Fredag, systerligt besök och höst, höst, höst!

Det har varit många tidiga morgnar den här kursen. Något som är positivt med det är de dramatiska himlarna som kommer med dem och lugnet i stan.

På Södervärn imorse, i väntan på bussen.

Vet inte om jag någonsin har gått igång så mycket på ljus och färger som jag har gjort hittills den här hösten!? Det är bara en sån sjukt fin mix av varma och kalla toner överallt.

Efter dagens föreläsning hade vi möten med våra kollokviegrupper. Det är alltså grupper som satts ihop för att ses och diskutera frågor gällande det man gått igenom under senaste tidens föreläsningar. Det blir mycket rotande i papper och letande efter information för att verkligen vara säker på att man diskuterar rätt, och inte bara sitter och går i gasen och börjar förklara saker som man tror stämmer.

Efter kollokviemötet kom min lillasyster Hedda ut till Alnarp! Hon har varit väldigt nyfiken på att komma ut och se hur det egentligen är. Och nu hände det! Väldigt trevlig övergång från veckans studier till helg.

Efter att ha käkat lunch ihop tog jag med henne runt i parken.

Det var väldigt trevligt för min egen del också att få gå runt i parken. Man glömmer liksom lätt av att göra det efter att ha pluggat här ett tag märker jag!? Det är väl kanske för att det finns så tillgängligt.

Miscanthus sinensis. Får inte nog. Som mjuka, fluffiga fyrverkerier!

Här står vi och kisar mot solen!

Det var fint att få höra Hedda upprepa ”så himla fint!” och ”wow” hela tiden när vi gick runt. Alltid trevligt att visa upp nåt man själv gillar för någon som det visar sig uppskattar det minst lika mycket som en själv liksom! Det är lite kul det där, när man visar upp nåt nytt för en person. För när man gör det är det nästan som att man tar cred för det själv. Som att jag hade skapat hela Alnarp. Eller det kanske inte alls är alla som känner så i såna situationer iofs. Kanske bara jag som outar nån grandios självbild här som jag inte ens visste att jag hade.

Man blir ju nästan hög av alla färger! Nåt man faktiskt nästan kan bli hög på är doften från katsuran just nu. Heeelt galet. Luktar sockervadd. Mer specifikt: jordgubbssockervadd (för sånt finns väl..?). Jag och Hedda traskade runt i lunden bakom slottet bland all katsura och blev nästa sockerstinna.

Vi konstaterade att det var en perfekt höstdag. Temperaturen har nu äntligen blivit lite svalare och friskare. Både färgerna och ljuset är fantastiskt. Så alltså hett tips på utflyktsmål till helgen om du inte varit på Alnarp tidigare, vill fly stadskaos och bara vill insupa frisk luft och vacker natur. Oavsett vad du hittar på, ha en trevlig helg!✨

Kapade ledningssträngar i butternutpumpa

Stod och gjorde en 🍂höstig🍂 soppa för nån dag sedan och stannade upp lite när jag hade klyvt min butternutpumpa på mitten. Det är nämligen en av effekterna med att läsa till trädgårdsingenjör: man ser så mycket fler grejer än vad man gjorde innan man började plugga. De små dropparna som ligger fint ordnade runt hela ytan gjorde att jag stannade upp i matlagningen, lutade mig fram, tittade intensivt och funderade. Och för att vara helt säker på vad jag såg skickade jag ett mail till Salla, som är en av våra föreläsare nu under växtfysiologin. Och mycket riktigt var jag inne på rätt spår. Jag har alltså kapat av ledningssträngarna, både från xylem och floem. Xylemet är en stödjande vävnad som står för transport av vatten och mineraler i växter. Floemet har hand om transport av socker, och även hormoner.

 

Titta så fint de ligger! Så nästa gång ni ser den här typen av droppar i samband med hackande av diverse grödor så vet ni vad det handlar om nu.

Ny kamera

It feels so good y’all! Nä men på riktigt nu, så skönt att ha en smidig kamera som lätt kan tas med i väskan. Har verkligen saknat att ha med min kamera i vardagen. Absolut att det finns många mobilkameror som är asbra, men det är ändå inte samma grej. Jag har ju fotograferat väldigt mycket i mina dagar. Frilansade en del som fotograf innan jag började plugga till trädgårdsingenjör, och det har alltid varit ett stort intresse. En tid i mitt liv var jag ganska inriktad på att satsa helt på fotograferandet. Men nånstans på vägen försvann suget, peppen, inspirationen och motivationen. Det är hård värld att livnära sig som fotograf. Tycker det är skitkul med diverse uppdrag! Men vill nog gärna ha nåt mer, så att fotandet blir ett komplement snarare än det enda jag håller på med.

Orkanen i Malmö

För att lämna prat om fotograferande och min nya kamera så satt vi några st på Orkanen igår igen och diskuterade vad vi gått igenom på föreläsningar. Det är verkligen överväldigande mycket begrepp att lära sig den här kursen. Och så fruktansvärt många ord som ser exakt likadana ut förutom en bokstav, och har extremt olika betydelse. Tack för den du lite lätt sadistiska och lata person som kom på dem orden nångång i tiden.

Just nu sitter jag på bussen genom ett dimmigt landskap påväg till dagens första föreläsning. Hörs snart igen

Otippat matchande och vacker utsikt

I veckan hade vi växtanatomi-övning . Vi tittade på snitt av olika växtdelar och vävnader. Tyckte det var lite kul när jag upptäckte att tröjan jag hade på mig matchade infärgningen av en sidorot på majsrot .

Imorse njöt jag lite extra av utsikten påväg ut till Alnarp. Nu när E6:an är avstängd måste bussen köra sista sträckan ute på gamla vägen vid havet, så att man kommer in till Alnarp från helt andra hållet än vad man brukar. Och den vägen är så mycket finare.

Så fint ljus. Vet dock inte vad som är dis och vad som bara är fett på fönstret…?

Känner mig helt slut i både huvud och kropp efter den här veckan. Unnade mig att beställa hem en ny kamera igår innan jag gick och la mig. För det är sånt jag gör när jag ska unna mig nåt i samband med att jag går och lägger mig, beställer dyra teknikprylar. Nej. Inte riktigt så. Har spanat efter en smidig och bra kompaktkamera ett tag nu. Märker att jag inte orkar släpa med min systemkamera så som jag gjorde för några år sedan. Plus att mitt redigeringsprogram på datorn krånglar nåt extremt. Så nu har jag beställt en mindre och smidigare variant där jag kan föra över och redigera direkt i telefonen istället. Ska bli kul att se hur det blir!

Ha en fin helg. Vi hörs

 

Pipettera mera!

Nu är vi alltså igång med växtfysiologi! Holy tjosanhejsan vad man är slut i huvudet om dagarna. Det är extremt mycket nya begrepp och uttryck att trycka in på relativt kort tid. Tur att det är intressant!

I måndags hade vi vår första labb. Eller ja, vi hade två under ett och samma tillfälle. Men på bilderna ser ni växtnäringslaboration in action. Vi ska försöka framkalla brist på olika mineralnäringsämnen på unga tomat- och solrosplantor.Gillar att man ser Sofies hårtofs dyka upp längst ner till höger i bild.

Nästan lite stock photo-varning på den här bilden

Den här bilden knäppte jag av under nån av pauserna när jag gick och köpte kaffe. Älskar ljuset just nu

Tenta, Rörö, hästar och höst

Så idag var det alltså tenta för grundkurs i växtskydd. Efter att ha tryckt in så mycket info i hjärnan, om en massa nya saker jag inte hade en aning om för en månad sedan, för att sen ösa ut allt i skriftlig form under 2 timmar, gör att jag nu ligger och dåsar i soffan. Fast det är inget nytt. Så är det efter varje tenta. En konstig mix av lättnad och även ångest för att man eventuellt missat en massa grejer. Men det visar sig om några veckor när ni får tillbaka den.

För övrigt kan man tro att jag tagit de senaste bilderna på mig själv under ett och samma tillfälle, pga den knallorangea Helly Hansen-tröjan. Men icke. Jag har bara bott i den sedan det blev kallt. Vilket påminner mig om att jag kanske borde gräva fram fler varma kläder så att jag kan variera mig lite mer.

Blev plugg på Orkanen i Malmö med Jenny två dagar i sträck. Alltid skönt att bara helt random slänga ut en fråga till en fellow kurskamrat och antingen få svar direkt, eller få bekräftelse på att man inte är den enda som är förvirrad. Det är också trevligt att snacka om allt man läst om och fått lyssna på. Lär mig absolut bäst av att diskutera.

I fredags åkte jag som sagt ut med Martin till min familjs semesterhus i Bohuslän. Alltid lika mäktig känsla att åka med sista färjan ut. Så vackert, och så lugnande miljö det är där ute.

I en paus i pluggandet den 1a oktober gick jag ut och försökte hitta ett Ingrid Marie-äpple som inte hade blivit angripet. Inte från marken då, från trädet (btw, så skadad man blir av att läsa växtskydd. Man ser på skador på frukt på ett heeelt nytt sätt. Fascinerande och skrämmande. Kommer exempelvis nog aldrig att äta ett färsk fikon igen..). Konstaterade även att hösten var ett faktum, vilket jag tycker känns väldigt mysigt!

På reservatet låg hästarna och slappade på gräset en dag. Det såg så skönt ut.

Redan imorgon drar nästa kurs igång igen. Den här gången är det dags för växtfysiologi. Hörs snart igen, ciao!

 

Djupt inne i växtsskyddsnörderi

Då börjar det närma sig. Slutet på den här väldigt roliga kursen. Tentan för grundkurs i växtskydd äger rum onsdagen den 3 oktober. Alltså nästa onsdag. Och känslan nu börjar bli den klassiska krispanikskräcken där man känner att man inte kan nånting. Skämt åsido, det brukar gå bra. Men ändå sitter man här och panikar över en miljard begrepp som man bara sitter och blandar ihop. Men det är fem dagar kvar (oceaner av tid. Oceaaaaner).

I tisdags hade vi labb i mikroskopsalen. Vi skulle identifiera olika växtskadegörare. Och genom att hålla upp en insekt framför sig såhär åstadkommer man inte mycket. Du ser ingenting. Därav mikroskopen. Men det kan ju se lite kul ut i alla fall!

Erik och Jonna i färd med att identifiera.

Anteckna, titta, läsa, anteckna, titta, läsa…

Det fanns en del obehagliga exemplar där inne. Fascinerande. Men obehagliga.

Idag, fredag, hade vi bl.a tipsrunda på växtskyddsstigen i parken. Ett väldigt trevligt initiativ taget av människor på SLU. På bilden: Kaoset av pappersplockande i Terra Nova innan vi gick ut.

Som i orientering med växtskyddstema sprang vi runt (okej gick) med karta i parken och letade upp skyltar och kryssade i rätt svar på de olika frågorna. Mysigt avslut på en kurs måste jag säga. Nu är jag påväg upp med tåg mot Göteborg för att sedan ta buss och båt ut i skärgården för att helt kunna isolera mig i tentaplugg. Givetvis bredvid en öl och en stor skål chips. Trevlig helg på er!

Spana in min begonia!

Det är inte varje dag ni ser den rubriken. Men helt seriöst. Kolla in de här blommorna!  Var bara tvungen att dela med mig av dom innan de hoppar av plantan helt och hållet. Fast nu ljuger jag lite. Tog faktiskt bilderna i förra veckan. Och blommorna är borta för ett tag sedan. Men det var i alla fall så jag tänkte när jag tog bilderna! Tycker det är så galen och häftig form på dem. Mvh Hilda 89 år i ett försök att göra begonian ”hipp”

Förkylningsyr

Förutom att sysselsätta mig med att vara förkyld ( stor överraskning att man blir sjuk vid kursstart. Och nu vandrar liksom förkylningen bara runt i hela klassen ) är jag även i full gång med planeringen av Branschdag Trädgård som äger rum den 14e november! Förkylningar är inget som stoppar oss. Lyckligtvis finns det idag en miljard möjligheter till att hålla kontakten utan att fysiskt ses, så vi klarar oss bra ändå.

Dagen kommer fyllas med fantastiska utställare, föreläsare, kaffe och kaka, samtal, workshops och annat sånt trevligt inspirerande. För det är precis det är som tanken med dagen: Den ska främst inspirera och lyfta fram vilka möjligheter det finns för oss studenter efter studierna. Ypperligt tillfälle att skapa kontakt med näringslivet. Jag vet att jag redan pratat om Branschdagen i ett tidigare inlägg. Men det finns två förklaringar till varför jag nämner det igen. Det första är att det tåls att pratas mycket om. För ni som studerar vid Alnarp, SLU, oavsett vilket program ni går, borde komma på den här dagen. Det är inte bara trevligt. Det är viktigt! Den andra anledningen till att jag nämner det här igen är för att jag är så pass förkylningsyr i huvudet att jag i början av detta inlägg faktiskt inte kom ihåg att jag redan hade nämnt det. Men förklaring nr 1 understödjer ju ändå att man kan skriva om det igen, så det gör ju inget!

Här är hela gänget! Nästan. Alla förutom stackars  Ida som inte kunde vara med, för att hon var *trumvirvel*….. förkyld. Och igen, jag glömde att jag redan hade lagt upp en bild på oss. Förlåt. Men här är vi ju faktiskt typ nästan helt färgkoordinerade. Och jag har en annan färg på håret. Så det är ju en helt ny bild!

Nu är den min

Köper sällan kurslitteratur, brukar i princip alltid låna på bibliotek. Men när jag väl köper kurslitteratur beställer jag det på nätet  och betalar tydligen extra för att de ska komma fram fortare och tror att de faktiskt ska komma fram fortare. För den som inte listat ut slutklämmen på den här lilla storyn än kan jag avslöja att: Nej. Den kom inte fram fortare. Och nej. Självklart har jag inte fått den lilla störiga extra summan tillbaka för vad det kostade att få snabb leverans. Så tack för det Adlibris, inte. Men tack Maj-Lis och Ingrid för den här boken✨