Glad fredag!

Idag är det fredag, vilket innebär seminarium. På morgonen blev vi indelade i tvärgrupper för att diskutera vad vi hade kommit fram till under veckans grupparbeten. Klockan var snäppet innan 10.00 och det var redan 20 grader varmt. It goes without saying men det var ju bara fantastiskt, underbart och allt sånt fint att få gå iväg i denna värme med sin tvärgrupp för att förbereda inför dagens presentation.

Lite lätt suddig bild på glada tjejer i soligt skogsparti.

En fin grej med Alnarp är att parkerna är öppna för allmänheten. Så under hela dagen kan man få träffa på glada, promenerande människor och en och annan hund om man har tur.

Påväg i morgonljuset.

Efter inhandling av kaffe och diverse, innan diskussionen drog igång, gjorde vi den sjuka upptäckten hur gott påskliljor kan lukta!? Nästan honungsaktigt! Det var skönt att det var fler än bara jag själv som fick erfara en aha-upplevelse av detta faktum. Varför har jag gått och trott hela mitt liv att de är doftlösa?

Jonna körde ner näsan ordentligt. Eller fick blomman upptryckt. Inte helt säker.

Mitt på en av gräsmattorna står ett stort praktfullt träd som har börjat gå i blom.

En Magnolia kobus var. borealis.

Sen det här trädet, som jag alltid glömmer namnet på..

Så intensiv i färgen. Verkligen lyser upp från långt avstånd!

Alltid trevligt att spatsera förbi vackra byggnader på vägen tillbaka till föreläsningssalen.

Så kom alla grupper tillbaka, gick in och höll riktigt bra redovisningar och sen var det helg! Ha det fint hörni. Ses i nästa vecka!✨

Sommarvärme

Vilken dag! Idag har det varit 20 grader i Skåne. Så givetvis var det ingen som ville sitta inomhus. Det som är nice med den lokalen vi brukar hålla till i nuförtiden är att man kan öppna upp en glasdörr rakt ut till gräsmattan utanför. Så när det fina dagar brukar vi lämna den dörren öppen och smita ut så fort det blir tillfälle.

Vid 12.00 var det dags för lunch. Några av oss köpte sallad från caféets salladsbuffé.

Vi har ju ett minst sagt lyxigt campus att hänga på under soliga dagar.

Stora gröna ytor och bord och bänkar lite varstans.

Efter att ha ätit lunch och planerat inför kommande seminarium på fredag var det dags att ta bussen hem. Har redan hunnit erfara det flesta väderlekar vid den här busshållplatsen trots att jag bara gått på Alnarp sedan september: Sommarvärme och soligt, snålblåst, minusgrader, fuktigt och kallt, ösregn, sprayregn, fina små fluffiga snöflingor som sakta singlar ner mot marken, snöstorm i sidled, snöstorm som i en orkan, gyttjigt och blött, kallt men friskt och soligt, och nu vårsol med supermysig värme.

I väntan gick Patrick och kikade på vad det var för träd som blommade så fint. Det var körbärsplommon, eller Prunus cerasifera.

Ser nästan ut som att han blivit inslängd i Van Gogh’s ”Mandelgrenar i blom”. Den här busshållplatsen kommer ju bara bli trevligare och trevligare att vänta vid nu. Får se vad som mer kommer blomma snart.

Självvattnare: En räddare i nöden

Fredskallan i lägenheten har mått riktigt, riktigt illa under väldigt lång tid. Hittade ett snyggt ställe att ha den på tyckte jag, vilket råkade vara precis över ett element i sovrummet. Och den var konstant hängig. Tyckte jag vattnade den hela tiden. Och ja, jag var medveten om att det inte var det smartaste stället att ha den på, över ett element som stod på full gas under de kalla dagarna som var från december fram tills för typ 2 veckor sedan. Men jag var bara konstigt envis och ville ändå ha den där. Sen fick jag komma till insikt att jag var tvungen att flytta på den. Då mådde den lite bättre, men var ändå väldigt svårflörtad. Sen skaffade jag en självvattnare i förra veckan. Vilken skillnad! Istället för att nästan konstant sloka är den nu superspänstig och mår betydligt bättre. Kanske t.o.m kan få tillbaka blommorna på den snart också.. Nu ska den få en liten extra skjuts med växtnäring också så ska den nog snart kunna återhämta sig fint. Jag vet att det inte är det snyggaste exemplaret och kan dessvärre inte bjuda på en bild på hur den såg ut innan. Ni får bara lita på mig att skillnaden är enorm.

Mina tomatplantor!

För ett tag sedan skulle jag städa upp i köket efter att det hade blivit lite förbisett under ett dygn eller så (harkel..) och la då märke till att det låg en massa torkade kärnor på skärbrädan efter att jag hade skurit upp en massa cocktailtomater på den dagen innan. Då slog det mig att de skulle man ju egentligen bara kunna peta ner i lite jord så borde det komma upp små plantor efter ett tag om man har tur!? Och visst gjorde det det! 4 av 5 grodde. Lite galet när man tänker på det. Hur många resurser en liten cocktailtomat faktiskt har. Nu i efterhand hade jag nästan önskat att jag tog tillvara på alla kärnor som låg där på skärbrädan.. Fast det blir ju lite en fråga om utrymme i slutändan också.. Tror inte min pojkvän Martin hade uppskattat om precis varenda liten yta i lägenheten togs över av plantor. Det finns redan ganska mycket av den varan.

Efter att det hade kommit upp små fina tomatplantor valde jag att plocka upp en och sätta den själv i det här fina lilla mini-växthuset som jag fått av min lillasyster. Och den stormtrivs verkligen! Där ser man hur mycket miljön spelar roll för växten. Men nu är det dags för den att få komma ut i det fria.

Här kan man se skillnaden på storlek på de som stått tillsammans, utan mini-växthus, och den som fått stå själv i mini-växthus. 

Sen är det ju väldigt fint att tomatplantor luktar så himla trevligt också!

Det var min lilla berättelse om hur några intorkade kärnor på en skärbräda kan nyttjas till nåt annat än att bara spolas av ner i diskhon. Tänk på det hörni!

Påhittade produkter

I fredags hade vi seminarium där vi överraskades med att vi i våra grupper skulle pitcha en idé till en produkt. Vi hade 1,5 timme på oss att komma på produkt med produktnamn och slogan. Med våra resultat skulle vi försöka sälja in produkten till våra klasskamrater. När allt var klart hängdes våra posters upp för allmän beskådan där var och en av oss fick rösta på den vi helst hade köpt. Jag blev helt fascinerad över hur mycket man kan åstadkomma i en grupp på bara 1,5 timme!? Tyvärr fick jag inga bra bilder på de vackra skapelserna alla hade fått fram i form av fake-växter med tillhörande krukor och dylikt. Det var synd, för många var riktigt tjusiga. Men jag kan bjuda på några av idéerna som kom fram!

Första lunch-hänget under lönnen

Idag hände det. Det blev så pass varmt att folk stod ute under pausen utan jacka. Yes! Temperaturen kom upp i hela 19 grader! Tycker det är värt att fira med lite bilder på klassiska vårblommor.

Ja, det verkar faktiskt som att det var några av hortonomerna som fick till det första lunch-hänget under lönnträdet utanför cafeterian. Jag vet inte exakt vad Josefine gör, men jag skulle vilja tro att hon applåderar åt händelsen.

Seminarium och workshop

Marknadsföringskursen rullar på och vi har en hel del gruppövningar med tillhörande redovisningar. I fredags fick vi presentera våra enskilda intervjuer för varandra i grupper, för att sedan redovisa vad vi kunde utläsa för gemensamma faktorer till vad som är avgörande vid inhandling av frukt och grönt tillsammans med en konceptuell modell.

Utspridda grupper i salen Terra Nova. Några av mina gruppmedlemmar ser väldigt fokuserade ut.

Sneak peek  genom fönstret på några av kursarna som är påväg tillbaka till salen efter ett besök i cafeterian.

När vi tittade på slanggurka

Under förra kursen i Teknologi, mark och klimat åkte vi bland annat på exkursion till Bröderna Rudqvist i Påarp och tittade på deras enorma odlingar av slanggurka. Kändes snarare som att vi hade stigit in i ett laboratorium tillhörandes NASA. På Mars.

Tänk att odling av gurka kan ge ungefär samma häftiga, överväldigande känsla som att stiga in i en mäktig gammal katedral i Italien. Typ nästan i alla fall.

Kaffe och konsumentbeteende

Tillbaka efter en förvånansvärt solig och fin påsk i Bohuslän. Alltså verkligen helt chockerande mycket finare än vad jag hade vågat hoppas på!? Vet att jag har tjatat om vädret, extremt tråkigt ämne egentligen. Men jag har nog aldrig varit i ett så stort behov av sol tidigare. Eller jo, det har jag säkert. Gnäller nog lika mycket varje vinter nu när jag tänker efter.. Men strunt i det! Nu ska vi prata lite om vad vi gör för tillfället på vår nya kurs. Vi läser ju marknadsföring och de föreläsningar vi har nu handlar mycket om att förstå marknadsföring på det stora hela. Vi lär oss vilka olika typer av strategier och analyser man kan använda sig av. Vi har många diskussioner och ibland får vi gå upp och hålla mindre redovisningar om vad vi kommit fram till i våra diskussioner. Innan påskledigheten hade vi även en större presentation av  en uppgift vi hade fått i våra grupper där vi skulle fokusera på ett trädgårdsinriktat företag och bland annat ta reda på vilka typer av marknadsföringsstrategier de använde sig av. Efteråt hade vi opponering och diskussioner. Det var väldigt intressant att bara genom dessa presentationer få en inblick i hur många olika typer av företag det faktiskt finns och hur olika man kan jobba med att marknadsföra sig!

Den uppgift vi håller på att jobba med just nu handlar om konsumentbeteende. Jag och Sofie satt och läste artiklar på ett fik i Malmö idag och gjorde anteckningar innan den intervju vi ska göra var och en för sig med någon utanför kursen, för att kunna göra en bedömning av hur en persons beslutsfattande kan gå till vid ett köp av frukt och grönt. Hur medvetna är vi egentligen om vad det är vi köper? Är det bara priset som avgör? Ska det vara närodlat och ekologiskt? Hur mycket avgör det hur pass snyggt en produkt är presenterad? På fredag har vi seminarium där alla ska få presentera vad de kommit fram till i sina intervjuer. Det ska bli intressant att höra hur pass olika folk tänker. Eller hur pass lika vi tänker!

En koncentrerad Sofie, försjunken i artikeln ”Factors influencing fruit and vegetable intake” på mobilen.

 

Glad påsk!

I ett inlägg från den 2/3 skrev jag att det var konstigt att det var snö i mars men att det inte skulle förvåna mig om folk satt ute på gården i vårsol och drack kaffe i solglasögon 2 veckor från det inlägget. Det har nu gått nästan 4 veckor. Fortfarande inget kaffe i vårsol. Forfarande snö. Men en frusen Jonna i solglasögon! Det kan vi bjuda i alla fall bjuda på.

Blåser gör det nästan hela tiden.

Men trots knasigt ”icke-vårväder” lyckas vi allihopa ändå på något sätt hålla humöret uppe. Och nu är det ju till och med dags för ledighet, vilket är ett ypperligt tillfälle att ladda om batterierna. Så med det här inlägget önskar jag er en glad påsk! Vi ses snart igen.