Tack och hej!

Nu är tenta skriven, rapporter inlämnade, arbeten klara, presentationer gjorda och 2a året på programmet klart! Till hösten börjar 3an, vi kommer läsa olika inriktingar, och plötsligt förstår man hur fort tiden går och får lika stora delar panikkänslor som peppiga.

Det har varit jättekul att få blogga för SLU och mitt program, men till hösten kommer jag vilja lägga fullt fokus på studierna så därför blir detta mitt sista inlägg! Kommer tycka det är fortsatt kul att bläddra tillbaka bland inläggen för att se vad vi hittat på sedan mitt första inlägg i mars 2018. Känns väldigt trevligt att ha en dagbok över vad vi gjort i klassen.

Hoppas ni haft en trevlig läsning! Ta hand om er och ha det fint🧡

Hilda out


Insamling och nyckling av insekter

En tidig morgon möttes vi upp i äppelodlingen för att samla in olika prover av insekter. Här står Mattias och går igenom vilka olika prover vi skulle samla in. Plus en halv närbild på Josefin.

Här skrapas insekter från ett vattenprov ur från en tesil. Kommer aldrig riktigt kunna se på te på samma sätt igen..

Ett av de roligare proven att göra är ett s.k bankprov. Man bankar med något som ser ut som ett vadderat litet brännbollrack ner i en uppsamlingsanordning. 1-2-3 på 30 olika grenar. Det blev många insekter av det här provet!

Sen gick vi in till mikroskopisalen för att börja nyckla.

Fast först behövde vi dessvärre frysa ner stackarna. Inte så lätt att kika på dom i mikroskop om de rör på sig hela tiden. Jag vet hemskt, men så är det.

Sen började en lite meditativ stund med att plocka ut alla stora och små insekter från proverna. Samma känsla som när man lägger pussel ungefär. Lite mysigt liksom!

Så fort man hör Mattias ropa ”Shit!” eller ”Woow!” vill man gärna springa dit för att at reda på vad det handlar om.

Vi tittade på insekter och började identifiera dom, räkna och skriva upp vad vi såg.

Många väldigt fina!

Sen gick alla grupper igenom vad de hade hittat.

Och det var vad vi gjorde på Alnarp förra fredagen!

Så grönt!

Har ni sett så mycket som hänt i växthuset! Alltid så mysigt att gå in där nu. Alltid nån typ av aktivitet.


Squash och pumpa!


Hjälpte Slottsträdgården-gänget lite med att flytta runt tomatplantorna när de skolade om plantorna.


Eucalyptus!


Sen drog vi ut och samlade ihop tester för att titta på skadedjur. Jag och Björn fick jackpot i vecklarlarver.


Tycker det är så kul med växtskydd! Imorgon ska vi ha diagnosövning 4 och 5 med Mattias Larsson hela dagen. Ska se om jag kan knäppa några bilder på det med.

När vi myser omkring i labbrockar

Här kommer lite bilder från mobilen med hur det kan se ut när vi är inne i kemi- eller mikroskopisalen! På senaste tiden har vi kollat en del på svampangrepp.

Alltid skönt att kunna gå igenom på den stora skärmen ibland så att man kan slitas från sin frustration av att sitta och leta efter angrepp i mikroskopet.

Vissa svampangrepp på frukt luktar riktigt, riktigt illa. Bara så att du vet liksom.

Vallmo, judasträd och planta på besök

Igår var det någon som sa ”Känns det inte som att sommaren har börjat nu? Och om det blir dåligt väder nu är det bara en dålig sommardag?”. Igår var det verkligen sommarväder, så det kanske stämmer. Och idag ösregnar det, så då är det kanske bara en kall och dålig sommardag? Har inte gjort så mycket. Har ändå haft ett berg av tvätt att tvätta. Så den här regniga och grå dagen blev ändå väldigt välkommen. Och en fredag är alltid en fredag! Oavsett regn eller inte.

Men igår var det alltså sommarkänslor. Från bussen var det första gången jag upptäckte att en hel vägg längs med en av byggnaderna är prydd med Vallmo hela vägen. Så himla fint.


Vi hade vi föreläsningar om växtskydd på friland hela dagen. Helene är så bra och intressant att lyssna på, så trots att jag är inne i nån tråkig pollenallergi-dimma ofta nuförtiden var det en väldigt givande dag.


På lunchen traskade jag, Zottie och Frida ut i parken på en promenad. Allt luktar så otroligt mycket just nu! Nästan så att man blir lite yr ibland. Här är Zottie framför en av favoritdofterna för dagen, vid Judasträdet framför slottet.

Sen hade vår föreläsning fått besök av ett gäng fina tomatplantor. Tycker det är så roligt att man många ggr inte kan missa vart man pluggar nånstans, när folk har tagit med sig växter från växthusen som de ska ha med sig hem. Och man blir ju så glad av att se växter här och där hela tiden!🌿🍅

Nu ska jag fira att jag tvättat klart monsterhögen av tvätt. Det är verkligen inte roligt att tvätta. Ha en trevlig helg!

Orienterande undersökning

En sak vi håller på med just nu är en individuell orienterande undersökning. Det går ut på att vi ska undersöka vad som kan förbättras, förnyas, uppgraderas inom den gröna näringen. Man kan hitta en lösning på ett problem, komma på en ny innovation eller undersöka någon form av ny teknik eller nytt redskap på marknaden.

I måndags och tisdags hade vi presentationer i grupper om 8 av det vi kommit fram till hittills i våra undersökningar. Det var väldigt kul att höra vad alla skriver om! Så många olika och intressanta saker. Jag själv undersöker möjligheten att göra svenska noriplattor odlade på svenska alger. Närmare bestämt på algen Porphyra umbilicalis.

Fokuserad stämning.

Björn förbereder det sista inför sin presentation.

Det må se lite stelt ut, men vi hade faktiskt väldigt trevligt!

Vilde Violer

Kom på att jag hade tog lite bilder med min kamera också när vi var iväg i Danmark! Tog några bilder när vi besökte Vilde Violer, en ekologisk snittblomsodling på friland. Men det första vi la märke till när vi anlände var inte blommor, utan djur. Vilde Violer delar nämligen gård med Stengården!

Vi är ju främst galet intresserade av växter, men vi säger ju aldrig nej till djur. Se bara så exalterade vi kan bli!

Veronika och Filippa hittade ett ställe där man kunde kika på ännu fler djur.

Såg även att det finns fina äppellådor i Danmark.

Men sen fick vi sluta fjanta oss och hänga med på rundtur till det vi egentligen var där för.

Nämligen till blomodlingen!

Christina och Marie var väldigt trevliga och bra värdar. Vilde Violer är relativt nystartade men har en riktigt fin business. De hoppas att fler ska upptäcka fördelarna med att köpa från lokalt odlade snittblommor på friland!

Blandat från en måndag

Här kommer lite blandade bilder från vad vi gjorde idag!

Efter dagens föreläsning var vi flera st som begav oss iväg till växthusen för att ställa ut vissa av våra plantor för avhärdning. Dels kan det vara bra att göra det för att vänja dem vid ett liv på friland, men även för att de uppnått rätt storlek för leverans och att man inte vill att de ska fortsätta växa på i samma hastighet som i växthuset.

Här är Johannes påväg att krypa in i tunneln. Och nedanför Julia som kikar ut!


Senare på dagen började vi förbereda inför morgondagens sådd av diverse fröer och lökar. Här mättes rätt avstånd ut för varje odlingsdel.När det är såhär soligt gör det inte så mycket att man måste vänta på att få strö ut olika typer av gödsel.


Sen hade det blivit dags för att ställa ut de äppelträd som vi ympade i mars. Det gick ju bra! Titta så fina de har blivit!


Det var lite från den här soliga måndagen!☀️

Danmark

Tänka sig, det har hunnit vara påsk och så har vi i klassen hunnit vara i Danmark!🇩🇰 Vi stack iväg på studieresa i onsdag med övernattning i Odense och kom hem igår igen. Riktigt trevlig studieresa! Så här kommer ett litet urval av bilder från trippen.

Här var när vi var inne i ett ekologisk tomatparadis på Lystgaarden och fick en rundtur där.

Det var ganska kallt och blåsigt den dagen, så att få komma in i ett växthus var väldigt välkommet. Innan dess hade vi fått se både fläderodling och odling av blommor på friland.

Efter tredje och sista stoppet som var Lystgaarden kom vi fram till Odense. Supertrevlig stad där vi var några som drog iväg till Storms Pakhus för mat och dryck. Hett tips om du någonsin skulle hamna i Odense!

Dagen efter var riktigt solig och fin! Här stod vi utanför Hawaii Gartneriet och väntade på att få komma in.

Det klämdes ner Hibiskusblommor i alla hår.

Men tråkigt nog var vi tvungna att slänga de när vi skulle vidare in i ett annat växthus för att minska spridning av trips.

Sista stoppet på hela resan var på det oändligt stora Gunnar Christensens Planteskole.

Här stod Morten och visade upp hur ett äppelträd kan se ut om man släpper på den traditionella formen som annars vanligtvis finns i trädgårdar.

Och på riktigt danskt vis blev vi bjudna på öl efter rundturen!

Så fin resa!

Aktivitet i växthuset

Det har börjat hända grejer i växthuset! Våra frön har blivit skott och skotten har kommit upp fint. Det gäller att hålla koll på bevattningen, blev extremt varmt i växthuset när solen ligger på nu. Imorgon blir det dags att skola om vissa av plantorna och ge en ordentlig vattning innan påskfirande. Dock kommer Ida vara snäll och ta sig in under påsken och kolla så att ingens plantor står och törstar ihjäl. Hon är fin hon.


Och i Malmö dyker fler och fler blommor upp på träden varje dag! Jag och Martin tog en promenad i Pildammsparken igår och sprang på det här trädet.