International dinner

Trots att vi är ett ganska stort gäng på 12-15 personer som lärt känna varandra på 1-1,5 månad känner vi inte helt till varandras kulturer och vilket bättre sätt finns det än att anordna en stor middag? Vi var 12 personer från 10 olika länder som samlades tillsammans för att dela med oss av vårt lands matkultur. Naturligtvis var jag tvungen att göra riktiga svenska köttbullar för att de skulle få känna skillnaden mot IKEAs fabrikstillverkade och som efterrätt blev det kärleksmums. Så gott som allt förutom lite potatismos gick åt trots mycket annan mat så svensk matlagning kanske inte är helt fel ändå!

Från Kroatien kom förrätten med en syrlig typ av ost med naturell yoghurt, bacon och vitlök, från Finland kom en laxssoppa och Koskenkorva med salmiaksmak, från Spanien kom tortilla de patatas och bröd med olivolja, tomat och serranoskinka, från Belgien kom en typ av korv med potatismos och äppelmos, från Libanon kom pitabröd med hummus, från England kom Shepard’s pie, från Frankrike kom en gryta med linser och kryddig korv, från Tyskland kom en matig potatissallad och från Grekland kom moussaka. Från Grekland och Sofias underbara mamma kom dessutom små presenter i form av egengjord, smaksatt likör och ouzo från deras familjeföretag tillsammans med olika typer av konfektyr och nougat.

The whole table filled with typical dishes from many countries I have never visited but now I want to go everywhere!
Doesn’t it looks a bit like the typical Swedish smörgåsbord during easter, midsummer and christmas?
Kärleksmums (Love bites) and Swedish meatballs with mashed potatoes

Funny Noodles

I Wien finns otroligt många snabbmatstånd eller Würtserstand som de kallas. Man hittar dem vid alla större stationer eller knutpunkter och de serverar framförallt den typiska bratwursten (tysk korv). Såklart hittar man även många andra typer av snabbmat här som exempelvis pizza, kebab eller nudlar. Jag har under mina veckor åkt förbi stationen Volksgarten och dreglat över deras Crispy duck noodles bara för att bilden på menyn har sett så god ut. Den som känner mig vet att jag är svag för både nudlar och anka. Igår fick jag äntligen chansen att provsmaka och blev inte besviken men inte heller helt nöjd. Den krispiga ankan var sagolik, nudlarna goda men lite okryddade och tyvärr med alldeles för mycket kål som utfyllnad. Jag kan rekommendera dem som variation mot annan snabbmat men nästa gång provar jag nog någonting annat, dock är jag väldigt glad över att jag äntligen fick möjlighet till att testa!

How could you be this happy over fast food?

Konstutställning och grön öl

Efter att ha varit förkyld i ett par dagar börjar äntligen krafterna återvända! Jag har dock världens whiskeyröst så det blir antagligen ingen kör för mig imorgon. I måndags var jag på första repetitionen och det verkar vara en bra kör jag har hamnat i. Dirigenten har plockat ihop blandade sånger som vi ska framföra i två konserter, allt från psalmer till modern musik och joddling. Det ska bli jätteroligt att testa och eftersom just joddling ska sjungas bland bergen försöker dirigenten anordna en resa till antingen alperna eller bergen närmast Wien.

Sedan förra gången har vi hunnit fortsätta vår kulturella resa och besökt ytterligare en konstutställning: Art Vienna 2019 – International art fair. Det fanns allt möjligt att se, både klassisk konst blandat med modern konst och design i många spännande konstformer. Jag själv skulle inte gått men det är bland annat det som blir så roligt när vi är ett stort gäng att vi tar med varandra på så många olika saker och får lära oss mycket nytt, dessutom är det ibland gratis för studenter vilket alltid uppskattas!

Igår var vi till exempel och firade St Patrick’s day. Vi var från början tre som skulle försöka hinna med en parad men missade den precis. Turligt nog träffade vi på ett annat gäng som vi känner så vi hängde på dem till en pub och drack grön öl istället. De hade gjort ett schema för dagen som vi tyckte lät bra och det slutade med att vi gick på pubrunda. En mycket rolig dag med många skratt och nyfunna vänner!

Art Vienna 2019 – International Art Fair
Celebrating St Patrick’s day with the best company!

Brunch motiverar till att plugga

Nu har två av mina totalt sex kurser kommit igång och här på BOKU är systemet lite annorlunda om man jämför med SLU. Jag har ungefär tre lektioner i veckan på ca 3 h var men vilken lektion jag har olika veckor beror på hur stora kurserna är och sedan är det eget arbete hemma som gäller. På SLU skulle vi haft två stora kurser under en termin och varit schemalagd på universitetet för nästa hela veckan och sedan grupparbete resten av tiden. Den största kursen på BOKU är en projektkurs på 9 HP som heter Project in landscape planning och innebär att vi ska utveckla både en del av en djurpark i Tyskland och ett område i en självförsörjande stadsdel. Eftersom vi behöver göra en del fältarbete ska vi dessutom göra en studieresa till Tyskland och djurparken. Det verkar roligt och jag ser fram emot det men mindre kul är att vi får betala 100 Euro för att följa med. All information verkar lite luddig och det är svårt att förstå hur allt hänger ihop men jag hoppas det klarnar. Idag blir det därför eget arbete hemma som motiveras med brunch innan jag beger mig till kören ikväll. Det är en nystartad engelskspråkig kör som jag snubblade över så jag får se hur det känns och om jag trivs där. Annars finns det alltid nya roliga saker att hitta på antingen själv eller med andra utbytesstudenter!

Simple brunch with freshly baked bread, mozzarella, avocado, olive oil, black pepper and cress together with melon and apple/raspberry juice

Världens äldsta (och kanske bästa?) zoo

Igår besökte vi Schönbrunn för att titta på både slottsträdgården och zooet. Själva slottet är imponerande i sig men när man börjar promenera i parken känner man sig inte stor och det tar längre tid att ta sig framåt än vad man tänkt. Schönbrunn har världens äldsta zoo och har dessutom vunnit pris för bästa zoo fem år i rad. Det finns 700 olika arter som bland annat pandor, tigrar, giraffer, isbjörnar, olika sorters apor och mycket mycket mer. I olika delar av parken finns även temahus med exempelvis regnskogsdjur, akvarium, eller terrarium. Det fanns också renar som kanske inte är särskilt exotiskt för oss svenskar men gav en känsla av hemma. Eftersom det finns så otroligt mycket att titta på rekommenderar jag att avsätta en hel dag då jag var helt slut i fötterna när vi kom hem.

https://www.zoovienna.at/en/zoo-and-visitors/trip-schonbrunn-zoo/

The amazing Schönbrunn palacce and gardens
Ready to fla-mingle
Sleeping beauty
One of my favourite animals – the cheetah

Två dagar i Bratislava

Efter en intensiv vecka bestämde vi oss för att hastigt och lustigt ta en tur till Bratislava som är huvudstad i Slovakien. Vi åkte lördag morgon och med buss tog det endast en timme från Wien, det är helt otroligt att det ligger så nära! Vi började morgonen med ett besök till det som Bratislava kanske är mest känt för; slottet. Det ligger på en höjd och tornar därför upp sig över staden så promenaden dit blev lite svettig. Vi strosade vidare i framförallt gamla stan som är en vacker gammal stadsdel med kullersten, utsirade husfasader, kyrkor, små torg och en hel del statyer. Vi tog oss även upp i det berömda observationstornet UFO för att se Bratislava ovanifrån och utsikten är fantastisk!

Vi testade den typiska Slovakiska maten på puben med det passande namnet ”Slovak pub” och det var riktigt spännande. Jag valde nationalrätten ”Bryndzové halušky” som är en typ av potatisdumplings och liknar gnocci väldigt mycket. För oss svenskar ser det ut som stuvade makaroner men såsen består av fårost vilket ger den en syrlig smak. Till detta strös rökt bacon över och rätten blir väldigt mäktig så man ska se till att vara väldigt hungrig om man väljer denna. Till detta testade vi också ”Bryndzové pirohy” som är en typ av dumpling fylld med samma fårost och toppad med dill och rökt bacon. Det var mycket gott men även här väldigt mättande.

Jag kan rekommendera att åka till Bratislava som en dagstur men för oss var två dagar nästan för mycket även om det var skönt att kunna ta saker i den takt vi ville.

Typical food of Slovakia: tasty but very heavy
All of us in front of one of the many churches of Bratislava
The view over Bratislava castle and the city from the observation tower called UFO

Nöjesfältet Prater

Idag bestämde vi att vi skulle hitta på någonting roligt tillsammans och var först inne på museer men hamnade istället på det stora nöjesfältet Prater. Det är en gigantisk park som innehåller både den typiska ”gröna” parken men också många åkattraktioner. Själva säsongen har inte riktigt startat än så alla attraktionerna var inte i bruk men det var ändå en del folk ute och vi var naturligtvis tvungna att åka någonting. Det blev inte det stora pariserhjulet som Prater kanske är mest känd för utan det sparar vi till nästa gång. Istället åkte några av utbytesgänget radiobilar och några, bland annat jag, slänggungan. Det var ett bra sätt att se Wien ovanifrån och dessutom i mörker med vacker, upplyst utsikt över staden. Vi måste ta en andra omgång när alla åkattraktioner är igång och det är lite varmare så vi kan ta en heldag där istället!

Geoffroy, Kobe and Luka is posing in front of one of the most famous attractions of Vienna, the ferris wheel called Riesenrad in German
Even more spectacular during the evening
The swing ride was a nice way of seeing Vienna from above

Ottakringer bryggeri

I samband med välkomstveckan anordnade ESN flera utflykter och bland annat ett till bryggeriet Ottakringer. Vi fick en guidad tur där guiden berättade om bryggeriets historia ända tillbaka till 1837 och vi visades runt på området för att få se de olika delarna av processen. Det var både intressant och lärorikt att få inblick i hur tillverkningen går till eftersom jag aldrig varit på något liknande förut. Dessutom var det roligt att det var någonting som ordnades via kåren då vi dessutom fick lite rabatt. Nedan syns några bilder från turen.

A perfect day for a guided tour!
Looking at the equipment and tasting some of the raw ingredients of the procedur
Trying the different beers of the brewery

Heurigen: Österrikisk taverna

Förra fredagen, 22/2, bjöd BOKU in till den stora avslutningen på välkomtveckan, nämligen det som kallas för heurigen och med det menas en österrikisk vintaverna. Vi bjöds på en stor och mäktig buffe från det österrikiska köket med bland annat schnitzel och sauerkraut. Mellan huvudrätt och efterrätten blev vi avbrutna i minglandet för att mingla ännu mer. Av de som anordnat hela välkomstveckan fick vi en sista chans att lära känna så många som möjligt och de hade ordnat med bingo! Varje person fick en bingobricka där man skulle hitta en person som gjort det påstående som fanns i varje ruta. Exempelvis skulle man hitta någon som fyllde år samma månad som man själv eller som varit på semester i det land man kom ifrån. För att göra det hela lite svårare fick vi inte välja mer än fyra från samma bord eller fyra från samma land så det blev både utmanande och gav möjlighet att träffa många nya personer trots att jag trodde mig ha sett de flesta. Välkomstveckan har varit fylld av massvis med roliga utflykter och arrangemang av både BOKU och ESN (kåren) så jag känner mig otroligt nöjd och glad över det härliga gäng jag hamnat i!

A picture from the gathering at our table during the heurigen, amazing people!

Skattjakt

Idag anordnades en stor ”skattjakt” för att vi skulle lära oss att hitta på campus Türkenschanze. Vi delades in i fyra stora grupper som började på olika stationer och delades därefter i mindre grupper. På vår station fick vi ett papper med gåtor som skulle lösas vid de olika campusbyggnaderna så vi började traska för att leta efter bibliotek, kårens kontor och lounge-rum. Det var en solig och varm dag så vi njöt medan vi gick från byggnad till byggnad och lärde känna varandra bättre. 

Utöver själva skattjakten hade vi också i uppgift att ta en bild på hur vi upplevt BOKU hittills och gruppen som tog den bästa bilden blev belönade med pris. Vi funderade länge och väl på vad vi skulle göra innan vi gick till Türkenschanzpark för att leta upp ett stort träd att klättra i. Som syns på bilden nedan hittade vi inget tillräckligt bra men tog oss ändå en liten bit från marken. Utan fler tankar på det vandrade vi vidare och när vi väl var tillbaka för svaren och prisutdelningen var det vi som vann, till vår stora förvåning. Priset var fribiljetter till ett Escape room så det kommer bli jätteroligt!

Looking for clues at a rooftop but mostly enjoying the view
The winning picure; I’m very happy to have had this much fun already!