Spana in min begonia!

Det är inte varje dag ni ser den rubriken. Men helt seriöst. Kolla in de här blommorna!  Var bara tvungen att dela med mig av dom innan de hoppar av plantan helt och hållet. Fast nu ljuger jag lite. Tog faktiskt bilderna i förra veckan. Och blommorna är borta för ett tag sedan. Men det var i alla fall så jag tänkte när jag tog bilderna! Tycker det är så galen och häftig form på dem. Mvh Hilda 89 år i ett försök att göra begonian ”hipp”

Förkylningsyr

Förutom att sysselsätta mig med att vara förkyld ( stor överraskning att man blir sjuk vid kursstart. Och nu vandrar liksom förkylningen bara runt i hela klassen ) är jag även i full gång med planeringen av Branschdag Trädgård som äger rum den 14e november! Förkylningar är inget som stoppar oss. Lyckligtvis finns det idag en miljard möjligheter till att hålla kontakten utan att fysiskt ses, så vi klarar oss bra ändå.

Dagen kommer fyllas med fantastiska utställare, föreläsare, kaffe och kaka, samtal, workshops och annat sånt trevligt inspirerande. För det är precis det är som tanken med dagen: Den ska främst inspirera och lyfta fram vilka möjligheter det finns för oss studenter efter studierna. Ypperligt tillfälle att skapa kontakt med näringslivet. Jag vet att jag redan pratat om Branschdagen i ett tidigare inlägg. Men det finns två förklaringar till varför jag nämner det igen. Det första är att det tåls att pratas mycket om. För ni som studerar vid Alnarp, SLU, oavsett vilket program ni går, borde komma på den här dagen. Det är inte bara trevligt. Det är viktigt! Den andra anledningen till att jag nämner det här igen är för att jag är så pass förkylningsyr i huvudet att jag i början av detta inlägg faktiskt inte kom ihåg att jag redan hade nämnt det. Men förklaring nr 1 understödjer ju ändå att man kan skriva om det igen, så det gör ju inget!

Här är hela gänget! Nästan. Alla förutom stackars  Ida som inte kunde vara med, för att hon var *trumvirvel*….. förkyld. Och igen, jag glömde att jag redan hade lagt upp en bild på oss. Förlåt. Men här är vi ju faktiskt typ nästan helt färgkoordinerade. Och jag har en annan färg på håret. Så det är ju en helt ny bild!

Nu är den min

Köper sällan kurslitteratur, brukar i princip alltid låna på bibliotek. Men när jag väl köper kurslitteratur beställer jag det på nätet  och betalar tydligen extra för att de ska komma fram fortare och tror att de faktiskt ska komma fram fortare. För den som inte listat ut slutklämmen på den här lilla storyn än kan jag avslöja att: Nej. Den kom inte fram fortare. Och nej. Självklart har jag inte fått den lilla störiga extra summan tillbaka för vad det kostade att få snabb leverans. Så tack för det Adlibris, inte. Men tack Maj-Lis och Ingrid för den här boken✨

Blandat från senaste dagarna

Här kommer ett potpurri av bilder som jag knäppt av från mobilen! Och jag är ledsen, men det kommer fortsätta bli en del mobilbilder framöver också. Min dator har fått något spatt och vill inte föra över bilder från systemkameran till mitt redigeringsprogram. Så fram tills att jag listat ut hur jag ska åtgärda det får ni tyvärr nöja er med bilder av extremt medioker kvalitet, men kanske oh så mycket mer spontana bilder! Bara för att hitta något positivt i det hela..

Här är i alla fall en bild från när vi traskade runt i Trädgårdslabbet för att leta upp diverse olika växtskador vi fått lära oss om. Mycket bra idé att tvinga oss hitta de olika typerna av skador på egen hand.

 Vi hade ett lunchmöte med några av utskotten från Branschdagen i Gunnars Trädgård. Konstigt hur man kan glömma bort vissa platser som man tycker är supertrevliga? Hur kan man göra det? Det var i alla fall kul att vi kom på att man faktiskt kan sitta där och ha möten.

Och här satt jag och kände mig sådär äckligt, klyschigt Alnarpig (som om det vore ett ord) med en korgväska med två växter i handen som jag traskade runt med hela dagen. Det handlade helt enkelt om att jag skulle få dem av fina Sofie i klassen, men att vi aldrig lyckades lista ut hur vi skulle hinna med överlämningen av dem. Så jag fick dom av Sofie på bussen på morgonen, för att vi sen skulle åka samma buss hem, men att det då var jag som hade dom istället. Så fruktansvärt krånglig lösning, men det var enda lösningen jag kom på som fungerade i stunden. Tänk om vi som studenter skulle kunna ha lite bättre förvaringsmöjligheter någonstans på campus? Så mycket smidigare många saker hade blivit då *harkel, harkel SLU*

I förrgår körde några av oss möte och mailande med Branschdagen på Saluhallen i Malmö.

Man skulle även kunna tro att det enda vi gjorde var att fika och lyssna på rövarhistorier om när Ida fångade den största gäddan bygden någonsin hade skådat. Tror snarare att det var nåt snack om utrymme och plats under själva Branschdagen. Men jag kommer inte riktigt ihåg. Så det kan ju lika gärna ha varit nån rövarhistoria.

Igår var vi ute och plockade ihop olika prover på diverse växtskador som vi sedan skulle ta in under mikroskop och kika närmare på. Så bra dag! Det är så extremt kul att få gå runt med med alla kompetenta forskare och bara lyssna och fråga och ta in allt. Skitspännande!

Powdery mildew på ek. Eller mjöldagg som det heter på svenska. Ett svampangrepp som ger vita fläckar på bladen.

Patrick, Björn och Erik redo vid mikroskopen.

Veronika dissikerar ett angripet blad.

På ett blad hittade vi en ansamling av ägg som hade ett superfint mönster. Såg ut som en kombination av snäckor och pärlor. Det hade dock inte mycket att göra med de växtskador vi skulle titta på. Men lika kul att titta på för det!

Vi skar upp ett rosengaller, orsakat av en rosengallstekel. Har en video på vad vi hittade där inne. Det var i andra delen, så det syns inget på den här bilden. Men det kanske var tur att jag inte lyckades få upp den här på bloggen.. Ordet som kan sammanfatta det får blir det frekvent använda ordet under dagen: Nasty.

I kemisalen kikade vi på mikroorganismer istället. Här är en vinterspor från ett svampangrepp.

En fokuserad Jonna får avsluta detta inlägg. Nu ska jag fortsätta läsa om sorgmyggor, gallmyggor och harkrankar!

 

Kursstart år 2 och Branschdagsmöte

Igår var det kursintroduktion, starten på år 2 av utbildningen. Känns ganska galet! Det har verkligen gått extremt fort. Men innan själva kursintroduktionen var vi några andra som sågs 2 timmar innan. Vi hade nämligen möte med vår projektgrupp inför Branschdag Trädgård, ett evenemang som jag i år är projektledare för. Det är ett årligt evenemang som styrs upp av elever på Trädgårdsingenjörsprogrammen och Hortonomprogrammet vid SLU, Alnarp. Vi bjuder in olika företag och personer som ställer ut vilket ger både dem en chans att visa upp sig inför kommande potentiella arbetstagare, samtidigt som det ger en chans för oss studenter att nätverka och få upp ögonen för vad vilka typer av jobb som erbjuds. Vi kommer även ha föreläsningar och olika typer av workshops. Och igår hade vi första mötet efter sommaruppehållet!

Här sitter vi, nästan hela gänget

I år har jag nån ambitiös tanke av att jag ska cykla ut till Alnarp, hela vägen från Möllevångstorget, varje dag. Att det ska bli min träning. Så igår var första gången jag cyklade hela vägen ut. Fyyy.. f**. Alltså, kul var det inte. Svettades som en gris. Hade stark motvind precis hela vägen. Till och med i den sista långa backen precis innan man kommer ner mot Articum, (där man egentligen ska få värsta belöningen av att få glida ner till sitt mål) hade jag så pass kraftig motvind att jag fick kämpa nerför backen!? Det var ju en spännande upplevelse. Men, jag ska inte skrämma upp er som också tänkt att cykla! Det är faktiskt sjukt smidigt att ta sig ut med cykel från Malmö. Bara kör mot Kirseberg, kör förbi hela Kirseberg och fortsätt cykla efter cykelskyltarna som pekar åt Lomma. Sen när du kommit ut mot havet, cyklat upp mot det blå caféet svänger du bara höger så är du framme. Tar ca 30 minuter, beroende på vart i Malmö du bor givetvis. Sen ska jag också tillägga att min kondition inte är den bästa. Och på vägen hem när jag hade sällskap gick det hur smidigt och lätt som helst.

Efter att ha stått under lunchtid och trängts om att få köpa lunch i den längsta kön till caféet som jag någonsin skådat, var det dags för kursintroduktion! Den här kursen är vi väldigt många. Vi som läser odlingsinriktningen kommer läsa tillsammans med både designinriktningen och hortonomerna. Det är alltid lite kul när man läser kurser ihop med andra program! Första kursen vi hade förra året läste vi exempelvis tillsammans med landskapsingenjörerna. Många av utbildningarna på Alnarp går mycket ihop med varandra, och det är alltid kul att få inspiration av vad de andra utbildningarna inriktar sig på.

Inte världens bästa bild, men det var den första jag tog när jag kom in i salen, så kändes lite symboliskt för kursstarten så där. Tycker även det är kul att se hur svårt det är att ta kort utan att någon lägger märke till det.

Fina återseenden!

Då var vi igång!! Första kursen vi kommer läsa nu handlar om växtskydd och alla är väldigt taggade på den här kursen. Inklusive mig själv. Så nu är det bara till djupdyka i litteratur som berör saker som skadegörare, patogener och fysiogena skador etc. Kommer hålla er uppdaterade! Ha det bra sålänge

 

Sista dagen på första året

Det är helt galet hur fort det går. Jag är fullkomligt medveten om hur klyschigt det är att prata om tidens gång och att upprepande säga ”det går så himla fort!?”. Speciellt när det kommer till en utbildning. Men man slutar ju aldrig förvånas? Eller hur? Idag hade vi vår sista dag på första läsåret. Jag har alltså redan läst första året av min utbildning. Det är galet.

Trots att det typ fortfarande känns som att det var jul precis förstår man ju ändå hur mycket som har hänt när man börjar fundera lite mer på det. Om jag tänker på den där första kursen vi hade, när vi stressade runt i parken och desperat försökte lära oss latinska namn, vilka växter de tillhörde och att identifiera växterna med hjälp av morfologi och samtidigt hade så kul. Då fattar jag att det har gått ett tag. Eller när jag tänker på den där första tiden när det var så många i klassen man inte hade en susning om vilka de egentligen var och hur man brukade luncha med någon som sen bestämde sig för att inte gå kvar. Ja då känner jag också att det var ett tag sedan. Eller när jag tänker på hur vi satt och svettades och fick spatt på diverse räkneuppgifter under tiden vi läste Teknologi, Mark och Klimat-kursen. Då känns det ganska avlägset. Men samtidigt känns allt så nära och som att allting hände nyss. Det är konstigt. Fast konstigaste av allt är nog ändå att tänka på hur jag inte hade en aning om att jag skulle sitta här och skriva på den här bloggen för ett år sedan. Att jag har fått lära mig så många nya, spännande och roliga saker som jag inte hade koll på innan. Och alla fantastiskt trevliga nya människor som dykt upp i mitt liv. Det är häftigt att tänka på. Att för ett år sedan hade jag ingen aning om att de ens existerade. Och nu är de ett så självklart inslag i min vardag. Det är fint.

En sak jag har längtat efter är att kunna göra mer är att faktiskt hinna sitta fler morgnar vid min växtbeklädda kökstapet och osminkad dricka kaffe ur min souvenirkopp utan att behöva stressa.

Tack för det här första läsåret! Ha en bra sommar så ses vi till hösten igen!☀

Blandat från mobilen

Här kommer lite blandade bilder från mobilen från de senaste två(ish) veckorna:

När vi hade scenariospel med marknadsföringen uppe på Loftet.

Vi var uppdelade i olika grupper och skulle komma på egna företag.

Vi fick olika poäng baserat på hur pass stor konkurrens vi hade på marknaden.

Det var mycket pluggande inför tentan där ett tag. Här hemma hos Jonna på hennes växtfyllda balkong!

En annan pluggplats var i Jesusparken i Malmö med Sofie.

Tentan är avklarad och fixad och idag och imorgon är det presentationer och opponering av våra projektarbeten vi jobbat med under senaste tiden. Sen är det en sista workshop på fredag och sen är det sommar på riktigt!

Minns ni!?

Mina små tomatplantor! Som inte är så små längre. De har vuxit något helt sjukt. Får knappt plats med dem i köksfönstret längre. Men största anledningen till att de står i vardagsrummet, på golvet, för tillfället är för att det blev alldeles för varmt i fönstret. De började må sämre och tappa blommor, så flyttade snabbt bort dom för att de skulle få återhämta sig lite.

Nu har tomaterna börjat komma! Trodde jag visste vad jag hade satt vanliga cocktailtomater. Men nu när jag ser formen på tomaterna börjar jag bli osäker på vad det egentligen var för sort?

Min ”burkbasilika” har också tagit sig rejält. Och den smakar mycket bra!

Resten av Bjäretrippen

Efter Norrviken körde vi vidare till Kattvik!

Kattvik är ett väldigt gulligt och mysigt ställe. Perfekt på vägen om man vill köra trevliga vägar från Båstad till Torekov.

Mitt i backen ligger ett litet fik. De har inte jättemycket på menyn, men de har det man behöver. Vi behövde i stunden gott bryggkaffe och en riktigt god kanelbulle, och det var precis vad vi fick!

Utsikt från vår plats över Kattviks fina lilla hamn.

Efter Kattvik körde vi vidare upp till Hallavara och stannade till på Bäckdalens Handelsträdgård.

Här finns någonting runt varje hörn. Känns som att man hade gått runt här hur länge som helst.

Ett av växthusen hade de bara låtit växa på helt fritt.

Passande namn.

Skulle också vilja ha ett växthus jag hade kunna låta växa helt vilt och fritt!

Det är ju exakt såhär man vill ha det på en uteservering i en trädgård. Sittplatser utspridda överallt så att man verkligen kan få hitta sin egen plats.

Som i skuggan av ett träd med kaffekoppen på ett skrangligt litet bord.

Eller i solen under en palm vid ett fint gammalt fönster.

Och med den här lökiga lilla gifen avslutar jag detta inlägg. Den var den utflykten! Kram på er!

Utflykt på Bjärehalvön

För er som inte vet växte jag upp i Ängelholm i nordvästra Skåne. Och förra helgen åkte jag och Martin upp för att passa huset. Med en helt ledig helg och en bil tillgänglig bestämde vi oss för att på lördagen dra på en utflykt ut på Bjärehalvön. Har man inte gjort detta tidigare så är det varmt rekommenderat att göra. Inte för att vara partisk eller så, men nordvästra Skåne är nog ett av de vackraste ställena i hela Sverige. Så, nu var det sagt. Första stoppet på vägen blev Norrvikens Trädgårdar.

Tänk att jag en gång i tiden satt i högra delen av byggnaden och jobbade som gallerist under somrarna!?

En hel del har hänt sedan jag var här sist. Det nya växthuset och köksträdgården till vänster i bild kommer exempelvis att invigas i augusti. Det såg ut att bli riktigt fint!

En annan ny, kul grej vi upptäckte när vi traskade runt var en gullig, nästan lite gömd del med biodling!

Man kunde gå in i ett litet hus och ta på sig en sån här  och testa på hur det är att gå runt som biodlare!

…ungefär i alla fall. Tyckte det var en fin mix av jackan, skyddshuvan och Martins väldigt exponerade fötter.

Efter biodlarupplevelsen promenerade vi vidare ner till den japanska trädgården.

Trevlig liten passage!

Acer palmatum ‘Atropurpureum’, eller Japansk lönn, fanns överallt.

Älskar små gångar som dyker upp här och där i en trädgård.

Fantastiskt ljus genom trädkronan på en Japansk lönn.

Om man går vidare till en annan del av trädgården kan man gå upp till en nästan lite magisk plats uppe på en höjd.

Som hämtat ur Sagan om Ringen.

Efter Norrviken stack vi vidare på vi Bjäretripp. Men vad vi gjorde då får ni se i nästa inlägg! För nu ska jag äta hamburgare. Hej sålänge!