort går inte tiden?) så då kommer man nog att känna sig säkrare efter hand.

Imorgon har vi ”ledigt” så jag ska ägna tiden åt att göra övningar i läkemedelsräkningar, kolla sammanfattningar och gamla tentor, försöka städa lite då huset är kaos och fika med Fanny.

Såhär fint är det utanför mitt fönster!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Farmakologi

Hej på er. Nu har vi börjat med en ny kurs som heter Farmakologi och toxikologi. Det har bara gått två dagar och jag är redan trött i huvudet trots att vi knappt har börjat och då endast börjat lite om farmakologin. Det är receptorer, enzymer, läkemedel och imorgon börjar vi med uträkningar. Det med receptorer kan jag ta men just uträkningarna tror jag kommer bli tuff för min del. Men får kämpa på, ligga i och försöka gå på så många föreläsningar som jag bara kan och orkar.

Eftersom vi är lediga på fredag så tar jag lite långhelg och åker hem till Värmland över helgen. Blir skönt att byta miljö för några dagar och hänga lite med nära och kära. Åker redan imorgon och försöker läsa in torsdagens föreläsningar på egen hand.

Har fått endel frågor på mailen. Kul! Fortsätt med det och kommentera/maila om det är någonting speciellt ni vill läsa om här på bloggen 🙂

Alla anteckningar blir alltid roligare om man har färgpennor. Gissa mina favoritfärger? 😉

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

TENTOR CHECK

Då var tentan i epizootologi och livsmedelslagstiftning skriven. Vi hade genomgång direkt efter där man fick rätta varandras tentor och få de rätta svaren (fick dock inte se sin tenta utan den får vi sedan när läraren kollat lite extra på dem och satt poäng). Kändes faktiskt rätt bra och är nästan säker på att jag fixade båda delarna. Otroligt skönt då det har blivit lite dåligt med plugg inför den pga besök från Värmland. Men självklart värt det, så roligt med lite besök 🙂

Kl 16.00 idag öppnade hemtentan i Djurskydd, etik och författningskunskap (ingen vila här inte ;)) och jag bestämde mig ganska snabbt att sitta med den direkt även om vi har fram till kl 16 imorgon. Så nu är tentan inlämnad och förhoppningsvis gick det bra men är inte helt övertygad. Men så länge man gör sitt bästa som jag brukar tänka i sådana lägen.

Så nu är det alltså långhelg och jag ska inte göra annat än att ligga på soffan och äta godis hela helgen. SÅ SKÖNT

Mellan tentan och genomgången så var jag, Amelia och Helena ute på en skogspromenad och fann världens finaste utsiktsplats. Måste gå hit fler gånger!

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar

Fredag

Då var det fredag igen. Veckorna går så otroligt snabbt. Den här veckan har vi haft föreläsningar nästan varje dag mellan 9-16 och utöver det så ska man hinna plugga, så har varit mycket.

Nästa vecka så är det redovisning av grupparbete och tvärgruppsredovisning måndag och tisdag, tenta på torsdag och hemtenta med deadline på fredag. Hektisk vecka.

I helgen ska jag se till att vila, äta god mat och plugga lagom mycket 🙂 Hoppas ni får en fin helg!

Bild från när min yngsta lillasyster fyllde 3 år för någon vecka sedan. Tänk vad tiden går fort!

 

Publicerat i Vardag | Lämna en kommentar