Så grönt!

Har ni sett så mycket som hänt i växthuset! Alltid så mysigt att gå in där nu. Alltid nån typ av aktivitet.


Squash och pumpa!


Hjälpte Slottsträdgården-gänget lite med att flytta runt tomatplantorna när de skolade om plantorna.


Eucalyptus!


Sen drog vi ut och samlade ihop tester för att titta på skadedjur. Jag och Björn fick jackpot i vecklarlarver.


Tycker det är så kul med växtskydd! Imorgon ska vi ha diagnosövning 4 och 5 med Mattias Larsson hela dagen. Ska se om jag kan knäppa några bilder på det med.

När vi myser omkring i labbrockar

Här kommer lite bilder från mobilen med hur det kan se ut när vi är inne i kemi- eller mikroskopisalen! På senaste tiden har vi kollat en del på svampangrepp.

Alltid skönt att kunna gå igenom på den stora skärmen ibland så att man kan slitas från sin frustration av att sitta och leta efter angrepp i mikroskopet.

Vissa svampangrepp på frukt luktar riktigt, riktigt illa. Bara så att du vet liksom.

Vallmo, judasträd och planta på besök

Igår var det någon som sa ”Känns det inte som att sommaren har börjat nu? Och om det blir dåligt väder nu är det bara en dålig sommardag?”. Igår var det verkligen sommarväder, så det kanske stämmer. Och idag ösregnar det, så då är det kanske bara en kall och dålig sommardag? Har inte gjort så mycket. Har ändå haft ett berg av tvätt att tvätta. Så den här regniga och grå dagen blev ändå väldigt välkommen. Och en fredag är alltid en fredag! Oavsett regn eller inte.

Men igår var det alltså sommarkänslor. Från bussen var det första gången jag upptäckte att en hel vägg längs med en av byggnaderna är prydd med Vallmo hela vägen. Så himla fint.


Vi hade vi föreläsningar om växtskydd på friland hela dagen. Helene är så bra och intressant att lyssna på, så trots att jag är inne i nån tråkig pollenallergi-dimma ofta nuförtiden var det en väldigt givande dag.


På lunchen traskade jag, Zottie och Frida ut i parken på en promenad. Allt luktar så otroligt mycket just nu! Nästan så att man blir lite yr ibland. Här är Zottie framför en av favoritdofterna för dagen, vid Judasträdet framför slottet.

Sen hade vår föreläsning fått besök av ett gäng fina tomatplantor. Tycker det är så roligt att man många ggr inte kan missa vart man pluggar nånstans, när folk har tagit med sig växter från växthusen som de ska ha med sig hem. Och man blir ju så glad av att se växter här och där hela tiden!🌿🍅

Nu ska jag fira att jag tvättat klart monsterhögen av tvätt. Det är verkligen inte roligt att tvätta. Ha en trevlig helg!

Orienterande undersökning

En sak vi håller på med just nu är en individuell orienterande undersökning. Det går ut på att vi ska undersöka vad som kan förbättras, förnyas, uppgraderas inom den gröna näringen. Man kan hitta en lösning på ett problem, komma på en ny innovation eller undersöka någon form av ny teknik eller nytt redskap på marknaden.

I måndags och tisdags hade vi presentationer i grupper om 8 av det vi kommit fram till hittills i våra undersökningar. Det var väldigt kul att höra vad alla skriver om! Så många olika och intressanta saker. Jag själv undersöker möjligheten att göra svenska noriplattor odlade på svenska alger. Närmare bestämt på algen Porphyra umbilicalis.

Fokuserad stämning.

Björn förbereder det sista inför sin presentation.

Det må se lite stelt ut, men vi hade faktiskt väldigt trevligt!

Vilde Violer

Kom på att jag hade tog lite bilder med min kamera också när vi var iväg i Danmark! Tog några bilder när vi besökte Vilde Violer, en ekologisk snittblomsodling på friland. Men det första vi la märke till när vi anlände var inte blommor, utan djur. Vilde Violer delar nämligen gård med Stengården!

Vi är ju främst galet intresserade av växter, men vi säger ju aldrig nej till djur. Se bara så exalterade vi kan bli!

Veronika och Filippa hittade ett ställe där man kunde kika på ännu fler djur.

Såg även att det finns fina äppellådor i Danmark.

Men sen fick vi sluta fjanta oss och hänga med på rundtur till det vi egentligen var där för.

Nämligen till blomodlingen!

Christina och Marie var väldigt trevliga och bra värdar. Vilde Violer är relativt nystartade men har en riktigt fin business. De hoppas att fler ska upptäcka fördelarna med att köpa från lokalt odlade snittblommor på friland!

Blandat från en måndag

Här kommer lite blandade bilder från vad vi gjorde idag!

Efter dagens föreläsning var vi flera st som begav oss iväg till växthusen för att ställa ut vissa av våra plantor för avhärdning. Dels kan det vara bra att göra det för att vänja dem vid ett liv på friland, men även för att de uppnått rätt storlek för leverans och att man inte vill att de ska fortsätta växa på i samma hastighet som i växthuset.

Här är Johannes påväg att krypa in i tunneln. Och nedanför Julia som kikar ut!


Senare på dagen började vi förbereda inför morgondagens sådd av diverse fröer och lökar. Här mättes rätt avstånd ut för varje odlingsdel.När det är såhär soligt gör det inte så mycket att man måste vänta på att få strö ut olika typer av gödsel.


Sen hade det blivit dags för att ställa ut de äppelträd som vi ympade i mars. Det gick ju bra! Titta så fina de har blivit!


Det var lite från den här soliga måndagen!☀️

Danmark

Tänka sig, det har hunnit vara påsk och så har vi i klassen hunnit vara i Danmark!🇩🇰 Vi stack iväg på studieresa i onsdag med övernattning i Odense och kom hem igår igen. Riktigt trevlig studieresa! Så här kommer ett litet urval av bilder från trippen.

Här var när vi var inne i ett ekologisk tomatparadis på Lystgaarden och fick en rundtur där.

Det var ganska kallt och blåsigt den dagen, så att få komma in i ett växthus var väldigt välkommet. Innan dess hade vi fått se både fläderodling och odling av blommor på friland.

Efter tredje och sista stoppet som var Lystgaarden kom vi fram till Odense. Supertrevlig stad där vi var några som drog iväg till Storms Pakhus för mat och dryck. Hett tips om du någonsin skulle hamna i Odense!

Dagen efter var riktigt solig och fin! Här stod vi utanför Hawaii Gartneriet och väntade på att få komma in.

Det klämdes ner Hibiskusblommor i alla hår.

Men tråkigt nog var vi tvungna att slänga de när vi skulle vidare in i ett annat växthus för att minska spridning av trips.

Sista stoppet på hela resan var på det oändligt stora Gunnar Christensens Planteskole.

Här stod Morten och visade upp hur ett äppelträd kan se ut om man släpper på den traditionella formen som annars vanligtvis finns i trädgårdar.

Och på riktigt danskt vis blev vi bjudna på öl efter rundturen!

Så fin resa!

Aktivitet i växthuset

Det har börjat hända grejer i växthuset! Våra frön har blivit skott och skotten har kommit upp fint. Det gäller att hålla koll på bevattningen, blev extremt varmt i växthuset när solen ligger på nu. Imorgon blir det dags att skola om vissa av plantorna och ge en ordentlig vattning innan påskfirande. Dock kommer Ida vara snäll och ta sig in under påsken och kolla så att ingens plantor står och törstar ihjäl. Hon är fin hon.


Och i Malmö dyker fler och fler blommor upp på träden varje dag! Jag och Martin tog en promenad i Pildammsparken igår och sprang på det här trädet.Blomexplosion

Idag pitchade vi våra idéer till den orienterande undersökningen vi ska hålla på med individuellt under den här kursen. Vi ska göra undersökningar kring saker som kan förbättras och förnyas inom trädgård och odling. Det har inte varit helt lätt att komma på något som inte skulle bli en hel avhandling. Men jag tror jag har landat i något nu. Om inte annat känns det jag har kommit på kul att börja kolla upp mer om! Kan berätta mer sen när jag har mer.

Påvägen till bussen fick jag och Julia syn på ett gigantiskt träd som fick oss att tappa hakan. Från ingenstans står det plötsligt i full blom! Som så många andra träd just nu. Helt fantastiskt. Inte helt hundra på vad det är. Men safe to say att det är nån Prunus..? Vet ni?


Odla till företag

Sååå fint väder det har varit den här veckan! Jag tror det var den här veckan allt vaknade till liv?


Påskliljor lite överallt!

Efter genomgång av sådder satte vi oss ner tillsammans i min grupp och gick igenom alla växter vi ska plantera. Deras grobarhet och groningstid. Allt måste klaffa och bli klart samtidigt till de leveranser vi har. I min grupp odlar vi till Ängavallens ekologiska restaurang. 660 plantor av olika sorters grödor ska de få.

Det är rätt invecklat att lägga upp planeringen så att inget blir klart långt tidigare än något annat. Plus att det måste bli riktigt bra också.


Sen gick vi bort till växthusen och satte igång med det praktiska!🌱


Man vill gärna lägga 50/50 av olika substrat. Ett mer näringsfattigt på toppen, för att inte ”chocka” fröet. Och sen ett mer näringsrikt i botten för rötterna att sedan ta näring av.


Sen anteckna datum, sort, loggföra vilka substrat som använts. Viktigt också att komma ihåg att odla extra mycket av de frön som har en låg grobarhetsprocent. Hellre i överkant så att man inte står där sen och har färre plantor än vad beställaren ville ha.

Sen täcktes allt med vit plast, som sedan kommer bytas ut till genomskinlig med hål när skott väl kommit upp. Ni ska få hänga med på utveckligen! Tills dess ha en trevlig helg!