Exkursion till Österlen

Efter en omtumlande tenta återstod två dagar kvar innan kursavslut för ”Växtskydd”, en av dessa dagarna spenderades i Österlen.

En två timmar lång bussfärd tog oss genom landet till Lidens äppelodling i Södra Mellby och till Den Engelska Trädgården i Svabesholm. Vi hann även med ett snabbt stopp vid äppeltavlan i Kiviks hamn.

På Lidens äppelodling fick vi en guidad tur bland de enorma fälten där de driver upp äpplen, päron och plommon. Fokus låg på fruktodling, pollinering och allt vad det innebär att driva ett odlingsföretag i den kalibern.

Vi fick även en guidad tur runt om i Den Engelska Trädgården som själva beskriver sig som  – en inspirerande besöksträdgård med engelsk touch.

Det är värt att nämna att vi läste denna kurs ihop med trädgårdsingenjör-odling, vilket gjorde att flertalet föreläsningar och moment var mer inriktade på just odling än åt oss som läser inriktning design.

Våra framtida yrkesliv skiljer sig stort och vi kommer behöva tillämpa växtskydd på helt olika sätt. Vi var många i design som ställde oss undrade inför fördelningen och kände oss många gånger oprioriterade. Tyvärr.

Att upptäcka växtskador

Att upptäcka växtskador är som sagt inte det allra lättaste. Många symptom kan vara väldigt lika och/eller svårdefinierade. Under en föreläsning med samma titel som rubriken ovan gick vi igenom hur man kan klassificera insektsskador på växter. Här under visar jag sex olika skadekategorier som är relativt (precis som allt annat) vanligt förekommande.

1. Gångmina
2. Blåsmina
3. Bladkantgnag
4. Fönstergnag
5. Sugskador
6. Galler

Andra året vid SLU

Då var vi igång igen!

Har fått klartecken att köra vidare här på bloggen fram till juletider, åtminstone. KUL tycker jag! Har haft en strålande fin sommar och är redo att ta mig an andra året som tring-designare.

Idag är det den 7/10 vilket betyder att vi redan läst höstens första kurs som hette ”Växtskydd”. Under kursens gång har vi främst läst om olika skadegörare i gröna miljöer.

Vi har fördjupat oss i insekter, virus, bakterier, fysiogena skador och nematoder men vi har även rört ämnen som bekämpningsmedel (kemiska och biologiska) och andra lämpliga åtgärder/bekämpningsstrategier. Bara att upptäcka skador och härleda dem rätt är en hel vetenskap i sig.

Jag vill visa ett gäng bilder från olika moment i kursen och ägnar sedan ett par inlägg till om växtskydd, innan jag går in på vad som händer i kursen vi läser nu.

Nu kör vi!

Sommaruppehåll

Mina vänner, vi har kommit till den sista dagen på mitt första läsår på Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp.

Under eftermiddagen skall jag bege mig mot skolan för en sista sammanstrålning där vi skall lämna in en portfolio som redovisar vad vi gjort under kursens gång.

Hur skall man sammanfatta det här då? Jag vill absolut nämna hur glad och stolt jag är över att få ta del av SLU och dess utbildningar. Det är i mitt tycke en gedigen och bra utbildning som jag hoppas kommer att leda till mycket gott i framtiden.

Är också tacksam och glad för att fått förtroendet att föreviga min skoltid här på bloggen. Kanske hörs vi igen till hösten, kanske inte. Jag hoppas såklart på det första.

Har ni fler frågor vill jag uppmana er att fortsatt ställa dem till mig så svarar jag även under sommarens gång.

Stort tack och glad sommar önskar jag!

Sista rycket på första året

Det har varit full rulle i skolan och vi har hunnit med massor under veckorna som gått.

Skapande av modeller, skisser, diagram och diverse koncept har stått i fokus. Vi har också hunnit med ett besök i grannlandet Danmark för en heldag i Köpenhamn. Där besökte vi Dansk Arkitektur Center i Christianshavn som visade två klimatrelaterande utställningar.

Vi tog oss därefter till Superkilen som är ett parkstråk i stadsdelen Norrebro. Området har anlagts på ett tidigare banområde som sedan formgavs av arkitektfirmorna Bjarke Ingels Group, Topotek och den danska konstnärsgruppen Superflex.

Stråket består av tre segment som delas upp i röda torget, svarta marknaden och gröna parken. I dessa tre områden har man placerat ett drygt hundratal vardagsföremål från olika kulturer. Gungor från Irak, papperskorgar från Storbritannien, brunnslock från Zanzibar och rutschkanor ifrån Japan är bara ett axplock utav föremålen. Syftet är att illustrera och visa på den lokala befolkningens etniska diversitet.

Efter att vi gungat i de ryska gungorna och tittat en stund på de danska skejtarna tog vi oss vidare till exkursionens slutdestination: Cisternerne.

I de gamla vattencisternerna under Frederiksberg slott har man anlagt ett museum som under denna dag visade Superflex verk ”IT IS NOT THE END OF THE WORLD”.

Där har de lekt med klimatfrågan ytterligare och undermeningen är ”it is not the end of the world- it is the end of human race” med dystopiska installationer i de mörka, fuktiga utrymmena.

Med fem dagar kvar på detta läsåret är vi nu mitt uppe i slutproduktionen för kursen ”Färg och formlära”. Vi skall gruppvis utforma ett område i Östra hamnen, Malmö, med hjälp av modell, plan, sektion, elevation, perspektiviska vyer, text, färgdiagram och andra presentationsmetoder.

Min grupp har valt att anamma Superkilens rörelsemönster och gör ett urbant promenadstråk med tillhörande landskapspark på industritak, strand och topografi. Redovisning sker på tisdag.

Perspektiv, färg och form

Vad är skillnaden på sektion, elevation och sektion elevation? När är det lämpligt att tillämpa de olika?

Hur producerar man en axonometri plan och varför behövs dem?

Dessa frågor samt många fler har vi fått svar på och testat under de två gånga veckorna. Vi har skissat intensivt varje dag och blandat olika tekniker. 5, 15, och 30 sekunders skisser med och utan att titta på pappret. 5 minuters skisser där vi fokuserar på tomrummet (luften) mellan formerna osv.

Vi har lärt oss hur man ritar en helt vanlig ”enkel” kub efter konstens alla regler och fått förklarat hur konsten och matematiken har ett starkt samband.

Konst (i alla dess former) är ett ämne som verkligen intresserar mig. Jag har genom livet funderat mycket på konstvetenskap och alltid haft en dröm om att förkovra mig i det.

Vid kursstart fick vi alla varsitt kit med två skissblock i olika storlekar, sax, kniv, akvarellfärger, penslar, pennor, limstift samt annat material. Dagarna går fort och det är till största del skapandet som står i fokus. Här får ni se ett axplock av allt vi fått ihop.