Sustainable food systems

För lite mer än en vecka sen gick jag på en grej anordnad av VentureLab. Efter lite tilltugg och dryck blev det föreläsning och paneldiskussion med temat sustainable food systems.

Kände att det var på plats med en gruppbild precis när vi tagit platser och satt oss ner. Dock tycker jag min nya kameras ”selfiefunktion”, med att man fäller upp skärmen så att man kan se sig själv, känns så fjantig och pinsam på nåt sätt att jag alltid blir lite fnissig när jag använder den. Men fine, den är ju du funktionell.

Paneldiskussionen där forskare och en representant från Oatly satt med inleddes med att hela publiken skulle gå in och svara på en fråga. Sen drog det igång.

Man borde verkligen gå oftare på såna här grejer. Och om du känner som jag, kolla in VebtureLab! De är väldigt bra på att styra upp såna här intressanta events.

December

Igår hade jag ett morgonmöte på slottet. Shit vad flådigt det såg ut när jag skrev ut det sådär i text? När man pluggar på Alnarp är ”slottet” bara ett namn för en plats precis som ex. Agricum, Articum och Loftet är.

När jag gick med mitt kaffe över gångarna, mot slottet, slog det mig att det faktiskt är december nu. Slog mig kanske lite extra hårt just när jag såg granen. Men tänkte också på hur fort man vant sig vid att jularna inte är ordentligt kalla längre? Och att allt är väldigt grönt.

Vet julen för två år sedan, att jag inte kunde sluta chockas över hur ljummet väder det var. Och nu är det som att jag bara har accepterat det? Deppigt.

Tänk om det hade kunnat se ut så som det gjorde i mars istället. Wow.

Sista dagen i november

Nu är det helg!! Veckan har mest bestått av uträkningar, paruppgift och grupparbete. Sorry för att jag har varit lite kass på att dokumentera. Men vi ses i december med fler vintermysbilder! Sålänge får ni nöja er med en  bild från förra helgens utflykt på Rörö naturreservat. Hade inte sagt nej till att vara där varannan helg. Ha det så fint!✨

Vinterljus

Att man varje år blir lika chockad över hur få timmar av dygnet det är ljust under vinterhalvåret? Hur kan man inte lära sig? Det är verkligen som att det är precis tillräckligt många månader mellan för att ens mänskliga sinne ska hinna glömma bort hur det var förra vintern. Oavsett har jag upptäckt att det blir ett extra dramatiskt skuggspel på min monstera nu under de få, försiktiga timmarna av ljus som är under dessa vinterdagar. Fint ändå.

Exkursion

I måndags besökte vi två olika företag: Trädgårdspaletten och Hallongården. Väldigt olika ställen men båda kul att besöka. Att stiga in på Trädgårdspaletten är som att stiga in i en annan värld. Det finns så fruktansvärt mycket saker överallt. Och helt fantastiska växter! Är inte många i det här landet (som i alla fall jag känner till) som lyckas driva upp bananträd i sitt växthus.

Efter Trädgårdspaletten var det god lunch och föredrag på Hallongården. Jag hade ingen koll på vilka de var innan vi stack dit, så det var väldigt kul att besöka och att få lyssna på Johan som gav en bra och tydlig bild av deras företag och vilka de är. Så proffsigt och trevligt! Dessvärre fick jag inga bra bilder från det besöket.

Det är lätt att tappa grepp om tid och rum när man vandrar omkring och kollar på Trädgårdspaletten.

Litet smakprov av Branschdagen

Okej, här kommer ett litet axplock av bilder från Branschdagen!

Här under en av föreläsningarna när Buddha Browett från Los Perros Urban Farming berättade om företaget.

Så himla bra föreläsning! Blev mäkta imponerad av vad de har lyckats med och hur de fortsätter att utvecklas. Det var synd att inte hinna lyssna på hela föreläsningen. Men hann ändå lyssna tillräckligt för att bli riktigt inspirerad!

Något som var riktigt roligt var att det var ett jämnt tryck på folk i utställningshallen, oavsett om föreläsningarna i rummet bredvid pågick eller ej. Det var så fint att höra sorlet av alla diskussioner som var i full gång överallt.

Lunchen från Rude Food dukades fram.

Och om man kände för något annat än kaffet och kakorna i sina pauser kunde man smaka på en Foodie från Veg of Lund. (Foto: Jenny Arnér)

Här står jag och moffar i mig en av smakerna. Smickrande, I know. Jag bjuder på den. Till mitt försvar är en foodie betydligt mer trögflytande än en smoothie, upptäckte jag. Så därför det lite mer överdrivna bakåtlutandet av huvudet. (Foto: Jenny Arnér)

En annan av våra föreläsare var Maria Forssell från Paradis Design som också höll en väldigt bra föreläsning!

Vill man se mer av dagen och bilder från alla föreläsningar får man gå in på hemsidan och kolla (de är inte uppe än men kommer snart).

Så sjukt kul att få ha varit en del av att anordna den här dagen! Den är både viktig, rolig och intressant. Nästa år ser jag dock fram emot att kunna gå på den helt och faktiskt uppleva den lite mer själv! Haha. Det är ju alltid förbannelsen av att anordna grejer, att inte få ta del av slutresultatet lika mycket som de som inte är med och anordnar. Så det ska bli väldigt kul att se vad nästa gäng kommer hitta på för nåt till Branschdag Trädgård 2019!

Nu är Branschdagen över

Jag kan inte riktigt fatta att det är över nu? I onsdags var Branschdagen. En mässa som jag har varit projektledare i, som vi har planerat för sedan i våras. Alltid lika konstigt med saker som man jobbat med under en så lång tid. Att de tar slut så fort!?

Det har varit intensiva dagar med förberedelser inför dagen och jag är så nöjd med hur det blev! Hela gänget nedanför har varit så fruktansvärt duktiga och jag är så stolt över oss allihop. Att vi helt på egen hand lyckades fixa detta och att det blev så bra! En ordentlig uppdatering med bilder kommer i nästa vecka (när jag har fått sova och återhämta mig). Ha en fin helg!✨

Foto: Mikaela Bergemalm

Blandat från senaste veckan

Nu var det över en vecka sedan jag gjorde ett inlägg här sist. Men vissa perioder har man helt enkelt bara mer att göra än annars. Man märker att energinivån inte bara varit lägre hos en själv, utan hos hela klassen, tiden innan växtfysiologitentan.

När vi skulle ha redovisning av en växtnäringslaboration var jag, Björn och Sofie där lite tidigare för att kolla in våra plantor en sista gång och prata igenom vår redovisning.

Det här är en av sittstilarna man kan ha på bussen hem efter en tung dag.

En morgon sprang jag för att hinna med en buss, som inte gick. Har varit så van vid att ta bussen innan åtta när avgångarna är betydligt fler. Så nu när jag skulle åka innan nio istället glömde jag bort att det inte går nån buss halv. Suck.. Jaha, så där stod jag på Södervärn, och ingen 133:a i sikte. Men då passade jag på att gå och köpa kaffe på Pressbyrån istället.

Påvägen tillbaka sen mötte jag Kimberly som var i färd med att sätta upp en tofs.

Alla höstfärger har börjat förflytta sig från trädkronorna till marken nu. Passar på att njuta av det sista av färgerna som finns kvar innan träden står helt nakna och marken går från en gyllene guldgul färg till en gråbrun massa.

 

Snart tenta

Den här veckan handlar inte om mycket annat än inläsning inför tentan på måndag. Huh.. vet inte hur jag ska lyckas hålla allt i huvudet samtidigt. Känns som att precis när jag börjar greppa ett område glömmer jag bort allt annat jag måste kunna.

Idag satt vi några och läste och diskuterade tillsammans i Malmö. Det är helt vansinnigt hur snabbt alla blir helt överbelastade i huvudet. Frustrerande när man bara vill sitta och plugga med ett bra flow hela dagen.

När jag kom hem unnade jag med att köpa med en massa blommor från torget!

Bra grej för att pigga upp sig lite mellan tentapluggandet.

Också typisk grej att göra, köpa blommor och sätta ut en massa små vaser, när man egentligen bara måste läsa. Fast det funkar ju heller aldrig att läsa konstant dygnet runt. Pauserna är viktiga också! Faktiskt. Så är det med det!

In vitro Plant-tech

Igår var vi alltså på studiebesök på In vitro Plant-tech i Limhamn, som bl.a tar fram extrakt och aktiva ingredienser från växter för användning inom kosmetika och medicin. Försökte luska ut vilka företag de jobbade med, men det var givetvis mycket hysch-hysch med det och absolut inget de kunde berätta om. Vilket bara bidrog till att allt kändes ännu mer spännande!

För att ens kunna komma in och titta behövde vi kapsla in allt hår i hårnät, tvätta händer, ta på handskar, prassliga byxor, ärmar över labbrockarna, specialskor och munskydd. Det var med andra ord en väldigt steril miljö vi skulle vistas i. Så pass steril att jag inte fick ta med min kamera förbi omklädningsrummet.

Medarbetaren Tatiana var snäll och erbjöd sig att ta bilder på mig med sin desinficerade mobiltelefon som låg i en plastpåse.

Här kikar jag in på några odlade celler i deras laminar flow hood. Tackar för en väldigt intressant rundtur!