Let´s talk about … självmord

Visste du att 1554 personer begick självmord i Sverige under 2015? Antalet självmordsförsök är ännu högre. Det är tyvärr fortfarande tabu att prata om självmord eller om vår psykiska hälsa för många människor. Men kan det vara till hjälp att vi börjar prata om det? Kan studenter vara i riskzonen?

Många som börjar studera på universitetet flyttar hemifrån för första gången. Flyttar bort från nära och kära som vet hur just du fungerar. Att bo själv eller tillsammans med nya människor kan vara skrämmande och kan skapa nya obekväma situationer. Jämfört med tidigare studier vid grundskola och gymnasiet kan universitet kännas ostrukturerat. Nu har du mycket tid över till så kallade självstudier. Du saknar fotbollslaget eller dansskolan hemifrån och lyckas inte riktigt komma in i det nya livet i den nya staden. Du känner dig ensam.

 

Ensamhet, utanförskap och förluster är bara några riskfaktorer för självmordsförsök, det kan även vara ärftligt eller beroende/missbruk men också psykisk hälsa. En person som överväger suicid går ofta igenom olösliga problem, utmattning, psykisk smärta eller utanförskap. Jag klarar det inte längre och/eller jag är alldeles ensam.

Men det finns stöd och hjälp att få! Vid akuta situationer är psykakuten första alternativet men innan dess kan du vända dig till både Enheten för studenthälsa och Universitetskyrkan. De kan hjälpa dig med samtalsstöd och att komma vidare. Hur mörkt det än känns kan det vara bra att komma ihåg att en personlig kris eller en depression går över med tiden. Fundera över hur du kan ta hand om dig själv på bästa sätt under tiden? Alla fungerar olika och försök hitta din väg.

Det kanske inte är du som mår dåligt utan någon av dina kursare eller nära vänner. Vad kan du göra om du upptäcker att någon i din närhet är i risk för suicidal? Det viktigaste att komma ihåg är:

Våga fråga

Våga lyssna

Många känner skam över deras känslor eller beteende, därför är det viktigt att just våga fråga och våga lyssna. Visa att det är okej att prata om att man mår dåligt men var försiktig med att komma med råd. Lyssna, stanna, låt personen berätta och visa att du bryr dig.

Behöver du någon att bolla detta med, hör av dig till Enheten för studenthälsaUniversitetskyrkan eller SLUSS kristelefon 018 – 673070.

Mer info om detta hittar du här!

/Sofia Lindkvist

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *