Första laborationen!

Hejsan Svejsan, hoppas ni mår bra!

I fredags hade vi vår första laboration och det var väldigt skönt att få göra något praktiskt med det vi har läst om i tre veckor. Det är en helt annan sak att sitta med uppgifter som bara är siffror och bokstäver, i jämförelse med att faktiskt hälla den där syran i den där basen som vi behöver få reda koncentrationen på. Man känner sig ju också väldigt cool i labbrock och skyddsglasögon.

Den här kemikursen innehåller bara två delar som är obligatoriska, alltså som vi måste göra för att dels få CSN och dels för att bli godkända. Tentan är självklart obligatorisk men även den här labben med tillhörande labbrapport. Det svåra med rapporten är att den ska vara väldigt förenklad. Och nej, jag har ingen aning om hur det går ihop.

Hur som helst var det väldigt intressant och lärorikt (jag vet, galet) att få tillämpa sina kunskaper i praktiken. Man fick en helt annan förståelse för helheten. Vi fick till exempel testa pH på olika slags jordar vilket i princip var det första trädgårdsbaserade hittills i kursen. Fast egentligen är allt vi gjort grundat i växtriket men det har varit svårt att förstå varför vi har lärt oss att balansera formler och inte vad växter behöver för näring. Denna vecka börjar dock den organiska kemin som jag tror är lite mer nischad.

Trot’ eller ej, trädgård är vetenskap.

Turister

Tjabba, tjena, hallå! (så svarar ni i kör ”vi säger så”).

Är det inte lite som ett krav att veta vad det är för ställe man bor på egentligen? Det har jag känt ett tag och har dessvärre 0 koll på Skåne. Dels på grund av svårigheten att ta sig runt med kryckor men också på grund av lathet. Igår tog iallafall jag och Maja ett steg i rätt riktning och satte oss i bilen för att ta oss till Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk.

Det var kallt, blåsigt och jättevackert. Känslan att stå med endast vatten framför sig och hela Sverige bakom sig var minst sagt en surrealistisk känsla. Det var inte bara tiden vi spenderade i Smygehuk som gav oss vackra vyer utan hela vägen från Malmö och nedåt är otrolig. För mig som kommer från Stockholm är det fortfarande helt galet att se så öppna landskap överallt. Undra om jag någonsin kommer vänja mig vid det?

Vi-Skogen

Jag tänkte ta er uppmärksamhet och prata om en ganska viktig sak. Inte bara ganska, utan mycket viktig sak. Träd.

Vi-skogen arbetar med att plantera träd i östra Afrika och idag vill jag slå ett slag för det dem gör. Det som det hela handlar om är Agroforestry. Agroforestry är i princip trädens samverkan i ett kretslopp med bland annat andra grödor och boskap. De olika delarna hjälper varandra och gör att utkastningen blir större vilket i sin tur leder till rikare gårdar, alltså mindre fattigdom.

Som det står på Vi-skogens egna hemsida ( https://viskogen.se/ ):

” Agroforestry bidrar till att återskapa ett naturligt ekosystem. Resultatet blir större skördar, ett behagligare klimat och ökad motståndskraft mot klimatförändringarnas effekter. ”

Jag rekommenderar att ge bort träd som presenter till dina nära och kära, vilket jag har gjort flertalet gånger och det blir alltid lika uppskattat! Du kan även mäta ditt avtryck på klimatet och sedan kompensera för det! Det brukar jag göra med bland annat flygresor och bilresor. Tryck på följande länk för att klimatkompensera! https://klimatkalkylatorn.viskogen.se/

Nedan finns en film där Ola Skinnarmo besöker Kenya och ser vad Vi-skogen kan göra för nytta. Snälla ta tio minuter av din dag och titta på filmen.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Seeeeg dag

Hej, halloj, tjena!

Jag brukar vara motiverad och taggad på måndagar men idag är jag otroligt seg. Vaknade upp pigg och glad med oförklarligt mycket energi. Men så fort jag satte mig i föreläsningssalen kände jag hur hjärnan levde sitt eget liv och ögonlocken blev tyngre och tyngre. Jag behövde liksom anstränga mig för att hänga med i det som sas.

Idag gick vi igenom syror och baser och just i detta nu så ska jag egentligen sitta i ett klassrum och göra räkneövningar. Men det fiffiga med universitetet är att i princip allt är frivilligt. Så när man har en seg dag, en dålig dag eller en tråkig dag kan man skippa det som står på schemat. Meeen, med frihet kommer ansvar och det är mycket svårare att få saker gjort om man inte blir ”tvingad” till det. Dock känner jag att inget kommer bli gjort i pluggväg idag ändå så jag kan vara lite rebellisk.

Bortsett från att inte plugga ska jag till sjukgymnasten idag vilket jag är väldigt taggad på. Det är otroligt skönt att känna att benet börjar fungera igen. Så om ni har ett ben, ta det inte för givet! Man vet aldrig när man är lite klumpig och skadar sig haha!

Nu ska jag äta avocadomacka och dricka oboy!

Kram!

Jag har ett beroende

Jag måste erkänna en grej. Jag lider av ett beroende som inte kommer hålla för mig. Det handlar om växter, växter i mängder. Det starka behovet att ta sticklingar och odla upp nya individer går sakta men säkert till undergång…

Skämt åsido så älskar jag verkligen att ta sticklingar! Jag har fått höra under stor del av mitt liv att jag är expert på att starta upp saker och att jag aldrig gör klart något. ”Emma du måste ju ta hand om de växter du har!” ”Du kan inte bara plantera nytt hela tiden!” Det må stämma att de större moderplantorna har mått liiiite sämre med tanke på att jag fokuserar på de små söta plantorna. Men det är också så att jag kan räkna på ena handen de gånger jag har dödat växter inomhus på grund av dålig skötsel (vi ska inte prata om växthuset dock).

Jag har nyligen tagit sticklingar av fem olika växter som nu står på min fönsterbräda. Det är Hedera Helix (murgröna), Plectranthus scutellarioides (palettblad), Ficus benjamina (benjaminfikus), Epipremnum aureum (gullranka) och Pilea peperomioides (elefantöra).

Nu får vi hålla tummarna att de frodas och att jag får fina plantor! (annars tar jag bara fler sticklingar…)

Andra kursen, Grundläggande Kemi

Hej! Hoppas ni mår super!

Nu har den andra kursen precis börjat och jag tycker att det känns väldigt bra. Vad jag har uppfattat hittills är att det inte är så himla inriktat på just växter utan mer allmän kunskap i kemi. Jag skulle säga att nivån ligger kring gymnasienivå (även fast jag inte läste kemi på gymnasiet).

Upplägget ser ut som såhär: Vi har föreläsningar på förmiddagarna och sen efter lunch har vi räkneövningar som bygger på det vi precis har gått igenom. När vi räknar sitter vi i en sal och har möjlighet att fråga läraren (magistern? föreläsaren?) om det är något vi inte fattar i uppgifterna. Alla frågor är dessutom från gamla tentor vilket gör att vi får en väldigt bra grund tills vi faktiskt ska skriva tentan. Personligen så tycker jag att det här upplägget är väldigt bra och jag lär mig otroligt mycket.

Jag har alltid tyckt att kemi är intressant och roligt (jag vet, stoppa pressarna!) men även fast man kanske tycker att det är det värsta som finns att sitta med periodiska systemet framför sig finns alla möjligheter att lära sig allt man behöver.

Har ni fler frågor är det bara att kommentera eller ta kontakt med mig på någon annan plattform (finns till höger)!

Kram så länge!

Spontaniteten flödade 600 km

Härligt med söndag!

Den här helgen har varit helt otroligt underbar och det finns en specifik anledning. För i onsdags kväll pratade jag med min kompis Astrid och hipp som happ så hade vi bestämt att hon tio timmar senare skulle sätta sig i bilen och åka ner till mig. Det kändes nästan overkligt. Att ha träffat henne konstant i tre år till att inte göra det alls är en surrealistisk känsla. Därför bestämde vi oss för sluta gnälla och göra något åt det.

Därför blev den här helgen full av upptäcktsfärder, skratt och falafel. Vi provade faktiskt för första gången den välkända falafeln från Malmö. Det var faktiskt sjukt gott. Värt att tillägga är att varken jag eller Astrid gillar falafel, men det här var på en annan nivå. Rekommenderar starkt!

Kram! (tack Astrid)

Här är några bilder ifrån helgen!

Yes! (obs, inte diskmedlet)

Yes!! Jag klarade tentorna! Känslan är verkligen obeskrivlig just nu. Första kursen är nu avklarad och jag kan nu fokusera fullt ut på nästa kurs, Grundläggande kemi. Imorgon är första föreläsningen men just nu sitter jag och tittar på film samtidigt som jag äter lite daimtårta och dricker ett glas bubbel. Om det är någon gång man ska fira så är det nu! 

Idag hade vi introduktion till kemikursen och jag måste säga att det känns väldigt bra. Dock har jag inte läst kemi sen högstadiet men vad  jag kommer ihåg tyckte jag att det var intressant och jag vill minnas att jag var ganska duktig på det. Det lär vi i och för sig märka haha. 

Det känns som om jag har pluggat på universitet mycket längre än fyra veckor. Jag vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken. Hur som helst trivs jag fortfarande väldigt bra. Förresten var jag hos sjukgymnasten idag och jag kände att det gick jättebra, just nu går det snabbt framåt! Hoppas att jag kan börja ha ett lite mer socialt liv när knät inte längre står i vägen! Äsch, var sak har sin tid. 

Nu ska jag fortsätta med min film och jag hoppas att ni har en underbart trevligt kväll!


Trött, nervös och taggad

Oj, oj, oj. Herregud vad jag har pluggat! Om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig pluggat såhär mycket under en längre period förut. Men det känns väldigt bra, trot’ eller ej. En sak som en kompis från gymnasiet sa idag (som också läser på universitet) var att pluggandet är som en käftsmäll. Alla säger hela tiden att det är mer plugg på universitetet och mycket eget ansvar. Äsch! Hur mycket värre kan det vara? Det är faktiskt tyngre. Dock är det inte tyngre med tanke på att man får läsa om det som man är genuint intresserad av. Även fast jag sitter i timmar och nöter in namn på latin är det ändå kul och viljan att lära mig mer finns alltid där.

Min mening är ju såklart inte att skrämma iväg er som vill studera vidare, tvärt om! Det är helt underbart att få studera uteslutande det man är intresserad av. Dock vill jag förbereda er på att det är mycket eget ansvar. Å andra sidan så säger ingen till dig vad du ska göra så friheten är enorm!

Imorgon har jag min första tenta och alltså bör jag vara som mest stressad just i detta nu. Och det måste jag ärligt säga att jag är, eller nej förresten, för två timmar sen var jag det. Nu har jag bestämt mig att nu får det vara nog. Jag har gjort mitt bästa för att förbereda mig inför imorgon så jag är klar för ikväll. Men även fast jag har gått igenom det tuffaste i en kurs (alltså plugget innan tentan) så skulle jag ha rekommenderat att läsa vidare.

Nu får det räcka med peppande ord för idag.

Godnatt, önska mig lycka till!

Klimatstrejk

Godmorgon och glad fredag på er!

Idag är jag ”ledig” och jag har precis varit nere i tvättstugan och satt på en tvätt (vuxenpoäng). Jag ska plugga så mycket som möjligt idag men jag ville ta tillfället i akt och påminna om att det sker en världslig klimatstrejk. Ni är nog väl medvetna om det dock. Jag hade mer än gärna deltagit men då jag fortfarande går på kryckor hade det nog inte varit det mest ultimata. Första och enda gången jag har strejkat var tidigare i våras, också för klimatet, och det var verkligen en mäktig känsla. Så många människor som alla står tillsammans för en sak. Ofta kan klimatförändringarna kännas överväldigande men att se så många som stöttar, det är obeskrivligt.

Om ni har möjlighet att medverka idag rekommenderar jag det starkt. Vi behöver visa att det som händer med våran planet inte är okej. Det finns självklart massor av annat man kan göra för att hjälpa men att visa sig tror jag gör otroligt stor skillnad. Då ser politikerna som tar besluten att det inte bara är Greta som lyfter frågan, utan så många fler.

En av anledningarna till att jag valde just den här utbildningen och den här skolan är på grund av möjligheterna att göra skillnad. SLU Alnarp har ett mål att 2027 vara helt klimatneutral. Ständigt jobbar Universitetet för att få en mer hållbar framtid. Det sker otroligt mycket forskning här och även lilla jag kommer bidra till det så småningom om.

Nu är tvätten klar och jag bör verkligen sätta igång med pluggandet! Glöm inte strejken idag! Kram!

Lite bilder från veckan!