Festival utanför knuten

Ibland har man tur och bra snubblar över saker – eller inte ens det. Imorse vid frukosten började det spelas hög musik och jag tänkte att det var grannen, fast efter ett tag insåg jag att det kom utifrån. Efter en grundlig undersökning visade det sig att Wiens stad och en pensionärsförening anordnat en minifestival enbart idag på vår gata med fullspäckat program och roliga aktiviteter! Det är första året det anordnades och de hoppas att det blir fler år.

Det var både sång och musik i olika teman som irländsk folkmusik, klassisk österrikisk musik, beatboxing och mycket mer. Vi fick se uppträdanden i form av linedance, pardans och till och med cheerleading. Längs gatan fanns små typiska stånd som finns överallt i stadskärnan där man kan ta sig ett glas vin och någonting att äta, det fanns minigolf, bowling, radiostyrda bilar, ansiktsmålning, polis och ambulanspersonal som visade upp sig och lyckohjul bland annat. Jag passade på att besöka festivalen flera gånger för ibland behöver man en pluggpaus…

Spontanious dancing to Irish folk music at the festival, very good music!
Go Wildcats!
A lot of people visiting the festival and here you can see the small wine and food stands

Internationellt fika

I tisdags var jag och några vänner på BOKU och förberedde inför en presentation när vi fick en notis på Facebook från ESN (Erasmus students network) om att det anordnades internationellt café i byggnaden bredvid med exotiska snacks och dryck från hela världen plus möjligheten att få lära sig mer om andra kulturer. Vi tyckte det verkade intressant och skönt med en paus (vem kan säga nej till gratis fika?) så vi promenerade dit och hittade en sal fylld med bord och utbytesstudenter.

Eftersom en av mina vänner hjälper till att anordna event för utbytesstudenter pekade han mig i riktning mot det svenska bordet och FIKA (extremt svenskt ord som inte finns i andra språk). Och jag kunde inte tro mina ögon när jag kom dit: KLADDKAKA och CHOKLADBOLLAR!! Helt underbart att känna svenska smaker och roligt att få visa upp för andra. Chokladbollar har jag redan bakat till utbytesgänget och det var väldigt uppskattat men jag tror de tyckte om chokladkaka också, det gjorde i alla fall jag!

Checking out the tables from different countries
Having fika and enjoying ”Kladdkaka” (sticky chocolate cake) and ”Chokladbollar” (chocolate balls)
All you need to know about Sweden, there’s always time for a fika

Exkursion till Dessau

Förutom allt jag gör på fritiden så pluggar jag ju faktiskt också! Jag läser totalt 7 kurser via BOKU och 1 distanskurs via SLU på totalt 30,5 HP. Den största kursen är ett projektarbete i landskapsarkitektur och i veckan åkte vi på en 6 dagars lång exkursion till Dessau i Tyskland.

Vi tittade på bostadsområdet Knarrberg Seidlung från 20-talet med fokus på hållbarhet och ekologi samtidigt som vi fick höra om teorierna bakom. Vi besökte också Dessau Tierpark för att analysera hela parken, deras egna utvecklingsförslag och sedan ge konstruktiv kritik. Tyvärr är kursen väldigt ostrukturerad och vi utbytesstudenter har väldigt svårt att förstå vad läraren menar vilket är synd när det hade kunnat vara väldigt intressant, speciellt då vi fick möjlighet att se hur man gör i Tyskland.

Höjdpunkten på resan var dock Wörlitzer park som ligger i Dessau-Wörlitz Gartenreich, en helt fantastisk landskapspark från 1700-talet. Idag är den ett världsarv och skyddad av UNESCO. Vi fick en privat guidad tur i både slottet, parken och sedan en åktur i en av gondolerna för att verkligen se parken från olika synvinklar. Den är otroligt vacker och jag skulle gärna besöka den igen!

Snabb info om parken: https://www.gartenreich.de/en/stately-homes-gardens/woerlitz

The landscape park of Tierpark Dessau
The chaos of studying to become a landscape architect
So much vegetables, herbs, fruits and berries to see in an ecologial garden of Knarrberg seitlungen in Dessau!
A small part of the landscape garden of Wörlitzer park in Dessau-Wörlitzer Gardenreich seen from the roof of the castle
The lush view from the water when we took a ride with the gondola

Vinproving i Wachau

En solig tisdagsmorgon samlades vi för att via en guidad tur cykla i den vackra dalgången och vindistriktet Wachau, och dessutom stanna till för både lunch och vinprovning. Efter en timmes tågresa hämtade vi upp cyklarna i Krems och började trampa mot det första stoppet i Dürnstein. Som jag saknat att cykla! Att känna vind i håret och att i lagom takt få se landskapet med bra sällskap var riktigt härligt! Vi följde floden Donau, som även rinner genom Wien, och cyklade igenom några mindre byar innan vi kom fram till turistmagneten Dürnstein. Det som byn är mest känd för är den gamla borgruinen strax utanför där Rickard Lejonhjärta hölls fängslad och numer är den skyddad av UNESCO.

Vi klev in på en mysig innergård med höga murar, omslutna av murgröna. Där började vi med att smaka två viner och fick lära oss om hur vi skulle titta på färgen, snurra glaset för att känna doften och till sist smaka. Det var spännande att på riktigt få veta hur vi ska göra och dessutom intressant att med egna sinnen inse att det smakar helt annorlunda än om man bara smakar direkt. Vi testade tre vita viner innan vi cyklade vidare mot lunchstoppet där vi fick välja om vi ville gå upp till en slottsruin men efter en veckas vandring var fötterna fortfarande ömma så det blev stadsvandring istället. Av guiden fick vi tips på vilka butiker vi borde besöka för att få provsmaka sprit och godis, jag köpte dessutom med mig en liten flaska aprikoslikör som var riktigt god!

Efter lunchen cyklade vi vidare längs Donau mot det sista stoppen Weißenkirchen. Vi passerade massvis med vinodlingar och vingårdar och vår guide berättade att eftersom det finns så många här är alla tvungna att hålla en hög kvalitet på vinet, annars är det bara att gå till nästa gård om man inte är nöjd. På det sista stoppet testade vi två vita viner och rosé, men jag måste säga att det allra första vinet var godast. Det var ett lätt vitt vin som passar perfekt för ett glas i goda vänners sällskap och finns längst ned på sista bilden. Jag är mycket nöjd och glad över att jag fick möjlighet att göra den här dagsturen och det är dessutom någonting som jag gärna gör om!

One of the many wine yards we passed when biking through the beautiful Wachau
The first stop where we tasted three different white wines, interesting and good wine!
The breathtaking landscape and the view over Donau
This is me enjoying my bike after two months of abstinence
My favourite wine on this journey and I will definitely try to find it in the store

One time in Budapest

Efter Zagreb åkte vi vidare med buss till Budapest och jag är fortfarande förvånad över att det är så nära till allting i Europa. Väl framme checkade vi in på ett litet hostel vilket egentligen inte var mycket att hurra för men det var billigt, vi hade allt vi behövde och sällskapet var väldigt bra! De som drev det var dessutom mycket trevliga, hjälpsamma och följde dessutom med oss ut för att festa sista kvällen.

Budapest är en väldigt stor stad med stora avstånd och vi ville se så mycket som möjlig och gick därför överallt istället för att ta kollektivtrafik. Varje dag gick vi ca 1,5 mil om inte mer vilket resulterade i många upplevelser men även ömma fötter. Vi var till Margaret Island som är en stor ö mitt i floden där vi strosade, såg den dansande fontänen (vattenspel till musik), och hade picknick. Vi passade även på att hänga på en gratis guidad tur som pågick i 2,5-3h där vi gick genom hela Budapest och såg allt man behöver ha sett som Budaslottet, Mattiskyrkan, Fiskarbastionen, Kedjebron, Hjältarnas torg, St Stefansbasilikan och naturligtvis de speciella ruinbarerna.

Ruinbarerna var från början övergivna bostäder eller fabriker där ett gäng studenter bestämde sig för att göra en sorts biohäng/salong men eftersom de inte hade pengar till dekorationer under kommunisttiden bad de vänner och bekanta att bidra med allt möjligt. Därför är dessa barer väldigt plottriga och genuina med allsköns bråte eller intressanta kombinationer. Efter några dagars vandrande var vi möra i kroppen efter dels promenaderna i Budapest men också hiken i Zagreb så vi gick till ett av de största och mest kända termalbaden, Széchenyi, vilket var helt underbart och välförtjänt. Efter några timmars badande och bastande kände vi oss som nya människor och det blev ett perfekt avslut på vår påskresa. Jag kan därför rekommendera både Zagreb och Budapest till nyfikna resenärer!

Girl power with a great view over the Danube
The castle and some outstanding architecture
The chain bridge seen at night
Of course we had to try langos, a typical dish of Hungary, this one with sour cream, cheese, tomatoes, chicken and red onions. Delicious!
One of the most famous ruin bars called Szimpla
Ending the trip with some well needed relaxing in the termal bath

Sightseeing och hike i Zagreb

För en vecka sedan åkte så gott som hela utbytesgänget på 8 personer till Zagreb i Kroatien på gemensam semester eftersom vi har tre veckors påsklov! En av killarna, Luka, är från Kroatien och pluggar i Zagreb så det blev perfekt med en privat guide som hittade, kunde visa oss runt till alla sevärdheter/smultronställen och förklara allt som vi inte förstod. Vi hyrde en billig lägenhet i utkanten av staden för ynka 180 kr för fyra dagar och det speglar verkligen hur billigt allting är, exempelvis kostade en enkel bussbiljett ca 5 kr.

Från Wien till Zagreb tar det ca 5 h med buss och eftersom vi var framme först på eftermiddagen blev det en ganska lugn dag som bestod av sightseeing i den framförallt äldre delen av staden. De följande två dagarna såg vi bland annat Sankt Markuskyrkan, parlamentet, en matmarknad, katedralen, nationalteatern, Stenporten, Lotrscaktornet och en hel del parker som gjorde mig mest nöjd. Det finns dessutom en tunnel under tornet som under kriget användes som skyddsrum och idag används som hall för utställningar och till och med konserter. När vi besökte den hade vi möjligheten att gå igenom en gratis fotoutställning med både vackra och tänkvärda bilder.

Sista dagen hade vi bestämt oss för att vandra på Medvenicas, ett av bergen nära Zagreb, så vi åkte iväg ganska tidigt eftersom det skulle ta hela dagen. Luka hade sagt att det skulle bli jobbigt och jag skojar inte när jag säger att det var det. Efter halva vägen var han imponerad av vårt tempo och vi valde därför den svårare vägen upp till toppen. Vi kämpade på bra och njöt av utsikten medan vi åt picknick tillsammans. Eftersom alla var rejält möra i benen valde vi på väg ned den enklare vägen och vi gick förbi både en gammal silvergruva och den medeltida borgen Medvedgrad. Väl hemma igen visade mobilen att vi gått 14 km och 217 våningar! Det blev det perfekta avslutet på resan till Zagreb innan vi åkte vidare till Budapest.

Taking a break from sightseeing. From the left: Maria, I, Sylvain, Luka, Sofia, Cedric, Pablo and Kobe
Konstantina, Sylvain, Maria and Luka are showing Saint Marc’s church with the beautiful and characteristic roof
Maria are enjoying the sun after a whole day’s walk in the city
On our way down from the mountain, very happy to have made it!

Efterlängtad syster!

Jag har haft väldigt mycket att göra under två veckor då jag först fick finbesök och sedan var till Zagreb och Budapest under en vecka. Här kommer därför en liten uppdatering:

Tre dagar och en halv dag kanske inte låter så mycket men Amanda och jag hann med väldigt mycket utan stress! Att bara ta det lugnt och lite spontana idéer var inspirationen för besöket men vi hann ändå med att först se hela innerstaden och alla stora sevärdheter eftersom de ligger som på rad i stadskärnan. Vi promenerade mycket men i lagom takt för att hinna njuta av omgivningarna och det fina vädret, vi hade även en lista som vi sakta men säkert bockade av och lade till nya saker på.

Att testa de typiska maträtterna stod högt upp på listan och vi hann med både bratwurst som syns nedan men också schnitzel. För den som gillar det och är riktigt hungrig kan jag tipsa om Schnitzelwirt som ligger nära den stora shoppinggatan Mariahilfer strasse och det är dessutom gångavstånd till stadskärnan. För att spinna vidare på mattemat var vi även till en av de större marknaderna, Naschmarkt.

Vi såg många parker och tog oss dessutom ut på joggingtur längs Donaukanal som är en mysig strandpromenad med restauranger, barer och grafitti så det är en blandad men trevlig miljö att springa i. För att njuta maximalt av vädret tog vi oss till Prater och den lummiga parken för att strosa innan vi åkte vidare till Donauinsel, den konstgjorda ön som ligger mitt i Donau och är ett populärt ställe på sommaren där man kan både bada, äta och hänga. Det var länge sedan vi sågs nu och roligt att vi båda har möjligheten att ses även ute i världen för Wien är trots allt inte så långt borta.

Trying bratwurst for the first time and it passed the test!
Amanda enjoying the lilacs at the Hofburg
The Erasmus group were having a picnic in Stadtpark and we joined them for a warm and sunny afternoon before visiting Schönbrunn

Mysig påskmarknad i duggregn

Igår var jag tillsammans med Konstantina, Sofia och Milka på påskmarknad i centrala Wien. Överallt finns det marknader och påsken verkar firas mycket mer här än i Sverige. Vi var på marknaden som heter Altwiener och ligger på Freyung, inte långt från Schottentor. Det fanns allt möjligt som olika typer av bakverk, hantverk, porslin, smycken, kläder och påskägg naturligtvis. Dessutom finns det ett program med olika aktiviteter och händelser för varje dag och just igår var det en gospelkör som sjöng och det var riktigt mysig stämning. Tyvärr var vädret inte det bästa och det duggade till och från. Efter vi tittat på alla marknadsstånd och druckit lite glühwein insåg vi att det var dags att äta något så vi promenerade först in mot stadskärnan men eftersom det ofta är väldigt dyrt och turistigt vände vi och gick mot Votivkirche istället. Vi hittade ett Café som Konstantina och Sofia hade varit på förut och det var riktigt bra! Det heter Café Stein och är ganska modernt med blandad meny som jag varmt rekommenderar till andra för antingen fika, lunch eller bara ett glas vin.

A nice Easter market at Freyung but unfortunately it was raining on and off
Votivkirche and Sigmund-Freud-park
A very good vegetarian wrap with sweet potato fries at Café Stein

24 timmar i Prag

Wien ligger väldigt centralt i Europa. Därför är det väldigt enkelt att nå många närliggande städer och eftersom mina föräldrar bokat en resa dit tog jag bussen och stannade över en natt. Det är väldigt smidigt eftersom bussen går direkt och är ganska billig (ca 160 kr enkel resa) även om det tog ca 4 timmar. Företaget heter Flixbuss och vi kommer åka med dem även när vi under påsken ska till både Zagreb i Kroatien och Budapest i Ungern. Det ser jag verkligen fram emot!!

Väl framme i Prag mötte mina föräldrar upp mig och vi lämnade av min väska innan vi gick för att äta middag på en traditionell tjeckisk restaurang. Jag testade ugnsrostat fläsk med två sorters dumplings, surkål, rödkål och rostad lök. Precis som i Slovakien var det väldigt tung mat och med öl till blir man snabbt mätt! Alldeles för mätta och belåtna tog vi en liten omväg för att dels smälta maten men också titta på en klosterträdgård som tyvärr var stängd.

Dag två klev vi upp tidigt för att hinna med så mycket som möjligt, bland annat det astronomiska uret som finns på Gamla stadens rådhus. Det är en klocka som visar tiden på tre olika sätt: den lokala tiden i Prag, i tolftedelar från soluppgång till solnedgång och antal timmar från solnedgång i gammal tjeckisk tid. Vi tog spårvagnen upp till Pragborgen för att se Prags domkyrka Vituskatedralen som är både vacker och mäktig. Inne på området bor även Tjeckiens president. Vi fortsatte vidare till en barockträdgård vid Wallensteinpalatset som jag gärna ville se och strosade bland blommande magnolia, formklippta häckar och påfåglar. Vi promenerade även över den välkända Karlsbron som var ganska tom på morgonen men runt lunch och på eftermiddagen myllrade av turister och gaturförsäljare. Allt som allt är jag väldigt nöjd med resan eftersom jag fick träffa mina föräldrar som jag inte sett på snart två månader men också för att vi faktiskt hann med de stora turistattraktionerna. Prag är en vacker stad och jag skulle inte ha någonting emot att åka dit i framtiden!

Very heavy food and similar to the Slovakian cuisine
Of course we had to drink beer when going to Prague
Sunrise over Prague and the view from my window
The astronimical clock in the Old Town
The baroque garden of the Wallenstein palace
The typical pastry called Trdelnik on the left and an ice cream rose on the right, both very good!

Vårkänslor på skidor i Bad Gastein

Efter en stressig vecka, mest på grund av att vi i utbytesgänget gör så mycket, åkte vi i fredags till skidorten Bad Gasten i Österrike med ESN (Erasmus Student Network) och ca 180 andra studenter. Bussen gick tidigt på fredagsmorgonen så vi var framme runt tre på eftermiddagen vilket var väldigt skönt. Väl där hämtade vi snabbt ut skidutrustning, checkade in på hostelrummet innan vi åt middag. ESN hade även anordnat lite olika aktiviteter på kvällen som vi kunde anmäla oss till och vi från vårt gäng valde torch hike, fackelvandring, vilket var väldigt mysigt.

Vi rivstartade lördagsmorgonen med snabbfrukost för att vara ute i backarna så tidigt som möjligt. Vädret var helt underbart med strålande sol och kanske 15 grader varmt men tyvärr blev det snabbt svårt att åka i backarna när solen värmde upp snön. Trots det var vi nöjda och glada och åkte ända till liftarna stängde vid fyra. Efter middagen hade ESN också anordnat ett party med diverse lekar och delat in alla i lag för att vi skulle lära känna nya personer. Det var lite ostrukturerat men ändå roligt och efteråt gick vi gemensamt till en av barerna för att avsluta kvällen.

Söndagsmorgonen blev inte lika tidig eftersom vi varit uppe sent men vi hade dessutom bestämt oss för att åka till det närliggande Sport Gastein. Det ligger lite högre och är därför lite kallare vilket också betyder att snön ligger kvar. Backarna var helt underbara och mycket lättåkta även om det inte fanns lika många att välja på, men det gjorde oss ingenting. Vi åkte skidor tills det var dags att åka hem igen vid fyra och när vi väl var framme i Wien var klockan runt elva. Det har varit en jätterolig resa som jag är otroligt nöjd med trots att det såklart kostar en del pengar men jag skulle absolut göra om den och kan verkligen rekommendera Bad Gastein till andra!

Konstantina, I and Sofia enjoying the amazing weather!
It doesn’t matter where you look, the view is breathtaking. From left: Cedric, Kobe, Luka and Milka with Konstantina and I in the front
No words needed
And of course the obligatory radler (beer/lemonade) in the slope when having a break